Yüzme havuzları her zaman lüks otellerin ve okyanus gemilerinin standart bir özelliği olmuştur. Havuzların yüzey alanlarının fit kare olarak ölçüldüğü zamanlarda, olimpik havuzlar insan yapımı en büyük su kütleleriydi. Artık teknoloji ve hayal gücü zenginliği yeniden tanımlıyor ve yüzme havuzları da hektarla ölçülüyor. İşte dünyanın en büyük havuzları:
Citystars Şarm El-Şeyh, Mısır
Dünyanın en büyük yüzme havuzu aslında Şili’deki Crystal Lagoons Corp. tarafından tasarlanan Kızıldeniz’in insan yapımı bir lagünü. Mısır’ın Sharbatly ailesi tarafından geliştirilen çığır açan Citystars Sharm el Sheik Resort’un en önemli parçası. 12,5 hektar veya yaklaşık 30 dönüm alana yayılan sular, hem yüzücüleri, hem kayıkçıları hem de rüzgar sörfçülerini ağırlıyor.
Lagünün benzersiz yanı, turizm projesi tamamlandığında 750 dönümlük topluluğun kullanımı için suyun tuzdan arındırılacağı ilk lagün olmasıdır. Dünyanın en büyük yüzme havuzu için Guinness Dünya Rekoru sahibi, 5,5 milyon ABD doları maliyetle inşa edildi.
San Alfonso del Mar, Şili
Bu lagün 2007’de inşa edildi ve Crystal Lagoons Şarm El-Şeyh’te kendi rekorunu kırana kadar en büyük havuz olarak Guinness Dünya Rekorunu elinde tuttu. Algarrabo’daki bir tatil beldesinin kalbinde yer alan havuz 7,7 hektar veya 19 dönümlük bir alanı kaplar; toplam inşaat maliyetinin yaklaşık 3,5 milyon ABD doları olduğu tahmin edilmekte.
Pasifik Okyanusu, şirketin patentli su arıtma sistemi tarafından filtrelenip arıtılan 250 milyon litreyi düzenli olarak pompalıyor. Geleneksel havuz arıtma yöntemlerine göre sadece yüzde 2 enerji ve 100 kat daha az kimyasal kullandığı söyleniyor. Sonuç, yüzücüler, rüzgar sörfçüleri ve tatil yerinin diğer misafirlerinin keyfi için kristal berraklığında su.
MahaSamutr, Tayland
Yine Crystal Lagoons tarafından inşa edilen MahaSamutr havuzu, Asya’nın en büyük insan yapımı lagününü içeriyor. 72 bin mil kare büyüklüğünde ve maksimum derinliği 2,4 metre. Yapay kumlu bir plajla çevrili lagün, Hua Hin şehrinde özel bir şehir kulübü ve konut olan MahaSamutr geliştirme projesinin odak noktası.
Crystal Lagoon’un devrim niteliğindeki su arıtma sistemi sayesinde MahaSamutr sakinleri arıtılmış suya erişebiliyor ve tüm yıl boyunca su sporlarının ve sahil kenarında yaşamanın keyfini çıkarabiliyor.
Las Brisas, Şili
Crystal Lagoon Corp.’un bir başka buluşu olan Las Brisas’taki havuz, 2.2 hektar v bir alanı kaplıyor. Pasifik Okyanusu’nun tesis sakinleri, yüzücüler, şnorkelle yüzücüler ve tüplü dalgıçlar için her gün yaklaşık 45 milyon litre arıtılmış deniz suyu pompalanıyor. Havuz Santo Domingo’da bulunuyor.
Yine insan yapımı kumsallarla çevrili yapay lagünün maksimum derinliği 3 metre. Sıcaklıklar ortalama 27 santigrat dereceye ulaşarak kontrol ediliyor. İnşa edildiği sırada Las Brisas lagünü, San Alfonso del Mar’dan sonra dünyanın en büyük 2. insan yapımı su kütlesiydi.
Laguna Bahia, Şili
Algarrobo’da olan Laguna Bahia daha ünlü kuzeni San Alfonso del Mar’a sadece 400 metre uzaklıkta yer alıyor. Yapay kumlu plajlara da sahip olan yapay lagün, tatil beldesinin en önemli parçalarından biri.
Diğer sahil beldelerinde olduğu gibi, Laguna Bahia sakinleri de kesintisiz yüzme, rüzgar sörfü ve diğer su sporlarının keyfini çıkarabiliyor. Laguna Bahia, 1,4 hektar veya 152, 460 fit karelik bir yüzey alanına sahip.
Bir cevap yazın