Havuzlara güvenilir, hijyenik ve estetik çözümler sunan Serapool Porselen, havuz renovasyonlarında da sıklıkla tercih edilmeye devam ediyor. Mevcut havuz renovasyonlarını yaparken porselen karo seçimlerinin tesislerin yenilenmesinde ve güncel trendleri takip etmesinde önemli bir etken olduğunu belirten BİA Tasarım Kurucu Ortağı Ayşe Doğan, mimari projelerde ürün tercihinin önemini, Serapool Porselen ürünlerinin projelerde tasarım zenginliği, kalite ve güvenlik noktasında sağladığı avantajlarını anlattı.
Röportajımıza sizi ve Bia Tasarım’ı tanıyarak başlamak isteriz. Bia Tasarım’ın faaliyet alanları nelerdir ve hangi projelere yönelik çözümler sunuyor? Projelerinizi hayata geçirirken teknoloji, malzeme ve inovasyon anlamında nelere dikkat ediyorsunuz?
Mimarlık, peyzaj mimarlığı, iç mimarlık ve inşaat mühendisliği alanlarında faaliyet gösteren Bia Tasarım, şu ana kadar birçok otel, konut, okul ve farklı proje tiplerinde yer almıştır. 2014 yılında Antalya’da kurulan firmamız, genellikle otel projelerinde yer alıyor. Bulunduğumuz çalışmaların bütününde daha üretken, aranır ve çağdaş bir çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. Dış ve iç mekânlarda kullanım alanlarını tasarlıyoruz. Son zamanlarda yaptığımız projelerde ise Club Tuana Fethiye’yi tamamlamış olduk. Yüzme havuzlarıyla ilgili tesislerde çok fazla projeyi yönetiyoruz.
Dünyanın gündem maddelerinden birini oluşturan sürdürülebilirlik artık projelerin ve firmaların odak noktalarını oluşturuyor. Ekonomik, çevresel ve tasarımsal açıdan sürdürülebilir bir havuzun sahip olması gereken özellikler nelerdir? Bu vizyon doğrultusunda bir havuz tasarımında başlangıç aşamasından finalize edilmesine kadar olan süreçte hangi noktalara dikkat ediyorsunuz?
Sürdürülebilirlik, son yıllarda çalıştığımız projelerde en çok dikkat ettiğimiz unsurlardan birini oluşturuyor. Bir havuzun tasarımının sürdürülebilir olması için öncelikle tesisin ilerleyen yıllarda yapılacak renovasyon çalışmalarında esnek ve uyarlanabilir olması gerekmektedir. Ayrıca havuz, içinde bulunan fonksiyonel çözümlerle kullanıcıların beklentilerini karşılamalı ve estetik olarak çevredeki diğer yapılarla bütünlük sağlamalıdır. Kullanılacak malzemeler dayanıklı ve uzun ömürlü olmalı, aynı zamanda bakım gereksinimlerinde çevreye en az etkiyi bırakacak şekilde seçilmelidir.
Havuz tasarımlarında öncelikle mevcut durumun analizini yapıyoruz. Sonrasında hangi amaçlarla kullanılacağını ve kullanıcı profilini belirliyoruz. İhtiyaçların netleşmesi ile projenin hikâyesini ortaya çıkaracak konsept çalışmasına yoğunlaşıyoruz. Çevre yapılar ve peyzajla uyumlu olacak şekilde, alan kullanımında memnuniyeti arttıracak fonksiyonel özellikleri havuzun yapısına ekleyerek estetik açıdan zengin alanlar oluşturuyoruz.
“Dijital Araçlar ve Teknolojiler Havuz Tasarım Sürecini Nasıl Daha Verimli, Doğru ve Sürdürülebilir Hale Getiriyor”
Dijitalleşme çalışmaları birçok alanı olduğu gibi havuz sektörünü de etkiledi. Mimari tasarımda ise BIM ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojiler ön plana çıkmaya başladı. Havuz tasarım sürecinde hangi dijital araçları ve teknolojileri kullanıyorsunuz? Bu araçlar ve teknolojiler sizin tasarım sürecinizi nasıl etkiliyor?
