Bu Sitede İş Var” mottosuyla, 7 farklı dilde inşaat sektörüne yönelik insan kaynakları çözümleri sunan Workindo.com’da uzun yıllar dijital pazarlama alanında faaliyetlerini sürdüren Duygu Dülger, yoluna pazarlama müdürü olarak devam ediyor. Workindo Pazarlama Müdürü Duygu Dülger ile yeni dönem için yeni hedefleri konuştuk. Dülger, “Her edindiğimiz üye ile birlikte büyüyerek 650 bin üyeye ulaştığımız şu günlerde pazarlama müdürü olarak bu büyüklüğü yönetmenin çok daha farklı stratejilerle ilerlemesi gerektiği fikri ile farklı projelere imza atacağız” diyor.
Workindo’da uzun yıllar dijital pazarlama alanında çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiniz. Artık Workindo’da yolunuza Pazarlama Müdürü olarak devam edeceksiniz. Bundan sonraki süreç için Workindo’da nasıl çalışmalar gerçekleştireceksiniz? Hayata geçirmeyi düşündüğünüz çalışmalardan ve hedeflerinizden kısaca bahseder misiniz?
Sektörde bir ilki başarmak için yola çıkan Workindo’nun ilk kurulduğu günlerden bu yana inovatif bir ekibin bir parçası olarak çalışmak çok heyecan verici bir deneyim. Her edindiğimiz üye ile birlikte büyüyerek 650 bin üyeye ulaştığımız şu günlerde pazarlama müdürü olarak bu büyüklüğü yönetmenin çok daha farklı stratejilerle ilerlemesi gerektiği fikri ile farklı projelere imza atmayı hedefliyorum.
Önceliğimiz Türkiye dışındaki ülkelerde de Türk firması olarak pazar payımızı artırmak, yeni pazarlara açılmak olacak. Önümüzdeki yıl bir yandan diğer pazarlarda farklı iş birlikleri geliştirirken diğer yandan Türkiye’deki firmaların ihtiyaçlarını teknoloji ile karşılamak için daha fazla kampanya yapacağız.
Workindo olarak sanayi firmalarına sunduğunuz istihdam desteği devam ediyor. Firmalara istihdam desteğinde hangi kolaylıkları sağlıyorsunuz? İstihdam desteğinin sektöre sunduğu faydalar nelerdir?
Sanayi firmalarına destek olmak adına bir proje başlattık. Bu proje kapsamında, 1000’den fazla küçük ölçekli inşaat firmasına ücretsiz iş ilanı desteği sunmanın yanı sıra CV havuzumuza erişmelerini sağladık. Ücretsiz iş ilanı yanında mevcut paketlerimizi de indirimli sunmaya devam ediyoruz. Ayrıca yurt içi veya yurt dışı projeleri için ekip kurmak isteyen firmalara da insan kaynakları danışmanlığı sağlıyoruz ve onlar adına çalışanlarla görüşüp ön görüşmeler için zaman kazandırıyoruz.
Elinizdeki verileri de göz önünde bulundurduğumuzda 2022 yılı kalifiye eleman açığı, proje ve ürün noktasında yapı sektörü için nasıl geçti? Sektör analizi yapmanızı istesek yapı sektörüyle ilgili hangi eksiklikler dikkatinizi çekiyor, bu noktada işçi, işveren ve taşeronlara önerileriniz nelerdir?
2022 yılı ne yazık ki geçmiş yıllara oranla durağandı. Covid-19, Rusya-Ukrayna savaşı ve ülkedeki ekonomik durum inşaat sektörünü çok etkiledi. Birçok firmanın Rusya ve Ukrayna’daki projeleri iptal olurken, iç pazardaki projeler de azaldı. Fakat tüm bu daralmaya rağmen kalifiye personel problemi çözülmüş değil. Projeler ne kadar azalırsa azalsın ihtiyacın karşılandığını söyleyemeyiz.
Kalifiye personel problemi yalnızca ülkemizde değil Avrupa ülkelerinde de mevcut ve her geçen gün büyümeye devam ediyor. Tüm dünya yetenek kıtlığı diye adlandırılan önemli bir sorunla karşı karşıya. Yetenek Kıtlığı son 15 yılın rekorunu kırıyor. 2021 ManpowerGroup’un 3. Çeyrek Yetenek Eksikliği ve İstihdam Anketi’ne göre, küresel olarak şirketlerin %69’u 2021’de yetenek eksikliği sıkıntısı yaşadığını gösterdi. Yapı sektörü de bu konuda sıkıntılar yaşıyor. Bu durum, maalesef tam kapasiteyle çalışmayı engelliyor ve bence Türkiye’nin taşıdığı potansiyeli de önemli derecede etkiliyor. Yurt dışına açılmaya hazır ve tecrübeli birçok firma, personel eksiğinden dolayı bunu başaramıyor.
