Doğada yer alan renklerin havuz içine aktarılması, profesyonellik ve detay gerektiriyor. Türkiye’nin ilk porselen havuz kaplama malzemeleri üreticisi olan Serapool Porselen, kurulduğu günden bu yana edindiği tecrübe ve geniş marka bilinci ile yüzlerce çeşit ürüne, detaylara yönelik teknik çözümlere ve yeniliklere imza atıyor. Havuz projelerinde Serapool Porselen ürünlerini tercih eden Peyzaj Mimarı Ayşe Doğan, ürünlerin mimari tasarıma etkilerini, güvenlik noktasında sağladığı avantajları ve tasarım aşamasında da yer aldığı Marin ürünün özelliklerini Havuz& Sauna dergisine anlattı…
Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
2011 yılında Çukurova Üniversitesi’nden mezun oldum ve Antalya’ya yerleştim. Yaklaşık 3 yıl bir tasarım ofisinde çalıştım. 2014 yılında ise Bia Tasarım firmasını, aile şirketi olarak kurduk. 2014 yılından itibaren birçok otel projesinde, konut mimarisinde ve farklı proje tiplerinde yer alıyoruz.
Hem otel hem de konut havuzları, projelerinizin büyük ve önemli bir kısmını oluşturuyor. Siz iyi tasarlanmış bir yüzme havuzunu nasıl tanımlarsınız?
Bana göre iyi tasarlanmış bir yüzme havuzunda kesinlikle keskin köşeler yer almamalı. Çünkü bu durumlar güvenlik açısından tehlikeli bir alan oluşturabiliyor. Ayrıca hangi amaca yönelik yapılmışsa üzerinde ona uygun fonksiyonları taşıması gerekiyor. Bunların doğrultusunda da kesinlikle en önemli kriter, doğru malzeme seçimi.
Bu anlamda Serapool Porselen’in size sağladığı avantajları nasıl sıralarsınız?
Ürünlerin porselen karo olması, özellikle hijyen ve dayanıklılık konusunda birçok avantajı getiriyor. Büyük ebatlı ürünlerde daha az derz ortaya çıkıyor. Bu da yüzeylerdeki kir oluşumunu en aza indiriyor. Bunun yanı sıra basınca karşı dayanıklı olması, havuzun kullanım süresini uzatıyor.
Aynı zamanda porselen karoları tamamlayan içbükeyler, dışbükeyler, merdiven kaymazları ve tutamak kaymazları da aynı renk skalasında devam ediyor. Bunlar bizim için tasarımdaki birçok detayı gerçeğe dönüştürmemizde önemli bir etken oluyor.
“Köşe dönüşlerinde içbükey ve dışbükey ürünler büyük avantaj”
Bir havuz tasarımında olmazsa olmaz unsurlardan biri güvenlik dediniz. Güvenlik anlamında Serapool Porselen ürünleri size nasıl avantajlar sağladı?
Güvenlik konusunda, özellikle köşe dönüşlerinde içbükey ve dışbükey ürünler çok büyük bir avantaj. Bunun yanı sıra ürünlerin, sığ su alanlarında, merdiven basamaklarında, havuz tutamaklarında ve rampalarda standartlar gereği kaymaz değerinin olması gerekiyor. Porselen karolarda kaymaz yüzey olması, doğrudan sahip olmak istediğimiz etkiyi ortaya çıkarıyor.
Natural Seri’de yer alan Marin ürününün tasarımı size ait. Bu tasarım fikri nasıl oluştu?
Geçen yıl, peyzaj tasarım projelerini hazırladığımız bir otel, denize biraz uzak mesafedeydi. Bu nedenle tesisi kullanacak misafirlerin; denizin o mavi tonunun sakinlik, dinginlik ve serinlik etkisini havuzda hissetsin istedim. Bir iskelede oturup denize baktığınızda, ufuk çizgisiyle denizin birleşmesiyle oluşan o mavi etkisini havuzda görmeyi hayal etmiştim. Tabi bu, klasik bir 5×5 cm ebatlarındaki ürünle mümkün değildi. Ayrıca bu tarz bir üründe çok fazla derz çizgisi çıkıyordu.
Geçen yıllarda, Piazza Cobalt ürününü kullanırken içindeki lineer çizgiler biraz rustik bir etkide olduğu için ürün yüzeyinde değişiklikler gerçekleştirmiştik. Proje bazında, derz desen çizgisini değiştirerek Serapool Porselen bize özel bir ürün üretmişti. Dolayısıyla Marin’ın çıkış noktası, Piazza Cobalt ile başladı diyebiliriz. İlk başta denemeler yaptık, bize gelen porselen karonun üzerinde Piazza Cobalt’taki derz desenini değiştirdik. Ancak yine istediğim etkiyi alamadım. Hayal ettiğimle sahada çıkabilecek etki aynı değildi. Bu sefer ürün deseni içerisinde bulunan üçgen mavi tonlarından 9 tane farklı yüzey belirledik ve bunları 33×66 cm boyutlarında büyüterek bir üretim yapmalarını rica ettik. Serapool Porselen bizi kırmadı ve bu sürecin devamında da Marin ortaya çıktı.
