SONSUZLUK HAVUZLARI YAPIMINDA
BİR CEP KILAVUZU
Havuz yapım projelerinde kimi ihmallerden dolayı aniden ortaya çıkan, ciddi, ancak kaçınılması mümkün hatalarla karşılaşılabiliyor. Bu hataların büyük kısmı ya da diğerlerine oranla daha korkunç olanları çoğunlukla sonsuzluk havuzlarında görülüyor. Şu anda hepimizin bilmesi gereken şey, bu havuzların özel tasarım ve inşaatların başlıca dayanağı haline geldiği. Egzotik ve hatta futurist olarak görülen sonsuzluk havuzları (ya da bazılarının adlandırdığı gibi ‘infinity havuzlar’) özel satışlardaki en yaygın tasarım öğelerinden biri.
Popülerliklerine dayanarak sonsuzluk havuzlarının doğru şekilde tasarlanmasının ve inşaa edilmesinin son derece pratik ya da otomatik bir sisteme dayalı olduğunu düşünebiliriz. Ancak ne yazık ki durum hiç de böyle değil. Hatalar ve arızalar çok normal sayılıyor ancak durumu bir gözden geçirirsek görebiliriz ki, düzgün bir işleve sahip olmayan proje, ev sahibinden müteahhite ve hatta endüstriye kadar projeye dahil olan herkes için kötü sonuçlar doğurur.
Sonsuzluk havuzu projelerinin yetkin firmalar tarafından yönetilmesi gerekiyor. Söylenecek çok şey var ancak durumu eski bir deyimle ifade edecek olursak; bu bir roket bilimi değil. Bazı temel konularda yardımcı olması için en yaygın hataların bir listesi oluşturulabilir diye düşünüyoruz.
ÖNEMLİ NOKTALAR
Cep kılavuzu, el kitabı ya da kopya kağıdı, nasıl adlandırırsanız adlandırın burada önemli olan, sonsuzluk havuzu üzerinde yapılan çalışmalar sırasında, başarı ve hata arasındaki farkı oluştururken burada belirtilen maddelerin kritik öneme sahip olması. Önem sırası tartışılabilir ve duruma göre değişebilir ancak bu noktaları doğru anlamazsanız, sorunlar sizi takip etmeye başlayacaktır.
Çanak Boyutu ve Biçimi: En sık yapılan ve en ciddi olması muhtemel hatalar, tasarım sırasında ve yeterli boyuta sahip bir çanak yapımında oluşan hatalardır. Çanak boyutunu hesaplamada kullanılan çeşitli formüller var ancak asıl önemli olan çanağın, havuz kenarı boyunca akan suyu alacak kapasitede olması. Bu ihtiyaç doğrultusunda temel faktörleri dikkate almanız gerekir: geçiş halindeki su, havuza girenler dolayısıyla suda oluşan kabarma and rüzgar. Sonsuzluk havuzlarında genel olarak geçiş halindeki su, yukarıda yer alan havuzu yeterli oranda yükseltecek hacme sahip olmalıdır ki, böylece üzerinden akarak tüm kenarı ıslatabilsin. Kenar pompası işlev halindeyken su bendi duvarı üzerinden taşacak miktarda suyu da içerir. Unutmayın ki su, kenardan çanağın ne kadar uzağına akarsa, daha fazla hacimli su geçiş halinde olacaktır.
Bu, kenardaki işlevi gerçekleştirmek için gereken tüm suyu alacak kapasitede bir çanağa sahip olmak zorunda olduğunuz anlamına geliyor. Bu basit bir hidrolik hesap ama eğer tahmininiz yetersiz ölçüde olursa, sonuçlar vahim olacaktır.
Tecrübelerini paylaştığımız firmalardan biri pahalı bir yamaç projesi için danışmanlık yapıyordu. Bu proje dolgu üzerine inşa ediliyor ve taşmalı alan 18 inç derinliğinde. Pompayı açınca yeterli miktarda su yukarıda akmaya başlayamadan sistem çanaktaki suyu çekiyor. Projedeki başlıca problem bu ve onarmak muhtemelen pahalı olacak.
Bir de, “havuza giren kişiler dolayısıyla suda oluşan kabarma” diye adlandırdığımız, insanların havuza girmesi sonucu kabaran suyu alması için ek hacme ihtiyacınızın olması konusu var. Kuşkusuz, belirli bir zamanda kaç kişinin havuza gireceği hakkında bilgi eksikliği olması nedeniyle bunu hesaplamak zor.
70 kilo ağırlığında bir kişi 18.5 galon suyun kaybına yol açıyor. Yani en fazla 10 kişinin havuza girdiğini varsayarsak bu basit bir hesap. Rüzgar, çanak tasarımını etkiliyor fakat tamamen başka şekilde. Hava rüzgarlı olduğu zaman çanağın kenar üzerinden akan suyu alacak kapasiteye sahip olması gerekiyor. Eğer rüzgar suyu çanağın ötesine sürüklerse havuzun altındaki eğim aşınabilir ve bu, birçok ciddi probleme yol açabilir. Oluğun ne kadar geniş olması gerektiği dökülme yüksekliğine ve tahmini rüzgar hızına bağlıdır. Rüzgarın hangi yönden estiğini ve çanak tasarımını ne şekilde etkilediğini bilmek önemlidir.
