“2014 BiTERKEN”
Yıl sonu degerlendirmeleri ve yeni yıl hedefleri…
Pina Havuz Ekipmanları / Pazarlama Müdürü / Tolga Selvi
[one_half_last]
2014’ü geride bırakırken genel bir değerlendirme alabilir miyiz sizden? Nasıl bir yıldı firmanız açısından?
2014 hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl oldu. Dünya çapında bir marka olma isteğimize bir adım daha yaklaştık. Yurt içinde pazarlama faaliyetlerimize ağırlık vererek Türkiye çapında büyümeye devam ettik. Birçok bayi sözleşmesi imzaladık.
Yıl içinde bizim için çok önemli olan bayi eğitimlerine yenilerini katarak, Çev. Müh. Erman Bezer ile birlikte Bursa ve İzmit’te havuz operatörlük kursları gerçekleştirdik. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı 48 saatlik eğitimlerin ardından, sınavlardan başarıyla geçen 67 katılımcıya havuz operatör belgelerini teslim ettik.
[/one_half_last]
2013 yılında 63 ülkeye ihracat yaparken 2014 yılında bu sayıyı 67’ye cıkardık. Yurdışında katıldığımız fuar sayılarını %40 artırdık ve genel olarak hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızın sonuçlarını alarak bu seneyi iyi bir şekilde kapattığımızı düşünüyorum.
Peki sektör açısından nasıl bir yıldı?
Sektör açısından genel itibariyle iyi bir yıl geçtiğini söyleyebiliriz. Piyasadaki rekabetin artması yeni ürünlerin sağlanmasına ve daha kapsamlı hizmet verilmesine teşvik etti. Bu doğrultuda gelişmeleri takip ettiğimiz için rekabette yerimizi doğru belirleyip Pina’yı bir basamak daha yukarı taşıdık.
Ülke ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye ekonomisinin uzun vadeli ekonomik performansı iyi görünmektedir. Ekonominin büyüme performansı 2013 yılındaki gibi istikrarlıdır ve 2014 yılında da ekonomik büyüme ağırlıklı olarak ithalatla, dış finansmanla gerçekleşmektedir.
Önümüzdeki sezon için neler var gündeminizde?
Önümüzdeki sene için çalışmalarımıza aylar öncesinden başladık. 2015 yılında havuz pazarında sürdüreceğimiz müşteri odaklı yeni stratejilerimizle ilgili ofis içi arge toplantılarımız hâlâ devam etmektedir.
Bursa ve İzmit’te verilen havuz operatörlük belgelerini 2015 yılında daha geniş bir bölgede vermeye devam edip sektöre daha başarılı, bilgili, var olan tecrübeleri eğitimlerle pekiştirilmiş, teknik donanımlı havuz operatörleri kazandırmaya devam edeceğiz.
İhracat hedeflerimizi yükselterek yurtdışında da daha geniş bir pazara açılmak, ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmaya devam etmek ilk hedeflerimiz arasında. Yurtiçi ve yurtdışı fuar organizasyonlarında yeni ürün yelpazemizle yer alıp Pina Havuz Ekipmanları’nı tanıtmak, daha geniş bir pazara ulaşmak ve hizmet verebilmek adına edindiğimiz misyonlarımız içindedir.
Tüm Plastik Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hakkı Uysal
[one_half_last]
Ülke ekonomisini etkileyen birçok faktör var. Ortadoğu kaynayan bir kazan. Bütün dünya geçen sene iktisadi bir kriz yaşadı. Bu krizin Türkiye’yi çok fazla etkilediği söylenemez. Ancak çevremizdeki ve Ortadoğu’daki savaşların ülkemizi etkilediği açıktır.
