Almanya’nın Biberach kentindeki Jordanbad’daki eski açık hava sauna kulübelerinin, yeni, dayanıklı ve sürdürülebilir, sauna köyü ile değiştirilmesi ihtiyacı doğmuştu. Bu nedenle daha sonraki yıllarda kolaylıkla genişletilebilecek ve daha fazla sauna ve dinlenme odası eklenebilecek şekilde planlanan sauna kompleksi ve alanının yenileme çalışmaları yapıldı.
Mimarlar: Jeschke Architektur&Planung
Alan: 750 m² Fotoğraflar: Sandra Wolf, Christina Jeschke Üreticiler: Güthler Glasfassaden, Seiler , The Flame İnşaat Yönetimi: RF Bauprojekt Yönetimi Peyzaj Planlama: Freiraumplanung Sigmund Yapısal Planlama: Ingenieurbüro Rohmer Elektro Planlama: Ingenieurbüro Sulzer Yapı Fiziği: Baustoffe u. Bauphysik Dr. Rieche, Dr. Schürger GmbH & Co. Isıtma, Havalandırma, Sanitasyon ve Yüzme Havuzu Teknolojisi: Ingenieurbüro Spleis Yangın Koruması: Brandschutzconsult Danışmanlık: BS Danışmanlık Şehir: Biberach Ülke: Almanya |
Almanya’nın Biberach kentindeki Jordanbad’daki eski açık hava sauna kulübelerinin, yeni, dayanıklı ve sürdürülebilir, daha büyük ve daha geniş bir sauna köyü ile değiştirilmesi gerekiyordu.
Sauna kompleksi ve alanının genişletilebilirliği, daha sonraki yıllarda kolaylıkla genişletilebilecek ve daha fazla sauna ve dinlenme odası eklenebilecek şekilde kapsamlı bir ana planda hazırlanmıştır.
Tüm başarılı SPA kompleksleri sürekli büyüyen bir süreç olarak tasarlanmalıdır. Yeniden geliştirmenin amacı, bu SPA’nın çekiciliğini ve iyi hissettirme faktörünü artırmak ve daha fazla sayıda ziyaretçi için daha ilginç alanlar yaratmaktı.
Sauna Köyü
Sauna köyü, her biri yaklaşık 25 kişilik 110-120 kişilik büyük bir infüzyon saunası, bir bitkisel sauna ve bir şömine saunasından oluşmaktadır. Bitkisel ve şömine saunasına ortak bir fuayeden erişilmektedir.
Çeşitli duş olanakları mevcuttur ve dışarıda büyük bir açık şelale duşu bulunmaktadır. Su/duş merkezi ayrı bir binada yer almaktadır. Kompleksin geneli, üçgen çatılı sauna evleriyle bir tür yeni, “modern” köy şeklinde tasarlanmıştır.
Tüm yan cepheler ve çatılar, Robinia ağacından yapılmış çıtalarla aynı tip yüzey tasarımında, dikey ve yatay olarak yapılandırılmıştır.
Özellikle köyün sauna kompleksi olarak temel niteliğini oluşturan çeşitli sauna evlerinin iyi oranlanmış ara mekanlarla düzenlenmesi önemliydi.
Manzara
Kompleksin merkezinde büyük bir gölet bulunuyor. Bir tarafında güneybatı güneşinde güneşlenmek için ahşap güverteler ve banklar, diğer tarafında ise yumuşak çakıl taşlı bir kıyı ve oturmak için büyük kayalar vardır. Göletin yumuşak, daha doğal tarafında güneşlenmek için yarım daireler şeklinde döşenmiş teraslar mevcuttur.
Gölete bakan ahşap güvertede, her biri 2 m² olan üç adet daldırma havuzu bulunmaktadır. Bu havuz mevsime bağlı olarak ılık veya soğuk suyla doldurulabilmektedir.
Su merkezinin önündeki ağaç ve üzerinde oturma bankı, sauna kullanıcıları için merkezi bir buluşma noktası oluşturuyor.
Sauna Kabinleri
Müşteri, daha önce kısa ömürlü kütük evlerle yaşadığı üzücü deneyimden sonra binalar için daha uzun ömürlü bir inşaat yöntemini tercih etti. Bu görüşmelerin sonucu, tüm duvarların ve çatıların merkezi olarak beton bir inşaat oldu. İçten ve dıştan ahşap katmanlarıyla kaplandı.
Dışarıda tüm kabinler Robinia ağacından yapılmış aşırı uzun ömürlü çıtalara sahiptir. İçeride, her saunanın farklı ahşap malzemeler ve kaplamalarla kendine özgü bir atmosferi vardır.
İnfüzyon saunasının hacmi, iki üçgen çatılı evin kesişmesiyle oluşturulmuştur. 120 kişiye kadar her türlü sauna töreni için birkaç daha samimi mekân hacmi tek bir büyük mekânla birleştirildi.
Ziyaretçiler dışarıdaki güzel manzaranın tadını çıkarabilir. Bir tarafta bulunan üç alanda rahatlatıcı huzuru yaşarken diğer yönde sauna kullanıcıları ortada büyük bir sauna fırını bulunan merkeze bakabilir ve geniş, yüksek kesişen merkez alanda ortak sauna deneyiminin tadını çıkarabilirler.
Samimi şömineli saunada, geniş açılan panoramik pencerenin ön tarafında göz alıcı büyük bir şömine bulunmaktadır ve duvarları özellikle dar ahşap şeritlerden yapılmıştır.
Bitkisel saunanın merkezinde doğal taştan entegre bir bitki havuzu bulunan, kayrak taşından yapılmış atmosferik bir “bitkisel fırın” vardır. Bu saunada bitkisel aromalar yayılır ve duvarlar büyük ahşap panellerle kaplıdır.
Işık ve atmosfer
Burada hedef, tüm saunaların ve dış mekânların dolaylı olarak aydınlatılmasıydı. Işıkla deneyim kalitesi, tüm saunalarda dolaylı LED aydınlatma ile elde edilir ve bu da çok yavaş bir renk değişimine izin verir. Saunada oturan kullanıcılar, dolaylı olarak aydınlatılan ağaçlara ve manzaraya bakabilirler.
Sauna köyünün tasarım stili, içeride ve dışarıda mutfak kültüründen uzak, ziyaretçiler için mekân ve form, ışık ve malzemenin dikkatli kullanımıyla zengin ve sıra dışı deneyimler yaratan çağdaş bir mimari dile sahiptir. |
İçeride, her saunanın kendine özgü bir atmosferi vardır. Büyük panoramik pencerelerden bahçenin, peyzajın ve göletin çeşitli bölümlerine dikkatlice seçilmiş manzaralar sunulur.
Enerji Ve Isı Temini
Sauna köyü için maliyet tasarrufu sağlayan, ekolojik bir enerji tedarik biçimi seçilmiştir. Güç ünitesi tarafından üretilen elektrik gücü ve ısı, sıcak su ve ısıtma için tüm elektrik ve ısı talebini karşılayabilir.
Egzoz gazı termik yağ eşanjörü vasıtasıyla enerji, termik yağ (sıcaklık yaklaşık 260 °C) vasıtasıyla boru hatları üzerinden özel olarak tasarlanmış bireysel termik yağ ısıtıcılarına taşınır.
Açık hava sauna tesisinin yeni bir özelliği, saunaları ısıtmak için elektrik, gaz, yağ ve katı yakıt kullanılmamasıdır. Sadece güç ünitesinin egzoz gazları kullanılır. Saunalar, atık bir üründen gelen enerjiyle ısıtılır.
Bir cevap yazın