Podyum havuzları çok katlı otel veya apartmanın tepesinde eğlence ve egzersiz alanı sağlıyor. Genelde çatı havuzları olarak bilinen podyum havuzları binadaki kirişler, sütunlar ve tonoz gibi yapısal elemanlar tarafından destekleniyor. Ticari binalarda yaygın olarak tercih edilen podyum havuzları, alanların daralmasıyla birlikte daha yaygın hale geliyor.
İnşaat teknolojilerindeki ilerlemeler ve tasarımcıların sınırları zorlama becerisi, son yıllarda su sporları endüstrisinde benzersiz fırsatlara kapı açıyor. Bu ilerlemelerden biri de yüksek katlı havuzlar olarak da bilinen podyum havuzları. Bu havuzlar binaların ikinci katına ya da daha yükseğine inşa ediliyor.
Podyum havuzlarının birkaç benzersiz özelliği havuzları yer altı havuzlarından ayırıyor. Erken tasarım aşamasında belirgin farklılıklar ön plana çıkıyor. Orta ve yüksek katlı binaların üst katlarında yer alan podyum havuzları dikkatli tasarım gerektiriyor.
Uygun drenaj ve su yalıtımı sayesinde dayanıklı podyum havuzları inşa ediliyor
Yüksek katlı havuzlarda betonun kabuktan daha ağır olmasından dolayı inşaat önemlerinin yoğun olarak alınması gerekiyor. Podyum havuzlarında 3/8 inç kalınlığında kabukları olan paslanmaz çelik havuzlarının kullanılması büyük fayda sağlıyor. Kabuk tipi ne olursa olsun, uygun drenaj ve su yalıtımı sayesinde dayanıklı podyum havuzu elde ediliyor.
Podyum havuzları ve kaplıcaları içeren tonozların belirli boyutları ve derinliği bulunuyor. Bunu seçerken sıhhi tesisat ve havuzun dışına ulaşan diğer unsurları da dikkate almak gerekiyor. Podyum havuzunun yapımında mimar ve mühendislerle çalışmak hem projenin başarılı olmasını hem de havuzun inşasında yapılması gerekli birtakım teknik işlerin yerine getirilmesini sağlıyor.
Kirişler ve sütunlar üzerindeki havuz ile kasa arasına bir ayırma katmanı ekleyen mühendisler havuzun iç haznesini binanın hareketinden koruyor. Böylelikle çatlakların havuz ve SPA kabuğundan yansıması önlenmiş oluyor. Bu amaç için genellikle polistiren ürünü olan geofoam kullanılıyor.
Su yalıtımının önemi
Podyum havuzlarında su yalıtımı önemli bir unsur ve bu konuda tecrübesi olanlar mutlaka işe su yalıtımı ile başlıyor. Podyum havuzları mevcut her tür su geçirmezliği içeren çok yönlü sistemler gerektiriyor. Havuz bir kasa olmadan inşa edilmişse, kabuğun altına bir tür muhafaza kuruluyor. Drenaja yardımcı olmak için havuz ile kasa arasına ½ inç kalınlığında bir drenaj ağır veya hasır yerleştiriliyor. Bu yöntem havuz ve kasa arasında ayrım sağlıyor.
Püskürtme beton veya tabanca için 5 bin ps’lik karışım gerekiyor, karışımlardan basınç dayanımı artırılıyor. Günlük durumlarda, püskürtme beton kabukları ACI 318’e uygun olacak şekilde tasarlanıyor. Betonu çatlamayacak şekilde tasarlamak imkânsız olarak görülse de, çatlakların su geçirmeyecek şekilde tasarlamak doğru bir yöntem olarak görülüyor. Böylelikle normalden daha fazla donatılı havuz inşa ediliyor.
Podyum havuzları, havuz yüklenici ve yardımcıları tarafından titiz bir planlama gerektiriyor. Tasarım ve mühendislik tarafında, sıhhi tesisat şemalarının önceden planlanmış geçişlerle birlikte çizilmesi gerekiyor. Titreşimi ve aşınmayı önlemek için boruyu destekleme yöntemi uygulamak, payanda ve kelepçe kullanmak daha iyi sonuç almanıza yardımcı oluyor.
İnşaat tarafında, erişim ve programlamanın koreografisi yapılması önemli. Beton atanlar veya perdah uygulayanlar, pompalarının zemin seviyesinden çalışıp çalışmayacağını veya ekipmanın şantiyeye kaldırılması gerekip gerekmediğini bilmeleri işi kolaylaştırıyor. Zemin seviyesinden pompalarken, hortumların herhangi bir hasara yol açmamasını sağlayacak yöntemlerin bulunması gerekiyor. Her şeyin planlı ve denetlenerek yapılması işten verim almanızı sağlıyor.
Podyum havuzların birçoğu içeride ve dışarıda bulunuyor. Yapısal desteği ve sıhhi tesisatı aşağıdaki katın tavanında dururken, çatı havuzu dışarıda duruyor. Kapalı havuzun temelleri bir otoparkın üzerinde asılı kalabiliyor ve donma ve yoğuşma ile ilgili sorunlara neden olabiliyor.
Donmaya eğilimli alanlarda, daima dış ortama maruz kalan boruları yalıtılması gerekiyor. Boruların etrafında oluşabilen ve tavanlardan sızabilen yoğuşmayı en aza indirmek için yalıtıma ihtiyaç duyulabiliyor. Binadaki çelik I-kiriş yapıların yanında bir havuz varsa yoğuşmayı da göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Bir cevap yazın