[/one_half_last]
“KULLANICILARA YEPYENİ ÖZELLİKLER SUNUYORUZ”
2014 senesi 2013 senesine kıyasla iç piyasa açısından bir atılım senesi olmadı, satışlarda büyük bir artış olmadı. Ancak böyle seneler bizim için cazip oluyor, kendimizi yeniliklere veriyoruz. Firmamız, pompalarda büyük atılımlar yaptı. Pompa gamımızı genişlettik. 1/4 HP’den 1 HP’ye kadar Hamsi Serisi ile 5 farklı güçte pompa piyasaya sürdük. 7,5 HP ve 10 HP’den oluşan Tufan Serimizi tamamen yeniledik. Bu serimize 7,5 – 10 HP’ye ilave olarak 12,5 HP gücündeki pompayı da ilave ederek Süper Tufan Serisi adı altında yeniledik. Dünya liderliğimizi ilan ettiğimiz, Avrupa’dan ödüllü Tsunami Serimizi 40 – 50 – 60 HP Sultan Serisi ile katladık. Dünyada, bu konuda, karşımızda kimse kalmadı. Kendi kendimizle yarışıyoruz. Bu sene çıkarttığımız bu 3 seri pompalarda, teknolojisiyle, yeni buluşlarıyla kullanıcılara yepyeni özellikler sunuyoruz. Önfiltrenin çok kolay açılabilen kelepçeli kapakları, eksantrik olan büyük süzgeç, pompanın çok daha sağlam bir şekilde zemine bağlanmasını temin eden gömme yuvalı ayak yeni buluşlarımızdır.
Bu yeniliklerimiz dünyada ses getirdi. Bütün dünyaya mal satan Çin’e 7,5 HP’den 30 HP’ye kadar pompalarımızı büyük miktarda ihraç ettik ve ediyoruz. Aynı şekilde dünyanın en büyük yüzme havuzu pazarına sahip Amerika Birleşik Devletleri’ne 3,5 HP’den 30 HP’ye kadar pompalarımızın ihracatını yapıyoruz. Bu sene kasım ayında gerçekleşecek Lyon Fuarı’nda bütün bu ürünlerimizi sergileyeceğiz. Çok geniş bir güç yelpazesindeki bu pompalarla ve büyük yeni seri pompalarımızla Avrupa’ya ve bütün dünyaya yine ses getireceğimiz kesindir. Yine bu sene içerisinde 6000 m2’lik genel merkez ve depo satış binamızın inşaatına başladık. 2015 senesi sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz.
“DERNEK FONKSİYONLARINI YİTİRMİŞ GÖRÜNÜYOR”
2014 senesinde sektörünümüzde gözle görülür bir sosyal faaliyet ve ticari bir ilerleme olmadı. Var olan UHE derneğimizin de fuar dışında bir faaliyeti olmadı. Dernek fonksiyonlarını yitirmiş görünüyor.
Piyasada son çıkan çek kanunundan sonra geri dönen çekler, senetler arttı. Dolayısıyla bir ceza uygulaması olmayan çeklerin ticari ahlakımızı etkilediği, fırsatçılara gün doğurduğu görülüyor. Tüm bu aksaklıkların kısa zamanda düzelmesini umuyoruz. Çocuklarımıza, torunlarımıza suçluların cezalandırıldığı bir ülke bırakmak isterim.
“2015 SENESİNİN BARIŞ VE EKONOMİK ATILIM SENESİ OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”
Ülke ekonomisini etkileyen birçok faktör var. Ortadoğu kaynayan bir kazan. Bütün dünya geçen sene iktisadi bir kriz yaşadı. Bu krizin Türkiye’yi çok fazla etkilediği söylenemez. Ancak çevremizdeki ve Ortadoğu’daki savaşların ülkemizi etkilediği açıktır. 2015 senesinin barış ve ekonomik atılım senesi olmasını temenni ediyorum.
“ÜZERİNDE ÇALIŞILACAK OTUZA YAKIN PROJEMİZ VAR”
Yukarıda da bahsettiğim gibi 2015 yılında büyük genel merkez binamıza taşınmayı planlıyoruz. Araştırma geliştirme konusunda departmanımızda, üzerinde çalışılacak otuza yakın proje var. Piyasanın talebine göre bu projeleri neticelendireceğiz. İhracat atılımlarımız genişleyerek devam edecek. Büyük bir pazar olarak sadece Amerika durmuyor önümüzde, Afrika da var.
