Viessmann’dan Verimlilik ve Konforu Bir Arada Sunan Havuz Isı Pompası: EnergyPool
İklimlendirme ve yenilenebilir enerji sektörünün öncü firmalarından Viessmann, AR-GE çalışmaları sonucunda ürün yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Viessmann’ın sektörle buluşturduğu EnergyPool havuz ısı pompası kapalı ve açık havuzlar, SPA şok havuzları ve jakuzilerin ısıtılması veya soğutulması için enerji verimliliği ve konforu bir araya getiriyor. EnergyPool havuz ısı pompasının avantajlarını, Viessmann’ın AR-GE ve sürdürülebilirlik çalışmalarını konuştuğumuz Viessmann Ürün Müdürü Ekim Utkan Gerek, “Energypool havuz ısı pompası, bir yandan enerji verimliliği sağlarken diğer yandan da yaşam alanındaki ses seviyesini düzenleyerek tam performans ve konfor sunuyor.” dedi.
İklimlendirme sektörünün öncülerinden Viessmann, hem ısı pompası hem de yenilenebilir enerji teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyor. Bu ürünlerden biri de havuz sektörü için sunduğu Energypool Havuz Isı Pompası… Yeni nesil havuz ısı pompası olarak adlandırılan Energypool’un kullanım alanları ve özellikleri nelerdir?
EneryPool Havuz Isı Pompası, havuz suyunu ısıtmak veya soğutmak için özel olarak tasarlanmış, havadan suya ısı pompasıdır. Havuz ısıtması normal evsel ısı pompaları ile de yapılabilmektedir fakat böyle durumlarda tesisata ekstra bir ekleme yapılması gerekir ve havuz ısı pompalarına oranla daha maliyetli olur. EnergyPool gibi dahili titanyum eşanjörlü ve direkt havuz devresine bağlanan cihazlarla beraber havuz için hem en uygun maliyetli hem de daha az işçilikle ihtiyaca yönelik çözümlere ulaşılabilmektedir.
Açık ve kapalı havuzlarda hem ısıtma hem de soğutma için kullanılan Energypool havuz ısı pompasının doğru kapasite hesaplamasıyla yaz sezonunu uzatmak mümkün. Kışın SPA’larda şok havuzlarını soğutma amacıyla kullanılırken özellikle güney bölgelerde yüksek sıcaklıklarda da havuz suyunu soğutarak konfor sunar. Güney bölgelerde otellerde veya villalarda yazın çok yüksek sıcaklıkla birlikte havuz suyu sıcaklığı artış gösterir ve havuzun konforu kaybolmaya başlar. Havuz ısı pompası ile birlikte 30 °C’lik havuz suyu 27 °C’ye kadar düşebilir.
EnergyPool havuz ısı pompasının doğal gaz ve elektrikli sistemlere oranla maliyeti düşük ve ekstra bir malzeme gerektirmiyor
Enerji fiyatları ve çevresel etki birçok havuz sahibinin odak noktasını oluşturuyor. Bu nedenle en verimli ve güvenilir sistemlere olan talep de artıyor. Viessmann olarak 2023 yılında devreye aldığınız havuz ısı pompasının verimliliğini, saha ihtiyacı ve talep açısından değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz?
Son dönemde enerji fiyatlarındaki artış, çevresel kaygılar, iklimsel durumlar ve küresel ısınma elektrik enerjisini verimli tüketen ısı pompalarına yönelimi artırdı. Avrupa’da özellikle Rusya- Ukrayna savaşıyla birlikte doğalgaza ulaşımın kısıtlı olması hatta bazı bölgelerde yasaklanmasıyla beraber ısıtma ve soğutmada birincil iklimlendirme cihazı olarak ısı pompaları gündeme gelmeye başladı. Türkiye’de de özellikle açık havuzların fazla olması ve villa tipi müstakil yapılaşmanın artmasıyla birlikte havuz ısı pompalarına yönelik talep de artmaya başladı.
