“Hidroterapi Ürünleri, Kullanım ve Temizlik Yönünden Pratik Olmalı”
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında yıllardır hizmet sunan Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuloğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi bir yandan ortopedik ve nörolojik hastalıkların tedavisinde hastalara etkili çözümler sunarken bir yandan da tedaviden elde edilen gelirler Darüşşafaka Cemiyetinin “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonu doğrultusunda çocukların nitelikli eğitimine katkı sağlıyor. Hidroterapi ve tedavi havuzlarının ortopedik ve nörolojik hastalıkların tedavisinde sağladığı faydaları konuştuğumuz Dr. Fizyoterapist Volkan Yüzlü, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde gerçekleştirilen tedavi yöntemlerinin yanı sıra ARJO Axona Tedavi Havuzu’nun detaylarını ve sağladığı avantajları anlattı.
Güncel bilgi ve teknolojiyi kullanarak hastalarınıza yüksek kalitede hizmet vermeyi, bilimsel gelişmelere tecrübe ve bilginizi de katarak hastalarınızı gelebilecekleri en üst fiziksel sağlık seviyesine ulaştırmayı hedefliyorsunuz. Röportajımıza başlamadan önce Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden bahsetmek isteriz. Öncelikle kendinizden, merkezinizde gerçekleştirilen çalışmalardan, vizyon, misyon ve tedavi prensiplerinizden bahseder misiniz?
Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezimiz yaklaşık 25 yıldır fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında hizmet vermektedir. Başta nörolojk rehabilitasyon olmak üzere fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında marka ve öncü bir kurum olma vizyonuyla çalışan merkezimiz hastalara kaliteli ve doğru hizmet vermenin yanı sıra kazancıyla da Darüşşafaka Cemiyetinin “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuna destek olmakta ve çocukların nitelikli eğitimine katkı sağlamaktadır. Tedaviye gelen hastalarımız, doktorlarımız tarafından muayene edildikten sonra kişiye özel tedavi programlarına alınmaktadır. Tedavi programlarını bütüncül bakış açısıyla hazırlarken kanıta dayalı bilimsel metotlar ve geçmiş deneyimlerimizden elde ettiğimiz edinimler, planımızın dayanağını oluşturmaktadır.
Hidroterapi ünitemiz ve tedavi havuzumuz; denge ve yürüyüş bozuklukları olan, diz ağrıları gibi ortopedik sorunlardan dolayı normal ortamda düzgün yürüyemeyen veya herhangi bir nedenle vücut ağırlığını taşımakta zorlanan hastalarımız için güvenli ve etkili bir çalışma ortamı sunmaktadır. |
Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hangi hastalıklara nasıl çözümler sunuluyor? Uyguladığınız tedaviler ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Merkezimizde başta inme, omurilik yaralanması, MS, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların yanı sıra, ortopedik yaralanmalar, diz-kalça-omuz protezi ameliyatları sonrası rehabilitasyon, kırık sonrası rehabilitasyon, yaşlılık çağına bağlı fiziksel problemlere dair egzersizler, duruş bozuklukları, kireçlenme, fıtık, menisküs yaralanmaları gibi kas-iskelet sistemi problemlerinin fizik tedavisi yapılmaktadır. Fizyoterapistlerimiz tarafından verilen bire bir tedavi seanslarında birçok egzersiz modelinin yanı sıra ihtiyaca uygun kondisyon aletleri, tedaviye yardımcı cihazlar, elektriksel ajanlar, klinik pilates amaçlı reformer cihazı gibi birçok donanım kullanmaktayız. Özellikle nörolojik hastalıklarda yürüyüş eğitiminin iyi bir tamamlayıcısı olarak kullandığımız yürüme robotumuz, merkezimizin önemli donanımlarından biridir. Ayrıca merkezimizde Manuel Lenf Drenajı tedavisi de uygulanmaktadır. Tüm bunların yanında belki de merkezimizi farklı kılan unsurlardan biri olan hidroterapi ünitemiz ve tedavi havuzumuz; denge ve yürüyüş bozuklukları olan, diz ağrıları gibi ortopedik sorunlardan dolayı normal ortamda düzgün yürüyemeyen veya herhangi bir nedenle vücut ağırlığını taşımakta zorlanan hastalarımız için güvenli ve etkili bir çalışma ortamı sunmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında son teknolojileri değerlendirmenizi istesek neler söylemek istersiniz?
