KLOR JENERATÖRLERİ İLE; KENDİ KLORUNUZU KENDİNİZ ÜRETİN
Havuzunuzda dezenfeksiyonu sağlamak artık daha kolay! Pahalı ve endüstriyel olarak üretilmiş olan klor türevlerini satın almak, taşımak, depolamak, ölçekleyerek dozajlama ünitelerine boşaltmak gibi sıkıntılardan kurtulabilirsiniz!
KLOR JENERATÖRÜ NE DEMEKTİR?
[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
Klor jeneratörleri, havuz ve SPA endüstrisine sunulan ilk ve belli başlı alternatif dezenfeksiyon sistemidir. Bu sistem, klorun satın alınması, taşınması, saklanması ve eklenmesi gibi ihtiyaçları ortadan kaldırması sebebi ile kullanıcılara oldukça çekici gelmektedir. Tam olarak klora alternatif sağlamamakta, iyotsuz standart sofra tuzundan kendi havuz sahamızda otomatik olarak klor üretimini mümkün kılmaktadır. Bu sistemde havuz suyu, bir jeneratör (elektrot) hücresinden geçirilerek, su içine önceden katılmış olan tuz, su içinde klor gazına çevrilerek suya karıştırılır.
PEKİ SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Havuz sirkülasyon pompası tarafından basınçlandırılarak filtre sisteminizden geçirilen havuz suyu, filtreden çıktıktan sonra, jeneratör sisteminin elektrot hücresinden de geçişe zorlanır. Tuzlu su, hücre içerisinden geçerken, hazne içerisinde gerçekleşen elektroliz işlemi sonucu hipokloröz asit oluşur. Hipokloröz asit, sıvı, granül veya tablet olsun, herhangi bir klor türevinin havuza tarafınızca eklendiği anda dönüştüğü klor türevidir. Bu şekilde işlemden geçirilen su, havuza döndüğünde, “yeni oluşturulmuş olan klor”, yosun, bakteri ve diğer mikro organizmaların oluşumunu engelleyerek, güvenli ve hijyenik bir yüzme ortamı oluşturur.
[/one_half_last]
Tuz sayesinde hem sağlığınıza hem çevreye verdiğiniz zarar azalacak. Üstelik havuz suyunuzun rengi de değişecek, daha berrak olacak.
[dropcap]D[/dropcap]oğal yollardan, zahmetsizce ve oldukça düşük bir maliyetle üretebileceğiniz “doğal klor” gazı sayesinde, klora bağlı rahatsızlıklarınız ortadan kalkacak, havuz suyunuzun hissiyatı değişecek, çevreye verdiğiniz zarar azalacak, yüzme kıyafetleriniz yıpranmayacak ve havuzunuz eskisinden daha sağlıklı olacak. Üstelik bütün bunlar, kolaylıkla ulaşılabilir, ucuz, kolaylıkla taşınıp saklanabilen, çevreye ve cildinize zararsız tuz sayesinde gerçekleşecek!
Tuz klor jeneratörleri, havuz suyuna eklenen tuzun elektroliz yöntemi ile havuz sahasında klor gazına dönüştürülerek havuz suyuna sevk edilmesini sağlamaktadır.
PEKİ BU TAM OLARAK NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Tuzlu su çözeltisi, elektrolizden geçerken yukarıda belirtildiği gibi hijyenik hale geliyor. Elektroliz hücresi, düşük elektriksel bir akım kullanarak suyu ana elementleri olan Hidrojen ve Oksijene ayırır. İşleme çok ufak miktarlarda sodyum klorür, yani bildiğimiz sofra tuzu eklendiği takdirde, bu ayrışma esnasında hipokloröz asit üretilmiş olur. İşin güzel yanı, işlem sonrasında hipokloröz asitin (klorun) yeniden tuza dönüşmesi sonucu, tuz esasen kullanılmaz ve işlem sonucunda havuz suyundan eksilmez.
Havuz suyundaki tuzun miktarı yalnızca yılda bir veya iki kez, sıçrama suları, ters yıkamalar, yüzücülerin üzerinde havuzdan ayrılan miktarların havuza ilavesi için ekleme yolu ile tamamlanır.
HAVUZUMDA TUZ MU?