Artes Havuzculuk Yönetim Kurulu Başkanı Üzeyir Uludağ
[one_half_last]
“HAVUZCULUK SEKTÖRÜNDE YAŞANANLAR DA ÜLKEDE OLUŞAN EKONOMİK VE SOSYAL YAPININ DOĞAL BİR PARÇASIDIR”
Yaklaşık 30 yıldır bu sektördeyiz, yeni pazarlar aramıyoruz veya reklam çalışmaları yapmıyoruz. Eski bir firma olduğumuzdan referanslarımızın ve tanınmışlığımızın avantajlarını değerlendiriyoruz. Ancak son yıllarda müşteri ve rakiplerimizin davranışlarında olumsuz gelişmeler olduğunu gözlemliyoruz.
Bu gelişmelerin, ülkenin ekonomik ve sosyal durumundan bağımsız olmadığının da farkındayız. Ekonomik gelişmişlik ölçütlerinden biri olan GSMH’nın kişi başına 10.000 Dolar‘a ulaştığı ülkemizin geçmiş yıllarla kıyasladığımızda iyi durumda olduğunu söyleyenler var. Lakin gelişmiş ülkelerdeki kişi başına düşen GSMH ve gelir dağılımındaki eşitlik/eşitsizlikle kıyasladığımızda durumumuzun hiç de iç açıcı olduğu söylenemez.
[/one_half_last]
Ülkedeki gelişimin tek ölçütü GSMH değil doğal olarak. Ülkedeki yasa ve yönetmeliklerin çağdaş hukukun üstünlüğünü savunması ve demokratik olması da önemli bir ölçüt. Siyasi iktidarın yönetim şekli ve algısı insan davranışlarını da, ekonominin işleyişini de derinden etkilemektedir. Ülkeyi yönetenlerin mevcut yasalara uymadığı bir ortamda, insanların günlük ilişklerindeki normlardan söz etmek mümkün olmuyor. Üretimin olmadığı, yasaların uygulanmadığı, insanların tüketim kölesi olduğu bir ülkede daha iyi şeyler beklemek hayalcilik olur.
Bu tür ülkelerin ekonomisine ve işleyişine yandaş, fırsatcı, kapkaçcı anlayışlar egemen olur. Havuzculuk sektöründe yaşananlar da ülkede oluşan ekonomik ve sosyal yapının doğal bir parçasıdır. Firma olarak denetimsiz, standart ve yönetmeliklere önem vermeyen müşteri ve rakiplerle mücadele ediyoruz; fiyatların dip yaptığı, müteahitlerin ödemeyi istediği koşullarda istediği gibi yaptığı/yapmadığı bir ortamda iş yapmaya çalışıyoruz. Olumsuzluklara rağmen çalışmalarımızı sürdürüyoruz, ayaktayız.
“PAZARIN KISA SÜREDE DÜZELECEĞİNİ SANMIYORUM”
Konuya sektör açısından baktığımızda, izlenen konut inşaatı politikasına bağlı olarak iç pazarın geleceğinin umut verici olmadığını görüyoruz. Önümüzdeki yılın 2014’ten farklı olmayacağını, sektörün stabil kalacağını söyleyebiliriz. Özellikle havuz ekipmanları üreten firmaların dış pazarlara daha fazla yöneleceğini sanıyorum.
Ülkemizdeki üretici firmalar her şeye rağmen dış pazarlarda kendilerine yer bulabiliyorlar. Taahhütçü firmalar için dış pazarda bir daralma olduğunu, Türkmenistan ve Azerbeycan’daki yatırımların devam etmesine karşın rekabetin olumsuz etkilerinin belirleyici olacağını düşünüyorum. Özellikle ülkemizin izlediği Ortadoğu politikasının olumsuzlukları ve İŞİD saldırıları bölgede iş yapan firmaları olumsuz etkiliyor. Bu pazarın kısa zamanda düzeleceğini sanmıyorum.
Afrika’daki yatırımlar bu ara gündemde. Türk müteahitler Afrika’nın değişik bölgelerinde iş yapıyor, ancak dünyadaki bazı gelişmeler ve Ebola virüsü bu pazarın gelişmesini engelleyebilir.
