“Yüzme, Eklem Problemlerine Karşı Koruyucu Bir Spordur”
Suyun farklı şekillerde kullanımı antik çağlardan beri bilinen bir yöntemdir. Bu yöntemlerden biri de tedavi amaçlı kullanımıdır. Yüzmenin yanı sıra hidroterapi, balneoterapi ve talassoterapi de tedavi amaçlı kullanılan yöntemlerin başında geliyor. Yüzme ve suyla tedavi yöntemlerini konuştuğumuz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadriye Öneş, erken yaşta başlanılan yüzme sporunun kas iskelet sistemi gelişimi için önemli olduğunu vurguladı.
Skolyoz, kas ve eklem ağrıları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde yüzme sporu öneriliyor. Fakat bilinçsizce yapılan hareketler sakatlanmalara neden olabiliyor. Kas ve eklem ağrılarının tedavisinde yüzerken hangi noktalara dikkat edilmeli?
Skolyoz hastalarında eğriliğin durumuna göre yüzme şekli ve tekniği değişir. Bu nedenle simetrik yüzme her hastaya önermek doğru değildir. Eğriliğin yönüne göre bazı hastalarda sol bazı hastalarda sağ kolu kullanarak yüzme önerilir. Diğer eklem problemlerinde her hasta ve her eklemin durumuna göre yüzme ile ilgili dikkat edilecek noktalar değişir. Her eklem şikayeti değerlendirilip tanı konulduktan sonra karar verilir.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında hidroterapi yöntemi ile kişiye özel programlanan tedavi ve egzersizlerde suyun iyileştirici gücünden faydalanılıyor. Hidroterapi yöntemi hangi durumlarda ya da hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir? Hidroterapi havuzlarının normal havuzlardan farkları nelerdir?
Hidroterapi nörolojik rehabilitasyon hastalarında, romatolojik rehabilitasyon hastalarında, spor rehabilitasyonunda, ortopedik rehabilitasyon gibi birçok hasta grubunda kullanılır. Yani serebral palsi, inme, travmatik beyin yaralanması, parkinson gibi nörolojik rehabilitasyon hastalarında kullanıldığı gibi, eklem kireçlenmeleri, fibromiyalji, kalça-diz protez hastalarında da kullanılmaktadır.
Hidroterapi su ile yapılan tedavi anlamındadır. Özel bir havuzda hidroterapist ya da fizyoterapist eşliğinde uygulanır.
Hidroterapinin yanı sıra Balneoterapi ve Talassoterapi de sıklıkla gündeme gelen uygulamalar arasında yer alıyor. Bu terapi yöntemlerinin benzerlik ve farklılıkları nelerdir? Hangi hastalıkların tedavisinde hangi terapi yönteminin kullanılması önerilir?
Balneoterapi mineralli ve termal suların ve şifalı çamurların banyo şeklinde kullanılmasıdır. Talessoterapi ise deniz suyu iklimi ve unsurların kür tarzında kullanıldığı bir tedavi şeklidir. Bu iki yöntem de birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir.
“Termal havuzlar birçok sağlık tesisinde hastalara hizmet veriyor ve şifa sağlıyor”
Türkiye’de suyla tedavi yöntemleri yeterli ilgiyi görüyor mu? Bu konu hakkındaki bilinçlilik düzeyi nedir? Suyla tedavi yöntemi önerildiğinde nasıl tepkilerle karşılaşıyorsunuz? Yüzme bilmemek ve su korkusu suyla tedavi noktasında engel oluşturuyor mu? Su korkusu olanlar için nasıl çözümler sunuyorsunuz?
Türkiye’de özellikle romatolojik hastalıklarda hidroterapi oldukça ilgi görüyor. Termal havuzlar birçok sağlık tesisinde hastalara hizmet veriyor ve şifa sağlıyor. Özellikle romatolojik hastalıklarda hidroterapi konusunda hastalar bilinçli ve tedaviye uyumlu. Hidroterapist ya da fizyoterapist eşliğinde su içinde tedavi uygulandığı için su korkusu çok karşılaşılan bir durum değil.
Bilimsel uygulamaların yapıldığı termal havuzlar, ülkemizde de sıklıkla tercih ediliyor. Termal havuzların bilinçli kullanıldığını düşünüyor musunuz? İdeal bir termal havuzun sağlık açısından sahip olması gereken özellikler nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde tercih edilmelidir?
İdeal bir termal havuz sıcaklığı 38-40 derece olmalıdır. Su sıcaklığı soğuk su eklenerek değiştirilirse şifa özelliği kaybolur. Sahip oldukları minerallere göre farklı hastalıklara iyi gelir. Romatizmal hastalıklar içinde kireçlenmeler, yumuşak doku hastalıkları, fibromiyalji gibi kas hastalıklarında tercih edilebilir.
“Yüzme eklem problemlerine karşı koruyucu bir spordur”
Küçük yaşta yüzme sporuyla tanışan kişilerin ilerleyen yaşlarda karşılaştığı avantajlar neler olabilir?
Küçük yaşta yüzen çocukların kas iskelet sistemi gelişimi çok daha sağlıklı olacaktır. Kasların gelişimi ve gücü artacaktır. Kemikleri daha güçlü olacaktır. Boy uzaması açısında erken yaşta yüzen çocuklar daha şanslıdır. Yüzme eklem problemlerine karşı koruyucu bir spordur. Yüzme ile kemik yapısını daha güçlü olması ve kasların daha güçlü olması eklemleri ileri yaşlarda da daha sağlıklı olmasını sağlar.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak suyla tedavi noktasında nasıl eğitimler veriyorsunuz?
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon stajlarında romatizmal, ortopedik, spor, nörolojik rehabilitasyon gibi hastalıklarda hidroterapinin yeri ve kullanımı ile ilgili teorik ve uygun durumlarda uygulamalı olarak ders ve seminer verilmektedir.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Sağlık alanında suyun farklı şekillerde kullanımı antik çağlardan beri bilinen bir yöntemdir. Suyun kaldırma kuvvetinin etkisiyle kişinin eklemlerine binen yük azalır ve hareketler daha kolay gerçekleşir. Eklem üzerine yük binmesinin azalması eklem ağrılarını azaltır ve eklem hareketini ağrısız bir şekilde yapılmasını sağlar. Eklem hareketinin artmasıyla birlikte kas gücünün artırılması çok daha kolay olur.
Bir cevap yazın