KAPALI HAVUZLAR – İNŞAAT, HAVALANDIRMA, TASARIM VE MALİYET
Göz alıcı tasarımları ve yıl boyu kullanışlılıkları sayesinde kapalı havuzlar giderek popülerlik kazanıyor. Kapalı bir yüzme havuzunun maliyeti her ne kadar yüksek olsa da, 90 günlük yüzme sezonunu 365 günlük bir havuz partisine çevirdiği kesin.
Mimari açıdan bir iç mekân havuzu evin geri kalan kısmıyla aynı gibi görünebilir ancak mühendislik açısından son derece farklıdır, özellikle de makul nem düzeylerini sağlamak açısından kilit role sahip ısıtma ve havalandırma sistemleri söz konusu olduğunda.
Her türden havuz -püskürtme beton, fiberglas, vinil kaplama- iç mekânda inşa edilebilir ve kurulumlar bir tur havuzu kadar basit olabileceği gibi bir iç mekân su parkı kadar ayrıntılı da olabilir. Pek çok insan bir SPA atmosferi katmak için soyunma odası, duş, egzersiz aletleri, sauna ve su barları gibi eklemeler yapıyor kapalı havuza. Sonuç olarak olanakların tek sınırı hayal gücünüz ve bütçeniz.
KAPALI HAVUZ MALİYETİ VE İNŞAATI
Bir iç mekân havuzunu planlamak için en iyi zaman yeni bir evin tasarım ve inşaat aşamasıdır. Ancak doğru bir mimari danışmanlıkla mevcut bir eve de sorunsuz bir şekilde bir kapalı havuz eklemek mümkün. Toms River, New Jersey’deki Omega Pool Structures Inc. sahibi Kevin Ruddy, her halükârda iç mekân havuzları konusunda bolca tecrübe sahibi bir mimarla çalışmanın önemli olduğunu söylüyor. “İşi doğru yapmak için eksiksiz bir HVAC sisteminiz olmalı ve bu da ne yaptığını bilen birilerini gerektiriyor.” İster iç mekân havuzu olsun ister dış mekân, pek çok havuz inşaatçısı temel bir istisna dışında aynı biçimde bir yapı kuracaktır: bir dış mekân havuzunda havuz küpeştesi çerçöp ve yüzey akışının dışarı akmasını sağlamak için havuzun dışına doğru eğimliyken, iç mekân havuz küpeşteleri suyun duvarlara doğru akmasını önlemek için havuzun içine doğru eğimli olacaktır. Bir iç mekân havuzu için dış mekân havuzlarında uğraşılması gereken donma ve çözülme döngüleri sıkıntısı olmayacağından Wheeling, Illinois’ten Platinum Poolcare Ltd. müdürü James Atlas 15×15 cm ölçülerinden küçük cam ve seramik su çizgisi karoları da dâhil olmak üzere geniş bir malzeme yelpazesinde çalışılabileceğini söylüyor.
Mimari açıdan bir iç mekân havuzu evin geri kalan kısmıyla aynı gibi görünebilir ancak mühendislik açısından son derece farklıdır, özellikle de makul nem düzeylerini sağlamak açısından kilit role sahip ısıtma ve havalandırma sistemleri söz konusu olduğunda. Bazı durumlarda havuzun kendisi için yaptığınız kadar bir masrafı hava kalitesi ekipmanları için de gözden çıkarmanız gerekebilir. Atlas, havuz ve yapı maliyetleri de dâhil olmak üzere bir iç mekân havuzunun fiyatlarının 165,000 ile 200,000 dolar arasında olacağını öngörüyor. Tabii hayal gücünüz çok daha fazlasını da gerektirebilir.
[one_half]
[/one_half]
[one_half_last]
Pek çok kişi havuz sıcaklığını 27 derece tercih ettiğinden odayı 29-30 derece sıcaklıklarda tutmak pek makul olmayacaktır. İşte bu yüzden uygun boyutta bir nem alma sistemi son derece önemlidir. Su elemanlarının çalıştığı zamanı sınırlandırarak buharlaşmayı ciddi oranda azaltabilirsiniz. Su elemanlarından kaynaklanan buharlaşmayı daha da düşürmek için havuzdan ayrı bir tesisata bağlamayı da düşünebilirsiniz.
