Konfor ve Sürdürülebilirliği Bir Arada Sunan Sauna: Löyly / Avanto Mimarlar
Sauna banyosu hem Fin kültürünün hem de global Wellness alanlarının önemli bir parçasıdır. Küratörlüğünü ArchDaily’nin yaptığı Löyly, estetik görünümü, mahremiyeti ön planda tutan tasarımı ve fonksiyonel uygulama alanlarıyla dikkat çekiyor.
SAUNA, KAMU MİMARİSİ HELSİNKİ, FİNLANDİYA
Mimarlar: Avanto Mimarlar Alan: 1071 m² Yıl: 2016 Fotoğraflar: kuvio.com Üreticiler: EQUITONE, Geberit, Ansion Sementtivalimo Oy, Cane-Line, Inlook, Michael Anastassiades, Nextimber, PERI, Rudus Oy, Saas, Schüco, Steelpro, Tulisydän, Turun Lasipalvelu, Vallila Interior Elektrik Yüklenicisi: Elektro Asennus Oy İç Mimar: Joanna Laajisto Yaratıcı Stüdyo, Joanna Laajisto HVAC Tasarımcısı: Optiplan Oy, Evgeny Nikolski, Aleksei Lätti Proje Yönetimi: Qtio Oy Yapısal Tasarım: Ramboll, Hans Wilkman, Teemu Nyyssönen Çelik Yapısal Tasarım: SS-Teracon Oy, Reijo Kytömäki, Ville Korkiamäki HVAC Yüklenicisi: Uudenmaan LVI-Talo Oy Asistanlar: Antti Westerlund, mimar SAFA / Hiroko Mori, mimar / Laura Nenonen, Mimarlık öğrencisi / Xiaowen Xu, Mimarlık öğrencisi Deniz Yapıları: Ramboll Finland Oy / Juha Kärkkäinen Cam Yapılar: Lasifakta Oy / Tahvo Sutela Elektrik Tasarımı: Optiplan Oy / Jari Muunoja Ana Yüklenici: Rakennustoimisto Jussit Oy Temel İşleri: Kanta Kaivu Oy Ahşap Mobilya Yüklenicisi: Puupalvelu Jari Rajala Oy Çelik Yapılar: VMT-Çelik Sauna Sobaları: Tulisydän Oy, İki-Kiuas Oy Sorumlu Mimar: Mimarlar SAFA, Ville Hara, Anu Puustinen Müşteri: Antero Vartia ve Jasper Pääkkönen, Kidvekkeli Oy Operatör: Royal Restoranlar Şehir: Helsinki Ülke: Finlandiya |
Sauna kültürü
Sauna banyosu Fin kültürünün ve ulusal kimliğinin önemli bir parçasıdır. Sadece 5,4 milyon Finli var ama 3,3 milyon sauna bulunuyor. Eskiden büyük şehirlerde halka açık saunalar yaygındı ancak artık çoğu yeni dairenin kendine ait saunası olduğundan, halka açık saunaların sayısı önemli ölçüde azaldı. Topluluk duygusu yeni kent kültürünün giderek daha önemli bir parçası haline geldikçe, birçok yeni halka açık sauna planlanıyor. Löyly (saunadaki sıcak taşların üzerine su attığınızda çıkan buhar anlamına gelir) ile Helsinki, yabancı ziyaretçilere tüm yıl boyunca halka açık bir sauna deneyimi sunmayı hedefliyor.
Proje Süreci
Hernesaari, Helsinki sahilindeki eski bir sanayi bölgesi olup, yerleşim alanına dönüştürülmektedir. Hernesaari’de bir kruvaziyer limanı bulunuyor ve şehir, bölgeyi yeni işlevlerle hareketlendirmek ve ziyaretçilere yeni cazibe merkezleriyle hizmet etmek istiyordu. Projeye 2011 yılında yarımadanın en ucunda geçici bir sauna köyü tasarlanarak başladı. Konsept mali açıdan sürdürülebilir olmadığı için ilk müşteri projeden ayrıldı. İkinci müşteriyle birlikte yüzen bir sauna geliştirdi ancak site açık denize baktığından ve yüzen bir yapı yüksek dalgalara ve buz kütlelerinden kaynaklanan basınca dayanamadığından konseptin imkânsız olduğu ortaya çıktı. Kıyı şeridi gelecekteki gelişmelerle değişecek olsa da kıyı şeridinin şu anda olduğu gibi kalacağı bir alan tercih edildi. Üçgen yüzlere sahip yeni bir serbest form konsepti geliştirildi. Müşteri bir kez daha değişti ve aktör Jasper Pääkkönen ve Milletvekili Antero Vartia nihayet fon aldığında inşaat çalışmaları başlayabildi.
Bağlam
Bina, dar park şeridini kesmeyecek şekilde ince ve uzun olacak şekilde tasarlandı. Gelecekteki konut bloklarının manzarasını engellememek için ses seviyesi mümkün olduğunca düşük tutuldu. Geleneksel bir bina inşa etmek yerine sauna, geleneksel bir binadan daha çok parkın bir parçası olan, kullanımı kolay bir yapıya dönüştürüldü. Ahşap bina griye döndüğünde daha çok kıyı şeridindeki bir kayaya benzeyecek.
