İnovatif ürünleriyle Türkiye ekonomisine ve yüzme havuzu sektörüne önemli katkı sağlayan “Yerli ve Milli” firmalarımızdan GEMAŞ, kurulduğu günden bu yana sanayicilik ve mesleki felsefesinden kaynaklanan sürekli yenilenme ve Teknolojik çıtayı yükseltme çabası içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Gemaş’ı; Türkiye ve dünyadaki havuz sektörünü, Gemaş Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Üstünes’le konuştuk…
Havuz sistemleri üreticisi olarak sektörün önde gelen birçok dünya firması ile işbirlikleriniz söz konusu. Gemaş sektöre havuz ekipmanları konusunda ne gibi katkılar sunuyor?
Çalışmalarımızı sürekli yenilenme, ürün geliştirme ve teknoloji çıtasını yükseltme çabası içerisinde sürdürüyoruz. Bu çaba da şirketimizin gücü ve girişimciliğinin yükselişine orantılı olarak, aynı paralelde artarak devam ediyor. Bugüne kadar yeni ürün geliştirip piyasaya sunmadığımız tek bir senemiz bile olmadı.
Bu sektörde daima en gelişmiş; ileriye gitmiş, muktedir firmaların ne yaptıklarını gözlemleyerek ilerledik. Önümüze; bu firmalarla rekabet edebilmek, aynı piyasada var olabilmek, onların yaptıkları her şeyi bizim de yapabileceğimize dair güçlü inancımızı da içeren, çıtası yüksek bir vizyon koyduk.
Tabi ki onların imkanlarıyla bizim imkanlarımız arasında çok büyük farklılıklar olduğu için bu vizyon, başlangıçta çevremizdeki birçok insana ütopik geldi. Hatta zamanın şartlarında birçoklarının “olmayacak dua” şeklinde yorumlayabilecekleri bir vizyondu. Ancak yılmadık ve sabırla çalışarak bu vizyonumuzu başarma yolunda çok mesafe aldık. Tabii bu konuda en doğru değerlendirmeyi birlikte iş yaptığımız müşterilerimiz ve piyasadaki meslektaşlarımız yapacaktır.
Hayallerimizi gerçeğe dönüştürme konusunda pek çok fedakarlık yapmış, büyük mücadeleler vermiş, hala da o mücadeleleri devam eden bir firma olarak kendimize sorduğumuz “Başardık mı? “ sorusuna yanıtımız: Evet, her şeyi olmasa da vizyonumuzdaki pek çok şeyi başardık. hatta bazı konularda vizyonumuzun ötesine bile geçtik. Ancak Türk mitolojisinde bahsolunan, yaklaştıkça uzaklaşan Kızıl Elma hedefi gibi, daha gidecek çok yolumuz var.
Yeni bir yapılanma
Finansal, teknik ve ticari anlamda yeni bir yapılanmaya gidiyoruz. Artık, kendi içimizde bir arada yürüttüğümüz farklı ihtisas konularını ayrı birer ihtisas şirketi haline dönüştürme kararı aldık. Organizasyonel olarak, farklı üretim ihtisas bölümlerimizi ayrı grup firmaları haline dönüştürüyoruz. Çok yakında piyasamız Gemaş Elektronik, Gemaş Pompa, Gemaş İnoks Metal firmaları ile tanışacak. Bunların satış organizasyonu yine Gempaş pazarlama firmamız üzerinden yürütülecek. Şu anda bu çalışmalara odaklandık. Yeni ihtisas şirketlerimizin gelişimimizi de pozitif anlamda tetikleyeceğine inanıyoruz. İlk etapta firmalarımız parasal hacim anlamında mevcut organizasyonumuza oranla nispeten küçülecek; ancak hepsinin ayrı ayrı, kendi içinde gelişme potansiyellerinin yüksek olması nedeniyle orta vadede yüksek bir sinerji yaratacağımızı düşünüyoruz.
İnovatif ürün geliştirme, dünya piyasasına daha çok hitap edebilmeyi sağlıyor. Yeni organizasyonumuzun; mevcut vizyonumuza daha iyi bir organizasyonel yapı getirerek, önemli katkı vereceğini düşünüyoruz.
Bu sektörde çalışan uluslararası kurumsal firmaların yapısı da böyle. Şu an dünyada bizim sektörümüzde farklı farklı firmaların sahip olduğu her teknolojiye Gemaş olarak vakıfız. Türkiye’de savunma sanayisinde sağlanan hızlı ve teknolojik yükselişin bir benzerini, Gemaş olarak havuz sektöründe başarmaya çalışıyoruz. Bu yolda ilerlerken, tabii ki lokomotif etkisiyle sektörümüze de katkı yapmış oluyoruz.
