Başta Milli Yüzücü Berke Saka olmak üzere çok sayıda sporcunun başarısına önemli katkı sağlayan Galatasaray Yüzme Şubesi Baş Antrenörü ve Genç Milli Takım Kadınlar Sorumlusu Yasin Atıl, yüzme sporunun gelişmesi için tesislerin amaca yönelik, gelişime açık olması gerektiğini belirtti. Atıl, yüzme kulüplerinin önemine dikkat çekerken “Milli takıma verilen sporcularımızın yüzde 100’ü kulüplerimiz tarafından sağlanmakta.” Dedi.
Kendinizden ve spor hayatınızdan bahseder misiniz? Yüzme antrenörlüğüne nasıl başladınız?
Spor hayatım küçük yaşta Galatasaray’da, spor okullarında yüzme öğrenimi için gittiğim yaz okullarında başladı. Antrenörlerim yüzmedeki gelişimimi beğendikleri için beni üst gruplara aldılar. Daha sonra yüzme hayatıma Kınalıada Su Sporları Kulübü’nde devam ettim. 1998 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu öğretmenlik bölümüne giriş yaparak hem eğitimime hem de öğretmenlik ve antrenörlük mesleğine başlamış oldum.
Uluslararası platformlarda başarılar elde eden yüzücüler yetiştiriyorsunuz. Bir sporcunun hayatına dokunmak, başarıya giden yolu birlikte kat etmek nasıl bir duygu?
Tabii ki bizim için en önemli değerlerden biri sporcularımızın en iyi yerlere gelmesini sağlamak. Verilen emeğin karşılığını alarak birlikte başarıya ulaşmak bize en başta karşılıklı güvenin önemini hissettiriyor. Bu güvenin boşa çıkmayarak başarıyla noktalanması da mutluluk, sevinç ve heyecan yaşatıyor. Benim yaşadığım en güzel duygunun başında ise gurur ve saygınlığı sporcularımla birlikte hissetmek geliyor.
Ülkemizdeki yüzme sporunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sporun daha da gelişmesi adına gerek tesis gerekse yönetimsel anlamda ne gibi önerileriniz var?
Yüzme sporu ülkemizde son dönemlerde güzel bir yol kat etti, bu alanda çok başarılı sonuçlar alındı. Bu başarının arkasındaki nedenlerin başında antrenörlerimizin kendini geliştirmeleri, dünyaya ve Avrupa’ya açılmaları geliyor. Antrenörlerin araştırmacı yönlerini geliştirmeleri, sporcuları yeteneklerine göre tespit ederek yol almaları ve hedefe yönelik çalışmalar yapmaları da başarının önemli kaynakları arasında. Aynı zamanda Yüzme Federasyonumuzun kulüplere verdiği destek de çok önemli. Yüzme Federasyonu sporcuların ve antrenörlerin ihtiyaçlarını karşılayarak, kulüplere destek olarak bu gelişime büyük katkıda bulundu. Bu destek de bizler için iyi birer fırsat oldu.
Yüzme sporunun gelişmesi için tesisler amaca yönelik, gelişime açık olmalı. Yurt dışında araştırılarak, örnekleri incelenerek, ileriye dönük tesislerin yapılması bizim için de çok önemli. Yönetimsel anlamda antrenöre ve sporcuya değer veren, ihtiyaçlarını bir yük olarak değil, başarıya giden yolda olmazsa olmaz olarak gören yöneticilerle ilerlemek, yönetimsel olarak da desteği arkamızda hissetmek en önemli unsurlardan birisi.
Yarıştığınız diğer ülkelerdeki havuz ve tesisler ile karşılaştırdığınızda Türkiye’deki yüzme havuzu ve spor tesisleri konusunda neler söylemek istersiniz?
