SU & YÜZME KORKUSUNU AŞMAK – II
Su ve yüzme korkusu (akuafobi) yaygın bir korkudur. Bu makalenin 1. bölümünde bu korkuyu inceleyip suyun içinde olmaya alışmak için birkaç temel egzersiz önermiştik. Şimdiyse size, pek çaba harcamadan suyun üzerinde kalmanın aslında çok kolay olduğunu göstereceğiz.
İNSAN BEDENİ PEKALA BATMADAN SUYUN ÜZERİNDE DURUR
Su kütlelerinin yanındayken endişeye kapılıyorsanız suyun içinde adeta taş gibi dibe batacağınıza inanabilirsiniz.. Durum buysa, suyun aslında insan bedenini çok iyi kaldırdığını bilmek sizi şaşırtabilir. Pek çok durumda insanlar, ciğerleri havayla dolu olduğu sürece kollarını ya da bacaklarını hiç kullanmadan çok rahat su üstünde kalabilir.
Bunun nedeni 60% sudan yapılmış olan bedenimizin ciğerlerimiz havayla dolu olduğunda sudan çok az daha yoğun olması. Buna ilaveten, ortaokul çağından Arşimet Prensibini çoğunuz hatırlayacaktır (belki de hatırlamayacaktır):
Bir sıvı içine kısmen ya da tamamen batırılmış bir cisim, taşırdığı sıvının ağırlığına eşit bir kuvvetle yukarıya itilir. Bu şu anlama gelmektedir: bedeniniz sudan daha az yoğunluğa sahip olduğundan su bedeninizi yukarıya itme eğiliminde olacaktır!
Mantar Yüzüşü
Mantar yüzüşü, insan bedeninin batmadan yüzmeye yönelik doğal eğilimini gösteren basit bir egzersizdir.
Mantar Yüzüşü egzersizini şöyle yapabilirsiniz:
- Havuzun sığ kısmında durun.
- Derin bir nefes alın ve nefesinizi tutun.
- Bacaklarınızı göğsünüze çekerek top haline gelin ve kollarınızla bacaklarınızı kavrayın.
- Ayaklarınız zemine temas etmeyecek ve birkaç saniye serbestçe suyun üzerinde batmadan durabileceksiniz.
- Nefes almak istediğinizde bacaklarınızı serbest bırakın, ayaklarınızı zemine koyun ve başınız suyun üzerinde kalacak şekilde ayağa kalkın.
Bu egzersizi yaparken başınızın suyun üzerinde kaldığını ama yine de suyun yüzeyinde durmadığınızı fark edeceksiniz.
Ek bir deney olarak, kollarınızla bacaklarınızı tutarken nefes vermeyi de deneyebilirsiniz. Ciğerleriniz boşalırken bedeninizin batmaya başladığını fark edeceksiniz. Bu da ciğerleriniz havayla dolu olduğu sürece bedeninizin suyun üzerinde kalmasını sağladığını gösteriyor.
Nefesimizi tuttuğumuz esnada suyun bizi yüzeye doğru ittiğini görebilirsiniz. Daha sonra yavaşça nefes verirken batmazlığı azaldığı için vücudum
suya batmaya başlıyor.
- Vücudunuz boylu boyunca uzanana dek ileri doğru uzanın
- Şimdi bu pozisyonda rahat edip, nefes alma ihtiyacı duyana kadar, kısa bir sure öyle kalmayı deneyin.
- Tamamen yatay bir pozisyonda, suyun üstünde serbestçe ya da su yüzeyinde asılı duruyor olabilirsiniz. Ya da ayaklarınız hâlâ zemine değdiği halde bedeniniz su tarafından itilirken hafif yana yatmış bir pozisyonda duruyor olabilirsiniz. Ya da ikisinin arasında bir yerde. Bu sizin beden yapınıza bağlı. Gevşeyip bir süreliğine de olsa su tarafından kaldırıldığınızı hissettiğiniz sürece ikisi de sorun değil.
- Ayağa kalkmak için dizlerinizi göğsünüze doğru çekin ve kollarınızı aşağı indirin. Ayaklarınız bedeninizin altında kalırken gövdeniz dik konuma gelecek. Sonra bacaklarınızı uzatıp zemine dokunun ve ayağa kalkın.
Not: Yukarıda açıklandığı gibi bazı insanlar (batanlar diyelim) bedenlerindeki yağ oranının düşüklüğünden dolayı tamamen zemine doğru batacaktır. Siz de benzer bir durum yaşarsanız havuz zemininde(havuzun sığ tarafında) kısa bir süre için yüzüstü yatarken rahatlamaya çalışın.