Gemaş, inovatif ürünler noktasında fark yaratan şirketlerden bir tanesi. İnovatif ürünler konusunda nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz? Yurtdışı fuarlarında sizi ön plana çıkartan ürünlerinizden bahseder misiniz?
Yaptığımız, geliştirdiğimiz her ürün ilgi görüyor. Maalesef, bizi bu konuda tetikleyen iç piyasamız olmuyor. Bu kadar inovatif ürün yapabiliyor olmamızı yurt dışından gelen taleplere borçluyuz. Örnek vermek gerekirse; yurt dışında son on, on beş yıldır mevcut değişik bir skimmer modeli var. Bu modelde skimmer ağzı yukarı doğru daralarak gelir. Havuz içindeki su seviyesi klasik skimmerlarda 15-20 cm civarında düşük iken; bu skimmer sayesinde su seviyesinin düşüklüğü 5-10 cm’ye inebiliyor. Böylece üstten taşmaya daha yakın bir seviye oluşuyor.
Su seviyesi ne kadar düşükse, kendinizi havuzda yüzerken o kadar çukurda gibi hissedersiniz. Bu yeni modelin tercih edilmesinin nedeni de budur. İnsanlar daha ferahlatıcı bir ortamda yüzebiliyorlar. Bize bu ürün için yurt dışından talep geldi ve geçen sene bu ürünü geliştirerek pörtföyümüze dahil ettik. Henüz yurt içine tanıtamadan yurt dışına yollamaya başladık. İster elektronik, ister plastik, ister kompozit olsun, her yaptığımız yeni ürün grubu için, durum bu örnektekine benzerlik taşıyor.
Selçuk Filtre’de de yine Türkiye’de bir ilki yaptık. O filtreyi de dünyanın en büyük firmalarından birkaç tanesi yapabiliyor. Böyle bir teknolojik ürünü dünyada yapabilen üçüncü ülkeyiz. Havuz filtresi üretiminde; dünyada, en rekabetçi, en hızlı ve aynı zamanda en estetik filtre üretim teknolojisi budur. Bunu da tamamen kendi Ar-Ge’mizle uzun yıllar uğraşarak bu noktaya kadar getirdik. Bundan sonra da gelişerek devam edecek. Selçuk Filtre gamında şu anda 900 mm çaplı filtremiz eksik. Mevcudumuzda 500, 600 ve 700 mm çaplı olanlar var. Dünyada bu teknoloji ile 900mm çaplı filtre üretebilen biri İspanyol diğeri İtalyan sadece 2 firma mevcut. Bu tarz filtreleri plastik enjeksiyon makinaları ile Basmak için çok büyük makinalar ve ciddi inşai-elektrik altyapısı gerekir. 900’mm çaplı filtre, iç piyasamızda umuma açık havuzlarda da kullanılan bir üründür. Yurtdışında ise umuma açık havuzlarda kullanılmakla birlikte genellikle ev havuzları veya site havuzlarında tercih edilen bir çap. Dünyada bunu yapan üçüncü firma bu sene inşallah biz olacağız. Teknolojisine zaten vakıfız, sadece bu boyut için gerekli kalıp ve yardımcı üretim ekipmanları yatırımına odaklanacağız.. Ön hazırlıklarını, araştırmalarını yapıyoruz. Teklif toplama aşamasındayız. Ürünün iki türlü yatırımı var. Bir tanesi üretime yönelik özel bir kaynak makinesi yatırımı, ikincisi de bu kadar büyük bir filtreyi basacak makine. Bu kapasitede makineyi Türkiye’de fason olarak çalıştırmak için bile bulmakta zorlanırsınız, mevcudu çok fazla değildir. Gemaş olarak o makine yatırımını da tamamladık. Makinemiz hazır, sadece eksik olan kalıbı bekliyor. Altyapısını geçen sene hazırladık. Bu filtrenin tamamen Gemaş bünyesinde yapılması için tüm altyapımız hazır, Son aşamadayız. Kısmet olursa yeni yılda elimize alacağız.
