Daha aktif bir yaşama sahip olmaları için her yıl yüzbinlerce İstanbullu’yu 52 tesisinde Fitness’tan Yüzme’ye, Aerobik’ten Jimnastik’e toplam 26 branş seçeneği ile ağırlayan Spor İstanbul, daha aktif bir İstanbul için çalışmalarını sürdürüyor. Kentlilerin spor ile iç içe olmasını sağlayacak erişilebilir imkanlar yaratmak ise en büyük hedef. Spor İstanbul’u, Genel Müdür İ. Renay Onur ile konuştuk.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme yüksek lisans yaptıktan sonra; Finans, strateji ve iş geliştirme alanlarında farklı sektör ve ülkelerde 18 yıl yöneticilik yaptım
Okul yıllarından başlayarak spor hep hayatımın bir parçası oldu. Mülkiye Spor Kulübü’nde yüzme ve sutopu takımlarının lisanslı sporcusu oldum. Üniversite’de dağcılık ve kayak sporu ile tanıştım.
Spor aracılığıyla sivil toplum kuruluşlarına kaynak sağlamayı ve güçlendirmeyi hedefleyen, yardımseverlik koşularının Türkiye’deki öncüsü ve Türkiye’nin en büyük spor ve gönüllülük platformu Adım Adım’ın kurucularındanım.
2004 yılından 2019 yılında Spor İstanbul’da görev alana kadar aralıksız 15 sene İstanbul Maratonu’nun farklı etaplarını koştum. 2013’ten sonra 42.1 km etabını koştum. 2010 yılından beri triatlon federasyonundan lisansım var ve 3 tane sprint triatlona katıldım.
Adım Adım projesi ile Türkiye’de spor aracılığı ile bireysel bağışçılığı geliştiren özgün bir model yarattığı için, dünyada bugüne kadar 3 bin 500 kişinin kabul edildiği küresel sosyal girişimcilik ağı Ashoka tarafından Ashoka Fellow olarak seçildim.
Sivil toplum kuruluşlarının; şeffaflık ve hesap verebilirlik düzeylerini bağışçılar ve kurumlar nezdinde güçlendirmek amacı ile kurulan Açık Açık Derneği’nin kurucu üyesiyim ve eş zamanlı Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyorum. Bütün dünyada daha yeşil ve daha barış dolu bir gelecek için çalışan Greenpeace’in Akdeniz alanında, Greenpeace Akdeniz’in yönetim kurulu üyesiyim.
2019 yılı Ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atandım.
Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Üyesiyim. Evliyim ve iki çocuk babasıyım…
Spor İstanbul’un kuruluş amacı neydi? Bu amaçlar doğrultusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
İstanbul Spor Etkinlikleri ve İşletmeciliği Ticaret A.Ş. (Spor İstanbul), 1989 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi olarak kurulmuştur. İstanbul halkının fiziksel ve ruhsal sağlığını güçlendirmek, yeteneklerini geliştirmek için spor tesislerinden yararlanmalarını ve spor etkinliklerine aktif olarak katılımlarını öncelemiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait spor salonlarını işletmek, sporun her dalında ulusal ve uluslararası nitelikte; bilimsel, teknik, eğitsel, sportif, turistik, kültürel yarışma, festival, sergi, gezi, kamp, konferans, seminer, kurs gibi organizasyonlar düzenlemek, araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak öncelikli faaliyetleri arasındadır. Kurulduğu yıldan bu yana spor tesisi işletmeciliği, ulusal ve uluslararası spor organizasyonlarının düzenlenmesi ve gerçekleştirilmesi konularında önemli başarılar ve tecrübeler edinmiştir. Spor İstanbul, sosyal yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefiyle tüm spor tesislerinde kent sakinlerinin çağdaş koşullarda, düzenli ve bilinçli spor yapmasına yönelik çeşitli imkanlar sunmaktadır. Ayrıca Türk sporuna modern bir altyapı kurmak, yeni sporcular kazandırmak ve engelli sporcularımıza imkanlar sağlayabilmek için önemli adımlar atmaktadır.
Tesislerinizle İstanbul’un dört bir yanında, binlerce sporsevere hizmet vermektesiniz. Bu hizmetleriniz arasında yüzme sporunun yeri nedir?
Spor İstanbul’un İstanbul’a hizmet verdiği branşlar arasında fitness ve yüzme, açık ara birinci sırada. 15 yıldır su sporları ile ilgilenen kulüplere kapalı olan 27 havuzumuzu, 2020 yılı içerisinde kulüplere açtık. Özellikle yüzme, su topu, atlama ve paletli yüzme branşlarında yoğun kullanım ve çok güzel geri bildirimler aldık.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yüzme sporuna olan yaklaşımı nasıl? Bu yaklaşım çerçevesinde planlanan ve uygulanan yatırımlar nedir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun vizyonu doğrultusunda su sporlarına yatırım ve uygulamalar konusunda iddialı hedeflerimiz var. Bu sebeple tüm havuzlarımızı kulüplere açtık. Sabah 8.00 olan açılış saatimizi 6.00’a, kimi yerlerde 5:30’a çektik. İBB Maltepe Su sporları tesisimiz planlama aşamasında. Burada kano, kürek, yelken, yüzme ve su topu branşlarına hizmet vereceğiz. Haziran ayında Haliç’te önemli bir yarış organize etmeye başladık. Çok heyecanlı olduğumuz İstanbul Deniz Festivalini 2 yıldır pandemi sebebi ile yapamıyoruz. Ama seneye çok keyifli bir festival ile geliyor olacağız.