Son yıllarda robotik cihazlar, VR gözlükler vb. teknolojiler fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yaygınlaşmaya başladı. Ancak bu şekilde kullanılan teknolojiler tedavinin temel unsuru olmaktan ziyade henüz tedaviye yardımcı ekipman olmanın ötesine geçememiştir. Tabii ki tedaviye yardımcı ekipmanlar tedavi kalitesini artırmakta ve sağlık profesyonellerinin işini kolaylaştırmaktadır. Nörolojik veya ortopedik bir hastalıktan dolayı engelli bir bireyin topluma katılması, fizik tedavi ve rehabilitasyon seanslarının etkinliğine daha fazla katkıda bulunabilir. Bu yönde gelişen teknolojinin katkılarını ortaya koymak ve bu yöndeki yeniliklerin artması, direkt tedaviye yardımcı ekipman gelişimi kadar önemlidir. Kurum olarak teknolojik yenilikleri takip etmekle birlikte henüz kanıtlanmamış ve iyileştiriciliğine inanmadığımız teknolojik cihazları kullanmamaktayız. Doktor ve fizyoterapistiyle kaliteli bir ekibin uygulayacağı iyi bir program ve uygun yardımcı ekipman desteğiyle hedeflenen sonuçları almak mümkündür. Tedavi merkezlerinin, reklam amaçlı alınan cihazlarla dolu bir showroom olmaması gerekir. Bir ekipman tercih edilirken akademik yayınlar ve uzun süreli deneyim sonuçları mutlaka sorgulanmalıdır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında hidroterapi yöntemine sıklıkla başvuruluyor. Darüşşafaka olarak hidroterapi noktasında hastalarınıza hangi cihazlarla nasıl çözümler sunuyorsunuz?
Merkezimizde bulunan hidroterapi ünitemizdeki temel öge, tedavi havuzumuzdur. Doktorumuz tarafından havuza girmesi uygun bulunan hastamız, bir liftle havuza alınır ve hidroterapistimizle bire bir çalışır. Tedavi havuzu; hastanın ağırlığının belirli oranda alındığı, düşme yaralanmalarına karşı güvenli bir ortam olduğundan özellikle yürüme güçlüğü ve denge problemleri olan hastaların tedavisinde sıklıkla destek aldığımız bir bölümümüzdür. Su, fiziksel özelliklerinden dolayı duyusal problemlerin tedavisi, istenmeyen kas kasılmalarının gevşemesi gibi diğer problemlerde de yardımcı bir tedavi ögesi olmaktadır. Havuzumuzun yanı sıra tüm vücudun veya vücut bölümlerinin girebileceği girdaplı banyolarımızı da ödem ve ağrı tedavisinde kullanmaktayız.
“Havuzumuzun su masajı özelliği bir yandan motivasyonu arttırırken diğer yandan da kas kasılmalarında gevşemeye yardımcı olur”
Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde ARJO Axona Tedavi Havuzu da kullanılıyor. Bu havuzun özelliklerinden ve tedavi noktasında sağladığı avantajlardan bahseder misiniz?