Gözlemlediğimiz en büyük fark havuzlarda kullanılan malzemelerin kalitesi. Bildiğiniz gibi havuz ortamları nemli olduğundan, kullanılan malzemenin de bu ortamlara uygun ve kaliteli olması gerekmektedir. Özellikle havalandırma tesisatı, havuzların vazgeçilmezidir. Ülkemizdeki bazı havuzları sektörün gelişmiş olduğu ülkelerdeki yüzme havuzları ile karşılaştırdığımızda az önce de söylediğim gibi amaca yönelik havuzların yapılması önemli hale geliyor. Geliştirilebilir ve ileriye dönük havuzlar ile yol almak, hem sporcular hem antrenörler için her zaman çok daha iyi olmuştur. Havuzlarımızda tribün eksikliği her zaman göze çarpmakta. Bununla beraber havuzlarının ısınma, soğuma konusundaki eksikliği, soyunma odalarının yetersizliği de sporcuyu olumsuz etkileyen durumlar arasında. Yurtdışındaki havuzlarda bahsettiğim bu konulara çok önem veriliyor. Ama bizim havuzlarımızın kullanılabilirliği de amaca yönelik ve antrenman yapabilmek adına uygun. Çok daha kaliteli ve iyi ürünler kullanabilirsek havuzlarımızın sık sık tadilat geçirmemesi ve uzun süre dayanabilmesi, ayakta kalması, havuzu kullananlar için faydalı olacaktır.
Kulüplerin yüzme sporuna olan katkısı nedir?
Kulüplerimizin yüzme sporuna olan katkısı, tesis, altyapı, sporcu yetiştirme konusunda ön plana çıkıyor. Milli takıma verilen sporcularımızın yüzde 100’ü kulüplerimiz tarafından sağlanmakta. Kulüplerin olmadığını düşünürsek; eğitim, antrenman ve sporcu yetiştirilmesi noktasında eksiklerimizin çok fazla olacağını söyleyebiliriz. Kulüplerimiz sporcu tedariği anlamında ellerinden geleni yaparak en iyi şekilde Türk Yüzmesini beslemekte ve katkı sağlamaya devam etmektedirler.
Son yıllarda ülkemizde de yüzme sporuna karşı ilginin arttığını görüyoruz. Bu ilgi ve talebin doğru yönetilmesi adına neler yapılabilir?
Yüzme sporuna son dönemde ilgi giderek artıyor ama halen yeterli değil. Her yıl, her dönem sayıların mümkün olduğunca çok daha ileri gitmesi ve lisanslı sporcuların artarak etkili bir şekilde takımlarda, Türkiye şampiyonalarında, Milli takımlarda boy göstermesi gerekmektedir. Talebin doğru yönetilmesi antrenörlerimizin eğitimi, vizyonu ve misyonu doğrultusunda olabilir. Siz iyi, kaliteli antrenörler yetiştirir ve sahaya sürerseniz, antrenörler de pozitif vizyonları sayesinde ileriye dönük çok daha iyi adımlar atacaktır.
Tokyo Olimpiyatları’ndan yeni döndünüz. Olimpiyatlarla ilgili genel değerlendirmeniz nedir?
Olimpiyatlar, Türk yüzmesi adına başarılamayacak ve hedefe ulaşılamayacak bir yerin olmadığını bizlere gösterdi. Baktığımızda kota ve katıldığımız sporcularımızın sayısı ile son dönemlerde dahil olduğumuz en yüksek sayılı olimpiyat müsabakası gerçekleşti. Buradaki amacımız ilk etapta katılımcı olmayı ortadan kaldırıp yarı final ve final yüzmeyi hedeflemekti. Olimpiyatlarda az sayıda da olsa bunu başarabildiğimizi görmek bizleri mutlu etti ve umutlandırdı. Çok genç olan sporcularımızın Avrupa’da tecrübeli olsalar da olimpiyat tecrübelerinin bulunmamasının onları etkilediğini ve heyecanlandırdığını gördük. Bir sonraki olimpiyatta bunları aşarak yarı final ve final sayılarımızı arttıracağınızı düşünmekteyim.
Türkiye’de yüzme sporunun geleceği konusunda düşünceleriniz nedir?
Yüzme sporunda geleceğimizin açık olduğunu düşünüyorum. Son dönemlerde aldığımız başarılı sonuçlar ve koyduğumuz hedeflere birer birer ulaşarak yeni hedeflere doğru yol aldığımızı görmek gelecekte daha başarılı işler yapacağımızın bir göstergesi ve ispati olmuştur. Altyapımızı, yüzücülerimizi daha iyi şartlarda, daha gelişmiş teknolojilerle ve eğitimlerle en üst seviyeye taşıyarak Türk yüzmesi adına elimizden geleni yapacağımıza kimsenin şüphesi olmasın
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Bana güzel sohbet imkanı tanıyan sizlere, ayrıca bizleri her zaman destekleyen Türkiye Yüzme Federasyonu Başkan ve yöneticilerine, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı, Yönetim Kurulu ve Yüzme Şubesi sorumlularına, teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz.
Bir cevap yazın