Pandemi dönemi hepimiz için başka arayışları da beraberinde getirdi. Kendimize ait bir yüzme havuzuna sahip olma fikri kulağa elbette çok hoş geliyor. Evinizin bahçesi varsa; bu hayali kurmaya da başlayabilirsiniz. Çünkü artık makul bütçelerle yüksek performans elde edebileceğiniz yüzme havuzu projelerini hayata geçirmek mümkün.
Yüzme havuzu sektörü Türkiye’de de hem teknolojik hem de tasarımsal anlamda gelişmiş ve gelişmeye devam ediyor. Beklentilerinizi tam olarak karşılayacak doğru firmalarla hayalinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Bahçenize uygun boyutta ve derinlikte şık bir yüzme havuzu yaptırmadan önce bazı konular hakkında araştırma yapmanız da önemli. Masrafınız tabi ki yüzme havuzunun büyüklüğüne, bahçe alanının topoğrafyasına ve havuz için kullanılacak malzemenin türüne göre değişiklik gösterecek.
YÜZME HAVUZUNUN TÜRÜ ÖNEMLİ
Klasik bir havuz gibi gözüken her havuz aslında birbirinden oldukça farklı şekilde tasarlanmakta. Genellikle müstakil evlere havuz çeşidi olarak doğal yüzme havuzu ve kurulum açısından basit olan prefabrik havuz çeşidi tercih ediliyor. Siz de öncelikle hangi havuz tipini yaptırmak istediğinize karar vermelisiniz.
Doğal yüzme havuzlarının diğer havuz çeşitlerine göre daha fazla tercih edilmesindeki sebep klorsuz, doğal, tasarruflu ve yenilikçi bir havuz çeşidi olması. Doğal yüzme havuzları, biyolojik bir filtre sistemine sahip oldukları için klor ya da farklı bir kimyasala gerek duymadan biyolojik olarak kendilerini temizlerler. Prefabrik yüzme havuzları ise diğer yüzme havuzlarına nazaran daha düşük maliyetli. Ayrıca, istenilen boyut ve derinlikte inşa edilebilirler. Yapımı kolay olması açısından prefabrik yüzme havuzları da çok tercih edilmekte.
YÜZME HAVUZUNDA KULLANILACAK MALZEMENİN ÇEŞİDİ ÖNEMLİ
Yüzme havuzu yaptırmadan önce mutlaka maliyet açısından havuzun modeli, kullanım amacı ve alanın büyüklüğü belirlenmeli. Havuz yaptırırken maliyeti düşürmek için kullanışsız malzemeler seçmek de çok doğru bir davranış değil. Çünkü havuzlar sürekli bakım ve onarım isteyen alanlara sahip. Bu açıdan ne kadar doğru malzeme seçerseniz, ilerleyen zamanda havuzlar için harcayacağınız bakım ve onarım masrafı da düşecektir.
Havuz malzemesi seçerken mutlaka çevresel faktörler, iklim özellikleri, havuz tipi ve kullanım amacı dikkate alınmalı. Böylece, daha doğru malzeme seçimi yaparak havuzdan en fazla verimi alabilirsiniz.
YÜZME HAVUZLARININ BOYUTU NASIL BELİRLENMELİ?
Yüzme havuzunun boyutu belirlenirken öncelikle arsada havuz için ayrılan alan belirlenir. Bu alana göre en doğru boyutta havuz inşa edilecektir. Ayrıca, havuz boyutunda havuzu ne amaçla kullanacağınız ve havuzun kaç kişilik olacağı da etkili. Bazı durumlarda havuzun boyutunu bütçeniz de etkilemekte. Çünkü ne kadar büyük boyutta bir havuz yaptırmak isterseniz kullanılan malzeme için de o kadar bütçe ayırmanız gerekir. Havuzun derinliği ise genellikle kullanım amacına göre değişecektir. Özellikle çocuklar için tasarlanan havuzlarda derinlik çok fazla olmaz. Çocuk havuzlarında yükseklik en fazla 50 santimetre, yetişkin havuzlarında ise yükseklik 1,5 metre olarak belirlenmekte.
YÜZME HAVUZU DONANIMLARI
Yüzme havuzu donanım olarak oldukça fazla sisteme sahip bir yapı söz konusu. Özellikle havuzlarda temizliği ve su giderlerini sağlamak amacıyla farklı çeşitlerde pompa, su boruları, drenaj ve elektrik sistemi gibi donanımlar kullanılıyor. Tüm bunların yanı sıra havuz içi ve dışı için de aydınlatma, merdiven, havuz örtüsü ve diğer eğlence amaçlı aksesuarlar mevcut. Bu aksesuar ve donanımların her birini belirlemek, projeyi uygulayacak firmaya ve size kalmış. Tercih ettiğiniz doğru firma, havuz yapımı, onarımı ve diğer bakımları konusunda da size uzun yıllar hizmet edebilir. Hatta firma alanında uzman ekipleri ile eviniz ve alanınız için en uygun havuz çeşidini belirleyerek gerekli tertibatı sizler için kuracaktır.
Bir cevap yazın