Havuz tedavisi uygulayan birçok merkezde geleneksel yere gömme havuzlar kullanılmaktadır. Merkezimizde kullandığımız havuz yerden yüksek ve dört duvarı cam bir havuzdur. Bu sayede hastamız hidroterapistimizle çalışırken doktor ve fizyoterapistimiz hastayı dışarıdan gözlemleyebilmekte, hasta yakını da seansı izleyebilmektedir. Kişinin su içindeki hareketlerinin havuz dışından izlenebilmesi, seansı ve kalitesini arttırıcı öneriler sunulabilmesine yardımcı olmaktadır. Havuzumuzun su masajı özelliği, bir yandan motivasyonu arttırırken diğer yandan da istenmeyen kas kasılmaları açısından gevşemeye yardımcı olur. Bu da hastalarımızın sevdiği bir özelliktir.
Merkezinizde uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de tüm vücut girdap banyosu olarak adlandırılan jakuzilerdir. Jakuzilerin kullanıldığı hastalıklardan ve sağladığı faydalardan bahseder misiniz? Jakuzilerin tedavi sırasında fayda sağlaması için hangi teknik özelliklere sahip olması gerekir? Merkezinizde kullandığınız jakuzilerin teknik özellikleri nelerdir?
Merkezimizdeki tüm vücut girdap banyosu, aktif olarak kullandığımız bir tedavi yardımcısı cihazdır. Jakuzi olarak nitelendirebileceğimiz bu cihazı, istenmeyen kas kasılmalarının gevşetilmesine ve ağrı tedavisine yardımcı araç olarak kullanmaktayız.
Diğer tedavi yöntemlerinin arasında Whirlpool, stangerbad banyosu ve 4 hücre galvanik banyosu da yer alıyor. Bu tedavi yöntemleri nasıl farklılıklar gösteriyor? Hangi hastalıkların tedavisinde, ne sıklıkla kullanılıyor?
Aslında benzer özelliklere sahip yöntemler, uygulama bölgesine göre farklılıklar göstermektedir. Mesela yöntemlerin bazıları tüm vücudu kapsarken bazıları sadece kol, ayak gibi tek vücut bölgesini kapsamaktadır. Birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanılan bu yöntemleri merkezimizde daha çok ödem, ağrı ve istenmeyen kas kasılmalarının tedavisine yardımcı olarak kullanmaktayız.
“Hastalarımızın ortamda ıslak şekilde beklemek zorunda kalmamaları için seans ve duş planlarının doğru şekilde yapılmasına özen göstermekteyiz”
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında, özellikle suyla tedavi noktasında nasıl zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Suyla tedavinin ötesinde hastalarımızın suya giriş ve çıkış süreçlerini çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Ortamda ıslak şekilde beklemek zorunda kalmamaları için seans ve duş planlarının doğru şekilde yapılmasına özen göstermekteyiz. Bu zorlu takibin yanı sıra özellikle tedavi havuzunda hijyenin sağlanması için suyun takibi, yara vb. problemler açısından hastaların takibi, herhangi bir sorunda alınacak aksiyon planının uygulanması konusunda ilgili personelin takibi gibi süreçlerin yönetilmesi, ciddi ve zor bir iş olsa da merkez olarak bu konulardaki titiz tavrımızdan asla ödün vermiyoruz.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon noktasında yıllardır tedaviler gerçekleştiriyorsunuz. Tedavi havuzları ve jakuziler noktasında sektörden beklentileriniz ve önerileriniz nelerdir? Hidroterapi ürünlerinin doğru tedavinin kısa sürede uygulanması için hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Hidroterapi ürünleri, kullanım ve temizlik yönünden pratik olmalı. Teknoloji ve etkinlik açısından şu an merkezimizde var olan veya bizde olmayıp piyasada olan diğer ürünleri değerlendirdiğimizde ürünlerin, tedavilerde suyun fiziksel özelliklerinden faydalanmamız açısından bize oldukça iyi olanaklar sağladığını söyleyebilirim.
Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezimiz ile yaptığınız bu röportaj için teşekkür ederiz. Hastalarımızı bir yandan tedavi olurken bir yandan da Darüşşafakalı öğrencilerin nitelikli eğitimlerine destek olmaya davet ediyoruz.
Bir cevap yazın