Havuzunu tüm yıl kullanmak ya da yaz sezonu artırmak isteyenler, havuz ısı pompalarını sıklıkla tercih eder oldu. Havuz ısı pompasının sunduğu bu konfor sayesinde kullanıcılar tesislerini daha çok ön plana çıkartabiliyor. Bilindiği gibi İstanbul’a yakın yerlere tatile gitmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri Sapanca’da bulunan Bungalov evler oluyor. Bungalov evlerde yer alan havuz sistemlerinin ısıtma ve soğutma ihtiyaçları elektrikli ve verimsiz sistemlerle karşılanıyor. Havuz ısı pompası ve elektrikli sistemleri karşılaştırmak gerekirse, elektrikli rezistansla ısıtma yapıldığında ya da elektrikli bir kombi kazan ile ısıtma yapıldığında birebir yani 1 kW’lık enerjiyi tüketip küçük bir kayıpla tekrardan ısıtmaya yansıtılabilir. Fakat havuz ısı pompasında durum daha farklı. Hava kaynaklı ısı pompası o bir birim kompresörün çalışması için gerekli olan elektriği havadan aldığı enerjiyle beraber ortalama 4-5 birime çıkartır.
İki sistem arasındaki farklardan biri de kurulum maliyetidir. Yapımı tamamlanan konutlarda sonradan havuz ısıtmasına karar verildiğinde gerekli olan tesisat kurmak oldukça maliyetli bir durumdur. Havuz ısı pompasının kurulumu ise oldukça kolaydır ve ek bir malzemeye gerek kalmadan direkt havuz devresine bağlanır. Kısacası hem enerji verimliliği olarak hem de fiyat olarak oldukça tasarruflu bir çözüm olmaktadır.
Viessmann, kaliteli cihazları, satış öncesi ve sonrası destekleriyle iş ortaklarına kombine çözümler sunuyor
Konutlar ve turizm tesislerinin enerji belgesi sertifikası alabilmesi için belirli bir değerde enerji verimliliği sağlaması gerekiyor. Özellikle turizm tesislerinin enerji verimli sertifikalarını alabilmeleri için ısı pompaları önemli bir hale gelmeye başladı. Viessmann’ın özellikle havuz ısı pompaları dışında turizm bölgelerinde çalıştığı ısı pompaları projeleri bulunuyor mu? Tesisler için nasıl çözümler sunuyorsunuz ve her proje için ihtiyaca yönelik özel çalışmalar gerçekleştiriyor musunuz?
Havuz ısı pompaları sadece havuzu ısıtmak ve soğutmak için kullanılan cihazlardır, mahal ya da konut ısıtması için uygun değildir. EnergyPool havuz ısı pompaları sadece havuz suyunu iklimlendirmek için kullanılır. Havuz ısı pompasında şu anki çıkardığımız kapasiteler 9, 13, 18, 24 ve 28’dir. Evsel boyutlarda olan bu ürünler, daha yüksek kapasitelere ihtiyaç duyulduğunda kaskad yapılabilir. Uygun cihaza karar verirken havuzun hangi dönem çalışacağı, dış hava sıcaklığı ve şebeke suyu sıcaklığı mühendislik olarak hesaplanmalıdır.
Neredeyse Sıfır Enerjili Binalara geçiş için 5000 metrekarenin üzerindeki binalarda %1’lik yenilenebilir enerji kullanımı zorunluluğu getirildi. Bu 2025 yılı itibariyle 2000 metrekareye düşecek. Bu anlamda havuz ısı pompalarının neredeyse sıfır enerjili binalara geçişte etkili bir ürün olduğunu söyleyebiliriz. Aslında birden fazla alana fayda sağlayan bir ürün. Sadece konfor değil enerji verimliliği ile birlikte dış ticaret açığı için de önemli bir kalemi oluşturuyor.,
Ayrıca maksimum performans için ürünün kalitesi kadar sunulan satış sonrası hizmetleri de önem taşıyor. Viessmann bakım ve teknik sorunlar için çözümlerini de kendi servis yapılanması ile sunuyor. Viessmann’ın hem denetlediği hem eğittiği 300’ün üzerinde ülke çapında servisi bulunmaktadır.
Havuz suyunu standart bir ısı pompasıyla da ısıtmak mümkündür ancak bunun için birçok ek tesisat bileşenine (ekstra sirkülatör, eşanjör, kontrol sistemi gibi) ihtiyaç duyulur, bunlar hem tesisat kayıplarını arttırır hem de maliyet getirir. Energypool Havuz ısı pompasının titanyum eşanjörlü olması uzun ömürlülük, dayanım ve maliyeti nasıl etkiler?