Havuz tasarım süreçlerinde öncelikle konsept çizimini eskizler ile yapıp sonrasında dijital ortama aktararak bilgisayar destekli tasarım programlarından yararlanıyoruz. Bunlarda sahanın aplikasyon kolaylığı ve detayların aktarılması ile ilgili CAD, BIM ve 3D modelleme programları kullanılıyor. Projenin 3 boyutlu hali tasarım yapılan alanın algılanması ve uygulanmasında çok önemli bir yardımcı etken oluyor. Yapay zekâ ise hazırlanan proje süreçlerinde gerek konsept tasarımında gerekse proje ile ilgili özel bir görsel oluşturmada destek aldığımız diğer bir araçtır. Hepsinin bütün olarak kullanımı tasarım sürecini daha verimli, doğru ve sürdürebilir bir hale getiriyor. Her aşamada kullandığımız bu teknolojiler, hem müşteri memnuniyetini artırıyor hem de proje yönetimini ve zamanın iyi kullanılmasını sağlıyor.
“Bir turizm tesisinin prestij kaynağı, dış mekândaki havuzların tasarımı, görselleri ve fonksiyonlarıdır”
Club Tuana Fethiye projesinin tasarım özellikleri nelerdir? Projenin detaylarından ve hem kullanıcıya hem de otel sahibine sağladığı tasarım avantajlarından bahseder misiniz?
Genel olarak bir turizm tesisinin prestij kaynağı, dış mekândaki havuzların tasarımı, görselleri ve fonksiyonlarıdır. Club Tuana Fethiye, yaklaşık 80.000 metrekare üzerinde kurulu 530 odalı bir tesistir. Bia Tasarım olarak bizden, başlangıç aşamasında mevcut otel bloklarından farklı olacak bir lagoon konsepti oluşturulması talep edilmişti. Bu süreçte önceliğimiz swim up odaları, yerleştirmekti. Projenin ilk çıkış noktası, zemin kattaki odaların bağımsız, özel alanlar oluşturularak havuz tasarlanması ve kullanım alanlarının daha da özelleştirilmesiydi. Bu doğrultuda projeye başladığımızda yaklaşık 100 metre uzunluğundaki mevcut yapının ön ve arka kısımlarında iki adet yüzme havuzu tasarladık. Üst plandan bakıldığında aynı görünse de içerisindeki sığ sular, oturma alanları, bitki kutuları, jakuziler, adım taşları ve köprülerle tamamen fonksiyonel olarak birbirinden ayrılan iki havuz oluşturduk. Tesiste bu planı oluştururken önceliğimiz, pandeminin ardından özel alan kullanımlarının ön plana çıkması sonucu swim up’ların kendine ait birer yaşam alanı olmasını tasarlamaktı.
“Doğal dokusu, büyük ebatlı olması ve hijyen özellikleri projede Olcay Mix’i tercih etmemizdeki en büyük sebeplerdi”
Yüzme havuzlarında işlevselliğin yanı sıra estetik görünüm de projenin prestijini etkiliyor. Bu noktada ise kullanılan ürünün teknik, estetik ve güvenlik özellikleri önem taşıyor. Club Tuana Fethiye’nin havuz tasarımlarında kullanılmak için tercih ettiğiniz ürünlerde hangi özelliklere dikkat ettiniz? Bu noktada Serapool Porseleni ayrıcalıklı kılan özellikler nelerdir?
Buradaki en büyük etken sığ su ve sığ sudan havuza inen merdivenlerin çözümlemeleriydi. Projede mevcut alan içerisinde doğanın özel bir konumu bulunuyor. Buradaki tasarım süreçlerinde malzeme ve materyal tercihi yaparken çevreyle uyumlu daha doğal dokudaki ürünler seçmeye özen gösterdik. Bundan kaynaklı havuz karolarında Serapool Porselen’in Olcay Mix ürününü tercih ettik. Olcay Mix’i tamamlarken doğal taş ve termawood ahşaplar kullandık. Projede kullanmış olduğumuz porselen karoların büyük ebatlı olması ve havuz içindeki derzlerin az olması daha az kirlenmesini sağlarken hijyeni de beraberinde getiriyor. Yüksek basınca dayanımından kaynaklı kullanım süresini arttırması da bizim için öncelikli bir sebepti.
Mevcut havuz renovasyonlarını yaparken porselen karo seçimleri tesislerin yenilenmesinde ve güncel trendleri takip etmemizde etken bir neden oluyor. Club Tuana Fethiye’de mevcut havuzu yenilerken denize yakın olmasından kaynaklı marin etkisini devam ettirmek için Serapool Porselen’in Marin ürününü tercih ettik. Böylece üstten bakıldığında denizin devamı gibi hissedilmesini istedik. Çocuk Aqua bölümünde de tercihimiz Marin porselen karolardan yana oldu.
