Ankara Havuz Pompa Yönetim Kurulu Başkanı Recep Dingeç, ticari faaliyetlerini ve GEMAŞ ile işbirliklerini Havuz& Sauna Dergisi’ne anlattı. Dingeç, havuz fıskiye sistemleri, ışıklı aydınlatmalar ve su oyunlarının mimari projeye hareketlilik kazandırdığını ve projede en dikkat çekici kısmı oluşturduğunu söyledi.
Öncelikle kendinizden ve Ankara Havuz Pompa’nın kuruluş hikâyesinden bahseder misiniz?
1973 yılında Ankara’da doğdum. Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 1998-2006 yılları arasında ise havuz sektörünün önde gelen bir firmasında satış müdürlüğü yaptım. 2006 yılında Ankara Havuz Pompa firmasını kurdum. Süs havuzları, yüzme havuzları, dalgıç pompa imalatı, müzikli ışıklı danslı fıskiyeler, sualtı lambaları imalatının yanı sıra GEMAŞ, Serapool, İmpo Pompa ve KYK Yapı Kimyasalları olmak üzere dört büyük firmanın da bayiliğini yapıyoruz.
Firmamız UHE (Ulusal Havuz Enstitüsü) üyesi olup ISO 9001- ISO 14001- ISO 45001 belgelerine sahiptir. 15 yılı geçen çalışma hayatımızda binlerce havuz imalatı yanında, havuz bakım işleri ve birçok ülkeye ihracat yapmanın gururunu taşıyoruz. 2 yıl önce bir Amerikan firmasına Dubai’de yapmış olduğumuz çocuk su oyun parkı çok beğenilmişti. Irak, Özbekistan, Afganistan, Gürcistan, Bosna Hersek, Kıbrıs ve Fransa ihracat yaptığımız ülkelerden bazılarıdır. Amasya’daki Yeşilırmak’ın içine yaptığımız müzikli danslı fıskiye sisteminde, seçilen yerel müzikler su ve ışığın dansı ile izleyenlerin keyifli zaman geçirmesini sağlıyor.
Havuz, fıskiye ve ledli aydınlatma sistemlerinin projeye kattığı değerler nedir? Bu uygulamaların Türkiye’deki kullanımı yeterli düzeyde mi? Kültürel yaklaşımlar bu ürünlere olan tercihi nasıl etkiliyor?
Bir mimari projede genellikle bütün ögeler sabit olurken havuz fıskiye sistemleri, ışıklı aydınlatmalar ve su oyunları projeye hareketlilik kazandırıyor ve projede en dikkat çekici kısmı oluşturuyor. Su ögeleri genel olarak projenin merkezinde yer alırken bütün etkinlikler suya ve havuza yakın kısımlarda gerçekleşir. Türkiye’de havuz yapımına ilgi ise yeterli düzeyde ve zamanla birlikte bu ilgi de giderek artıyor. Belediyelerin yanı sıra özel sektör, AVM ve oteller de artık projelerinde havuzlara ve su oyunlarına yer vermeye başladı. Özellikle AVM’ler ve oteller müşteri çekmek için su oyunları kullanımını artırdı. Bir zamanlar proje tamamlandıktan sonra bahçeye küçük bir fıskiye koyup iş teslimi yapan müteahhitler, artık inşaatın en başında, büyük havuzlar ve su oyunlarına yer vermeye başladı. Çünkü bu alanlar proje satışlarına ciddi katkı sağlamaya başladı.
“Yurtdışından tedarik edilen tüm elektronik sistemler ve yazılımlar artık kendi bünyemizdeki mühendisler ile daha gelişmiş olarak Türkiye’de gerçekleşiyor”
Özellikle son yıllarda peyzaj mimarisi tasarımlarında önemli bir yeri olan aydınlatma ve fıskiye sistemlerinin teknolojik gelişimleri konusunda neler söylemek istersiniz? Ülkemizde bu yönde yürütülen AR-GE çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Son yıllarda gelişen fıskiye tasarımları arasında; suyla yazı yazılan water print sistemleri, animasyonlu kuru havuz fıskiyeleri, biyolojik göletler, çocukların su ile oyun oynadığı su parkları, 2 ve 3 eksenli robot fıskiyeler, ateş topları, air shooter fıskiyeler, water flame sistemleri yer alıyor. Kullanılan aydınlatma sistemleri ise ekonomik led aydınlatmalara döndü. Rüzgâr çıktığı zaman su boyunu azaltan rüzgâr kontrol sistemleri, uzaktan telefon ile müdahale edilebilen, açılıp kapatılabilen, lambaları kontrol edilebilen Scada yazılımlı fıskiyeler son yıllardaki AR-GE çalışmaları ile müşterileri şaşırtmaya devam ediyor. Eskiden yurt dışından tedarik ettiğimiz tüm elektronik sistemler ve yazılımlar artık kendi bünyemizdeki mühendisler ile daha gelişmiş olarak Türkiye’de yapılıyor.
