• Skip to main content
  • Skip to footer

0216 367 00 15

info@havuzsauna.com

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
Havuz Sauna

Havuz Sauna

Periyodik Sektörel Dergi

HAKKIMIZDA
ABONELİK
İLETİŞİM

  • ANA SAYFA
  • HABERLER
  • Dosya Konuları
  • RÖPORTAJ
  • MİMARİ
  • YENİ ÜRÜNLER
  • HAVUZ
  • SAUNA
  • PEYZAJ-TASARIM
  • E-DERGİ ARŞİV

“Standartlara Uyulması Konusunda Problemler Var”

Temmuz 8, 2021 by cigdem Leave a Comment

Spread the love

 

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemil Kocatepe, yürürlükte bulunan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nde havuzlarla ilgili yeterli hüküm bulunmadığını söyledi. Kocatepe, Havuz&Sauna Dergisi’ne verdiği röportajda havuzlarda elektrik projelerinin Elektrik Mühendisleri Odası tarafından verilmiş SMM belgesine sahip elektrik mühendisleri tarafından yapılması ve imzalanması gerektiğini vurguladı.

Havuz Tesisatlarında üst düzey güvenlikli elektrik sistemlerinin kurulmasının önemi nedir? Bu sistemler kurulurken nelere dikkat edilmeli?

Havuzların su ile elektriğin bir arada olduğu yapılar olması nedeniyle insan hayatının korunması anlamında elektrik sistemlerinin güvenliği çok önemlidir. Su elektriği ilettiği için herhangi bir elektrik kaçağı durumunda, su içindeki insanlar ve diğer canlılar elektrik akımına maruz kalırlar. Başka bir deyişle elektrik çarpması denilen olay meydana gelir. Geçmiş yıllarda bu tür olaylar yaşanmış ve basında yer almıştır. Bu sistemler kurulurken suyla temas eden ve koruma (su sıçrama) mesafesindeki elektrikli cihazların (aydınlatma armatürü vb.) geriliminin 12V’dan fazla olmaması, 230V kesinlikle kullanılmaması gerekir. Havuzun topraklama sisteminin yönetmeliklere uygun yapılması gerekir. “Tüm elektrik tesisatında kaçak akım koruma cihazları kullanılmalıdır.”

Birçok mühendislik disiplininin bir arada hizmet verdiği projeler arasında yer alan yüzme havuzu projelerinde elektrik mühendisliğinin önemi nedir?

İnsan hayatının korunması açısından elektrik mühendisliği birinci derecede önemlidir. Ayrıca suyun temizlenmesi, ilaçlanması için gereken sistemlerin düzgün çalışabilmesi, havuzun aydınlatmasının doğru yapılması da elektrik mühendisliği konuları içerisinde yer almaktadır.

Yüzme havuzlarına ilişkin, ülkemizdeki yönetmeliklerde belirlenen elektrik tesisatlarının yapılması ve güvenlik tedbirleri ile ilgili uygulanan kural ve standartlar konusunda neler söylemek istersiniz. Bu standartları dünya ülkeleri ile kıyasladığımız zaman hangi noktadayız?

Avrupa Birliği (EN) standartları TSE tarafından Türkçe’ye çevrilerek yayımlanmaktadır. Bunların arasında havuzlarla ilgili standartlar da bulunmaktadır. Ancak bu standartlar hakkında bilgi sahibi olunması ve uyulması konusunda problemler bulunmaktadır. Standartlar TSE tarafından yüksek fiyatlara satıldığı için mühendisler satın almada güçlük yaşamaktadır. Yönetmelikler konusunda  elektrik mühendisliği açısından ciddi problemimiz bulunmaktadır. Yürürlükte bulunan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği’nde havuzlarla ilgili yeterli hüküm bulunmamaktadır. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından 3 yıllık bir çalışma ile hazırlanıp 2005 yılında ilgili bakanlığa teslim edilen “Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Değişiklik Taslağı”nda havuz elektrik tesisatları ve alınacak önlemler ayrı bir bölüm olarak, Avrupa Standartları’na uygun şekilde ayrı bir bölüm olarak tariflenmiştir. Ancak 16 yıldır yönetmelik taslağı Bakanlık tarafından yayımlanmadı. Yönetmelikler hem kolay ulaşılabilir olması, hem mühendislerin takip etmesi, hem de uyulmasının zorunlu olması açılarından çok daha önemlidir. Bakanlıkta taslak olarak bekleyen yönetmeliğin yayımlanması halinde havuz elektrik tesisatları çok daha güvenli ve standartlara uygun yapılacaktır.

Havuz mimarilerinde çeşitli sistemler için kurulan elektrik tesisatının, periyodik çerçevede kontrol edilmesi neden önemli? Bu kontrollerin yapılmaması durumunda yaşanabilecek sorunlar nelerdir?

Periyodik kontrollerin yapılması her şeyden önce insan hayatı için önemlidir. Tesisat başlangıçta doğru yapılmış olsa bile zaman içinde niteliklerini kaybetmiş olabilir, bu da tehlike demektir.

Elektrik tesisatlarının uluslararası normlara uygun ve güvenli bir şekilde yapılması konusunda oda olarak önerileriniz nedir?

Öncelikle elektrik projelerinin EMO tarafından verilmiş Serbest Müşavir Mühendis (SMM) belgesine sahip elektrik mühendisleri tarafından yapılması ve imzalanması gerekir. İnşaat sırasında da yapılan tesisatlar yapı denetçisi ve proje müellifi tarafından denetlenmelidir.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bu konuda en önemli sorun halka açık havuz tesislerinin öncelikle standartlara uygun olarak yapılması, sonrasında özellikle meydan, park, bahçelerdeki tesisatların belediyeler ve ilgili kuruluşlar tarafından sık aralıklarla (yaz aylarında aylık olarak) kontrol ve denetimlerinin yapılması halkın, canlıların can güvenliği sağlanması açısından çok önemlidir.

 

Category iconRöportaj

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


− beş = üç

Dergimize reklam vermek ister misiniz?

Markanızın tanıtımını yaparak sektördeki yerinizi sağlamlaştırın...

İLETİŞİM

Footer

Merkez

İdealtepe Mahallesi Denizciler Sokak
No: 14/5
Maltepe / İSTANBUL

0216 367 00 15

info@havuzsauna.com

Künye

İmtiyaz Sahibi
Bayram Yıldız
bayram@havuzsauna.com Genel Yayın Yönetmeni
Sanem Ataman Yıldız
Editör
Çiğdem Kurut
cigdem@havuzsauna.com Sosyal Medya ve Data Yönetim Sorumlusu
Alihan Kurut alihan@havuzsauna.com Grafik Tasarım
Emin Petek

Lokasyon

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Kariyer Medya Yayıncılık Reklamcılık ve Tanıtım Hizmetleri