Yatay Bir Pozisyonda Uzanmak
Su korkusunun üstesinden gelmek üüzere son bir egzersiz olarak yüzüstü yatay bir pozisyonda uzanırken su tarafından halen kaldırılmayı öğreneceksiniz. Bunun için aşağıda anlatılanları uygulayın:
- Havuzun sığ tarafında sırtınızı havuz duvarına dönün.
- Nefes alıp nefesinizi tuttuktan sonar bacaklarınızı Mantar Yüzüşünde olduğu gibi göğsünüze çekin.
- Fakat bacaklarınızı kollarınızla sarmayın. Onun yerine kollarınızı ileri uzatırken aynı anda bacaklarınızı da havuzun dikey duvarını hızla ittirerek geriye doğru uzatın.
Bu egzersizi birkaç kez yaptıktan ve su tarafından kaldırılmanın ne kadar kolay olduğunu hissettiğinizde suda kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz ve bu da su korkunuzun azalmasına yardımcı olacak.
Not: Küçük bir grup insan ciğerleri dolu da olsa suda batmaktadır. Bunlar genelde daha cılız bedenli olanlar ya da vücut geliştiriciler gibi bedenlerinde yağ oranı çok daha az olan kişilerdir. Bunların su yüzeyinde kalmak için ellerini ya da ayaklarını biraz çırpması gerekebilir.
Yatay Durmak
Su korkusunun üstesinden gelmek için bir sonraki adımda yatay bir pozisyonda rahatça durma alıştırması yapacaksınız. Yatay pozisyon yüzmenin önkoşullarından biridir zira pek çok yüzme kulacı bu pozisyonda atılır. Bunun için aşağıda anlatılanları uygulayın:
- Havuzun sığ tarafına gidin.
- Su seviyesi göğsünüze gelene dek çömelin.
- Kollarınızı ileri uzatın.
- Derin bir nefes alıp nefesinizi tutun.
- Sanki sudan yapılmış bir yatakta ileri doğru uzanır gibi yavaşça suda ileri doğru süzülün.
- Başınız omurganızla uyumlu biçimde nötr tutmaya çalışın. Vücudunuz yatay bir pozisyon alacağından yüzünüz suyun altında kalacak. Ama nefesinizi tuttuğunuz için su burun deliklerinizden girmeyeceğinden tamamen güvendesiniz.
- Uzanıp olabildiğince yatay durmaya çalışın. Başınızı gövdenizle aynı doğrultuda tutup olabildiğince ileri uzanmaya çalışın.
- En sonunda ileri doğru olan ivme duracaktır. Rahatça uzandıktan sonar bacaklarınız da aşağı doğru düşebilir.
- Uzanmaya son verip ayağa kalkmak için bir önceki adımdaki gibi yapın: bacaklarınızı göğsünüze doğru çekip aşağı doğru uzanın ve ayaklarınızı zemine değdirin.
- Uzanırken yatay ve dengede hissedene kadar bu egzersizi birkaç sefer tekrarlayın. Yatay pozisyonda olsanız bile nefesinizi tuttuğunuz sürece burnunuza su kaçmadığını fark edeceksiniz.
Bahisleri biraz arttırmak için uzanırken yavaşça nefes vermeyi deneyebilir ve/veya daha uzun süre su üzerinde kalabilmek üzere suda ayaklarınızı yavav yavaş çırpabilirsiniz.
Çekici
Alternatif olarak bir arkadaşınızla aşağıdaki yöntemide deneyebilirsiniz:
- Kollarınız ileri uzanmış olarak yatay pozisyona geçin ama duvarı itmeyin.
- Arkadaşınız bir elinizden tutup sizi usulca ileri doğru çeksin.
- Bedeninizi kımıldatmayıp sakin kaldığınız sürece yatay pozisyona geçmeniz için çok ileri gitmeniz gerekmediğini fark edeceksiniz.
- İleri doğru biraz ivme kazandığınızda arkadaşınız elinizi de bırakabilir. İvmenizi kaybedene kadar bir süre su üzerinde kalıp ileriye doğru gidiyor olmalısınız.
Sonuç
Bu makaleyle umuyorum ki suyun içerisinde olmanın göz kokrutucu olmadığını ve suyun üzerinde durmanın gayet kolay olduğunu anlamışsınızdır.Suyun üzerinde durabilme hissini sevmeye bile başlayabilirsiniz. Biraz zaman ve pratikle su korkunuzun üstesinden geleceğinizi umuyoruz. Acele etmeyin, haftalar ya da aylar sürse bile egzersizleri aceleye getirmeden yapın!
Bir cevap yazın