Kum filtresi, havuz yumuşatması ve havuz sirkülasyonunu sağlayan pompa, devir daimli bir havuz için gereklidir. Bu ürünler mevcutsa ve havuzun iklimlendirilmesinde ısı pompası direkt herhangi bir ek yapılmadan havuza bağlanabilir. Makine dairesinin büyüklüğü ve havuz ısı pompası için ayrılan alan da önemlidir. Havuz makine dairesi gibi kapalı alana hava kaynaklı bir ısı pompası konulduğunda cihazın havayı alıp enerjiyi üretmesi beklendiği için makine dairesinin menfezlerle taze hava almasına dikkat edilmesi gerekiyor. Havuz ısı pompasının makine dairesinin dışında olması herhangi bir sorun teşkil etmiyor çünkü cihaz, her türlü iklim koşullarına karşı dayanıklı ve ses düzeyi düşüktür.
Full inverter kompresörler, enerji tüketimini optimize ediyor ve ihtiyaç duyulandan yüksek bir performans sergiliyor
Viessmann’ın sektörle buluşturduğu Energypool Havuz Isı Pompası full inverter kompresör teknolojisine de sahip. Full inverter kompresör teknolojisi kullanıcıya verimlilik, tasarruf, konfor ve kullanım açısından nasıl avantajlar sunar? EnergyPool Havuz ısı pompasının inverter olmayan cihazlara oranla avantajları nelerdir?
2018 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte ErP (Energy-related Products), sadece kombiler için değil 70 kW altındaki su ısıtıcıları için de zorunlu hale geldi. Enerji sınıfının A ve A üstü olması ile beraber evsel tarafta özellikle inverter kompresör ve on-off kompresör geçişiyle enerji verimliliği normlarını sağlayabildiği görüldü. Havuz ısı pompalarında ise böyle bir zorunluluk yok ve ERP’ye dahil değil. Havuz ısı pompaları on-off ya da bizim cihazımızda olduğu gibi inverter olabilir. Inverter kompresörler enerji tüketimini optimize edebilir, böylece gereksiz enerji harcamasını da engellemiş ve dalgalanmayı azaltmış olur.
On-off kompresörlü bir cihazı örnek alırsak; havuzun sıcaklığı 27 dereceye ayarlandığında ve belirlenen dereceye geldiğinde, cihaz otomatik olarak kapanır. Sonrasında ise o bir derecelik hassasiyet için yeniden çalışmaya başlar. Demeraj akımı hem enerji tüketimini artırır hem de ısı pompasının ömrünü tüketir. Değişken inverter kompresör olduğunda değişken kapasite kontrolü de olur. Örneğin; havuza uygun 13 kW’lık bir cihaz kullandığımızda ısı pompası havuzu ısıtmak için rejime girer ve 27 dereceyi sağlamak için daha düşük bir kapasiteye ihtiyaç duyabilir. On-off kompresör, su sıcaklığını ayarladıktan sonra kapanır. Bir süre sonra belirlenen sıcaklıkta düşüş olursa kompresör tekrar devreye girer ve inverter cihazlar modülasyonu alıp 13 kW’ı 5 kW’a kadar düşürebilir. Böylece bir yandan enerji dalgalanmasını çıkarmış olurken diğer yandan konforlu bir iç ortam yaratmış olur. Bu da cihazın ömrünün uzamasına olanak sağlar. Ürünün en önemli özelliklerinden biri de düşük gürültü seviyesidir. Inverter kompresör olduğu için mahalin ısıtılacak ayarlanmış değerine ulaştıktan sonra çektiği akım düşünce cihazın desibel seviyesi de düşmüş olur. Böylece cihaz yaşam alanında tam entegre kimseyi rahatsız etmeyecek düşük gürültü seviyesine de gelmiş oluyor.
Inverter kompresör, hem havuz ısı pompasının ömrünü arttırır hem de yaşam alanındaki ses seviyesini düzenleyerek full performans ve konforlu çalışmasını sağlar. |
Dijitalleşmeyle birlikte birçok alanda kullanıcı dostu bağlanabilir teknolojilere geçiş yaşanmaya başladı. Viessmann bağlanabilir teknolojiler noktasında sektöre nasıl çözümler sunuyor? Gerçekleştirdiğiniz teknolojik çalışmalardan ve havuz ısı pompalarında bağlanabilirliğin sunduğu avantajlarından bahseder misiniz?