Kamu projelerindeki faaliyet ve etkinliğiniz dikkat çekiyor. Bu noktada nasıl bir sorumlulukla hareket ediyorsunuz?
Belediyeler, bakanlıklar, valilikler müşterilerimiz arasında bulunuyor. Kamu projelerinde genellikle “en makul fiyatla ihtiyaçları nasıl karşılarız, imalat sonrası havuz bakımlarında nasıl kolaylık sağlarız?” konularını ele alıyoruz. Mesela eski teknoloji ile saatte 3 adet 11 kW gücünde pompa ile çalışan bir fıskiye sistemini, gelişen teknoloji ve daha verimli pompalar ile saatte 3 adet 3 kW güç harcayan pompalar ile çözerek enerji tasarrufu sağladık. Fıskiye sistemindeki her nozulun gerekli debilerini ve basınçlarını hesaplayarak uygun pompa seçimini yapıyoruz ve hem pompanın uzun ömürlü olmasını hem de düşük pompa gücü ile elektrik tasarrufu yapılmasını sağlıyoruz. Daha önceleri genellikle yurtdışından çok pahalı fiyatlara ithal edilen göletlerde kullanılan havalandırıcı aeratör fıskiyelerini kendi bünyemizde üreterek ve üçte bir fiyatına belediyelerin kullanımına sunarak ülke ekonomisine de katkı sağladığımızı düşünüyoruz.
GEMAŞ ile işbirliğiniz nasıl başladı? GEMAŞ vizyonu ile ilgili en çok dikkatinizi çeken, en beğendiğiniz noktalar neler oldu?
GEMAŞ Orta Anadolu Bölge bayisiyiz. GEMAŞ firması ile işbirliğimiz 3 yıl önce bizi ziyaretleri ile başladı. Bin 500 m² kapalı alana konumlu olan firmamız çok geniş ürün yelpazesine sahip GEMAŞ ürünleri için önemli bir stok alanına sahip.
GEMAŞ, Türkiye’deki en büyük havuz malzemeleri üreticisi ve çok geniş bir ürün yelpazesine sahip. Özellikle Ankara ve çevre illerde yüzme havuzu potansiyeli çok fazla. Ankara’da faaliyet gösteren havuz firmaları hem hızlı bir şekilde hem de nakliye bedeli ödemeden ihtiyacı olan ürünleri alabiliyor. GEMAŞ’ın havuz teknolojisinde öncü firma olması, gelişmeleri yakından takip etmeleri, yurtiçinde ve yurtdışında tanınmış bir firma olması en çok dikkatimizi çeken noktalardı.
GEMAŞ ile işbirliğiniz size ne gibi avantajlar sağladı? GEMAŞ ürünlerini, beklentilerinizi karşılaması noktasında nasıl değerlendirirsiniz?
GEMAŞ ürünlerini almaya gelenler firmamızın ürettiği ve sattığı birçok ürünü de görüyor. Bu da ciromuza artı yönde etki ediyor. GEMAŞ ürünleri gerek kalite gerekse ürün çeşidinin çok fazla olması nedeniyle müşterilerimizin ve bizim beklentilerimizi fazlasıyla karşılamaktadır. GEMAŞ’ın distribütörlüğünü yaptığı Dolphin marka havuz robotları piyasada en çok tutulan ürünlerdendir. Üretimini yaptığı fitvalf marka pvc grubu malzemeler havuz firmalarının ihtiyaçlarına fazlasıyla cevap veriyor. Bunun yanında havuz ile ilgili her şeyi bünyemizde bulundurduğumuz için gelen müşterilerin tüm ihtiyaç ve beklentilerine yönelik çözümler sunuyoruz.
2021 yılını sektör açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? 2022 yılı hedefleriniz nedir?
2021 yılı sektör açısından oldukça iyi geçti. Pandemi nedeniyle insanların vakitlerini evde geçirmeleri ve tatil yapamadıkları için evlerinin bahçelerine yüzme havuzu yaptırmayı tercih etmeleri havuz sektörüne olumlu olarak yansıdı. Birçok villa sahibinin de önümüzdeki yıl yüzme havuzu taleplerini artıracağını düşünüyoruz.
2022 yılında yapacağımız AR-GE çalışmaları ile yeni ve katma değeri yüksek ürünler üretmeyi, ihracatımızı artırmayı, GEMAŞ markasının Orta Anadolu’daki tanınmışlığını artırmayı hedefliyoruz. |
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Havuz & Sauna dergisine kendimizi tanıtma fırsatı verdiği için teşekkür ederiz. 2022 yılının tüm havuz sektörüne hayırlı işler, sağlık ve mutluluk getirmesini dileriz.
Bir cevap yazın