KÜÇÜK ALANLAR
BÜYÜK FİKİRLER
HydroScapes şirketinin sahipleri Sheri ve Roger Soares’ın Phoenix bölgesinin lüks sırtlarındaki çalışmaları, onları temelde çağdaş tarz ve motiflerden oluşan geniş bir yelpaze keşfetmeye götürmüş. Burada, onların bu deneyimi görece küçük alanlar ama geniş bir tasarım ve yapı öğeleri dizisine sahip bir ev tadilatı projesinde kendini gösteriyor.
Sınırlı alandaki projeler üzerinde çalışmak zorlu olabildiği kadar yaratıcı çözümler peşinde koşmak için gerekli kaynaklara sahip müşterilerle çalışıyorsanız tatminkâr da olabilir. Ancak tercihleri tamamen bütçeye bağlı olursa karşılaşacağınız güçlükler cidden göz korkutucu olabilir ve kimi zaman da tamamen imkânsız hale gelebilir.
Mülk, Phoenix bölgesinin lüks bir mahallesindeki bir köşe parselde yer alıyor. Boyut bakımından, gelişmiş mahallelerdeki pek çok meskun mülk gibi, küçük bir alana sahip. Ancak içine girdiğimizde gördük ki iş kapsamlı olduğu kadar zorlu ve karmaşıktı da. Yaratıcılığınızı harekete geçirmek için yeni bir fırsat demek bu da.
SAHNEYİ KURMAK
Müşteriler evlerinde tadilat ve genişletme yapmayı düşünme aşamasındaydı. Kalıcı olarak oraya yerleşmek üzere hatırı sayılır bir bütçe ayırmışlardı. Muhteşem bir mimar olan Yin Pang’la çalışıyorlardı ve o da bizimle iletişime geçti, zira gösterişsiz bir havuzu daha ilginç ve göz alıcı bir havuzla değiştirmek de projeye dâhildi.
Tüm dış mekânları biz tasarlayacaktık; kendimizi hem ön bahçeyi ve ekim alanlarını hem de havuz da dâhil olmak üzere tüm arka bahçeyi yeniden tasarlamaya iten bir görevde, tüm tadilat projesini yönetirken bulduk.
İlk görüşmelerde mimar şirketimizin tasarım sürecinde rol almanın yanı sıra ana müteahhitliği üstlenmesi ve işin tamamını yürütmesini önerdi. Müşteriye özel evlerde daha önce ana müteahhitliği üstlenmiş olsak da bugünlerde bunu pek yapmıyoruz ve hâlihazırda ana müteahhitlik ruhsatımız da yok. Mimarla uzlaştık ve sadece müşteri için tasarım sunmakla kalmayıp inşaatın her aşamasında proje yönetimi de sunan çeşitli taşeronlarla doğrudan çalıştık.
Eve yapılan ilave mevcut havuzun taban alanının büyük kısmını kapladığından yapmamız gereken ilk şeylerden biri eski tekneyi yıkıp toprakla doldurarak sıkıştırmaktı. Jeoteknik raporu gösteriyordu ki, bu bölgenin çoğunda olduğu gibi, toprak genleşen zemin şartları sergiliyordu – sadece eski havuzla ve yenisini inşa etmekle uğraşırken değil mülkün drenaj sorunlarının da üstesinden gelirken işe yarayacak kritik önemde bir bilgi.
Aynı zamanda eve yapılan ilave bittiğinde aka bahçeye geçişimiz neredeyse tamamen engellenmiş olacağından, yeni havuzu evin yeni kanadı inşa edilmeden yerleştirmek zorundaydık.
KÜPEŞTE DOLGULARI VE DRENAJ
Arka bahçede manzaraya büyük oranda modüler traverten küpeşte dolgularıyla çevrili bir havuz hâkim. Havuz derin ucu bulunmayan basit bir 32’ye 12’lik dikdörtgen. Müşteriler için bu havuz daha ziyade ortamdaki doğrusal modülariteye uyacak mimari bir öğe. Yazın serinlemek amacıyla kullanmayı düşünüyorlar ancak genel itibariyle havuz bir tasarım öğesi.
