HAVUZUNUZUN TADINI ÇIKARIRKEN NASIL TASARRUF EDEBİLİRSİNİZ?
Yüzme havuzunuzun para tasarrufu için tasarlanmış olmadığı açıktır. Ancak yine de birkaç basit kuralı izleyerek önemli oranda tasarruf yapabilirsiniz.
Ne yapmalıyım?
Havuz mekanik odası ile başlayalım. Pompa, havuz sisteminin kalbidir ve en büyük güç tüketicisidir. Bu nedenle elektrikten önemli oranda tasarruf yapmak için değişken hızlı bir pompa seçmelisiniz. Filtreyi seçerken yüksek kapasiteli olmasına dikkat etmelisiniz. Yüksek kapasiteli filtreler ters yıkama suyu tüketiminde kayda değer bir azalma avantajı sağlar.
Şimdi havuzun kendisini ele alalım. Kirli ve yeşil sular ile havuzunuzu doldurmak maliyetlidir. Sadece zaman kaybı ve stres açısından değil; aynı zamanda havuz ürünlerinizi sık sık ters yıkamanız gerekir. Bunu önlemek için ilk su durumunu düzenli olarak takip etmeniz gerekir. Ayrıca sadece geceleri değil, kullanmadığınız zamanlarda da havuzu örtmeniz gerektiğini hatırlamanız gerekir. Bu size iki yönlü olarak tasarruf imkânı verecektir.
Buharlaşmayı sınırlayarak su tasarrufu sağlayacaksınız ve ısıtma sistemini kullanıyorsanız su sıcaklığını koruyarak güç tasarrufu sağlayabilirsiniz. Isıtmaktan bahsederken, su ve hava arasındaki sıcaklık farkı ne kadar yüksekse elektrik faturası da o oranda yüksek olacaktır.
Son olarak daha az elektrik tükettiğinden LED aydınlatma sistemini seçin. Yani birkaç temel kuralı hatırlayarak ve ekipman seçimini akıllıca yaparak ekonomik kullanımda tasarruflu havuzunuzun keyfini çıkarabilirsiniz.
Hidayet Uslu / Çevre Yüksek Mühendisi- ARITES
ZAMAN İÇİNDE, İYİLEŞTİRİLEBİLEN, BİR HAVUZ İNŞA, ETMELİSİNİZ,
[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
Binlerce kişinin her yıl yaptığı gibi, kendi yüzme havuzunuzu inşa etmeye ve böylece rüyalarınızı gerçekleştirmeye karar veriyorsunuz. Ama bu havuzdan optimum şekilde faydalanmak için planlamanızı yaparken; zaman içinde gerçekleşebilecek olası değişiklikleri göz önünde bulundurmanız ve doğru kararı vermeniz gerekir.Yapım işi tamamen geleceğin planlamasıdır.
[/one_half_last]
Havuzu yapmanın ilk koşulu düzgün çalışıyor olmasıdır. Suyun akışı trafik akışı ile karşılaştırılabilir. Suyun düzgün akması için hidrolik sistemin doğru boyutta olması gereklidir. Havuzunuzun hacmine göre doğru çapta ve doğru sayıda borunun kullanılması gerekir. Boru sisteminin bir kısmı yeraltında gömülü olduğu için bu önemlidir. Daha sonra yapılacak herhangi bir değişiklik çok pahalıya mal olabilir.
Havuz ekipmanları havuzun ayrılmaz bir parçasıdır ve onları değiştirmek masraflı olabilir. Daha fazla para harcama anlamına gelse de en kaliteli ekipmanı kullandığınızdan emin olun.
İkinci şart tesisat odasıdır. Burada pompa, filtre vb. tüm havuz ekipmanları bulunmaktadır. Tesisat odasını planlarken ileride yapılabilecek ilaveleri de düşünmeniz gerekir. Daha sonra ısı pompası kurmak isteyebileceğiniz için hidrolik sistemde bypass kurulması; tuz ile dezenfeksiyon için bir bypass kurulması çok iyi bir fikirdir. Borunun birkaç metre ekstra uzun olması ve beş-altı vana eklenmesi maliyeti çok artırmaz ama daha sonra fark yaratacaktır. Ayrıca kuracağınız tüm ekipman aynı anda tek bir kablodan güç alacağı için, tesisat odasına gelen elektrik kablosunun yeterli boyutta olduğundan emin olun.
Hidrolik sistem ve tesis odası kesinlikle önceden planlanmalıdır. Bu nedenle profesyonel bir yüklenici ile çalışmak esastır. Dolayısıyla karar vermeden önce birkaç yüklenici ile görüşmek iyi bir fikir olabilir. Yani biraz araştırma yapın; etrafınızda soruşturun ve sonra hepsini karşılaştırın. Tanınan bir profesyonel ile çalışmak uzun vadede bakımın kolay olması ve kaliteli bir kurulum demektir. Havuzunuzun her zaman zevk kaynağı olacağından emin olmanın tek yolu budur.
Hidayet Uslu Çevre Yüksek Mühendisi- ARITES
Bir cevap yazın