Sektördeki en önemli problemlerden birisi de, iş yaptıran özel ve kamu kurumlarının çoğunlukla standartlara uygun projelere isteyerek veya istemeyerek sıcak bakmaması. Özellikle yerel yönetimlerin ve özel idarelerin ihaleye çıkartılan işlerinde standartlara uygunluk olmadığı gibi, amacına uygun olmayan havuz projelerini ihale ederek yaptırıyorlar. İhale yasası ve bürokratik engeller yüzünden de, ilgili yöneticiler projelerin düzeltilmesinde insiyatif kullanamıyorlar. Ancak bu işlerde yerel yönetim ve devlet adına davranan bürokratlar kamu kaynaklarının israf edilmesine ve kamunun zararına neden oluyorlar.
Üretime yönelik politikaların geliştirilmediği, arge ve inovasyonun konuşulmadığı, bilim ve sanatın önemsenmediği ülkelerde gelişmekten, teknoloji üretmekten, üretim ve çağdaş sosyal gelişmeden söz etmek mümkün değildir. Sektörümüzde ve diğer sektörlerde yaşanan sorunlar ülkemizde yaşananların yansımasıdır.
Ülkemizde normlara uygun davranışlar geliştirilmediği, üretime yönelik politikalar hayata geçirilmediği, eğitimde 4+4 uygulaması ve telelojik anlayış hakim olduğu, her alanda bilim ve bilimsellik bilerek ihmal edildiği sürece sektörümüzdeki ve ülkemizdeki sorunları daha uzun yıllar tartışacağız gibi görünüyor.
“EKONOMİK DARALMA 2015’TE DE DEVAM EDECEK GİBİ GÖZÜKÜYOR”
Firmamız açısından gelecek sezona bakarsak, 2014’ten sarkan işlerimizi bitirip teslim edeceğiz. Bağlantı yaptığımız ama henüz başlamayan yurt içi ve yurt dışı projelerimiz var, yeni teklif çalışmalarımız var. 2015 iş açısından problem olmayacak, ancak haksız rekabet ve zamanında yapılmayan ödemeler yüzünden ekonomik daralma gibi sorunlar 2015’te de devam edecek gibi gözüküyor.
YAPTES A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akgün
[one_half_last]
“MEVSİMSELLİK” KAVRAMININ SONA ERDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİZ
Yaklaşık 35 yıllık havuzculuk, 41 yılı aşkın süredir de mesleki iş hayatımın içinde, aidiyetinden her zaman mutluluk duyduğum sektörümüzün gelişimini, yıllar boyunca yaşama ve izleme fırsatım oldu. Başlangıç yıllarında bireysel müşteri bazında hizmet verme, proje yapma ve üretim, taahhüt çalışmaları doğal olarak mevsimseldi. Üretim ve montaj için Kasım-Mayıs ayları arasında pik yapan bir çalışma düzenimiz bulunmaktaydı.
Bugün ise sektör olarak inşaat projelerinde yer aldığımızdan birçok firma için “mevsimsellik” kavramının sona erdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
[/one_half_last]
Biz YAPTES olarak da uzun yıllardır devamlılık arz eden büyük projeler içinde yer almaktayız. 3 yıldır devam eden bir mega projede uygulama, üretim, imalat ve montaj aşamalarında görev alan firmamız, aynı süreç içinde 2 büyük otel projesinde ve 4 ayrı konut yerleşkesinde havuz, gölet ve şelale yapım işlerini tamamlamıştır.
Yıllardır bilgi, donanım ve deneyimlerimiz ile oluşturmaya çalıştığımız YAPTES (YPTS) markamızın, yeni jenerasyonumuzda da aynı misyon verileri ile devam etmesi için çaba göstermekteyiz.
“UHE’NİN BİRAZ DAHA AKTİF OLMASINA DESTEK OLMALIYIZ”
2014 yılının sektörümüz açısından değerlendirilmesini yapabilmek için elimizde çok fazla kriter bulunmamaktadır. Zira UHE Ulusal Havuz Enstitü derneğimiz içinde, fiilen yer aldığım zamanlarda da üzerinde durduğum istatistiksel bilgi ve arşiv oluşturma hedeflerimizi bir türlü tutturamadık. Ortak bir bellek oluşturma çabası sektörümüz için çok önemli bir eylemdi. Bu sayede geçmişimizi bilerek, geleceğimizi sektörel olarak dizayn etmemiz, hedefler koymamız, optimize yatırımlar yapabilmemiz ve gerçek büyüklüğümüzü tespit edebilmemiz mümkün olacaktır.
