Klasik masajdan, sıcak taş masajına kadar 13 masaj şekli
Masajın hem sağlığımızın korunmasında hem de hastalıklardan kaynaklanan sorunların giderilmesinde büyük bir payı vardır. Dokunma ile mucizeler yaratan mesaj hareketleri, sağlığımızı korumamızı sağlayan önemli bir etkenlerden birisidir. Sağlıklı kalmanın en kolay yollarından biri olan masaj, bugün birçok farklı şekilde kullanılıyor.
Sağlığımızı koruyabilmek için, toksinlerin alındıkları gibi düzenli olarak bedenimizden atılmalarına yardım edecek yollardan biri de ‘Masaj’dır. Bu işlev, yararlı maddelerin dolaşımını arttırıp, toksinlerin atılımını hızlandırarak, bedenimizin bu zararlı maddelerden temizlenmesine ve sağlığımızın korunmasına yardım eder.
Masaj, kaslarımızı canlandırarak kendi özgün yapısına döndürür. Klasik masajın uygulama alanı deri ve kaslardır. Bunların bağlantılı oldukları sinirler ve vücut sıvıları aracılığı ile masajın etkisi vücudun diğer bölgelerine de dağıtılır. Suya attığımız bir tek taşın etrafında, hareler oluşması gibi. Vücuttaki en yaygın doku olduğundan, bağ dokusunun vücut hareketleri üzerinde çok büyük etkisi vardır. Bu doku, kronik stres ve hareketsizlik nedeniyle sertleşip kalınlaşarak hareket yeteneğini yitirir. İşte masaj, dokuların kansız kalmasından kaynaklanan ağrıların giderilmesinde de etkin bir yöntem olup, bu durumların düzeltilmesi için de idealdir.
Masaj, aynı zamanda zihinsel düzeyde de işlev görür. Zihnin gevşemesini sağlar. Virüslere ve hastalık oluşturan mikroplara karşı direnci sağlayan antikorların ve akyuvarların bedendeki üretimini arttırırken, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Masajdaki derinlemesine dokunuşlar, vücut sıvılarını hareketlendirici etki sağlarken, aynı zamanda kanın kalbe ve ciğerlere daha çabuk gitmesini sağlar.
Cilt, masajla çeşitli uyarıları alarak, refleks yoluyla daha derin tabakalara iletir. Masajla tüm organlar pozitif şekilde uyarılıp, canlandırılarak enerji akımı da desteklenir. Bin yıllık geçmişe sahip ayurveda temelli bir hint masajı tekniği olan “champ”, yüz, omuz, boyun ve kafatasını kullanarak yumuşak dokuları harekete geçirmeyi ve bu yöntemle de vücutta enerji dengelerinin korunmasını temin eder.
Masaj şekilleri, çok çeşitlidir. Her bir masajın şekli, özel bir tekniğe ve etkiye sahiptir. Masajda kesintisiz gerçekleşen ritmik el hareketleri sayesinde rahatlama sağlanarak gerginlik giderilir. Fiziksel olarak lenfatik ve endokrin sistem, solunum, sinir, dolaşım, iskelet, sindirim ve bağışıklık sistemine olumlu yönde etki eder.
Masaj Genel Olarak:
- Stres hormonlarını azaltır
- Depresyonu yatıştırır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Ağrıları azaltmaya yardıma olur
Masaj çeşitleri
[one_half_last]
Klasik Masaj:
Anatomik ve fizyolojik esaslara dayalı olarak, Vena ve Lenfa sistemi istikametinde çeşitli manipülasyonlar uygulayarak genel bir gevşeme sağlamak, dolaşımı hızlandırmak, kaslardaki gerginliği azaltmak amacıyla uygulanan bir masajdır.
Derin Doku Masajı:
Kronik ağrılar, hareket kabiliyetinde kısıtlanmalar, postural problemler, kronik kas gerginlikleri, fibromiyalji gibi durumlarda, derinde yer alan kas, faysa ve konnektif dokulara düşük tempo ile derin baskılar uygulayarak yapılan masajdır. Kas dokusuna kol ve dirseklerle yapılan derinlemesine baskı teknikleri kullanılır. Özellikle kuvvetli egzersizler sonrasında vücutta biriken ve kaslarda yorgunluğa,gerginliğe ve kramplara sebebiyet veren laktik asitin vücuttan atılmasını sağlar.
Manuel Lenfa Drenajı:
Dr. Vodder’in geliştirmiş olduğu, dokularda ödem birikimini önlemek veya meydana gelmiş ödemin drenajını sağlamak amacıyla lenf yollarını uyardıktan sonra lenf sıvısının bu yollara iletilmesini sağlamak amacıyla yapılan bir masaj türüdür.
Shiatsu Masajı:
Temeli akupunktura dayalı olup dinlenme amacı ya da iyileştirici etkilerinden faydalanmak amacıyla Akupressür noktalarını çeşitli baskı teknikleri ile uyararak yapılan bir masajdır.
