Havuz kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Su biriktirme, yüzme, çevreyi güzelleştirme vb. amaçlarla altı ve yanları mermer, beton benzeri şeylerden yapılarak içine su doldurulan, genellikle üstü açık yerdir” şeklinde tanımlanmıştır.
Havuz; hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, suyunun kristal berraklıkta ve içilebilir olması esasları yerine getirilmiş, içerisinde su tutabilen veya akıtabilen bir çanak olmak ile birlikte; çevre şartlarının, mimari ve statik olguların, alt yapı gereksinimlerinin tam ve zamanında gözetilerek, çözülerek, sorunsuz çalışacak; mimari, peyzaj, inşaat, mekanik, elektrik, elektronik sistemlerinin bir bütünü; kimya, fizik, biyoloji, ekoloji bilimlerinin buluştuğu bir yapıttır.
Havuzların günümüzde aynı gerekçelerle ister görsel ister fonksiyonel, aynı zamanda hijyen şartlarını da en iyi şekilde karşılama zorunluluğu vardır. Havuz yapısında, özellikle fonksiyonel gereksinimlerin yerine getirilmesi arzu edilen projelerde, ergonomik yapıya uygun sonuçlar alınmasının, emniyet şartları açısından önemi büyüktür. Bu şartların da otoritenin koyduğu kurallara, standartlara uygun olması önemli bir kriterdir. Suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerinin çok iyi analiz edilmiş olması, partiküller temizliğe sahip olması, kullanıma arz edilen, bu suyun özelliklerinin sürekli ve düzenli olarak uygun şartlarda kalmasının sağlanması, öncelikle hijyen ve korunma otoritesinin kurallarına, normlarına uygunluğu kontrol edilebilir olmalıdır.
Mitolojik çağlara kadar uzanan tarihe ve ören yerlerinde gördüğümüz birçok yapıya, görsel sunum yapısına önem veren toplumlara ve zamanlara bakıldığında, havuz için sözlük anlamının ötesinde anlamlar yüklendiği görülebilmektedir.
Havuz, altyapı gereksinimleri, atık su giderlerine tabi akışla ulaşılabilir kotlarda olması, enerji gereksinim miktar ve özelliklerine uyum göstermesi, su ihtiyacının (eksilen kısımları için) uygun debilerde karşılanabiliyor olması, rüzgâr ve güneş yönlerinin önceden tespit edilmiş olması, zemin etütlerinin önceden yapılmış olması gibi etmenlerin göz önüne alındığı hesaplamaların yapıldığı, çevre şartlarının gözetilerek dizayn edilen bir yapıdır.
Bütün bu sayılanların yanı sıra, havuz gövdesinin imalat projeleri yapılırken, su geçirimsiz bir yapı oluşturulmasının yanı sıra, su gören yüzeylerin korozitif özellikleri, glase olmaları, hijyen şartlarının yerine getirilmesinde çok önemli bir kriterdir. Bakteri tutunmasına izin vermeyen bir yüzey, temizlik şartlarında bozulmayan, su ile şartlandırmayı bozacak şekilde bir kimyasal alışverişe girmeyen, bir metrenin altındaki derinliklerde kaymayı önleyici bir yapının kaplama için seçilmesi, yüzen, kullanan kişilerin el ile tuttukları tüm yüzeylerin hijyen şartları açısından uygun olması, ayrıca ergonomik olarak kolay tutulabilir olması, özellikle teras kaplamalarında kaymaz elamanların seçilmiş olması, havuzcunun dikkat unsurlarından olmalıdır.
HAVUZCU KİMDİR?
Havuzcunun Özellikleri
Mekanik ve elektrik yönünden, tesislerdeki suyun hazırlamasından sağlıklı kullanımına kadar, tesisat yönünden yapılacak işlerde, akışkanlar mekaniği veri hesaplamalarını iyi bilen, boru ek parça, vana vb. tesisat elemanlarını çok iyi tanıyan, havuzunda bulunan suyun her an temiz, hijyen ve taze kalmasını sağlayacak olan filtrasyon hesaplamalarını, seçilecek malzemeleri, suyun havuz içerisindeki etkin dağılımının sağlamasını, atmosfere açık ancak kapalı bir çevrim olarak çalışan sistemin, sorunsuz çalışmasını temin edecek her türlü veriyi değerlendirerek, elektrik ve elektronik tesis ihtiyaçlarını, emniyet kurallarını (kullanıcı emniyeti) en üst düzeyde önemseyerek, yerine getirecek bilgi ve beceriye sahip olmaları beklenmelidir.
Bütün bu sayılanların yerine getirilebilmesi için, iyi bir bütçeleme yapabilen, müşterisinin bütçesini gözeterek, optimizasyon gereklerine göre fiyat belirlemesi yapabilen, ayrıca, bu şekilde müşteri memnuniyetini sağlarken, kendi geleceğini de dizayn edebilen, gelişmesine pay ayırabilen, haksız rekabet içinde yer almayan, bir anlayışa sahip olmalıdır. Ayrıca “yaptığı işin arkasında olmak” deyiminin gereğini hiçbir zaafa uğratmadan yerine getirebilecek, istenildiğinde periyodik bakım hizmeti ve işletmeyi kolaylaştıracak her türlü desteği verebilecek kapasitede olmalıdır.
Havuzcu, en asgariden, yukarı açıklamaya çalıştığımız verileri hayata geçirebilecek bilgi, tecrübe ve vizyona sahip olması, sözü edilen konuların önemini kavramış, bilim dallarında eğitim görmüş bir tüzel kişilik organizasyonuna sahip olması, bunları bir orkestra şefi titizliği içerisinde yönetebilir olması gereken kişidir.
Havuzcunun taşıdığı bu sorumluluk, insan kullanımına yönelik bir sağlık tesisinin gerçekleştirilmesi adına, müşteriye, insana, doğaya saygıyı içeren bilgi birikiminin bir eseri olmalıdır. Ayrıca, müşterisinin ve çalışanlarının ihtiyacı olan bilgileri, en küçük ayrıntısına kadar paylaşabilmeli, tevazu ise rehberi olmalıdır.
Mak. Müh. Can Akgün
Bir cevap yazın