2021 yılı ve 2022 yılının altıncı ayına kadar çok yoğun senelerdi. O senelerde taleplere yetişemedik. Kapasitemizi artırmak için çok da yatırım yaptık. Maalesef, covid sonrası 2022 ortasından itibaren Dünya piyasası çok hızlı fren yaptı. Türkiye piyasası, dünya piyasasına nazaran daha iyi durumda. Bu sayede iç pazarda İyi bir kış geçirdik.
Şirketimizi ilk kurduğumuz yıllarda, imalat imkanlarımız çok kısıtlıydı. 30 yılda didinerek uğraşarak bulunduğumuz seviyeye kadar geldik.
Dolayısıyla bu iş vizyon meselesidir. Şu anda Türkiye’de hiç yapılmayan, bazı firmalarımızın yurt dışından ithal ettiği, bizim de kısmen yurt dışından almaya devam ettiğimiz bir takım ürünlerin yerli versiyonlarının geliştirme çalışmaları da devam ediyor. Onları da altı aya kadar tamamlamaya ve hem dünya hem Türkiye piyasalarına sunmaya çalışıyoruz.
Pazarda ortaklık yaptığınız partnerleriniz var mı?
Türkiye pazarında, konusunda dünyanın en iyisi Maytronıcs firmasıyla işbirliği yapıyoruz. Bildiğiniz gibi bu firmanın Türkiye tek yetkili satıcısıyız. Bu işbirliğini zaman içerisinde bir üretim işbirliğine döndürmeyi de çok isteriz. Bünyemiz de bulunan Yazılım grubumuzun da katkılarıyla akıllı havuz cihazlarının tamamını yapabilecek düzeydeyiz. Bununla ilgili altyapımız da var. Ancak tabii ki bunun için iç pazarımızın biraz daha olgunlaşması ve partnerimizin de fizibiliteye ikna olması gerekir.
Gemaş olarak tuz klor jeneratörü üretimimizle alakalı üniversite ile de Ar-Ge iş birliği yapıyoruz. Tuz klor jeneratörlerinin elektrod teknolojisini kendi bünyemizde çözmeye çalışıyoruz. Ürün hakimiyetine ancak ful ürün entegrasyonuyla sahip olabilirsiniz. Bu tip çalışmalar o yüzden stratejik önem arz etmekte. Bu anlamda ürünleri geliştirme ve ful entegrasyonu anlamında daha gidecek çok yolumuz var. Bundan 7 sene önce yılda 200 adet ithal ederken bugün yılda 5 bin adet üretiyoruz, büyük bir kısmını da ihraç ediyoruz. Bu rakamın 10 bin 20 bin olmaması için hiçbir sebep yok. Ürünün ekonomisi, sizi bu geliştirme çalışmalarını yapmaya zorlar. O yüzden üretimi başlatmak çok kıymetlidir, arkası mutlaka gelir.
Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması gibi anlaşmalar üreticiler açısından bazı yükümlülükleri de beraberinde getirdi. Türkiye yüzme havuzu sektörü bu yükümlülüklerden nasıl etkileniyor?
Bu bir dönüşüm süreci ve her dönüşüm sürecinde olduğu gibi yatırım gerektiriyor. Bizim gibi bir firmanın bu anlamda kısa vadede yapabileceği, mevcut binalarımızın çatılarına güneş enerjisi kurmaktır. Bunu da 2022 yılı başı itibarıyla kâğıda döktük, bütçelendirdik. Dünyadaki enflasyonist etkilerle şu anda maliyeti oldukça yükseldi. Maalesef dünyanın mevcut konjonktüründe, bu kadar finansal problemin olduğu dönemde, kısa vadede bu yatırımı realize edemiyoruz, şartlar iyileşene kadar beklemek durumundayız.
Yaptığımız hesaplamalarda bu yatırım 2-3 yılda kendisini ödüyor. Çok uygun ama kaynak yok. Kaynak sağlanması hususunda, desteklerin artması gerekiyor. Plastik Enjeksiyon, yüksek enerji harcaması gerektiren bir sektör. Çok yüksek elektrik faturaları ödüyoruz. Hem temiz bir dünya açısından, hem de maliyetlerimiz açısından tabii ki yatırım arzumuz var ancak finans imkanlarımız maalesef şu an kısıtlı.
GEMAŞ’ın ürün yönetiminden son kullanıcıya kadarki süreçlerinde sürdürülebilir büyüme stratejisi nedir? Bu stratejiyle çevresel ve toplumsal anlamda nasıl bir değer oluşturmayı hedefliyorsunuz?