[/one_half_last]
KAPALI HAVUZ HAVALANDIRMASI
İç mekân havuz ortamlarındaki hava kalitesi son yıllarda sıkı bir denetim altında. İdeal olarak nem seviyeleri ya nemli havayı taze ve kuru havayla devir daim yaptırarak ya da bir nem alma sistemi kurarak yüzde 50 ila 60 arasında tutulmalı. Her türlü nem alma sistemi özenle tasarlanarak havanın havuz yüzeyine doğru itilmediğinden emin olunmalı, zira bu buharlaşmayı hızlandırır. Aksine hava dış duvarların üzerinde eşit olarak dağılmalı ki yoğuşmanın da önüne geçilebilsin.
Ortamdaki havanın sıcaklığı suyun sıcaklığıyla aynı seviyeye ulaştığında buna çiy noktası denir. Hem buharlaşmayı azaltmak hem de sudaki konforu artırmak için odanın içindeki hava sıcaklığını havuz suyu sıcaklığından 2 ila 4 derece kadar yukarıda tutun. Oda ve havuz suyu sıcaklıkları birbirinden çok farklı olursa buharlaşma artar. “Bu başta pencerelerde su damlacıkları olarak gözlemlenirken bir süre sonra odanın içinde yağmur yağıyormuş gibi hissedebilirsiniz,” diyor Atlas. Pek çok kişi havuz sıcaklığını 27 derece tercih ettiğinden odayı 29-30 derece sıcaklıklarda tutmak pek makul olmayacaktır. İşte bu yüzden uygun boyutta bir nem alma sistemi son derece önemlidir.
Su elemanlarının çalıştığı zamanı sınırlandırarak buharlaşmayı ciddi oranda azaltabilirsiniz. Su elemanlarından kaynaklanan buharlaşmayı daha da düşürmek için bunları havuzdan ayrı bir tesisata bağlamayı da düşünebilirsiniz. Fıskiye ve şelalelerde havuzda ısınmış suyu devridaim ettirmeyerek su elemanlarının oda sıcaklığında kalmasını sağlayabilir ve buharlaşmayı azaltabilirsiniz.
Buharlaşmayı yüzde 50 oranında kesen otomatik havuz örtüleri kullanılarak da buharlaşma ve nemlilik ciddi ölçüde düşürülebilir. Ruddy otomatik bir havuz örtüsü sisteminin nem alma maliyetlerini düşürmede çok etkili bir araç olduğunu kaydediyor – bu sayede ayda yüzlerce dolar tasarruf etmeniz mümkün.
Doğru küpeşte drenajı da son derece önemlidir zira bu buharlaşmayı artıran ve yüksek nem düzeylerine yol açan balçıklaşmanın da önüne geçer. Arlington Heights, Illinois’teki Downes Swimming Pool Co. işletme müdürü Tim O’Neill, tasarım perspektifinden havuzun çeperine yerleştirilecek düşük profilli bir şerit drenin her 2,5-3 metrede bir yerleştirilen geleneksel merkezi drenlerden çok daha temiz göründüğünü söylüyor. Küpeşte alanını kuru tutmak ve buharlaşmayı önlemek üzere O’Neill ayrıca zemindeki suyu kurutacak ve çıplak ayakla kışın üşümeyi de önleyecek bir zeminden radyan ısıtma sistemi kurmayı da öneriyor.
Ayrıca havuzun bakımı bir servis şirketi tarafından yapılacaksa ekipman odasının dışarıdan ulaşılabilir olmasına dikkat edin, böylece servis teknisyenlerinin ekipmana ulaşmak için evin için girmesine gerek kalmaz.