BENT DUVARLARININ SU YALITIMI
Taşma kenarı ya da bent duvarından giren suyu azaltmak, sonsuzluk havuzlarında kritik öneme sahip bir konu. Uzmanlar her zaman “pozitif ve negatif” taraflı su yalıtımı için uygun bir su yalıtımı ajanının kullanılmasını tavsiye ediyorlar ve bu, su yalıtım ürününün her iki tarafa ve desteksiz kenar duvarlarına uygulanması anlamına geliyor. Birçok müteahhit önce yeraltı kristalini kullanmayı seçiyor, sonrasında ise su yalıtımlı bir membran uyguluyor.
Uygun olmayan su yalıtımı suyun duvara doğru işleyiş riskini artırıyor, ve bu da duvarın dış kısmındaki yüzeyin tabakalara ayrılmasına ve/veya mineral artışından zarar görmesine neden olabilir.
SU MİGRASYONU
Bu sıklıkla kaçırılan fakat oldukça önemli bir etkiye sahip bir nokta. Suyun tutma havzasının ötesine döküldüğü bazı projeler oluyor. Suyun girmesi gereken yere gidebilmesi için önlem almazsanız, havzanın dışına dökülen su eğime veya havuzun temeline zarar verebilir. Çözüm, kenarın uç kısımlarında suyu havzaya doğru yönlendiren küçük tamponlar ya da konturlar oluşturmak.
HAVUZ İÇİN OTOMATİK SU DOLDURMA SİSTEMİ
Sonsuzluk havuzlarında tipik olarak, buharlaşma ve sıçramayı telafi etmek için otomatik bir doldurma sistemi olması gerekir. Otomatik doldurma üniteleri genellikle ana havuzun üst kısmına değil, çanağın taşma kenar duvarının alçak seviyelerine yerleştirilmelidir. (Havuzun üst kısmındaki su seviyesi dolu kalacaktır, bu nedenle üst kısımlar için otomatik doldurmaya ihtiyaç yoktur. Bunun tam tersi çanağın daha altı su seviyesinin değiştiği alandır ve seviye önemli ölçüde değişir. Burası buharlaşma ve sıçramanın net sonuçlarını göreceğiniz alandır.)
Buna ek olarak, bazı yapımcılar bentin alt kısımlarında elektronik seviyeleme sistemi yerine ucuz şamandıra valfi kullanır. Unutmayın ki pompayı açar açmaz çanağı tahliye ediyorsunuz ve suyu havuza geri akıtıyorsunuz. Su çanaktan, geçiş halinde olan su miktarıyla eşit oranda dökülür ve bu, yanlış şekilde yerleştirilen şamandıra valfini, pompa çalışırken çanağı sürekli olarak doldurması için tetikler. Sonra, pompa kapatıldığında geçiş halinde olan su çanağın alt kısmına dökülür ve tankı aşırı yükler. Bunun sonucu olarak suyun çanağın üst tarafına ya da taşan suyun üzerine dökülmesine neden olur.
Elektronik su seviyeleme cihazında bir yüksek nokta ve bir alçak nokta bulunur. Yüksek nokta, havuza girenlerin fazla yük yarattığı durumlarda geçiş halinde olan suyu tutmak için kenar pompasını aktive eder. Alçak nokta ise optimal işlev seviyesinde tutulur. Seviye düştüğü zaman su doldurma hattını üst tanka doğru tetikler ve su hacmini dengeler.
DESTEK YANSIMALAR
Taşmalı havuzlarda görülen diğer bir hata, tesisatçının dönüş hatlarını su yüzeyinde dalgacıklar oluşacak şekilde, böylece su yansıma kalitesini bozacak şekilde yerleştirmesi. Birçok müşteri taşmalı havuz seçiyor çünkü yüzeyin bir cam tabakası gibi görünmesini istiyor. Su ne kadar durgun olursa, yarattığı etki daha güzel olacaktır. Bu nedenle, yüzeydeki bozulmayı minimum seviyede tutmak için saptırıcılarla beraber taban besleme nozulu
kullanmanız gerekir.
TUTMA HAVZASI DÖŞEMESİ
Alt çanaktaki su seviyesi çok dalgalandığı için, genellikle birçok havuzda yapıldığı gibi sadece 6 inç değil, 18 inçlik döşeme yapılır. Döşeme bandının daha geniş tutulması, değişen nemli-kuru koşullarda muhafaza edilemeyen alçı/çakıl döşemeleri koruyacaktır.
AYRI FİLTRASYON VE KENAR ETKİLİ SİRKÜLASYON
Havuzun üst kısmındaki sirkulasyon için su yüzeyinde kevgirle beraber değişken hızlı pompa ve filtre kullanın, böylece kenar üzerinde yüzen birikintiler minimuma düşer.
Uzmanlar, kenarda taşmayı engellemek için ikinci bir değişken hızlı pompa ve filtre kullanımını öneriyorlar. Değişken hızlı pompa, bent duvarını mümkün olan en az suyla ıslak tutabilmenizi sağlar ve böylece enerji tasarrufu da yaparsınız. Aynı zamanda bent duvarını gün içerisinde ıslak tutmak, döşeme ve taşlardaki mineral artışını da azaltır.
Bir cevap yazın