CAMIN KÖKLERİ: BİR MOZAİK SANATÇISI KENDİ HİKÂYESİNİ ANLATIYOR…
[divider]
Hem sanatçı hem de “Rock Solid Tile”ın sahibi Jimmy Reed’in cam mozaikle çalışma tutkusu, bu işin güçlükleri ve olası riskleri kadar dikkat çekici. Endüstrideki en hassas malzemelerden birini kullanarak “kaya gibi sağlam” sonuçlar elde etmek için gereken düşünce biçimlerini ve profesyonel değerleri bizzat Jimmy Reed’ten dinleyin.
[divider]
Mozaikle, bilhassa da cam mozaikle çalışmak sanat ve zanaatı buluşturmak demektir. Bir yandan yerleştirme tekniklerinin inceliklerini anlamak kritik öneme sahiptir, zira aksi halde ortaya çıkan iş kalitesiz ve kötü olmakla kalmaz tabakaları ayrılabilir ya da çatlayabilir de. Öte yandan eldeki malzemeyi havuz yapısı ve peyzaj tasarımıyla uyum içinde kullanıldığı zaman en iyi sonuçları verecek sanatsal bir malzeme olarak görmek de bir o kadar önemlidir.
Malzeme ve tasarım açısından doğru seçimleri yaparak on yıllarca dayanacak sanat eserleri ortaya koyabilirsiniz. Hedefi ıskaladığınız takdirdeyse eseriniz pahalı bir ucubeden başka bir şey olmayacaktır. Başka bir deyişle cam mozaik işi çömezlerin altından kalkabileceği bir iş değildir. Bu sizi hem fiziksel hem de entelektüel açıdan zorlayacak yüksek bahisli bir kumardır – zaten bu işi tam da bu yüzden bu kadar çok seviyorum.
MUTLAK DİSİPLİN
Cam mozaiklerin güzelliği üzerine çok şey yazılıp çizilmiştir. Ben de bu muhteşem malzemeye dair kendi hislerimle bu koroya katılabilirim ancak artık herkesin bildiği bir nakaratı tekrarlamaktansa ben işin daha pratik yönlerine odaklanacağım.
Bunların başında, cam mozağin yüzeylere bakışımızı kökten değiştirdiği gerçeği gelir. Ürün yelpazesi ve kaliteli sonuçlar elde etmek için gereken teknik bilgi düzeyi uzmanlığımızı ve kapasitemizi üst seviyelere taşıdı – mozaik döşemeciliğinin yanı sıra tasarım danışmanlığı da yapar olduk.
Bu evrimin arkasında yatan nedenlerden biri malzemenin kendi doğası. Cam mozaik için beton kabuğun yüzeyi ve boyutları kusursuz bir biçimde muntazam olmalı. İşin başından itibaren dahil olduğumuz projelerde kesin kontur ve boyut kriterlerini müteahhitlerle birlikte belirleyebiliyoruz.
Havuz zemininin havuz kabuğundaki kusurları örtmek için geleneksel harç ya da çakıl yüzeylerle kaplanmış olduğu durumlara nazaran bunlar çok daha kesin sonuç verir. Cam mozaik türleri kusurları gizlemektense tam aksine onları ortaya çıkarır. Bu nedenle müteahhitlerin bu gerçeği daha baştan bilmeleri ve hiç tavizsiz bir standartta çalışmaları son derece faydalı olacaktır.
Havuzun halihazırda daha düşük standartlarda inşa edilmiş olduğu durumlarda işe dahil olduğumuzda gerekli hassasiyet düzeyini sağlamak üzere alt katmanı sıvarken çok çaba harcamamız gerekir. Tüm boyutların tam isabetli olduğundan emin olmadan tek bir mozaik bile yerleştirmeyiz.
İşin hassasiyet tarafı tam da “zanaat” yanına hitap ederken, malzemeyse daha sanatsal kararları belirliyor. İşte tam da burada ev sahibiyle iletişim ve ürün hakkında bilgi devreye giriyor.
Cam mozaik açık ara en pahalı havuz yüzey malzemesi olduğundan ev sahipleri genelde yüksek beklentilere sahip oluyor ve ne istedikleri konusunda nadiren net fikirlere sahip oluyorlar. Seçenekler üzerinde konuşurken muhtemelen en duygusal nokta renk seçimidir. Seçenekler kaleydoskopik olur, yani havuz tasarımı, evin renk paleti ve çevre peyzajına tam uygun seçimler yapabilirsiniz. Tabii bazen bazı müşteriler -tasarım bakış açısından- tamamen yanlış bir renk seçiminde de karar kılabilir.