Thai Masajı:
Tayland’ın geleneksel medikal masajıdır. Kaslarda ve eklemlerde meydana gelen gerginlikleri azaltarak fleksibiliteyi artıran akupressür teknikleri ve germe hareketlerinin birlikte uygulandığı masajdır. Thai masajı, temel yapısını Hint Yoga ve Çin geleneksel tıbbının oluşturduğu bu masajda çoğunlukla bası ve germe hareketleri yapılmaktadır. Giyinik olarak yarı sert bir zeminde yapılmaktadır. Thai masajı, altmış çeşit germe, çekme, esnetme ve bası hareketleri uygulanabilen bu masaj bir buçuk saatten dört saate kadar sürebilen bir zaman diliminde yapılıp, masaj sırasında kişide her ne kadar rahatsızlık uyandırmaktaysa da uygulama sonrasında ciddi derecede fark edilebilir bir rahatlama olmaktadır.
Refleksoloji:
Eller ve ayaklar üzerinde yer alan refleks noktalarını uyararak ortaya çıkan elektrokimyasal mesajları nöronların yardımıyla ilgili organı uyarmak amacıyla yapılan bir terapi yöntemidir. Uygulamada, en çok sinir ucu bulunması sebebiyle en sıklıkla ayaklar tercih edilir. Kan dolaşımına ve bütün organlara etki eder. Ayaklar vücudumuzun aynasıdır prensibinden yola çıkılarak belirginleşen ve uzak doğu geleneksel tıbbının değişilmez bir parçasını oluşturan bu masajda, ayak tabanında belirli noktalara basınç uygulanmaktadır.
[/one_half_last]
Akupressür:
Geleneksel Çin Akupunktur sanatına dayanan bir masaj çeşididir. Akupuktur noktalarına iğne batırılması yerine parmak ve parmak eklemleri ile baskı yapılarak uygulanan bir masajdır.
Cranio- Sacral Terapi:
Kafatasını oluşturan kemikler ve yumuşak dokular üzerine uygulanan hafif basınçlar ile serebrospinal sıvının ritminin ve akış hızının değiştirebileceği esasına dayanan bir terapi yöntemidir.
Aromaterapi Masajı: Koklama ve deriden alınma yolu ile vücuda alınan esansiyel yağların terapötik etkilerinden faydalanarak çeşitli manipulasyonlarla uygulanan masajdır.
Sıcak Taş Masajı:
Eklem kireçlenmesinde, adale ve eklem ağrılarının azalmasında, sinir sistemi rahatsızlıklarında, hareket azlığından kaynaklanan sırt ve omuz ağrılarının giderilmesinde, yumuşak doku romatizmalarında, stres kaynaklı sorunlar, stres, gerginliklerde sıcak taşların termal etkisi ile manipülasyonların etkilerinin birleştirilmesi ile uygulanan masajdır. Taş masajında, masaj setleri 54 sıcak, 18 soğuk taş içermektedir. Taşlar terapiyi uygulayan kişinin ellerinin bir uzantısı olarak düşünülür. Terapinin fiziksel yararlarının yanı sıra manevi şifalar verdiği düşünülmektedir.
Medical Masaj:
Gerginliği azaltır, var olan ağrı ve sızıları dindirir, rahatlama ve dinginlik sağlar. Çoğumuz, ara sıra sırt ağrısı çeker, bilgisayar önünde veya masada kamburlaşır, kapasitemizi aşan ağır yükler taşır, biçimsiz pozisyonlarda oturur veya yatarız. Bunların hepsi de zamanla kasların gerilmesine ve düğümlenmesine yol açar. Medikal masaj, söz konusu bu kasları gevşeterek onların neden olduğu acı ve ağrıları hafifletir; omurgadan başlayarak tüm vücuda dağılan sinirleri doğrudan etkileyerek sinir sistemini rahatlatır.
Köpük Masajı:
Türk hamamında bütün vücut keselenerek ölü deri hücreleri temizlenir ve gözeneklerin açılması sağlanır. Devamında doğal sabun köpüğü ile göbektaşı üzerinde klasik İsveç masajı uygulanır. Vücudumuzun salgılamış olduğu ter yüksek miktarda toksik atık içerir. Kötü vücut kokusu ve yapışkan ter, bedendeki yoğun toksinlerin işaretidir. Kese & köpük masajı ile zararlı toksinlerin vücuttan atımı sağlanır. Cilt üzerindeki ölü derinin alınması sonucu gözenekler açılır, cilt canlılık ve parlaklık kazanır.
Selülit Masajı:
Selülit Masajı, deri altı kan dolaşımını iyileştirerek damarların çapının daraltılması ve kanın bacaklardan düzenli olarak akmasını sağlar. Böylece bozuk kan dolaşımının yeniden düzenlenmesi, hücrelere daha iyi oksijen gitmesi ve toksit maddelerin vücuttan atılması sağlanır.
Bir cevap yazın