Teknik ve sanayi ürünü yapıyoruz. Yaptığımız ürünlerin önemli bir kısmı dinamik, yani çalışan ürünler. Statik ürünler de yapıyoruz. Mesela skimmer statik bir ürün. Plastik, bıraktığınız yerde yıllarca duruyor. Bir darbe almadıkça, kırılmadıkça parça gereksinimi olmuyor. En fazla havuzdaki kimyasallardan dolayı zamanla bir sepeti kırılgan hale geliyor, sepetini değiştiriyorsunuz Bu işleme servis hizmeti bile demiyoruz. Burada parça önemli. Kalıp sizde olduğu, parça temini de bayileriniz aracılığıyla sağlandığı sürece sıkıntı yok. İthal ürünlerde bir skimmer sepeti için iki ay bekleyebiliyorsunuz. Yerli üretici olduğumuz için bu süreçlerde hem maliyet hem fiyat olarak çok avantajlıyız. Tüketiciye ithal ürün parçalarında, çok yüksek maliyetler çıkabiliyor, temin süresinde sorunlar yaşanabiliyor. Yine üretici olduğumuz için bu konularda da çok avantajlıyız. Statik parçalarda bu süreçleri yönetmek bizim için çok kolay ve tercih sebebi de oluyoruz. Hatta bayilerimiz ürünlerimizi pazarlarken bu argümanları kullanıyor. Dinamik parçalar, özellikle teknolojisi daha yüksek olan elektrik-elektronik ürünler için servis daha da önemli. Sonuçta içinde bulunduğu ortamdan, elektrik sistemindeki dalgalanmalardan, yanlış kullanımdan ya da farklı nedenlerle o cihazdan mutlaka bir arıza çıkabiliyor. Yani onlar daha katma değeri yüksek, maliyetli ürünler ve destek şart. Bu sene servis firmamızı ayırdık. Bella Havuz adında kardeş şirketimiz var. Bella havuzu bakım şirketimiz haline getirdik. Tamamen bununla ilgileniyor.
Artık bünyemizdeki yazılım grubumuz da sistem kurdu. Bize gelen bütün ürünler bilgisayar programıyla kayıt altına alınıyor, müşteriye gönderilene kadar da online takip edilebiliyor. Bütün süreç an be an takip edilebiliyor. Bu çok çağdaş bir uygulama. Her şeyde olduğu gibi bunun başlaması da çok önemliydi. Teknikte organizasyonu sağlamak çok kolay değil. Arkadaşlarımızı eğitiyoruz. Bodrum’da, Antalya’da ve İstanbul da şubelerimiz; İzmir’de ana depomuz ve fabrikamız var. Gelen ürün kayda girdikten sonra gidene kadar aşamaları takip edilebiliyor. Bella Havuz’un merkezi İstanbul, İzmir’de de şubesini açtık.
Kalite politikanızı nasıl tanımlarsınız? Bu tanım içerisinde yüksek teknoloji ve verimlilik ilkesinin yeri nedir?
Yurt dışından da malzemeyle ilgili garanti talepleri geliyor. Onların da sisteme girilmesi, cevaplandırılması gerekiyor. Fabrika içerisinde yeşil tişörtleriyle dolaşan kalite kontrol gruplarımız var. Onların başında da makine mühendisi bir arkadaşımız bulunuyor. Bütün ürünlerimiz üzerinde takip seri numarası vardır.
Ürünle ilgili sorun yaşanması durumunda hemen seri numarası isteriz. Her ürünün kalite kontrol aşamasında videosunu mutlaka çekeriz, arşivleriz.
