SU & YÜZME
KORKUSUNU AŞMAK
Su ve yüzme korkusu (akuafobi), sanıldığının aksine pek çok kişinin yaşadığı bir korku. Korkunun gerisinde neler olabileceğini ve bu korkuyu aşabilmek için suda yapabileceğiniz birkaç basit egzersizi sizin için araştırdık.
NEDENLERİ
Su korkusunun pek çok nedeni olabilir:
- Genelde boğulma korkusuyla bağlantılı içgüdüsel bir korkudur. Bilinmeyenden, suyun derinliklerinde, özellikle bulanık ya da çamurlu suların dibinde pusuda bekleyen şeylere karşı duyulan korkudan da kaynaklanabilir.
- Çocuklukta yaşanmış kötü bir deneyimle de alakalı olabilir.
- Sudan korkan ebeveynler tarafından çocuğa aktarılmış bir korku olabilir.
- Yetersiz ve/veya stresli eğitim yöntemleri kullanarak yüzme öğreten eğitmenlerden kaynaklanabilir.
GENİŞ BİR PERSPEKTİFTEN BAKMAK
Sudan korktuğunuz için kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Herkesin suda kendine güven seviyesi farklıdır ve bu seviye farklı koşullar altında da değişkenlik gösterebilir.
Örneğin temel yüzme becerilerinizi daha çocukken kazandınız ve bu beceriler yıllar içinde pratikle gelişti. Şimdi havuz ya da ufak ve orta boy göletlerde yüzmekten korkmuyorsunuz. Ancak gölde, denizde ya da okyanusta yüzmeye kalktığınızda, özellikle de tanımadığınız bir bölgedeyseniz, siz de suya girmeden önce bir miktar tedirginlik yaşayabilirsiniz.
Demek istediğimiz o ki; deneyimli yüzücüler bile bazen yüzmekten korkabilir ya da bir miktar tedirgin olabilirler.
SU EGZERSİZLERİ VE TALİMATLAR
Şimdi suyun içinde birkaç temel egzersiz yaparak su korkunuzun üstüne gitmeyi deneyelim. Bu egzersizleri yaparken olabildiğince rahat olabilmeniz için aşağıdaki talimatları takip etmenizi öneririz:
- Tüm egzersizler sığ suda yapılabilir ve yapılmalı. Suyun göğsünüzü geçmesine gerek yok, böylece kendinizi güvende hissedebilirsiniz.
- Egzersizleri temiz bir havuzda yapmanız iyi olur, böylece suyun içinde ne olduğunu (daha doğrusu olmadığını) açıkça görebilir ve bulanık bir suda olacağınızdan daha rahat olabilirsiniz.
- Aynı nedenden ötürü egzersizleri yaparken deniz gözlüğü de takmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde gözünüze su kaçmayacağı için gözlerinizi hep açık tutabilir ve kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.
- Siz egzersizleri yaparken yanınızda durup sizi destekleyecek birinin olması çok yardımcı olabilir özellikle de bu kişi suda kendine güvenen tecrübeli bir yüzücüyse.
- Egzersizleri havuz kalabalık değilken yapsanız iyi olur, böylece etrafınızda su sıçratan insanlar sizi strese sokmaz.
[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
[dropcap]E[/dropcap]gzersizleri yaparken acele etmenize hiç gerek yok. Esas hedefiniz hep rahat olmak olmalı. Havuzdayken her bir seansta tek bir egzersiz bile yapabilseniz, kendinizi rahat hissettiğiniz sürece sorun yok. Stres altına girmeye başladığınızda yavaşlayın. Tüm egzersizleri tamamlayıp korkularınızı aşmanız haftalar, hatta aylar sürse bile, olsun varsın. Emeklemeden koşmaya çalışmayın.
[/one_half_last]
SUYA ALIŞMAK
Başlangıçta suyla temas ederken ve daha sonrasında suya girerken kendinizi rahat hissetmeniz için birkaç egzersiz…
- Havuzun sığ tarafında, havuz kenarında oturup ayaklarınızı suya sarkıtın ve ileri geri sallayın. Acele etmeden suyun bacaklarınızın arasındaki akışının tadını çıkarın.
- Avuçlarınızı suyla doldurup yıkarmış gibi yüzünüze sürün. Bu, yüzünüzün suya temas etmesine alışmanız için yapacağınız bir egzersiz.
- Tekrar avuçlarınızı suyla doldurun ve bu sefer nefesinizi tutup suyu yüzünüze çarpın. Deniz gözlüğü taktığınız için gözlerinizi açık tutmayı deneyebilirsiniz. Nefesinizi tuttuğunuz ve dik durduğunuz için burnunuza ya da ağzınıza su kaçmadığını fark edeceksiniz. Suyun yüzünüzdeki ferahlatıcı etkisinin tadını çıkarın.
- Basamakları ya da merdiveni kullanarak havuzun sığ tarafından yavaşça suya girin. Suyun göğsünüzü geçmediğinden emin olun. Sığ taraftan ayrılmadan havuzun içinde biraz yürüyün. Suyun vücudunuzun etrafında akışının tadını çıkarın ve nefesinizle kendinizi rahatlatın.
KAFANIZI SUYA SOKMAK
Sıradaki birkaç egzersiz, kafanız suyun içindeyken kendinizi rahat hissetmenizi sağlamak için. Hâlâ havuzun sığ tarafındayız ve daha orada kalacağız.
- Nefesinizi tutun. Dudaklarınız suyun hemen üstünde kalıncaya kadar yavaş yavaş çömelin. Nasıl hissediyorsunuz? Su dudaklarınıza bu kadar yakınken rahat edip edemediğinize bakın. Sonra ayağa kalkın.
