Yüzme sporu insanların fiziksel ve mental gelişimlerine katkı sağlayan en önemli sporlardan biridir. Küçük yaşta yüzme sporu ile tanışmanın çocukların fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamanın yanı sıra sorumluluk alma, zaman yönetimi gibi konularda da geliştirdiğini söyleyen Yüzme Antrenörü Onat Nusretoğlu ile Türkiye’deki yüzme sporunun gelişmesi adına atılması gereken adımları, yüzme sporuna yaklaşımdaki eksiklikleri ve Türkiye’deki havuzların diğer ülkelere kıyasla konumunu konuştuk…
Bize kendinizden ve spor kariyerinizden bahseder misiniz? Yüzme antrenörlüğüne ne zaman ve nasıl başladınız?
Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi mezunuyum. Yüzme antrenörlüğü ile birlikte atletik performans koçluğunu eş zamanlı yürütüyorum. Spora olan ilgim küçük yaşlarımda başladı, ailemin de yönlendirmesi ile birçok farklı branş deneyimleyip sürecin sonunda yüzme branşında ilerleme kararı aldım ve uzun bir süre milli takım seviyesinde yüzmeye devam ettim.
2012 senesinde üniversiteye hazırlanırken profesyonel olarak sporculuğu bıraktım ve hafta sonları eski antrenörümün yanında kurs düzeyinde antrenörlük yaparak mesleğe başladım.
Yetiştirdiğiniz sporcular ülkemizi uluslararası arenada temsil ediyor. Burada elde edilen başarılar size hangi duyguları hissettiriyor?
Bir antrenörün en iyi motivasyon kaynağı yetiştirdiği sporcuların gelişimleridir, yetiştirdiğim sporcuları potansiyellerine ulaştırmak ve bunun karşılığında bu sporcuların ulusal ve uluslararası arenada kazandığı başarılar benim için en büyük motivasyon kaynağı diyebilirim.
Türkiye’de yüzme sporunun geldiği noktayı nasıl değerlendirirsiniz? Bu sporun gelişmesi, dünya çapında daha büyük başarılara imza atılması adına neler tavsiye edersiniz?
Türkiye’de yüzme benim aktif sporcu olduğum dönemlerde gelişmekte olan bir spordu. Şu anda çok daha iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum, zaten alınan başarılarda bunu destekler nitelikteler.
Herhangi bir sporun gelişebilmesi adına en önemli aksiyonun bu branşta uzmanlaşmış antrenörler ve akademisyenler yetiştirmektir.
Ülkemizdeki havuz ve tesisleri nasıl buluyorsunuz? Özellikle yarıştığınız diğer ülke havuzlarıyla kıyasladığımız zaman ülkemiz havuzlarını nasıl bir yerde konumlandırıyorsunuz?
Ülkemizde uzun süredir tesislere yatırım yapılıyor, bu konuda özellikle antrenman tesislerinde çoğu ülkeden geride kalır bir durumda olduğumuzu düşünmüyorum.
“Yüzme sporu çocukların hem mental hem de fiziksel gelişimine katkı sağlar”
Çocukların yüzme sporuna yönelmeleri konusunda ailelere neler tavsiye edersiniz? Yüzme sporu bir çocuğun hayatını nasıl değiştirir?
Yüzme insanların fiziksel gelişimine katkı sağlayacak temel branşlardan biridir, bu doğrultuda ebeveynlerin çocuklarını yüzme ile olabildiğince küçük yaşta tanıştırmalarını tavsiye ederim. Yüzme çocukların fiziksel gelişimine katkı sağlamak dışında çocukların mental gelişiminde de çok önemli bir rol oynayacaktır, onlara sorumluluk almak, zaman yönetimi yapmak gibi hayatları boyunca ihtiyaç duyacakları becerileri edinmelerinde katkı sağlayacaktır.
“Antrenör Yetiştirmek İçin de Sporcu Kadar Yatırım Yapılması Gerekiyor”
Yüzme sporuna olan yaklaşımda gördüğünüz en büyük eksikler ve önyargılar nedir? Bunların giderilmesi adına neler yapılabilir?
Performans sporu olarak baktığımda yapılan yatırımın çok tek taraflı ve sporcu üzerine olduğundan bahsedebilirim, şahsi fikrim antrenör yetiştirmek içinde sporcu kadar yatırım yapılması gerekiyor.
Ebeveyn gözüyle baktığımız zamanda ise gördüğüm en büyük ön yargı insanların yüzme sporunu küçük çocukları için, özellikle kış aylarında, hastalık olasılığı olarak görüp çekinmeleridir. Bu sorunun önüne geçmek adına toplum olarak spor konusunda bilincin artması gereklidir.
Bir cevap yazın