Viessmann, geliştirdiği ViCare uygulamasıyla birlikte ısı pompaları, kombileri, yoğuşmalı kazanları başta olmak üzere birçok ürününe dijital ortamdan ve telefonlardan kontrol edilebilmesini olanaklı kılıyor. Energypool havuz ısı pompası ile beraber geleneğimizi devam ettiriyoruz ve bu ürünümüz de bir uygulama üzerinden uzaktan kontrol ediliyor. Açma, kapama ya da sıcaklığın arttırılması gibi durumlar uygulama üzerinden kontrol edilebiliyor. Tüm ürün gruplarımızda uzaktan bağlanabilirlik ve dijitalleşme en önemli seviyede bu durum da kullanıcıya çok önemli bir konfor sağlıyor.
Havuz ısı pompası özelinde örnek vermek gerekirse; örneğin kullanıcı İstanbul’dan güney bölgesindeki yazlığına giderken üç gün öncesinden ısı pompasını çalıştırarak istenilen sıcaklığa ulaşmasını sağlayabilir. Kullanmadığı dönemlerde ise 27 dereceyi 24 derecelere düşürerek enerji tasarrufu sağlayabilir. Bağlanabilirlik, satış sonrası tarafta da arızanın bildirimi ve çözümü noktasında da fayda sağlıyor.
Ürünün doğru seçimi ve kapasitesi verimliliği etkileyen en önemli unsurlar arasında
Isı pompaları çoğunlukla kışın ısınmak yazın ise ortamı serinletmek için kullanılır. Bu nedenle diğer bütün sistemlerden daha üstündür. Isı pompasının performansını etkileyen en önemli unsurlardan biri de COP (Coefficient of Performance) değerleridir. Verimli bir havuz ısı pompası için COP değerinin etkisi nedir ve düşük maliyet için sahip olması gereken değer kaçtır?
COP, cihazın kapasitesi ve tüketilen elektrik enerjisinin birbirine bölünmesi ile ortaya çıkan bir sistemdir. COP, ısı pompasında ne kadar artarsa cihazın verimliliği de o kadar arttırılmış oluyor. Cihazın verimliliği kadar tasarım ve kurulumu da önemli. Değer konusunda ise elektrikli rezidansın üstüne çıkması gerekir. Havuz ısı pompasının daha verimli olabilmesi için COP değerinin 4 ve üzerinde olması gerekiyor. Verimlilik için ürünün kapasitesinin doğru seçimi de bir başka önemli noktayı oluşturuyor. Doğru ürün seçimi için bayilerimiz ve sahadaki kurulum partnerlerimizin yararlanabilmesi için seçim programı oluşturduk. Bu program yardımıyla ürünün nasıl seçilmesi gerektiği, kapasitesi ve nasıl tayin edilmesi gerektiği gibi konuları partnerlerimiz çözebiliyor.
İklimlendirme sektörünün öncü firmalarından biri olarak hem Türkiye’de hem de dünyada havuz ısı pompaları pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Pazarın bundan sonra izleyeceği yol haritası ve havuz ısı pompaları teknolojilerinin gelişimi noktasında öngörüleriniz nelerdir? Türkiye’de ısı pompası kullanımını ve sürdürülebilirliği noktasında yeterli bilincin oluştuğunu düşünüyor musunuz? Viessmann olarak bilinci artırmak için nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Türkiye’de yaklaşık 1500-2000 adet bir havuz ısı pompası pazarı olduğunu söyleyebiliriz. Pazarda ithal ürünler çok fazla olduğu için bu sayıyı tam olarak ölçemiyoruz. Özellikle enerjinin verimli kullanımıyla birlikte villa ve müstakil ev yapılaşmalarının artması havuz ısı pompası kullanımının giderek artacağını gösteriyor. Ayrıca elektrik üretimi, bina enerji performans yönetmelikleri, fotovoltaik sistemlerin artmasına paralel olarak öz tüketimin olgusunun artması da havuz ısı pompasına yönelimi arttırıyor. Turizm ile birlikte müstakil ev kiralamalarının artması havuz ısı pompalarının da artış göstermesini sağlıyor. Kullanıcılar ürün tercihlerinde kalitesine güvendiği ve daha önce evinde farklı cihazlarını kullandığı markaları tercih ediyor. Viessmann gibi yüzyılı aşkın süredir iklimlendirme sektöründe uzmanlaşmış ve Türkiye’de de 30. yılını kutlayacak bir firmanın bu ürün grubuna girmesi de Pazar için önemli bir eşiği oluşturuyor.