Çevresindeki küpeştenin tasarımı böyle bir önlem alındığını görsel olarak belli etmeksizin yüzey akışı sorunlarının üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Özellikle de küpeşte dolguları arasındaki suni çimle kaplanmış boşluklar drenaj vazifesi görüyor. Havuza evden bakıldığında su sağdan sola doğru akıyor; havuzun sol tarafında mevcut beton duvar öğesinin sudan hasar görebileceği kısımda havuzun bir kenarına yükseltilmiş bir çiçeklik koyma nedenlerimizden biri de bu.
Çiçekliğin arkasındaki duvara su yalıtımı yaptıktan sonra çiçeklik öğesini de suyu bahçenin sol yanındaki bakır renkli duvar boyundan geçen bir drenaj sistemine yönelterek yüzey akışına karşı sağlam bir katman oluşturduk.
Havuzun kendisine gelince, 4,000 PSI gücünde kompresyonla püskürtülen şatkrit üzerine Aquron su yalıtımına başvurduk. Su yalıtımı ve yoğun beton bir arada taban suyunun zeminden sızmasından kaynaklanabilecek tartar ya da ufalanmayı azaltmakta.
Su yalıtımına dair bir hatırlatma: Kullandığınız malzemelere uygun ürünler seçmek son derece önemli, tam da bu yüzden bu kadar çok su yalıtımı malzemesi mevcut. Şu kadarını söyleyeyim ki doğru malzemeyi seçerseniz yukarıda bahsi geçen tartar ya da ufalanmanın yanı sıra çatlama ve hatta delaminasyon gibi aksi takdirde karşılaşacağınız bir dizi problemin önüne geçebilirsiniz. Yanlış ürün seçerseniz büyük ihtimalle bu artılardan yararlanamazsınız hatta doğru dürüst bir yapışmanın da önüne set çekersiniz. Su yalıtımı söz konusu olduğunda biraz eğitim ve araştırma çok işinize yarayacaktır.
MAVİYE GEÇİŞ
Her ne kadar arka bahçe çoğunlukla tüm projede kullanılan hafif toprak tonlarıyla uyumlu olsa da müşteriler arka bahçede kontrast olarak ve suyun davetkâr rengini vurgulamak üzere maviye de yer vermek istedi. Havuz içerisinde, su çizgisi ve basamakta mavi Sicis Colibri cam mozaik kullandık. Bütçe açısından başta çok daha az masraflı mozaik seçeneklerine bakarken müşteriler Sicis’i gördüklerinde, bunun masrafa değeceğine karar verdi.
Bir yan not olarak: Bu, müşterilerinizi seçenekleri konusunda yeterince bilgilendirmeden ne kadar masraf yapmak isteyecekleri konusundan varsayımda bulunmamanız gerektiğinin mükemmel bir örneği. Sanat ve tasarım tutkusu olan müşteriler söz konusu olduğunda bunun bilhassa doğru olduğunu gördük.
İç yüzey bir Pebble Technology ürünü olan Pebble Sheen ile kaplandı. Bu, suyla kaplandığında hoş bir derin mavilik kazanan siyah benekli gir bir taş rengi. Bir su öğesinin arkasına yerleştirdiğimiz iki adet akrilik panelse maviyi daha da vurguluyor. Paneller 3form adında, bambu ya da başka malzemelerden çeşitli motifler ve çerçevelere sahip akrilik üretimleriyle meşhur bir firmadan alındı. Daha süslü panellerin dış mekânda çok fazla dayanamayacağını fark ettik ve öğelerin üzerinde duracak daha basit mavi panellerde karar kıldık.
Paneller su öğesi ve duvar arasına dikey olarak monte edildi. Üç direkli ve panelleri yerinde tutan ufak bir kanala sahip bir alt çerçeveye sahip basit bir sistem geliştirdik. Paneller süet benzeri bir cilayla kaplı ve yarı saydam nitelikte. Gün boyu muhteşem görünüyorlar ancak gece arkadan aydınlatmayla daha da iyi görünüyorlar zira akriliğin cilası ışığı tutarak bir parıldama etkisi yaratıyor.
Genel tasarım motifine uygun olarak su öğesi görsel bakımdan basit ve oldukça modern. Kübümsü tabanı, gömme bakır firengi deliği fikstürüyle çözülen travertenle son buluyor. Su alttan verildiği için fikstürün arkası yekpare ve su kaynağını göstermiyor.