Senede 20 bin tane filtre üretiyoruz. Hatta geçen sene 20 bini de geçtik. Bizim için kayda değer bir rakam. Senede 300- 500 tane filtre üretim rakamlarından bu noktaya kadar geldik. Özellikle teknolojik ürünlerin kullanım ve montajında çok hata yapılır. Profesyonel montajlarda da çok hata yapılıyor. Her filtremiz test ediliyor. Ülkemizde bu işi bu kadar ciddiyetle yapan çok firma yoktur. Her filtresini birebir test edip videosunu alan, seri numarası yazıp kayda alan başka bir yerli üretici firma da bildiğim kadarıyla yok. Havuz lambalarımızda bile seri numarası vardır. Bu çalışma sistemimizi gören yabancı da Türkiye’de havuz sektörü gelişmiş, herkes böyle yapıyor diye düşünüyor. Kanımca, bu da Türkiye havuz sektörüne bir katkıdır GEMAŞ tan…. Rakibimiz arkadaşlarımızın da bu noktaya gelmesini çok istiyoruz. Rekabeti de eşit şartlarda yapalım, aynı zamanda ülke kalite imajımızı da yükseltelim isteriz…
Bir başka imalatımız: Bildiğim kadarıyla çok yollu vanayı test eden bizden başka bir firma yok. Çünkü çok yollu vanayı test etmek için her tarafını kapatıp içinin operasyonel test edilmesi lazım. Ama genelde o vanalar yapıştırmadır. Yapıştırma olduğu için onu boruyla yapıştıramazsınız, kapatmanız lazım. Test edilmesi için cihaz gerekir. O cihazı uzun yıllar önce geliştirmiştik. Hala aynı cihazı kullanıyoruz. Biraz tasarım ve uğraş gerektiriyor. Her vanamız her pozisyonda, çalışırken test ediliyor. Bu test sayesinde, yurt dışında aranan bir vana haline geldik. Şu anda bu işi en büyük kapasiteyle üreten, talebe yetişemeyecek kadar çok talep gören biziz. Bu da kalite kontrol sayesinde mümkün oldu. Vananız kötüyse filtreniz de kötü damgası yer. O yüzden bu test filtre kaliteniz için de önemli bir katkıdır.
Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiğiniz web tabanlı sipariş sistemi yazılımı, güvenlik bölmeli trafolar, havuz sistemlerinde ışık şovlarına uygun lamba entegrasyonu, otomatik havuz ph dengeleme ve birbiriyle uyumlu çalışan tüm sistem ürünleri gibi çok sayıda ileri teknolojik uygulama gerektiren çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz. Bu çalışmalarla sektöre ne gibi katkılar sunuyorsunuz?
Dünyada bütün sistemlerde, ev sistemlerinde bile dijitalleşmeye gidiliyor. TOGG çıktı, o da akıllı, o da sisteme, networke bağlanabilir, güncellenebilir, bilgi alabilir, bilgi verebilir konuma geldi. Havuz sektörü bundan ayrı değil. Havuz sektöründe de özellikle bizim makine dairelerimiz ulaşılması zor yerlerde. Genellikle yerin altında veya hazır bir prefabrik odacığı içerisinde bir sistem. Havuz bakımında makine dairesine inip o aletlerle uğraşmayı kimse sevmez. İnsanlar teknik şeylerden uzak durmaya çalışırlar. Bizim cihazlarımız da gittikçe komplikeleşiyor. Gelişen teknolojiye bağlı olarak teknolojiyi yükseltmek gerekiyor. Dolayısıyla cihaz da komplike hale geliyor. Kişi makine dairesine inemiyorsa uzaktan kontrol etmesi lazım. Bir takım değerleri alabilmesi lazım. Aslında artık dünyada havuz bakım sektörü de uzaktan bakıma yoğunlaştı. Yani uçağı yerden yürütüyorsunuz, 4 bin km uzaktaki uçağı uydu üzerinden kontrol ediyorsunuz. O teknoloji artık yaygın olarak var. Enerji tüketimi, enerji pahalılaştığı için çok önemli. Demek ki enerji tüketiminde de dijitalleşme olmak zorunda. Sizin pompayı da bu teknolojilerden istifadeyle açıp kısabiliyor olabilmeniz lazım. Buna uygun pompa üretimini de Türkiye’de Gemaş olarak ilk biz yaptık. Bizden başka bu konuyla ilgilenen firma yok. Gücü kademeli, devir kontrollü, debisi ayarlanabilir havuz pompası yapıyoruz. Satılıyor mu derseniz tüketicinin bilinç seviyesi henüz oraya gelmedi ama zaman içerisinde mecburen gelecek. Öncülük etmek de bizim görev ve sorumluluğumuz da…Şu anda bir beyinden komut alabilir pompamız var. Lambamız zaten merkezi ledli. Merkezi kontrol ünitesinden veya kendi içindeki entegreden kumanda alır vaziyette. Bunu merkezi kumanda paneline bir Wifi paneli kurarak yönetebilecek teknolojiye sahibiz. Pompayı hallettik, aydınlatmayı hallettik. Biraz önce bahsettiğim çok yollu vananın motorlu versiyonunu da bu senenin sonuna kadar çıkarmak istiyoruz. Tuz klor jeneratörlerimizin tamamı Wi-fi ile bağlanabilir teknolojide, hazır. Isıtıcılarımız çok rahat Wi-fi takılıp o hale gelebilir. Dezenfeksiyon sistemlerimiz, Wi-fi’li Otomatik kontrol panellerimiz var, cihazların zaten alt yapısı hazır. Geriye bir tek bir şey kaldı, o da motorlu vanalar. Onu da çalışıyoruz. Havuz sisteminin bütün mekanik, filtrasyon, dezenfeksiyon sistemini uzaktan, ekran üzerinden kendi ürettiğimiz ürünlerle yönetebilme şansımız olacak. Dezenfeksiyonundan aydınlatmasına, ısıtıcısından pompanın çalışma debisine, filtrenin ters yıkamasına kadar….