Güvenli ve klorlandırılmış bir havuz için gereken tuz miktarı 2500- 4000ppm (gr/ton) arasındadır. İnsan vücudu, 5000ppm (5kg/1000lt) altındaki tuz yoğunluğunu algılayamamakta olup, referans olarak okyanus sularındaki tuz yoğunluğunun 35000-40000ppm olduğunu hatırlatabiliriz.
Açıklamak istediğimiz, havuzunuzda bulunacak olan tuz miktarının genellikle algılanamayacak kadar düşük olduğudur. Ayrıca, gereken miktarda tuz havuza bir kez eklendiğinde, yıl içinde genellikle boşaltma veya ciddi oranlarda su eksiltmesi gerçekleştirilmediği takdirde tekrar tuz ilavesine gerek bulunmamaktadır. Bir diğer nokta da, değerli ve maliyetli havuz ekipmanları için endişelenenler için geliyor, havuzunuzdaki tuz oranı, donanımlarınızı etkilemeyecek kadar düşük miktarlarda olduğundan, ekipmanlarda korozyon oluşumu gibi endişeler de tamamen yersizdir. Son olarak, klor jeneratörü kullanıcılarının tamamına yakınının ortak olduğu bir nokta da, suyun daha yumuşak ve daha rahatlatıcı olduğu, yüzme sonrasında daha yenilenmiş hissedildiği ve cildin daha rahat olduğudur.
BAKIM GEREKSİNİMLERİNDEN BAHSEDELİM
Bu kadar avantajlı olan klor jeneratör sistemleri, aynı zamanda çok düşük bakım ihtiyacı duymaktadır. Elektrot haznesinin veya hücresinin yılda bir kere, genellikle sezon başında sökülerek plastik bir fırça ile kolayca temizlenmesini öneriyoruz.
Her ne kadar gelişmiş sistem yazılımları elektrotların akım yönünü düzenli olarak değiştirmek suretiyle elektrotlar üzerinde oluşabilecek kireç vb. atıkları kendiliğinden temizleme yoluna gitse de, çok yoğun kireçli sularda, ne yaptığınızı biliyorsanız, sulandırılmış hidroklorik asit solusyonu da temizlik aşamasında iş görecektir. Elektronik dijital kontrol ünitelerinin kullanıcı tarafından bakım yapılabilecek herhangi bir parçası olmadığı gibi, zaten herhangi bir bakım ihtiyacı da bulunmamaktadır.
Kısacası söz konusu tuz jeneratörleri olduğunda bakım ihtiyacı yok denecek kadar azdır.
HANGİ TİPTE TUZ KULLANMALIYIM?
Yeterince saf olmadığı için kaya tuzundan mümkün olduğunca uzak durulmaya çalışılmalıdır. Uygunluğu onaylanan tuzlar olarak sofra tuzu, su yumuşatıcı ürünlerde kullanılan tuz granülleri, deniz tuzu kristalleri sayılabilir.
Dikkat edilecek husus, tüm klor jeneratörü üreticilerince belirtildiği şekilde, kullanılacak tuzun mümkün olduğunca saf ve iyotsuz olması gerektiğidir.
TUZU NASIL VE NEREDEN EKLEMELİYİM?
Tuz eklenirken önemli olan esas konu, tamamen çözünene kadar fırça yardımı ile karıştırılması gerektiğidir. Bu işlemi hızlandırmak için sirkülasyon pompanızı açıp su dönüşünü dip emiş ızgarasından almanız (dip emiş ızgarası açıkken havuzda yüzücü bulunmamalıdır) ve (tuzu havuzun çevresinde yürüyerek dağıtmanın aksine) dip emiş üzerine yavaş yavaş boşaltmanız işlemi kolaylaştıracaktır.
İşlemi takiben sirkülasyon pompasını 24 saat boyunca çalışır durumda tutmanız, tuzun havuza tamamen eşit oranda karışmasını garantileyecektir. Ortalama ısıda bir havuzda granül tuzun %60-70 kadarı zaten dibe çökmeden suya karışacak olup, kalan miktar fırça yardımı ile dip emişe doğru yönlendirilerek tamamen çözünmesi sağlanabilir. Kristal ve kırma tuzlarda çözünme biraz daha uzun sürecek olmakla birlikte, aynı yöntemle çözünme hızlandırılabilir. Erimeyi çabuklaştırmak için, dibe çöken tuzu doğrudan dip emişe doğru itekleyin.
www.havuzunuyap.com
Bir cevap yazın