Örneğin kâgir bir evde çalışıyorsak bu tarz bize tipik yeşillikli ortamı bütünleyen hafif topraksı tonları -yeşiller, griller, krem ve hatta siyah- dayatacaktır. Bu ortam içerisinde, örneğin cam mavisi kullanmak istemezsiniz, zira bu kontrast aşırı cafcaflı görünür. Fakat daha klasik bir ortamda aynı zengin mavi ton en iyi seçim olabilir.
Tüm bunlar koşullara bağlı olarak değişir. Parıltı, doku ve şeffaflık düzeyleri konusunda da benzer sorulara yanıt vermemiz gerekir. Bu nitelikler renge oranla daha örtüktür ancak müşteride duygusal karşılıkları olabilir. Bazı ev sahipleri belli ürünlerin prizmatik niteliklerinden büyülenirken, diğerleriyse daha mat bir görünüm tercih edecektir. Kimileri karoların ön plana çıkmasını ve belirgin olmasını isterken kimileri de çok göze çarpmadan renk ve yansımayla ortamı destekler nitelikte olmasını isteyebilir. Spesifik durumlarda bu projelerin nasıl ortaya konduğunu daha iyi anlamak için son dönemde yaptığımız birkaç örneğe göz atalım.
[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
[/one_half_last]
TAKIM GÜCÜ
Bu projenin müşterisi beni arayıp cam mozaik döşenmiş bir havuz istediğini söyledi. Eve gittiğimde bir tuğla örgü ve blok duvar dışında pek bir ilave özelliği olmayan eski bir havuz olduğunu gördüm. Müşteriye tasarım bakımından nasıl bir şey istediğini sorduğumda hiçbir fikri olmadığını gördüm. Tek bildiği nasıl olursa olsun bir şekilde cam mozaik bir havuz istediğiydi.
Alanın bütününün cam mozaik döşenmiş bir havuz yüzeyinden daha fazlasını istediği açıktı ve ben de müşteriye büyük saygı duyduğum iki profesyoneli, peyzaj mimarı Allison Terry ve havuz mimarı Dave Penton’ı tavsiye ettim. Ekibe bu birinci sınıf profesyoneller de dahil olunca tüm olanaklar seferber edilerek tasarım çalışmaları başladı ve olağanüstü kompleks bir kurulumla sonuçlandı.
Havuzun pek çok tasarım öğesinin arasında evin yakınında duran ve aşağıdaki havuza dökülen bir dizi yükseltilmiş “küp” bulunuyordu. Fotoğrafta görüldüğü üzere sağdaki küp çevrel akaçlı bir SPA içeriyor; kendi başına zorlu ve karmaşık bir hikâye. Orta küp aynı akaçlı kenar detayına sahip bir çiçeklik. Soldaki küpün üstündeyse güzel bir paslanmaz çelik çağdaş heykel yer alıyor ve o da heykelin altındaki dördüncü bir küp ve akaçlı kenar detayına sahip bir çiçeklik oluğu aracılığıyla havuza su salıyor.
Havuza evden bakıldığında bu dört alanın her biri havuza doğru akan birer cam levha gibi görünüyor. Hepsi de son derece girift ve muntazaman asılmış steroidler üzerinde dörtlü bir ufuk çizgisi gibi. Hidrolikleri Watershape Danışmanlık’tan Dave Peterson tarafından tasarlandı.
Karolara gelince, müşteri canlı ve doğal bir şeyler istemişti. Biz yeşil karo karışımlarına bakmaya başladık ama müşteri bunun ortamla çok fazla örtüştüğünü ve ormandaymış hissi vereceğini düşündü. Okyanusu sevdiğini söyleyince de etraftaki doğal yeşilliklerle canlı bir kontrast oluştururken aynı zamanda rahatlatıcı bir etkisi de olacak farklı mavi karışımlarına bakmaya başladık. En sonunda Ravenna, İtalya’dan Sicis adlı üreticinin dört ayrı mavi tonunu harmanlandık.
