Çocuklar kaç yaşından itibaren yüzme dersine gidebilir? Ebeveyn olarak göz önünde bulundurmanız gereken neler var? İlk yüzme dersinde sizi neler bekliyor? Çocuğunuzla da paylaşabileceğiniz bu yazı, yüzme dersine dair aklına takılanları aydınlatmaya yardımcı olacaktır.
YÜZME NASIL ÖĞRENİLİR?
Yüzme öğrenmenin püf noktalarının başında doğru şekilde nefes alıp vermek geliyor. Bu nedenle derslerde ilk önce nefes alma-verme çalışması yapılır. Ağızdan nefes alıp, suyun altında burundan nefes vermeyi öğrendiğimiz zaman yüzme dersindeki en önemli aşamalardan birini tamamlamış oluruz. Doğru nefes alıpverme sayesinde, başımız suyun altında iken, nefesimizi tamamen verinceye kadar yüzmeye devam edebiliriz.
Böylece akciğerlerimizdeki karbondioksitli havayı dışarı atmış oluruz. Nefesimiz bittiğinde kafamızı suyun dışına çıkararak nefes almamız gerekir. Eğer nefesimizin tamamını su altında vermemiş isek, başımız su yüzüne çıktığında hem nefes vermek hem de nefes almak zorunda kalırız ki bu durumda etkin bir şekilde nefes alamayacağımızdan ötürü kısa sürede yoruluruz.
Yüzme kursunda nefes alma-verme çalışmasına eşzamanlı olarak ayak çırpma hareketleri çalışması yapılır. Ayaklarla ilgili olarak verilen temel bilgi, ayakların dizler bükülmeden tıpkı bir yüzgeç gibi hareket ettirilmesidir. Ayrıca ayakların birbirinden fazla uzaklaşmaması gerekir.
Yüzme derslerinde vücudun suya paralel tutulması, başın su altında muhafazası ve sadece nefes alma amaçlı dışarı çıkarılması konuları sıklıkla vurgulanarak verimli bir yüzmenin nasıl olması gerektiği pek çok pratik ile öğretilir.
Çocuğunuz sudayken asla paniğe kapılmayın. Çocukların kendilerini güvende hissetmeleri en temelde size bağlı. Sizin paniğe kapılmanız çocuğunuzun sudan korkmasına ve yüzme öğrenememesine yol açabilir
EBEVEYNLERE TAVSİYELER
- Çocuğunuzun iyi bir eğitim almasını istiyorsanız yüzme dersi grubu 7-8 kişiden fazla olmamalıdır.
- Çocuğunuz sudan aşırı derecede korkuyorsa ya da boğulma tehlikesi veya herhangi bir kaza geçirdiyse mutlaka özel ders almalıdır.
- Sudan korkan çocuğunuzu “Nasıl olsa alışır!” diyerek havuza atmayın asla. Bu durum ömür boyu sürecek yüzme fobisine sebep olabilir.
- Yüzme öğrenme hızı her çocukta değişse de genellikle 8 dersi bulmaktadır. Asla sabırsız davranmayın, çocuğunuza ihtiyaç duyduğu zamanı tanıyın.
- Çocukların en çok korktukları şey suda bakmaktır. Çocuğunuza yüzerken başına gelebilecek en zor şeyin suda batmak olduğunu ve birkaç teknik bilgiyi kavradıktan sonra rahatlıkla suyun üzerinde kalabileceğini öğütleyin.
- Mümkünse çocuğunuzun eğitim alacağı eğitmenin derslerini önceden izleyin.
- Çocuğunuz yüzme öğrenmek konusunda fazla tedirginse dersleri birlikte izleminiz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Yüzme öğrenimi sırasında nefes alıp verme ve bacak kaslarını güçlendirme çalışmasından sonra, köpükten imal edilen yüzme tahtaları ile antreman yapılır. Başlangıçta iki kol ile tutulan bu tahtalar bacak kaslarının çalıştırılmasında yararlıdır. İlk aşamadan sonra yüzme tahtasının tek el ile tutulmasına, nihayetinde de yüzme tahtasız idmanlara geçilir.
Yüzme egzersizlerini fırsat buldukça çocuğunuzla birlikte bol bol yapın. Sizin sağlayacağınız motivasyon çok önemli.
Çocuğunuzu küçük yaşta yüzme sporu ile tanıştırmak ona hayatı boyunca yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olacaktır.
AQUA-TOTS’TA 8 AYRI SEVİYEDE YÜZME EĞİTİMİ
Aqua-Tots Yüzme Okulları’nda 6 aydan başlayarak, her yaşta ve becerideki çocuğa seviyesine uygun farklı yüzme teknikleri öğretilerek tüm stillerde kendine güvenen yüzücüler yetiştiriliyor. Okulun 20 yıllık tecrübesi ve tüm dünyaya yayılmış 40’dan fazla merkezi var.
Yüzme okulundaki ders seviyeleri, çocukların yüzmede güvenli ve doğal şekilde ilerlemesi için tasarlanmış. Yüzücünün becerisi, yaşına ve daha önceki yüzme deneyimine göre değişebiliyor. Sertifikalı, uzman yüzme eğitmenleri, çocuğunuzun en verimli ve keyifli eğitimi alabilmesi için uygun gruba yerleştirilmesinde size destek oluyor.
1. Seviye Minik Kurbağalar (6-18 ay)
Bu seviye, bebekleri havuz ortamına alıştırmak ve gerekli ana becerileri çocuklara ve ebeveynlere kazandırmak için tasarlanmış. Eğitim boyunca sosyal etkileşimi ve eğlenmeyi teşvik eden bir ortamda ebeveyn ve bebekler suya alışma tekniklerini, başlangıç seviyesinde nefes kontrolü ve su yüzünde kalabilmeyi, baloncuk çıkarmayı, suya girip çıkma, sırt üstü durma ve ayak çırpma tekniklerini öğreniyorlar.