KAPALI HAVUZ YAPI DESTEĞİ
Her türlü ıslak iç mekân ortamında olduğu gibi nemin küf gelişimini teşvik edeceği ve donma/çözülme hasarına yol açacağı yapısal çerçeve elemanlarına ulaşmasını önlemek için duvarların arkasında plastik nem bariyerlerine ihtiyaç vardır. Bazı inşaatçılar havuz odaları için yeşil alçıpanın yeterli olacağını öne sürerken diğerleri su geçirmez paneller önermektedir. Yine bir kısım inşaatçıysa pek çok farklı dokuda bulunabilen ve boyanabilir, harici uygulama için tasarlanmış bir malzeme olan Dryvit’i önerir.
Bu arada ekipman odası için ihtiyaç duyacağınız alanı hiç de küçümsemeyin. Bunun için mimardan çok havuz inşaatçısının uzmanlığına güvenmeniz gerekir. Havuz inşaatçıları mimarların ekipman odalarını çok küçük tutma eğiliminde olduğunu düşünür ki bu da ekipmanın tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerektiğinde çalışma koşullarını çok güçleştirebilir. Ayrıca havuzun bakımı bir servis şirketi tarafından yapılacaksa ekipman odasının dışarıdan ulaşılabilir olmasına dikkat edin, böylece servis teknisyenlerinin ekipmana ulaşmak için evin için girmesine gerek kalmaz.
Klor kullanılan her havuzda koku olur ama iç mekân havuzlarında çok daha şiddetli olabilir. Havalandırma sistemleri bu kokuyu azaltmada yeterli olsa da ilave çözümler de aranabilir. Bunlardan biri ozonator ya da mineral arıtıcı gibi bir tamamlayıcı kullanmaktır. Bu kloramin oluşumunu düşürmeye ve kokuyu hafifletmeye yardımcı olacaktır.
ÇATI PENCERELİ VE AÇILABİLİR ÇATILI KAPALI HAVUZLAR
Pencereler, çatı pencereleri ve sürgülü cam kapılar ferahlık hissi yaratmak için mükemmeldir ama yazın aşırı ısıya neden olabilirler. Sıcak havanın dışarı çıkmasına izin vermek için çatı pencereleri ya da yüksek pencereler gerekiyor, aksi takdirde iç mekân havuzunuzu yazın soğutmak için yapacağınız masraf kışın ısıtma masraflarını bile geçebilir. Daha da iyisi açık bir çatı sistemi ve pek çok sürgülü cam kapı sayesinde iç mekân havuzunuzu yazın dış mekân havuzu gibi kullanabilirsiniz. Camların buharlanmasını önlemek için tüm pencereler boyunca hava akışı sağlanmalıdır.
KAPALI HAVUZ AYDINLATMASI
Pek çok çatı penceresi, pencere ve sürgülü kapı eklemek alanın doğal ışıkla dolmasını sağlar ancak güneş battığında gecenin de keyfini huzur ve güven içinde çıkarmak üzere uygun bir aydınlatmaya ihtiyacınız olacaktır. Sualtı aydınlatması ve duvar apliklerinin bir kombinasyonu genelde yeterli ve cazip bir aydınlatma sağlayacaktır. Tavan aydınlatmalarından uzak durun zira değiştirmek gerektiğinde ampullere ulaşmak çok zahmetli olabilir. Tavanın yakınlarında bir aydınlatma istiyorsanız erişimi kolay uzaktan aydınlatmalı fiber optik kablo döşemelerini düşünün.
Aydınlatma göze çarpmamalı, doğru atmosferi yaratacak kadar olmalı. Çok aydınlık olursa pencerelerden istenmeyen bir ilgiyi de üzerinize çekebilir. Gördüğünüz gibi, Doğa Ana size nasıl bir hava durumu uygun görse de, bir iç mekân havuzu su ortamınızdaki her şeyi kontrol edebilmenizi sağlıyor. Yani yeni bir havuz kurmayı düşünüyorsanız iç mekân havuzlarını da düşünmeden etmeyin. İleri bir tarihte bir dış mekân havuzunu kolayca bir iç mekân havuzuna dönüştürebileceğiniz yanılgısına sakın düşmeyin. Mevcut bir havuzunuz varsa, onu bir iç mekân havuzuna dönüştürme maliyeti yeni bir iç mekân havuzu inşa etme maliyetiyle aynı olacaktır.
Bir cevap yazın