“İnşaat Sektörünün Teknik Kadrolarını Oluşturan Bizler; Aslında Medeniyet Mühendisleriyiz”
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe değişimin hızı, inşaat mühendisliğinin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Havuz sektöründeki gelişmeleri konuştuğumuz İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Sekreteri Hasan Özgür Yetiştirici, kendini yenilemeyen ve sürdürülebilir gelişme sağlamayan markaların yerlerini bu mottoyu benimsemiş markalara bırakacağını söylüyor.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Kendinizden ve İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi’ndeki çalışmalarınızdan kısaca bahseder misiniz?
İlginize teşekkür eder, sizin nezdinizde tüm ekibinize başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi 17. Dönem şube sekreteriyim. Şubemiz 3950 üyesi ve 7 temsilciliği ile mesleğimizi temsil eden bir meslek kurumudur. Mesleki faaliyetlerimizin takibi, üyelerimizin temsili noktasında çalışan odamız, inşaat mühendisliğinin şehrimizdeki yansımasıdır. Şehrimize, ülkemize dair katkı sağlamak adına toplum yararı için çalışan, gurur duyduğumuz mesleğimizin yansımasıyız.
Türkiye’nin inşasında rol oynayan bir meslek grubunun temsilcisisiniz. Meslektaşlarınızın günümüzde yaşadığı en önemli sorunlar nedir? Oda olarak bu sorunların çözümü için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Evet, tespitiniz çok doğru. Türkiye’nin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün teknik kadrolarını oluşturan bizler; aslında medeniyet mühendisleriyiz. Barınmadan tutun, sağlığa, yollardan, barajlara kadar şehrimizin ve ülkemizin imarında emek veriyoruz. Birçok sorunumuz var tabii ki. Başta yeni mezun meslektaşlarımızın istihdam sorunu. Bununla ilgili olarak ilgili kamu ve özel sektör temsilcileri ile görüşerek, arkadaşlarımıza yeni iş sahaları açma gayretindeyiz. Ayrıca statik projeci arkadaşlarımızın hak ettikleri ücretleri almaları, maaşlı çalışan inşaat mühendislerinin özlük hakları, kamuda ter döken meslektaşlarımızın sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yapı denetimdeki denetçiler, kontrolörler, bilirkişiler, değerleme uzmanları, şantiye şefleri olarak hak ettiğimiz ücretlerin alınması için de oda olarak ter dökmekteyiz. Bunu yanı sıra meslek içi eğitimlerimiz, seminerlerimiz, çalıştaylarımız ve sosyal kültürel faaliyetlerimiz bulunuyor.
“Günü yakalamayanlar, teknolojik olarak kendisini yarına hazırlamayanlar inşaat sektöründe kaybetmeye mahkumdur”
Ekonomik alışkanlıkların değişmesi, ürüne bağlı bileşenler ve temel ihtiyaç kavramının değişmesi inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
İnşaat sektörü ekonomiye direkt olarak bağlı bir sektördür. Ekonomik dinamiklerin, alışkanlıkların değişkenliği bizim sektörümüzde hemen reaksiyon aldığı söylemek galiba yanlış olmaz. Temel ihtiyaçlar geçmişte belirli normlar üzerinden belirlenmiş olsa da günümüzde teknolojinin de etkisiyle değişmiştir. Ürüne ve hizmete bağlı olarak tüketicilerin istekleri ve beklentileri de artmıştır. Bunların iyi irdelenmesi ve sektördeki karşılıklarının doğru olarak eylem planına dökülmesi elzemdir. Diğer türlü günü yakalamayanlar, teknolojik olarak kendisini yarına hazırlamayanlar inşaat sektöründe kaybetmeye mahkumdurlar.
Malzeme bilimi noktasındaki ilerlemeler, farklı özellik ve yapıda çok gelişmiş malzemelerin ortaya çıkmasına imkân sağladı. İnşaat sektörü teknolojik ve inovatif ürünlerin kullanımı konusunda yeterli seviyede mi?
Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu bilen biz inşaat mühendisleri adına söyleyebilirim ki; malzeme bilimi son dönemlerde baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Farklılık arz eden modeller, yenilikçi ürünler ve teknolojinin sektörümüzde sıkça kullanılması bizleri yepyeni bir dünyaya taşıyor. İnşaat sektörü her geçen gün çok daha fazla inovatif ürünün yer bulduğu bir sektördür. Kendini yenilemeyen ve sürdürülebilir gelişme sağlamayan markalar ise yerlerini bu mottoyu benimsemiş markalara bırakıyor.
Son yıllarda yüzme havuzu, spor salonu, sauna gibi spor ve sosyal alanı bulunan projeler büyük rağbet görmekte. Bu alanların projeye katkısı nedir?
İnsanlar artık sadece barınmak için değil, aynı zamanda sosyalleşmek için ev alıyor. Bu da konut üreticilerinin konut denilince sadece 3 oda, 1 salon, mutfak, banyodan ibaret kutu şeklinde siteler yapmasının önüne geçmiştir. Sizin de belirttiğiniz gibi spor salonu olmayan, çocuk oyun alansız, yeşil alandan mahrum ve yüzme havuzu gibi donatılardan eksik projeler rağbet görmemektedir. A plus marka projelerinin olmazsa olmazları bu bahsi geçen sosyal donatılardır.
İnşaat mühendisliğinde standartlara uygun ürünün önemi nedir? Uygulamada standartlara uygun ürünlerin kullanımı konusunda yeterli hassasiyet gösteriliyor mu?
Mühendisliğin doğasında standartlara uygunluk zaten olan bir kavram. Bunu hem projelendirilirken hem de uygulamada gözetmek bizlerin inşaat mühendislerinin önceliğidir. Zaten gerekli standartlara uygunluk ilgili idarelerce de denetleniyor. Uygulamada bazen yaşanan standart dışı uygulamaların önüne geçilmesi gerekiyor. Bu hassasiyetin gösterilmemesi mühendislik yasalarına zaten aykırı bir durum.
Yüzme havuzu inşasında teknolojik ürün, kalite belgesi ve norm uygunluğu konusunda yerli üreticilerin yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yaklaşım projeleri nasıl etkiliyor?
Kesinlikle belirtmeliyim ki; yerli üreticilerimiz, dünya genelindeki diğer üreticilerle yarışacak ve öne geçecek kalitede yüzme havuzları yapıyor. Ayrıca TSE standartlarında, tüketici davranış ve beklentilerini gözeten, normlara uygun projelerle inşaat sektöründe haklı bir yere sahipler. Şimdiye kadar planlanan ve uygulanan projelerde bu haklı gururu bizlere yaşatıyorlar.
Pek çok disiplinin katkı sağladığı yüzme havuzu projelerinde inşaat mühendisliğinin disipliner katkısı nedir?
Yüzme havuzları, mimari estetiğinin gözetilmesinin yanı sıra, teknik anlamda sorunsuz olması ve tesisatlandırılmasından aydınlatılmasına kadar birçok disiplinden beslenmektedir. Taşıyıcı sistemi doğru çözülen ve uygulanan yüzme havuzları disiplinler bütünüdür. Bu konuda katkısı yadsınmaz bir gerçektir.
“İyi hesaplanmış, üretim prosesinde normlara uyulmuş bir yüzme havuzu olmazsa olmazlardandır”
İnşaat mühendisi için iyi bir yüzme havuzunun tanımı nasıldır?
Bizler inşaat mühendisleri olarak analitik düşünen bir disiplinin üyeleriyiz. O yüzden iyi hesap yapılmış, üretim prosesinde normlara uyulmuş bir yüzme havuzu olmazsa olmaz diyenlerdeniz. Tüketicinin tercihleri göz ardı edilmemeli ve biz inşaat mühendislerinin hesaplarının tam olarak karışlanması gerekmektedir.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Şahsım, meslektaşlarım ve şube sekreterliğini yürüttüğüm TMMOB İnşaat Mühendisleri Konya Şubesi adına çok teşekkür ederim. Sektöre katma değer üreten derginize daha nice başarılı yayınlar diliyorum.
Bir cevap yazın