Marin fikrinin oluşmasında, deniz kenarı bir şehirde büyümemin de etkisi var. Dolayısıyla denizle aramızda bir tutku var. Marin’in kelime anlamı da denize ait demek. Mavi tonunun sakinliğini ve derinliğini vurgulayan deniz etkisinden dolayı Marin ürünü tasarlanmış oldu.
“Yeşilin içindeki denizi ortaya çıkaran proje: IC Airport Hotel”
Peki, şu ana kadar kaç projede Marin ürününü kullandınız? Tepkiler nasıl, beğeniyor mu insanlar?
Geçen yıl kullandığımız Kirman Calyptus Hotel’de çok beğenildi ve hem güzel hem de farklı bir etki yarattı. İlk kez ürünü orada kullanmıştık, ardından kataloğa konuldu. Şu anda da IC Airport Hotel’de kullanacağız. IC Airport Hotel, ormanın içinde bir alan olduğundan yeşilin içindeki bir su öğesini ortaya çıkarmış olacak.
IC Residence’a ait bir villa havuzunda Firuze Mix ürününü kullandınız. Sizin seçiminiz mi oldu bu?
Evet, geçen yıl bu alanı tasarladık. Aslında mevcutta olan bir yapıydı. Renovasyonda döşeme malzemelerini, yüzey kaplamalarını değiştirdik. Daha önce 5×5 fileli kullanılan bir malzeme vardı. Oradaki tekrardan kurtulmak, derz etkisini azaltmak, biraz daha mavi ve turkuaz tonlarını villa içine almak için Firuze Mix ürününe karar verdik. Tamamlayıcı ürün olarak, merdiven kaymazlarında ve monoblok ızgaralarda da Pool Garden Grey’i tercih ettik.
IC Hotellere ait diğer havuz alanlarında da yine Serapool Porselen ürünlerini görüyoruz, bunlardan biraz bahsedebilir misiniz?
IC Green Palace’da kullandığımız Piazza Cobalt, Natural Seri çıktığında ilk kullandığımız ürünler arasındaydı. Aynı şekilde yine çam dokusu ve ağaçların arasında mavi etkisinin yoğun olmasını hedeflemiştik. Bunun dışında diğer ürünleri de tamamlayıcı olarak tercih ettik.
Serapool Porselen ürünlerinin projenize kattığı değerler konusunda neler söylemek istersiniz?
Projelerimizi tasarlarken, özellikle bir alanın hayalden gerçeğe dönüşmesinde su yüzeylerini kapsayan projelerdeki materyal ve malzeme seçimlerinde Serapool Porselen bize birçok alternatif sunuyor.
Havuzlarda dayanıklılığı artıran porselen malzemeler, havuz sektöründe gerçekten çok önemli bir kriterdir. Bunun doğrultusunda da proje sahipleri tarafından daha çok tercih edilir. |
Renk çeşitliliğini ve doğadaki dokuları havuz içine aktarmak, klasik havuz mavilerinden çıkılmasında büyük bir etken oldu. Tasarımcılar olarak malzeme alternatifimiz arttı.
Öte yandan Serapool Porselen’in bizim taleplerimiz doğrultusunda ürün üzerinde değişiklik yapması ve bunları üretime yansıtması çok güzel sonuçların ortaya çıkmasını sağladı.
Peki, kullanıcılardan nasıl tepkiler alıyorsunuz, ürünleri kullanıcılar nasıl buluyor?
Natural Seri’de yer alan gri gibi koyu renkli ürünleri, ilk etapta havuza döşediğimizde nasıl görüneceğini çok merak ediyorduk. Ortaya çıkan sonuçla birlikte, dışarıdaki koyu renklerin suyun içinde bambaşka göründüğüne şahit olduk. Serapool Porselen, bu tarz farklı seçeneklerle proje sahipleri tarafından daha çok talep görür oldu. Artık bizim çalışmalarımız dışında, proje sahipleri de bizi Serapool Porselen’e doğru yönlendiriyor ve ürünler gittikçe daha çok tercih ediliyor.
Gündemdeki yeni projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Şu anki projelerimiz arasında oteller için havuz tasarımları bulunuyor. Yeni çalışmalarımızda da doğal ürün tasarımları olan Natural Seri’den devam ediyoruz ve havuz içinde kullandığımız ürünleri tamamlayan alternatif ürünlere de yer veriyoruz. Bu tamamlayıcı ürünler; çoğunlukla dışbükeyler, içbükeyler, monoblok ızgaralar ve merdiven kaymazları…
Son olarak, Serapool Porselen ürünleri hakkında neler söylemek istersiniz?
Öncelikle Serapool Porselen’e, tasarımcıları desteklediği için hepimizin adına çok teşekkür ediyorum. Malzeme üretimleri konusunda taleplerimize göre farklılıklar yapabiliyor olması ve benim için bir Marin ürünün ortaya çıkması muazzam bir şey.
Onun dışında Serapool Porselen, sahayla çok daha iç içe olduğu için teknik destek konusunda bize çok iyi alternatifler sağlıyor. Böylece kağıt üstündeki hayalimizi, doğru malzeme seçimleriyle kolayca gerçeğe dönüştürüyoruz.
Bir cevap yazın