- Nefesinizi tutun. Ağzınızı kapatıp yavaş yavaş çömelin ve bakın bakalım su seviyesi ağzınızla burnunuz arasında olacak kadar aşağı inebiliyor musunuz? Suyun ağzınıza kaçmadığını fark etmiş olmalısınız.
- Bir süre sonra burnunuzun hâlâ suyun üstünde olduğunu fark edeceksiniz. Su sakin ve dalgasızsa, ağzınız sudayken burnunuzdan nefes alıp vermeyi deneyin. Ağzınız suyun altında olsa bile burnunuzdan nefes alıp verebildiğinizi fark edeceksiniz. Sonra ayağa kalkın. Bunu sık sık tekrar ederek, burnunuz suya bu kadar yakınken rahat nefes alıp vermeye alışın.
- Nefesinizi tutun. Ağzınız suya değip sonra da suyun altında kalana dek yavaşça çömelin. Burun delikleriniz suya değene kadar biraz daha çömelin. Mümkünse bu pozisyonda birkaç saniye durduktan sonra doğrulup nefes alın.
- Bu noktada, nefesinizi tuttuğunuz ve başınız da dik olduğu sürece suyun burun deliklerinize değmesinde, hatta burun deliklerinize biraz su kaçmasında hiçbir sorun olmadığını bilmelisiniz. Burnun, başın geri kalanıyla bağlantı biçimi nedeniyle, bu konumdayken suyun burnunuzun içinden sinüslere kadar yükselmesine imkân yok.
- Tekrar nefesinizi tutun ve burnunuz suyun altında kalıp da su seviyesi burnunuzla gözleriniz arasında olana dek yavaşça çömelin. Kulaklarınız suyun altında olmamalı, bu yüzden başınızı hafifçe öne eğin. Şimdi de bir miktar suyun burnunuza girdiğini ama çok yükselemediğini ve bu nedenle canınızın yanmadığını fark edeceksiniz. Mümkünse bu pozisyonda birkaç saniye durduktan sonra doğrulup nefes alın.
- Nefesinizi tutun. Bir önceki egzersizde olduğu gibi yavaşça çömelin. Şimdi başınızı hafifçe arkaya atın. Burnunuz ve kulaklarınız su seviyesinin altında ama gözleriniz üstünde kalana dek yavaşça çömelin. Nefesinizi tuttuğunuz için ağzınızdan hiç su kaçmayacak, burnunuza ise çok az kaçacaktır. Suyun kulaklarınızın içine girişini ve duyuşunuzun nasıl boğulduğunu fark edeceksiniz. Bu pozisyonda da birkaç saniye durmayı denedikten sonra doğrulup nefes alın. Bu noktada kulağınıza biraz su kaçacağını öğrenmiş olmalısınız. Fakat bunun da ziyanı yok zira kulak zarı daha ileri gitmesini engelleyecektir ve siz sudan çıkar çıkmaz su da kulağınızdan çıkacaktır. Yani zarar görmeniz mümkün değil.
- Nefesinizi tutun. Şimdi yavaşça çömelin, su seviyesi ağzınızı, burnunuzu, kulaklarınızı geçsin ve gözleriniz de suyun altında kalana kadar çömelmeye devam edin. Havuz gözlüğü taktığınızdan gözünüze su kaçmayacaktır. Bu pozisyonda birkaç saniye durduktan sonra doğrulup nefes alın. Bir önceki egzersizi zorlanmadan yapabildiğinizde bahisleri biraz artırıp ritmik olarak suyun içine kafanızı sokup çıkarmaya geçebilirsiniz. Bu, suya düzenli olarak kafanızısokup çıkarmaya alışmanıza yardımcı olacaktır ve ileride yaygın yüzme stillerini öğrenirken işinize yarayacaktır.
KABARCIK ÇIKARTMAK
Kafanız suyun altındayken rahat edebildiğinizde, su korkunuzu yenmedeki bir sonraki adıma geçebilirsiniz; o da ağzınıza ya da burnunuza su kaçırmadan suyun altında nefes verilebileceğini öğrenmektir.
Bunun için en iyi egzersiz kabarcık çıkarma egzersizidir.
- Havuzun sığ kısmındayken nefes alın ve nefesinizi tutun. Sonra ağzınız suyun altında ama burnunuz yukarıda kalacak şekilde çömelin. Yavaşça ağzınızdan nefes vererek suyun içinde kabarcıklar çıkarın. Nefes verdiğiniz sürece suyun ağzınıza kaçmadığını fark edeceksiniz. Aynısı nefesinizi tuttuğunuzda da geçerlidir. Tekrar ayağa kalkıp nefes alın.
- Bir önceki egzersizi tekrarlayın ama bu sefer burnunuz ve ağzınız su seviyesinin altındayken sadece gözleriniz suyun üstünde kalana dek çömelin. Ağzınızı kapalı tutun ve burnunuzdan yavaşça kabarcıklar çıkarın. Yine nefesinizi tuttuğunuz ya da nefes verdiğiniz sürece suyun burnunuza kaçmadığını fark edeceksiniz. Ayağa kalkıp nefes alın.
- Bir önceki egzersizi tekrarlayın ama bu sefer hem ağzınızdan hem de burnunuzdan kabarcıklar çıkarın.
- Son olarak bir önceki egzersizi tekrarlayın ama bu sefer kafanız tamamen suyun altında olsun.
[one_half]
Artık başınızı suya sokma ve suyun içinde nefes verme konusunda rahat olmalısınız. Tebrikler! Bunlar su korkunuzu yenme yolunda çok büyük iki adım. Bir sonraki sayımızda, aslında çok da çaba sarf etmeden suyun üstünde durmanın ne kadar kolay olduğunu keşfedeceksiniz.[/one_half]
[/one_half_last]
Bir cevap yazın