Mimari
Mimari fikir olarak sıcak mekânları içeren ve serbest biçimli ahşap bir “pelerin” ile kaplanmış dikdörtgen bir kara kutu planlanmış. Isıl işlem görmüş çamdan yapılan heykelsi yapı, sadece bir dekorasyon olmanın ötesinde çeşitli işlevlere de sahip. İnsanlara görsel mahremiyet sağlayan yapıda lameller içeriden deniz manzarasını sınırlamamakta, aksine jaluzi görevi görerek dışarıdan manzarayı kapatmaktadır. Sauna banyoları arasında serinlemek için korunaklı dış mekânlar bulunmaktadır. Pelerin, yamaçları arasında oturmak için bir yer görevi gören samimi teraslar oluşturulmaktadır. Yapı, binayı sert kıyı ikliminden koruyor. Büyük cam yüzeylerle iç mekanları gölgeleyerek binayı soğutmak için enerji kullanımının azaltılmasına yardımcı olur. Ayrıca basamaklı pelerin, çatıya çıkmak ve binanın tepesindeki teraslara bakmak için merdivenler oluşturmaktadır. İnşaat, gelecekteki deniz sporları merkezinin denizdeki faaliyetleri için büyük bir açık hava oditoryumu oluşturmaktadır. Bilgisayar kontrollü bir makine tarafından hassas bir şekilde bireysel formlara kesilmiş yaklaşık 4000 kalas bulunmaktadır. Büyük ahşap terasın bir kısmı denizin üzerindedir ve ayaklarınızın altında dalgaların sesini duyabilirsiniz.
Mekânsallık
Bina halka açık saunalar ve restoran olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Saunalar ve kamusal alanlar denize açılmaktadır ve şehir merkezinin, hatta açık denizin ilginç manzaralarını sunmaktadır. Atmosfer sakin ve alanlar loş bir şekilde aydınlatılmaktadır. Bir alandan diğerine ilerledikçe kapalı alanlar arasında ilginç manzaralar ortaya çıkmaktadır. Öncelikle aydınlık ve ferah bir mekân olan restorana giriyorsunuz. Buradan loş bir sauna yolu banyo alanına açılmaktadır. Dolap anahtarı ve havlu alabileceğiniz resepsiyon masasına gitmeden önce ayakkabılarınız gardıropta bırakılır. Soyunma odaları ve duşlar kadın ve erkekler için ayrıdır. Kapıyı kaplayan deri perde, unisex alana girişi göstermektedir.
İç Mekân
Restoranın ve sauna salonunun iç mimarisi Joanna Laajisto Creative Studio’ya aittir. Tasarımın amacı, binanın güçlü mimarisini tamamlayan atmosferik bir restoran yaratmaktı. Yaklaşıma yumuşak minimalizm denilebilmektedir. Buradaki zorluk, büyük salonda iki duvarlı pencereli alan benzeri samimi oturma alanları yaratmaktır. İnsanlar genellikle sırtlarını duvara yaslayarak otururken kendilerini rahat hissederler. Çözüm, alanı iki farklı alana bölen bar alanı için yükseltilmiş bir platform inşa etmekti.
İç mekânlarda kullanılan ana malzemeler siyah beton, açık renkli İskandinav huş ağacı, karartılmış çelik ve yündür. Tüm malzemeler dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Kullanılan ahşap, normalde enerji üretmek için yakılan kontrplak endüstrisinden arta kalan malzemelerden yapılan, yeni ve sürdürülebilir bir Finlandiya yeniliği olan preslenmiş, yapıştırılmış ve hafifçe ısıl işlem görmüş huş ağacından oluşur.
Laajisto’nun ofisi, uzun kanepelerin yanı sıra duvarlarda, masa üstlerinde, uzun barda ve tuvalet lavabosunda yapıştırılmış lamine huş ağacı kullandı. Mekâna yumuşaklık katan döşemeli sandalyeler ise İtalyan üretici Torre imzası taşıyor. Tüm kumaşlar Kvadrat’ın yumuşak doğal yünüdür. Bar tabureleri Gubi’ye, sauna salonundaki ahşap sandalyeler ise Fin Nikari’ye aittir. Micheal Anastassiades’in Floss için tasarladığı String ışıklar, Baltık Denizi manzarasını engellemeden mekâna hafif bir ritim katıyor.
Saunalar
Tamamı odunla ısıtılan üç farklı sauna bulunmaktadır. Bunlar; sürekli ısıtılan sauna, bir kez ısıtılan sauna ve geleneksel dumanlı saunadır. Bu sayede tek bir ziyarette her türlü Fin Löyly’sini deneyimleyebilirsiniz. Saunaların arasında soğuk su havzası bulunan SPA alanı ve sauna banyosunda, banyo arasında veya sonrasında dinlenebileceğiniz bir şömine odası bulunmaktadır.
Sürdürülebilirlik
Bina bölgesel ısıtma sistemiyle ısıtılmakta olup, su ve rüzgâr enerjisiyle elektrik üretilmektedir. Bina, Finlandiya’da ilk, İskandinavya’da ise ikinci FSC sertifikalı binadır. Orman Yönetim Konseyi’nin sertifikası, ahşap malzemenin sorumlu bir şekilde yönetilen ormanlardan geldiğini kanıtlar.
Bir cevap yazın