Benim tüm sektör paydaşlarına önerim personel yetiştirme konusuna daha fazla önem vermeleri olacaktır. Elbette işçilerin de kendilerini eğitimlerle geliştirmeleri ve tecrübe edinerek ustalık kazanmaları mümkün fakat yeterli değil. Firmaların da bu konuya eğilmeleri ve personel yetiştirme yüküne ortak olmaları, sektörün ve firmaların geleceği açısından önemli olacaktır.
7 farklı dilde inşaat sektörüne yönelik insan kaynakları çözümleri sunuyorsunuz ve son olarak Almanca dil seçeneğini yayına alarak Avrupa pazarında önemli bir adım attınız. Almanca konuşan ülkelerden kalifiye eleman ve proje noktasında nasıl talepler geliyor? Bundan sonraki süreç için hangi pazarlarda yer almayı hedefliyorsunuz?
Daha önce bahsettiğim gibi Avrupa ülkelerinde de büyük bir personel açığı mevcut. Bu açıdan Workindo olarak doğru zamanda Avrupa pazarına açıldığımızı söyleyebilirim. Savaş ve global krizlere rağmen Avrupa inşaat sektörü hareketlenmeye başladı. Özellikle Almanya’da Türk müteahhitlerin birçok projeye imza attığını görüyoruz. Workindo olarak global büyüme stratejimiz doğrultusunda Almanya pazarındaki bu hareketliliği avantaja çevirmek istiyoruz. Almanya için genellikle vize problemi olmayan ve tecrübeli personel talep ediliyor. Zaman zaman taşeron bulma konusunda da çeşitli talepler alıyoruz. Bunun yanı sıra özellikle Türkiye’den personel isteyen firmalar da mevcut.
Workindo ile Türk firmalar yurt dışı projeleri için de kolayca ekip kurabiliyor ve Almanya projelerinde çalışmak isteyen personel iş ilanlarına başvuru yapabiliyor. Ayrıca oradaki bir firma projesine kolayca taşeron bulabiliyor veya yerelde insan kaynağı çözümü sağlayabiliyor. İstihdam konusunda birçok hizmeti sitemiz üzerinden çok hızlı ve güvenli bir şekilde yapabiliyorlar.
Bundan sonraki süreçte önceliğimiz Türkiye’de daha fazla firmaya erişmek ve teknoloji sayesinde istihdam sorunlarını çözmek, Türkiye ve yurt dışı pazarları arasında bir köprü olabilmek, ülkemizdeki çalışanları ve firmaları Avrupa’daki firmalarla tanıştırmak ve sektörü geliştirmek istiyoruz.
Workindo, farklı iş birlikleri gerçekleştirmeye de oldukça açık… Son dönemlerde gerçekleştirdiğiniz iş birliklerinizden bahseder misiniz? Gerçekleştirilen iş birlikleri yapı sektöründeki firmalara nasıl ayrıcalıklar sunuyor? İlerleyen dönemler için gerçekleştirmeyi arzu ettiğiniz farklı iş birlikleri bulunuyor mu?
Son dönemde Koçtaş, Sigortayeri ve ProjeHaber gibi firmalarla iş birliklerimiz oldu. Bu iş birliklerinde önceliğimiz üyelerimize fayda sunabilmek, elbette iş birliği yaptığımız firmalara da faydalı olmak. İşbirliklerinde üyelerimize özel indirimler, kampanyalar, ücretsiz kullanım hakları gibi faydalar sunuyoruz. Bu şekilde hem sektör paydaşlarıyla yardımlaşıyor hem de üyelerimize faydalı oluyoruz.
Yılın son sayısında sizlerle birlikteyiz. 2022 yılı Workindo için nasıl geçti? 2023 hedeflerinizden bahseder misiniz?
2022 yılı bizim için çok önemli bir yıldı. Yaklaşık 20.000 firma, 180.000 bireysel üye kazanarak 650.000 üyeye ulaştık. Şu sıralar, her gün ortalama 70 firma Workindo’ya üye oluyor. Artık “istihdam” denildiğinde akıllara Workindo geliyor. CV havuzumuzda 600.000’den fazla profesyonel çalışan var ve firmalar birkaç tık ile uygun personellere erişebiliyor. Tüm bunlar hem sektör adına hem de bizim adımıza heyecan verici gelişmeler.
Az önce de bahsettiğim gibi 2023 hedeflerimizde yurt dışı ile Türkiye’yi bağlayan bir köprü olmak, Avrupa firmalarının da birkaç tıkla kalifiye personellere erişmesini sağlamak, Türkiye’deki firmaların istihdam süreçlerine daha fazla katkıda bulunmak ve firmaları daha fazla dijitalleştirmek var. Bugüne kadar Workindo’da 28.000’den fazla iş fırsatı yayınladık. 2023 yılında bu sayının 40.000’e ulaşacağını düşünüyoruz.
Bir cevap yazın