Yazılımların birbirine entegre olması için de çalışıyoruz Önümüzdeki 1-2 yıllık dönemde devreye girecek, 2025’e kadar olan dönemde hepsi piyasaya sunulabilecektir.
Dünya yüzme havuzu sektörünü de yakından takip ettiğinizi biliyoruz. Globalde ve Türkiye’de sektörün içerisinde bulunduğu durumu nasıl değerlendirirsiniz?
Türkiye’nin ekonomik şartları biraz daha çalkantılı gidecek gibi gözüküyor ama önümüzdeki orta dönemde ekonomik istikrarın şimdikine kıyasla çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Çalkantılardan sektör olarak diğer sektörler gibi nasibimizi alacağız. Biz bu durumlardan da çıkarız, bu zor günleri de geçiririz. Havuz sektörü de dinamik bir sektör Adaptasyonu herkes başaracaktır, kötü günler geride kalır ve atlatılır diye düşünüyorum. Milletimizin beka kabiliyeti yüksektir.
Gemaş’ın yeni yatırımlarından da bahsetmek isteriz. Sektöre kazandırmayı planladığınız yeni ürünlerden ve Ar-Ge çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
Şu andaki stratejimiz yeni ürünlerin nihayete erdirilmesi. Çıkacak çok ürünümüz var. Onların çalışması hız kesmeden devam ediyor. Mesela Drifter pompamız fiyat listemizde de yerini alıyor. Drifter çok başarılı bir ürün olacak, çok ümitliyiz. Tasarımında benim de şahsen çok katkım var. Ürünü, dünya çapında da var olan bir Amerikan firmasının markasıyla uyumlu yaptık. Model tamamen farklı ama eksenlerle bağlantı ölçüleri tamamen uyumlu. Önemli yedek parçaları da uyumlu. Bunun gibi pek çok projemiz var.
Bu arada İzmir’deki yeni fabrika inşaatımız da devam ediyor. Yaklaşık 2 bin 400 metrekare. Büyük ölçüde depolama alanı olarak kullanacağız. Kurumla ilgili birkaç tane daha kritik yatırımımız var. Dönemin istikrarsızlığı nedeniyle satış anlamında çok agresif olmadan mevcut kapasitemiz ile yetmeye çalışacağız.
Yeni ürünlerin, pazarımızı önümüzdeki birkaç yıl içinde en az yüzde 30 arttırmasını bekliyoruz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Türkiye’nin ortalama ürün ihracat değeri kilo başına 1 buçuk 2 dolar. Gemaş’ın 9 küsur dolar. İstediğimiz kadar değil ama katma değeri yüksek ürünlerimiz var. Türkiye şartlarına göre teknolojik ürün satan bir firmayız. Elektronik aktüatörler, dozaj sistemleri, otomatik çok yollu vanalar, filtreleri ürettikçe, elektronik aydınlatmaların ihracatları arttıkça katma değerimiz yükseliyor. Türkiye ihracatta ve gayri safi milli hasılada orta gelir tuzağında. Ülkelerin ekonomileri için en zor şey orta rakamlardan üst gelir grubuna sıçramaktır. Bunu leğen satarak, plastik ürün yaparak sağlayamazsınız. Önemli olan burada sürdürülebilirliği sağlamak. Yani geliştirmeye, genişletmeye devam etmek, daha iyi ürünleri, olmayanı üretmek. Gelecek için umutluyuz, ama kontrollü gidilmesi gereken bir dönemdeyiz. Karlılık ve verimin, yatırım kabiliyetinin yükseltilmesi tüm üretici meslektaşlarımızın ortak hedefi olmak zorunda. Rekabet kuru kuruya fiyatla yapılmamalı. Tüm sektördeki arkadaşlarımıza da meslektaşları olarak bunu tavsiye ederiz.
2023 havuz sezonunda tüm sektörümüze, meslektaşlarımıza hayırlı işler ve başarılar dileriz.
Bir cevap yazın