Temmuz ve Ağustos, bu topraklarda yılın en sıcak ayları. Dolayısıyla bahçe bakımına daha da bir özen göstermek lazım. Sıcak dolayısıyla ekim-biçim yapılmaz, bitkileri bol bol sulamaktan başka iş düşmez bize diye düşünülse de, aslında durum biraz daha farklı.
[one_half_last]
[dropcap]T[/dropcap]abi ki öncelikle bitkilere verilen su artırılmalı ve asalakların oluşmamasına özen gösterilmelidir. Asalak görüldüğünde hemen gerekli koruma önlemleri alınmalıdır; ilaçlamada en önemli nokta, hangi ilacın hangi asalak için etkili olduğunun bilinmesidir. Yaprakların alt yüzlerinde pas renginde toz halinde bir örümcek ağı görülmesi, kırmızı örümcek bulunduğunu gösterir.
[/one_half_last]
√Temmuz ayında bahçe bakımı için, yapılması gereken önemli bir işlem de ayıklama işlemidir; kuru ve sararmış yaprakların, küçük ve zayıf dalların, solmaya yüz tutan taçların makasla kesilerek temizlenmesi gerekir.
√Güllerde, aşılı ağaççık ve süs çalılarında dipten çıkan yabani sürgünler kesilmelidir.
√Vakti geçen, solan çiçeklerin temizlenmesine devam edilir. Güller budanırken, solan çiçekten sonraki ilk sağlıklı yaprağın üzerinden kesmek gerektiğini unutmayın. Yıldız çiçeklerindeki ikinci goncalar kesilip yalnızca ilk açan ana goncalar bırakılır. Böylece taçlar daha büyük olurlar.
√Temmuz ayı ağaççıkların daldırma dalı ya da dallandırma çubuğu yöntemi ile çoğaltılmalarına en uygun aydır. Leylak ve güllerde ise gözaşısı ile üretim zamanıdır.
√Yaz boyunca çiçek açan ağaççık ve çalı formlu bitkilere, yazlık çiçeklere, özellikle güllere besin takviyesi yapılmalıdır. Çiçeklenme dönemi sonunda gübreleme işlemine son verilmelidir.
[one_half_last]
[dropcap]T[/dropcap]emmuz ayı domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi, kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu ve vişne yeme zamanı.
[/one_half_last]
TEMMUZ BAHÇE BAKIMI TAKVİMİ
√Temmuz ortası açem bırularında çiçekler belirir, ta Eylül sonuna kadar.
√Temmuzun son haftası saz akasyası, benekli kaya gülü, kardikenleri, kelebek çalıları, hatmiler, ıhlamurlar ve kestaneler çiçek açar.
√Ahududu meyveleri ve anason toplanır. Böğürtlenler olgunlaşmaya başlar.
√Kısa ömürlü sebzelerden salatalık, sakız kabağı, fasulye, mısır ekilebilir.
√Marul, ıspanak, havuç ve kışlık turp tohumları ekilir.
√Lahana, brokoli, kereviz, pırasa ve karnabahar gibi sebzeler fidelenir.
√ Meyva ağaçlarına bu ayda bolca su verilir.
√ Üzüm asmaları ihtiyaç varsa ilaçlanır.
√ Meyvesi geçmiş ahududu dalları dipten kesilir.
√Taze fışkınlar desteklenir ve bolca sulanmaya devam edilir. Bu fışkınlar ertesi yıl meyve verir.
√Bu ayda manolya, zakkum, kelebek çalısı, oya, hatmi gibi ağaç ve çalılar çiçeklenirler.
√ Yasemin, duvar sarmaşığı, acem borusu, sarmaşık gülleri ve çalı güllerinin dalları toprağa yatırılarak köklendirilebilir. Bu dallar sonbaharda dikkatle sökülerek dikilirler.
[one_half_last]
[dropcap]A[/dropcap]ğustos ayında yazlık çiçekler ve saksılarda bulunan çiçekler dışında gübreleme işlemi sona ermiştir. Ön hazırlığı yapılmış ağaç nakilleri bu ayın ikinci yarısından itibaren gerçekleştirilebilir. Çimlere en çok özen bu ayda gösterilmelidir.
[/one_half_last]
[one_half_last]
√Çimler her gün sulanıp haftada bir kez kesilir: ay boyunca iki kez “sarı lekelerin” oluşmalarına karşı özel maddeler kullanılarak mikroptan arındırılır.
√Nilüfer ve benzeri bitkilerin bulundukları havuzlar eski yaprakların ve solan çiçeklerin çürüyüp suyu zehirlemelerini önlemek için düzenli olarak temizlenir.
√Yeşil ağaççık ve çalı formlu bitkilerin ikinci budaması Ağustosun ikinci yarısından itibaren yapılır. Çit bitkilerinin de budaması yapılmalıdır. Bu bitkilerin her tarafının ışıktan yararlanabilmesi için yukarıdan aşağıya doğru genişleyen bir budama yapılmalıdır.
√Ağustos sonu ile Eylül sonu arası durgun gözaşısı zamanıdır. Bu ay içerisinde Eylülde çim ekilecek alanların toprak hazırlığı yapılır. Sulama, biçim, yabani ot ayıklama ve ilaçlama işlemlerine devam edilir.
√Asalak bulunup bulunmadığı, toprak yüzeyinin kireç bağlayıp bağlamadığı sürekli izlenmelidir. Soğanlı bitkilerin, otsu bitkilerin ve ağaçların dipleri özenle temizlenmeli, diş aralıkları dar küçük bir el tırmığı kullanarak çürük toprağı kaplayan kireç tabakası sık sık alınmalıdır.
√Ayın 10-15’ine doğru yeni güllerin dinlenmeye alınmasına, yani yaz budamasının yapılıp aynı zamanda sulamanın bir süre için kesilmesine başlanır. Böylece gül fidanlarının normal gelişmeleri durdurulur ve dinlenme boyunca bitkiler, sonraki çiçek verme dönemi için besin ve güç biriktirirler. Bir de, geceleri çiy olan bölgelerde bitkiler gün battıktan sonra sulanmamalıdır.
[/one_half_last]
Bir cevap yazın