[one_half_last]
[/one_half_last]
BEYAZ ÖTESİ
Bu projeye müteahhit Dave Penton’la beraber projenin tasarımını yapan Questar Pools’tan Skip Philips’in tavsiyesiyle dahil olduk. Tasarım müşterinin Miami Plajı’ndaki art deco yazlık havuzlarına olan sevgisinden ilhamla yapılmıştı.
Başta müşteri fiyakalı lüks ticari havuzlarda görebileceğiniz tarzda sadece beyaz mozaik istemişti. Ancak beyaz mozaikte kararlı olsa da parlak mavi görünen bir havuz istediğinden de pek emin değildi.
Bildiğimiz üzere optik fizik yasalarına göre su kırmızıyı emerken maviyi yansıtır, dolayısıyla beyaz görünümlü bir havuz elde etmek imkânsıza yakındır. Bu da usta su peyzajı tasarımcısı Skip Philips’in başka renkleri araştırmaya koyulmasına yol açtı ve Skip sonunda Bisazza’dan gelen bu yeşil/gri mozaiğe denk geldi. Bu durumda mozaiğe daha yakın bir tonda derz kullanarak harç yerlerini gizlemek yerine derz rengini açarak mozaiği vurgulamayı tercih ettik.
Bu tasarım, mozaiğin görünümüyle su derinliğinin etkisini de artırıyor. Havuzun sığ tarafında mozaik dikkat çekerken eve daha yakın olan derin tarafta koyu rengin yansıtıcı niteliği sahneyi kapıyor.
[one_half_last]
[/one_half_last]
MODERN MARVEL
Bu proje, bu tarz ultra-modern projeleriyle meşhur müteahhit/ tasarımcı Paolo Benedetti’nin eseri. Havuz, evin yalın hatlarıyla mükemmel uyuma sahip basit bir 360 derecelik dikdörtgen çevrel akaç. Mozaikler yansımayı destekleyecek şekilde gri/mavi renkte. Ana fikir havuzda her gün değişen okyanus ve gökyüzünü buluşturmaktı. Fiilen mozaik görünmez olur. Bir dizi farklı derz rengi baktık. Ev sahibi sonunda mozaiklerin rengine çok yakın olduğu için stok renklerden birini seçti.
Her ne kadar görsel açıdan basit olsa da bu havuz şıklığını ufuk çizgisinden, bitişik mimariden, görkemli ortamından ve elbette cam mozaik kaplamasından alıyor.
[one_half_last]
[/one_half_last]
BÜYÜK ÖLÇEK
Bu projenin ev sahibi bu mülkü ve bitişik üç evi sırf yıkıp devasa bir bahçe oluşturmak için satın alan aşırı zengin bir emlak müteahhidiydi. Ana evin 2.7 bin metrekare olduğu kelimenin gerçek anlamıyla gösterişli bir ortamdı.
Havuz daha en başından itibaren cam mozaikli bir havuz olarak düşünülmüştü ve biz de neyse ki havuz henüz çelik ve tesisat aşamasındayken ekibe dahil olmuştuk. Müteahhit Triune ile daha önce birlikte çalışmamıştık ama çok iyi bir iş çıkardılar ve kritik ayrıntılara büyük özen gösterdiler.
Görsel tasarımı görece basit olsa da keskin oval biçimli akaç detayı ve görece devasa boyutu nedeniyle yine de ustalık isteyen bir havuzdu. 18 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğinde. Duvarlar zemine çaplanmış bir geçişle dimdik gelmekte ve soldan sağa muntazam bir muvazenede olan zemin düz sığ taraftan derin tarafa geçerken hafifçe aşağı eğim yapıp derin tarafta yeniden düzleşerek üç ayrı zemin yaratıyor. Hiçbir yerinde kesintisiz bir eğim yok. Tek eğimli geçişler merdiven desteği ve basamakları arasındaki sınırlar.
Mozaik kaplaması sadelik ve şıklığın birleşimi. Altın rengi bordürlü beyaz altın mozaiklerden yapılma bir C harfi bulunan Bisazza’dan çok açık mavi bir mozaik. İki adet düğün pastası merdivenin sınırları da beyaz altın rengi.
Çevrel akacın mozaik detayı can alıcı. Bunu yapmak için bir yapma destek kullanarak dikey iç mozaği kenarın üstüne yükselttik ve oluk kısmındaki mozaiği gönyeleyerek keskin bir geçiş sağladık.
[one_half_last]
[/one_half_last]
Bir cevap yazın