Ancak UHE’nin biraz daha aktif olmasına ihtiyacımız vardır ve bu konuda kendilerine destek olmalıyız. 2014 yılı değerlendirmesini sektörümüz açısından daha objektif yapabilmemizin yolu da budur. Duyumlarımız ve yakın ilişkideki mesai partnerlerimizden edindiğimiz intiba, yoğun bir çalışma temposunun varlığı, yerli üretim firmalarımızın, üretimlerinin %40-60 kadarlık bir bölümünü yurtdışına ihraç ettikleri şeklinde.
Bu olumlu gidişin, kâr oranlarının düşüklüğü, haksız rekabet koşullarının acımasızlığı, her zaman en büyük müşteri pozisyonundaki devlet projelerinin belli taahhüt gurupları içinde kalması gibi sebeplerle baltalanmaktadır.
“SEKTÖRÜMÜZ VE ÜLKEMİZ İÇİN İYİ SONUÇLAR ALABİLMEYİ UMUYORUZ”
Ülke ekonomisini değerlendirme yetkinliğinde ve uzmanlığında olmadığımı düşünüyorum. Ancak 41 yıllık çalışma deneyimimiz göstermiştir ki, geçmişte, ülke potansiyellerimizin doğru yönlendirilemediği, yönetilemediği, nüfusumuz artarken, global taleplerimiz büyürken, çözüm olarak ekonomiyi küçültmeye çalışan zihniyetlerin dar görüşlülüğünün acılarını çektik. Günümüzde ekonomiyi rayına oturtma ve ulusal gelirimizi (GSMH) yükseltme çabalarının dayanağı; reel ekonomi olarak adlandırabileceğimiz üretim artışı, yeni sınai yatırımlar, tarım alanlarının verimli kullanımı, çağımızın taleplerine uygun ve teknolojik, yükte hafif, pahada ağır olarak nitelendirebileceğimiz, enerji geri kazanımı ya da yenilenebilir enerji kaynakları üretimlerine yönelik yatırımlar olmalıdır.
Bunun yerine inşaata ve sürekli dış kaynak akışına bağımlı, menkul iradına dayalı, tüketim ekonomisinin pompaladığı bir veri kirliliği içinde bulunmaktayız. Çevremizde bulunan ülkelerin çoğunun güven ve barış ortamından yoksun bir şekilde oluşturduğu bulanıklığın içinden, sektörümüz ve ülkemiz için iyi sonuçlar alabilmeyi umuyoruz. Avrupa’daki ülkelerin 2008 yılından bu yana yaşadıkları ekonomik krizlerin etkilerini ülkemizde hissetmememiz mümkün değildir.
Fazla karamsar olmadan, adaletli gelir dağılımını, hukuksal düzeni, barış ve istikrarı sürekli düşünür ve bu yolda gerçek yurtsever duygularla çok çalışarak yeni nesillerimizin gelişmesine olanak tanırsak, dünyanın bugünkü konjoktörünün bize sunduğu şansın farkına varır ve iyi kullanırsak, önümüzdeki yılların ülkemiz için aydınlık olacağı kanaatindeyim.
“YENİ JENERASYON REHBERİMİZ OLACAKTIR”
Önümüzdeki sezonda önceliğimiz mevcudumuzu koruyabilmek, yeni projelerde yer almak, YPTS markamız ile üretimini sürdürmekte olduğumuz AISI-316 paslanmaz çelikten mamul ürünlerimizi çeşitlendirmek, 1985 yılından beri distrübite ettiğimiz ve uygulamalarımızda sıkça kullandığımız İsveç-PAHLEN markalı ürünlerimizin, sektörümüzce daha çok kullanımını sağlamak, yeni ürünlerle bayilik ve satış anlaşmaları yapmak. Bu konuda yetişmiş personelimiz ve nitelikli yeni jenerasyonumuzun talep ve düşünceleri de rehberimiz olacaktır.
Bir cevap yazın