Bank ve basamakları havuzun karşı tarafına yerleştirerek su öğesi ve fondaki panelleri seyretmek için rahatça oturacak bir alan sağladık.
Kenar uygulaması da tamamen havuzun ve çevresindeki küpeştenin çağdaş, neredeyse heykelsi görünümünü desteklemek içindi. Küpeştede kullandığımız traverteni alıp kenara dayandırarak dikey yatayda son derece ince bir harç derzi kullanmaya çalıştık. Bu, nihai olarak kenarların yekpare traverten harpuşta
bloklarından oluştuğu illüzyonu yaratan alengirli ancak uygun maliyetli bir detay. Aslında dikey yüzeyler çok ince taş fasya payandalarıyla taşlanmış. Bu ayrıntı sadece maliyeti düşürmekle kalmıyor aynı zamanda kalın taş döşemelerin ağırlığını destekleyecek rabıta kirişini takviyesine ihtiyacı da ortadan kaldırıyor.
Ekipman soldaki bakır renkli duvarın arkasında ya da bahçenin kuzeybatı köşesinde duruyor. Tüm ana bileşenler Pentair’de; denetim birimi, tuzlu su klorlama sistemi, kartuş filtresi ve biri havuz için diğeriyse su öğesi için olmak üzere iki değişken hızlı tahrik pompası.
TAM KAPSAMLI
Genelde bir evin bir kısmı ya da tamamını içeren projelere katıldığımızda baş etmek zorunda kaldığımız ayrıntılar neredeyse parmak ısırtıyor. Bu proje de kesinlikle son derece uzun bir teknik ve estetik tasarım ayrıntıları içeren projelerden biriydi.
En dikkat çekici kısımlar arasında ebeveyn banyosundaki güzelim yeşil cam kiremit kaplamaları, dış kirişler, çatı ve yağmur olukları için geliştirdiğimiz renkler, geometrik çiçeklikler, tüm mülke yayılmış sayısız aydınlatma uygulamaları ve neredeyse başka bir dünyadan gelmiş gibi görünen sukkulent ve kaktüsler yer alıyor. LeSueur Designs’tan Wendy LeSueur bitki bölümü için yardıma çağrıldı ve dış tasarım düzenlemesinin bazı bölümlerinde bizimle birlikte çalıştı.
Müşterilerimiz, özellikle de hanımefendi, tasarım ve sanat tarihi konusunda son derece donanımlı olduğundan, çalışmanın tamamına yedirilmiş daimi bir anlatı akışı hâkimdi. Kendisinin oran ve boyut gibi tasarım ilkelerine dair kavrayışı tüm mekânsal ilişkilerin düzenlenmesinde son derece yüksek bir çıta koymuştu. Aslına bakarsanız, arka bahçede havuzu çevreleyen küpeşte dolguları için kâğıt üzerinde muhteşem görünen bir düzenleme geliştirmiştik. Ancak saha uygulamasında hem biz hem müşterimiz açık verdiğimiz yerleri gördük ve kimi durumlarda bunlar hatırı sayılır hatalardı. Bu yüzden planı tamamen revize ettik.
Doğal olarak, ortaya çıkan sonuçtan hepimiz gururluyuz. Şunu belirtmek gerekir ki hiçbir öğe kendi başına sıra dışı ya da gösterişli durmuyor. Tasarımın güzelliği tüm özelliklerin uyumlu formlar, renkler ve dokulardan bir zengin bir dokuma meydana getirecek şekilde biraradalığından kaynaklanıyor – hepsi de birer zarafet alıştırması.
[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
[/one_half_last]
Genel tasarım motifine uygun olarak su öğesi görsel bakımdan basit ve oldukça modern. Kübümsü tabanı, gömme bakır firengi deliği fikstürüyle çözülen travertenle son buluyor. Su alttan verildiği için fikstürün arkası yekpare ve su kaynağını göstermiyor. Bank ve basamakları havuzun karşı tarafına yerleştirerek su öğesi ve fondaki panelleri seyretmek için rahatça oturacak bir alan sağladık.
Kenar uygulaması da tamamen havuzun ve çevresindeki küpeştenin çağdaş, neredeyse heykelsi görünümünü desteklemek içindi. Küpeştede kullandığımız traverteni alıp kenara dayandırarak dikey yatayda son derece ince bir harç derzi kullanmaya çalıştık.
Bir cevap yazın