Serapool porselen karoların mat ve dokulu yüzeyi, kaymayı önler ve bu özellik en büyük tercih sebeplerinden biridir. |
Otel ve eğlence merkezleri gibi yoğunluklu aktivitelerin olduğu havuzlarda güvenlik en önemli unsurlardan birini oluşturuyor. Güvenli havuzlar için kullanılan ürünlerin hangi özellik ve standartlara sahip olması gerekir? Projede Serapool’un kaymazlık özelliği bulunan ürünlerinin tercih edilmesi projenin güvenliği ve estetiği üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?
Proje aşamasında yola çıkışımız odalardan doğrudan kullanımı olan, misafirler için daha özel alanlar sunacağımız mevcut yapı ile bütünlük sağlayan swim-up havuzlardı. Sonrasında ise bu lineer havuzlarda farklı fonksiyonlar ile alan kullanımını arttıracak ambiyanslar yaratıldı.
Lagoon konsepti ise projeye ayrı bir değer kattı. Bu noktada Serapool’un ürünleri projemizi tamamlayan en önemli unsurlardan biri oldu. Genel olarak porselen yüzeyindeki doğal doku ve kaymazlık özelliği bizim için çok önemliydi. Çünkü standartlar gereği sığ sularda kullanılması gereken malzemelerin kaymaz özellikte olması gereklidir. Projede özel alanları oluştururken her odayı kendine ait bir yaşam alanı olarak tasarlamaya özen gösterdik. Zemin katlar haricinde birinci katlardan ortak bir merdiven ve sahanlıkla havuza erişimini de sağlamak üst katların tercih sebebini de arttıran bir unsur oldu.
Yüzme havuzlarının tasarımlarını yaparken güvenlik standartları çok önemli bir etken oluyor. Bunun için çocuk havuzlarında, sığ sularda, merdiven basamaklarında kaymaz ürünler tercih edilmesi gerekiyor. Serapool porselen karoların yüzeyinin mat ve dokulu olması kaymazlık sağlıyor, bu da en büyük tercih nedenlerinden biri. Ürünün basınca dayanımı, kullanım süresini uzatıyor. Daha çok tercih edilen ürünlerin sürdürülebilirliği de şu anki çevresel etkenlerde hem tesisin bütçesi açısından hem de ürünün kullanım süresini uzatması için etken bir neden.
Serapool Porselen’in, doku ve renk olarak talep etmiş olduğumuz tasarımı, porselen karoya uygulayabiliyor olması, projelerimize ayrı bir değer katıyor. |
Havuzlar hem şekil, hem ebat hem de derinlik açısından farklı özelliklere sahip olabiliyor. Tasarım açısından ise kullanılan ürünler kullanıcıya sınırsız bir tasarım imkânı sunabiliyor. Proje aşamasında ürünün sınırsız renk ve doku sunması projenin tasarım ve değerini nasıl etkiliyor? Serapool tasarım noktasında ürün çeşitliliği olarak nasıl çözümler sunuyor?
Club Tuana örneği ile açıklayacak olursam projenin tamamlanmasından itibaren geçen süreçte hem doğal dokunun etkisi hem mevcut yapıyla uyumu müşteriler ve otel yönetimi tarafından bir memnuniyet belirtisi oldu. Yapmış olduğumuz projelerdeki olumlu geri dönüşler bizi motive ediyor. Çözüm ortağı olduğumuz projelerin tasarım süreçlerinde yer alırken malzeme tercihinde en önemli etken tasarımımızın kurgusuna ve hikâyesine hitap edecek ürünü seçmek oluyor. Bu konuda da Serapool Porselen’in gerek renk gerek doku bakımından talep ettiğimiz tasarımla ilgili bizi desteklemesi keyifli projeleri konseptine uygun olarak özelleştiriyor.
Katalogda yer almayan bir ürün tercih edeceğimizde de Serapool Porselen, özel üretim yaparak projelerimize ayrı bir değer katıyor. Bunun için Serapool’a ayrıca teşekkür ediyorum.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Malzeme üretimleri konusunda taleplerimize göre farklılıklar yapabiliyor olması ve benim için bir Marin ürünün ortaya çıkması muazzam bir şey. Her projenin hikâyesine özel seçimlerimizin desteklenmesi ve 100’den fazla ülkeye ihracat yapması ülkemiz adına gurur verici. Serapool Porselen’e, tasarımcıları desteklediği için hepimizin adına çok teşekkür ediyorum.
Bir cevap yazın