Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Erkan Yalçın’la Türk yüzme sporunu, yüzme tesislerini ve federasyon çalışmalarını konuştuk. Ülkemizdeki kaliteli yüzme havuzu sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Erkan Yalçın, her gün daha fazla vatandaşa ve yüzme branşına gönül veren sporculara imkân sağlandığını belirtti. Yalçın; Havuz&Sauna Dergisi’ne verdiği röportajda, ‘Olimpiyat katılımında, tarihimizdeki en üst seviyedeyiz’’ Dedi. Yalçın’la yaptığımız röportaj aşağıda.
Performans sporcularının teknik anlamda gelişimlerini federasyon olarak önemsiyor ve bu gelişimin sürdürülebilirliğini sağlamak hedefiyle federasyon bünyesinde önemli çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz. Bu çalışmalar kapsamında, 23 Temmuz Perşembe günü lansmanını gerçekleştirdiğiniz İBB Spor İstanbul iş birliğinden bahseder misiniz?
Ülkemizdeki tüm sporcu, antrenör ve kulüplerin sürdürülebilir gelişim sağlayabilmesi için tüm desteğimizi sağlamak üzere çalışmalarımız sürekli devam etmektedir. Ülke genelinde birçok başarılı sporcumuz olduğu gibi, İstanbul’umuzda da yüzme branşımıza gönül vermiş, başarılı birçok sporcumuz ve onlara destek olan antrenör ve kulüpleri mevcuttur. Bu kapsamda branşımızda tesis ve çalışma sorunu yaşan sporcularımızın imkân anlamında problemlerini gidermek ve Türk yüzmesine katkı sağlamak için gerçekleştirdiğimiz bu işbirliğinin eğitim seviyesi ve performans kalitesi olarak, ülke sporumuza yüksek oranda katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Yüzme sporunun ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak için Gençlik ve Spor Bakanlığımızın değerli katkılarıyla beraber, federasyon olarak önemli çalışmalar yapıyorsunuz. Bu çalışmaların Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu TYF Projeleri ve Tokyo 2020 sonrasının temellerinin atıldığı TYF Yüksek Performans Altyapı ve Performans Projeleri ile ilgili neler söylersiniz?
Başarılı sporcularımız var
Ülkemizin her alanında bölgesel gelişimlere yönelik geliştirdiğimiz, 11-12 yaş, federasyon karması, TOHM vb. projeler sayesinde bölgeler arasındaki performans farklılıkları ve branşımıza yönelik tanınmışlığın, ilginin ve hedeflerin gelişmesine yönelik adımlarımız olmuştu. Her gün daha disipline olan bu başarılı adımlar sayesinde gelmiş olduğumuz noktada, ülkemizin her noktasından milli takımlarımızda birçok başarılı sporcu bulunmakta ve olimpiyat katılımında tarihimizdeki en üst seviyeye ulaşmış durumdayız. Şu anda meyvelerini almaya başladığımız projelerimizin, olimpiyatlar sonrasında da devam edeceğini ve bu durumun sporcularımızın kalitesinin gelişimine katkı sağlayacağı, daha cesur adımlar atarak başarı grafiğini yukarıya çıkartan sporcularımıza ışık tutacaktır.
Türkiye Yüzme Federasyonu olarak tesislerinizde bulunan havuzlar kurulum, işletim kalitesi, çevreye duyarlılık, enerji verimliliği gibi alanlarda örnek teşkil ediyor. Bu bağlamda federasyon olarak otorite kabul edilmenizle birlikte havuzların proje aşamasından işletmesine kadar ne gibi sorumluluklarınız olduğunu düşünüyorsunuz?
Türkiye Yüzme Federasyonu olarak amacımız; bakanlığımızla koordineli şekilde yüzme alanının standardını yükseltmek ve istenen teknik düzeylere gelmesi için çalışmalar yapmaktır. Son yıllarda devletimizin hizmete sunduğu nitelikli havuzlar sayesinde güzel organizasyonları federasyon olarak düzenliyoruz.
Devlet desteğiyle birçok şehirde olimpik yüzme havuzları açtınız. Yüzme sporunun gelişmesi için yapılan bu yatırımlar, hayata geçirildiği bölgelere ve havuz sektörüne nasıl katkılar sağlıyor?
Spor kültürü oluşmalı
Şüphesiz ki spor, ülkemizdeki 7’den 70’e tüm vatandaşlarımızı içine alan bir kültür olmalıdır. Ve devletimizin desteği ile bu imkândan mahrum olan illerimiz ve vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün azalmakta ve branşımıza, spora ilgi devamlı artmaktadır. Bölgelerimizde havuz sayısı arttıkça, rekabet ortamı da artmakta, birçok vatandaşımıza istihdam sağlamakta ve birçok gencimize hayat düzeni katmakta, geleceklerine katı sağlamaktadır. Sporun hayatına kattığı değerler ile gençlerimiz, şehrine, ülkesine sağladıkları katkı gibi, aileleri ve kendi hayat kalitelerini de arttırmaktadır.
Sporcularımız çeşitli müsabakalarla dünyanın dört bir yanındaki olimpik havuzlarda yüzerken, her yıl, dünyanın farklı ülkelerinden gelen milli sporcular da, uluslararası olimpiyatlar için hazırlıklarını ülkemizde yapıyor. Dolayısıyla bu havuzlarda yarışan, antrenman yapan sporcuların konsantrasyonunu bozacak, dikkat dağıtacak etkenlerden izole edilerek, konfor şartlarının sağlanması çok önemli. Bu bağlamda Türkiye’de ve dünyadaki havuz standartları ile ilgili nasıl bir karşılaştırma yaparsınız?
Yüksek standartlarda tesislere ihtiyacımız var
Devletimizin destekleri sayesinde her geçen gün ülkemizdeki kaliteli yüzme havuzu sayısı artmakta ve her gün daha fazla vatandaşımıza ve yüzme branşına gönül veren sporculara imkân sağlanmış olmaktadır. Bahsi geçen bu tesislerimizin yanı sıra yüksek standartlarda tesislere de ihtiyaç duymaktayız. Yine devletimizin destekleri ile Yüzme Federasyonu olarak yapımına başlayacağımız uluslararası standartlardaki yüzme havuzumuz ile ülkemize dünya standartlarında bir tesis kazandırmak ve ülkemizin dünya portföyündeki değerine katkı sağlayarak birçok üst düzey organizasyonun ülkemizde düzenlenmesine ortam yaratmak istiyoruz. Bu durum kuşkusuz ki ülke spor turizmimize de katkı sağlayacağı gibi, dünya çapında başarılı sporcuların ülkemizde bulunmasına ve ülke olarak spor kalitemizin de gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Başta Türk Milli Yüzme Takımı’nın ve Türk yüzme sporcularının önümüzdeki yıllar içerisindeki hedeflerinden bahseder misiniz?
Milli takımlarımız olarak birçok üst düzey organizasyona maksimum sayıda katılım sağlamak amacı ile çıktığımız bu yolda, her geçen gün çeşitli kategorilerde üst düzey başarılar almaya, yarı finaller yüzmeye, final müsabakalarında bulunmaya, madalyalar almaya, Avrupa ve dünya rekorları kırmaya başlamış bulunmaktayız. Bu bağlamda önümüzdeki yıllarda Avrupa ve dünya şampiyonalarında madalya sayılarımızı arttırmaya, en yüksek sayıda katılım seviyesine ulaştığımız olimpiyat oyunlarında final yüzme ve madalya alma hedefinde çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Bir cevap yazın