Sisteminiz içerisinde yer alan yüzme havuzlarının inşasından işletilmesine kadar geçen süreçte en çok dikkat ettiğiniz konular nelerdir? Bu yatırımlar nasıl bir organizasyonla gerçekleştiriliyor?
En önemli konu talep. Proje sürecinin taleple başlaması gerekiyor. Bu talebi takiben, bölgedeki tesis ve sporcu envanterine bakıyoruz. Bu sonuçları desteklenmesi gereken branşlarla da birleştirip (ör: jimnastik, atletizm) tesisin içeriğine karar veriyoruz. Havuzun inşasında dünyada kullanılan yeni hijyen standartlarını takip ediyoruz. Ekip arkadaşlarım ile Amerika, Avrupa ve Türkiye havuz işletim standartlarının hepsini yan yana koyup Türk standartlarının yanı sıra diğer standartların da en üstünü referans alıyoruz. Yatırımlar İBB Gençlik Spor Müdürlüğü, İBB Proje ve Etüd Daire Başkanlığı ve Spor İstanbul tarafından şekilleniyor. İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı yatırımı yapıyor.
Yüzme havuzlarınız halka açık ve yoğun kullanıma sahip. Dolayısıyla sağlık, güvenlik, enerji verimliliği, gibi konularda önemli sorumluluklar taşıyorsunuz? Bu bağlamda Spor Aş. Yüzme havuzlarının tercih edilmesindeki en önemli etkenler sizce nelerdir?
Havuzlarımızı ilk gören herkesin ilk tepkisi temizlik, düzen ve eğitimler sebebi ile şaşkınlık oluyor. Hijyene ek olarak havuzlarımızın bu kadar tercih edilme sebebi gün içi ücretsiz ve akşam saatlerinde piyasa fiyatlarının yüzde 20-30’u oranında fiyatlanan kulvar fiyatları oluyor. Ücretsiz eğitimler ve çocuklara yönelik 2 aylık kurslar da bu talepte çok etkili.
Spor A.Ş. bünyesinde hizmet veren yüzme havuzlarından kimler yararlanabilir? Yüzme sporunu sevdirmek adına yürüttüğünüz çalışmalardan bahseder misiniz?
4- 80 yaş arası, yüzme sporunu yapmasını engelleyecek sağlık sorunu olmayan tüm vatandaşlarımız tesislerimizden yararlanabilirler. Tesislerimizde özellikle gündüz saatlerinde uygulanan ücretsiz seanslarımızla halkımızın yüzme branşına olan ilgisinin arttırılması çalışılmaktadır.
Pandemi dönemi, tesislerinizden yararlanan sporcuları ve sizi nasıl etkiledi. Özellikle kısıtlamalar çerçevesinde spor yapma fırsatı bulamayanlara bu süreci telafi etmek adına neler tavsiye edersiniz?
Pandemi sürecinde özellikle 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren kısıtlamaların artması sonucunda tesislerimizi lisanslı sporculara açarak onların faydalanmalarını sağladık. Kulüpler ile görüşülerek tüm tesislerimiz lisanslı sporcuların kullanımına açılmış ve Mart 2021 sonuna kadar 53 kulüpten bin 800 lisanslı sporcunun 36 bin 852 kez tesislerden faydalanmaları sağlanmıştır.
Spor A.Ş.’nin hedefleri nedir? Önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığınız projelerden bahseder misiniz?
- Kurduğumuz akademi şefliği ile antrenörlük alanında kanıta dayalı sistemler (kılavuzlar ve veri yönetim sistemleri) geliştiriyoruz. Böylece antrenörlerimizin saha becerilerini geliştiriyor ve üyelerimize daha etkin ve güvenli egzersiz hizmeti veriyoruz.
- Toplumda kronik hastalıkların önlenmesi ve daha sağlıklı bir toplum inşa etmek için fiziksel aktiviteyi toplumun her kesimine (çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, özel popülasyon (hastalığı olan bireyler) yayıyoruz. Bu bağlamda; vatandaşlarımıza ister tesislerimizde, ister açık alanlarda, ister evde (evde egzersiz), ister işte (ofiste egzersiz) egzersiz yapma imkânı sağlıyoruz.
- Spor okulları ile tesislerimize gelen sporculara hemen hemen her branşta hizmet veriyoruz ve gelişimlerini takip ediyoruz. Ayrıca kulüplerle iş birliği yaparak potansiyeli olan sporcuları diğer kulüplere yönlendiriyoruz.
- Fiziksel aktivitenin topluma etkin bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlayacak sistemlerimizi ve deneyimlerimizi diğer belediyelere ve uluslararası topluma anlatarak fiziksel aktivitenin yıkıcı etkilerine karşı daha etkin bir rol oynamayı hedefliyoruz.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Fiziksel hareketsizlik pandemisinin şu anda dünyada en etkili pandemi olduğu konuşuluyor. Geçtiğimiz sene dünyada fiziksel hareketsizlik yüzünden hayatını kaybeden insanların sayısı corona sebebiyle hayatını kaybeden insanlardan daha fazla. Türkiye ise bu tabloda daha da keyifsiz bir noktada yer alıyor, Avrupa’nın en genç ülkesi olmamıza rağmen obezite ve tip iki diyabet konusunda Avrupa’da birinci sıradayız. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde Spor İstanbul’un İstanbullular için önemi tartışılmaz. Biz işimizi ne kadar iyi yaparsak İstanbullular o kadar sağlıklı olacak, bunun bilincindeyiz ve bunun heyecanı ile çalışıyoruz.
Bir cevap yazın