2. Seviye Minik Balıklar (18 ay-3 yaş)
Bu seviye, çocukların bağımsız birer yüzücü olmalarını sağlamak amacıyla kas koordinasyonlarını artırmak için tasarlanmış. Ebeveynler ve çocuklar yüzme eğitmenleri ile beraber çalışarak, su yüzeyinde kalma ve nefes kontrolünü pekiştiriyor, kaymayı, suya batmayı, ayak çırpmayı ve kendi başlarına suya girip çıkmayı öğreniyorlar. Minik Balıklar’da yüzme derslerinin düzeni ve öğretilen beceriler Minik Kurbağalar’a benzemekle beraber program yeni yürümeye başlayan çocuklara özgü ihtiyaçların karşılanması ve artmış olan kas koordinasyonu için özel olarak tasarlanmış.
3. Seviye Kurbağalar (30 ay-3 yaş)
Bu seviye, neredeyse tek başına yüzebilen ve suda kendini rahat hisseden çocuklara yönelik. Kurbağalar düzeyinde amaç ebeveyn olmadan yüzmeyi kolaylaştırmak, yani yavaş yavaş ebeveyninden bağımsız olarak da suda kalmasını sağlamaya çalışmak; hareketleri akıcı hale getirmek, daha ileri seviyelerde öğrenecekleri tekniklerle çocukları tanıştırmak.
4. Seviye Denizaltıları (3-4 yaş)
Bu seviye, çocuklara bağımsız yüzme tekniklerini öğretmek için tasarlanmış. Amaç onların suda kendilerine güvenmelerini sağlayarak daha güçlü ve güvenli yüzücüler yaratmak. Bu seviyede çocuklar yüzüstü ve sırtüstü kaymalar, ayak vuruşları ve dönmeler üzerinde çalışır, seviye sonunda da bağımsız yüzmeye başlıyorlar.
5. Seviye Denizyıldızları (4 yaş ve üstü)
Bu seviye, suda kendini tamamen rahat hisseden çocuklar için. Çocuklar serbest yüzme stili ve bazı temel sırtüstü yüzme teknikleri ile tanışır. Aynı zamanda suda serbestten sırtüstüne, sırtüstünden serbeste geçiş tekniklerini öğrenirler ve dayanıklılık geliştirirler.
6. Seviye Fok Balıkları (5 yaş ve üstü)
Bu seviye, havuzu baştan başa desteksiz yüzebilen çocuklar için. Amacı güçlerini ve dayanıklılıklarını artırarak serbest stil ve sırtüstü yüzüş sırasında doğru nefes almalarını sağlamak ve kurbağalama stiliyle tanıştırmak.
7. Seviye Köpekbalıkları (6 yaş ve üstü)
Bu seviye, çocuklara beş yüzme stilinin de doğru kulaç tekniklerini öğretmeyi amaçlıyor; serbest, sırtüstü, kurbağalama, kelebek ve yan yüzme.
8. Seviye-Vatozlar (6 yaş ve üstü)
Bu seviye, tüm stillerin mükemmelleştirilmesine ve yüzücülerin sportif yarışmalara hazırlanmasına odaklanıyor.
Çocuklar için Yüzme; astımdan sırt ve bel ağrılarına, sinüzitten kas gelişimi sorunlarına kadar pek çok rahatsızlıkta tedavi amaçlı da öneriliyor.
ASTIMLI ÇOCUKLARDA YÜZMENİN FAYDALARI
Yüzme, astımı olan çocuklar için en faydalı sporlardan biri şüphesiz. Örneğin koşarken hızlı nefes alıp verme, yeterince ısınmadan ve nemlenmeden alt hava yollarına giden hava nedeniyle çocuklarda öksürük ve hırıltı, nefes nefese kalma gibi şikayetleri ortaya çıkarır. Yüzme sırasında bunun tam tersi, suyun yüzeyine yakın, normalden daha nemli ve ılık bir havayı soludukları için bu şikayetler ortaya çıkmaz.
Yapılan araştırmalara göre yüzme sporu, astımlı çocuklarda olumlu etkiler gösterebiliyor. Astım ilaçları kullanan ve düzenli olarak yüzme egzersizleri yapan çocuklarda astım semptomlarında azalma olduğu gözlemlenmiştir. Yüzme ayrıca, astımlı hastalarda akciğer kapasitesini artırır ve nefes alma tekniklerini geliştirir.
YÜZME ÖNCESİ BESLENME DURUMU
Yemeğin üzerinden en az iki saat geçmeden yüzme çalışmaları yapılmamalıdır. Yemekten sonra yaklaşık bir buçuk saat boyunca kan dolaşımı ve vücut ritmi farklılaşır. Aç karnına çalışmanın ise hiçbir zararı olmaz. Sabah çalışmalarında başlangıçtan 10-15 dakika önce meyve suyu içilebilir. Çalışmalar esnasında da vücudun su gereksinimini karşılamak çok önemlidir.
Yalnız çok fazla su içilmesi midede gereksiz şişlik yapar, bu nedenle yalnızca sıvı kaybını karşılayacak ve su kaybına bağlı baş ağrısı veya bitkinlik gibi şikayetlerin önüne geçebilecek miktarda su içmek yeterlidir. Yüzme egzersizlerinden hemen sonra çok aşırı soğuk şeyler içilmemelidir.
Bir cevap yazın