Global pazara baktığımızda ise havuz ısı pompası Avrupa tarafında da kuzey tarafta da pek yaygın değil. Bunun nedeni tamamen iklimle ilgili olsa da artık iklim kriziyle birlikte Almanya’da bile çok yüksek sıcaklıklarla karşılaşabiliyoruz. İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye başta olmak üzere güney bölgelerde ve tropikal iklime uygun bölgelerde ısı pompası daha yaygın.
Viessmann kendi ürünlerini geliştiren AR-GE merkeziyle sektöre inovatif çözümler sunuyor
Viessmann, tüm iş süreçlerinde sürdürülebilirliği ve enerji verimliliğini odağına alıyor. Viessmann’ın sürdürülebilirlik ve kalite politikalarından, gerçekleştirdiği AR-GE çalışmalarından ve Manisa Tesisi ile sektöre sunduğu ısı pompası ve hibrit çözümlerinden bahseder misiniz?
Viessmann aslında kendi ürününü kendi geliştiren bir AR-GE merkezi. Viessmann, yoğuşmalı kombi tarafında Inox- radial eşanjörleri gibi kendi patentli ürünleri ve güneş kondüktöründe tempotek olarak adlandırılan buhara kalkmayı önleyici patentleriyle sektörde öncü firmalardan biri. Isı pompası pazarında da AR-GE çalışmalarımız devam ediyor.
Viessmann’ın ısı pompaları 2000’li yılların başından beri sektörde ve 2009 yılından itibaren Riva’da toprak kaynaklı ısı pompası çalışıyoruz. Son teknolojilerle birlikte ısı pompalarımızın AR-GE’si ve COP’si daha verimli. Biliyorsunuz F gazı florür bazlı gazlarla çalışmakta ve bunlar için de Avrupa Birliği yönetmelikleri mevcut. Bu noktada çevreci gazlara geçiş önemli. R32 ile çalışan ısı pompalarımız var ve sürdürülebilir çevre için GWP’si oldukça düşük. Havuz ısı pompası ürünümüz de R32 gaz ile çalışıyor. Diğer iklimlendirme cihazlarımız da R290 olarak adlandırılan propan bazlı GWP’si sıfır ürünlerimiz mevcut. Sadece cihazın verimliliği değil F gazı ile ilgili olabilecek bazı çevresel sıkıntıları da aşmaya yönelik AR-GE yatırımlarına devam ediyor.
2023 yılı deprem felaketi, ekonomik sorunlar ve yeni yönetmelikler gibi birçok duruma sahne oldu. 2023 yılı Viessmann için nasıl geçti? 2024 yılı için beklenti ve öngörüleriniz nelerdir? 2024 yılında gerçekleştirmeyi planladığını yeni yatırımlarınız nelerdir?
2023 yılı hem siyasi değişimlerin hem deprem felaketi gibi çok üzücü olayların yaşandığı bir dönem oldu. Viessmann olarak hedeflerimizi aşmış durumdayız. Hatta yılı Euro bazlı olarak %34’ün üzerinde kârla kapatıyoruz. 2024 yılında Türkiye’de enflasyona karşı kredilerin azalacağı bir dönem yaşayacağımızı söyleyebilirim. Fakat biz Viessmann olarak 2024 yılı için de hedeflerimizi arttırarak belirledik. Viessmann’a bu gücünde geleneksel kazan ve kombi ürünlerinin yanında VRF klima sistemleri, ısı pompaları ve fotovoltaik sistemlerin yadsınamaz bir katkısı mevcut.
Viessmann’ın 2023 yılındaki durgunluktan çıkmasının ve büyüyerek yoluna devam etmesinin nedeni elektrikli ve yenilenebilir enerji tarafındaki ürün gamının da güçlü ve geniş olması. 2024 yılının da bu doğrultuda hedeflerimizi artırarak büyüyeceğimiz bir yıl olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki yılın ilk dönemleri belki biraz zor olabilir fakat sonrasında hedeflerimizi aşacağımız bir dönem olacağını düşünüyoruz.
“Gelecek nesiller için yaşam alanı tasarlamak” mottomuz doğrultusunda tasarımın ve enerjinin olduğu her noktada çözümlerimizle varız. |
Üretimin yanı sıra sahadaki insanlarla birebir temas içinde olduğumuz için saha ihtiyacını yakından takip ediyoruz. Viessmann olarak sadece ürün üretip satmıyoruz. İhtiyaçları da sahiplenip çözüm sunuyoruz.
Bir cevap yazın