Her Gelişme Sektörünüze, Firmanıza Uygun Olmayabilir
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İbrahim M. Tataroğlu Havuz Sauna Dergisi’nin sorularını yanıtladı. Tataroğlu, işletmelerde hedeflere ulaşmanın, gelişmeleri takip etmek ve firmaya uygun çözümleri uygulamaya başlamakla mümkün olacağını söyledi. Tataroğlu’nun röportajı aşağıda…
Makine Mühendisleri Odası’nın yürütmekte olduğu güncel projelerden bahseder misiniz?
MMO tüzüğünde yer alan en önemli konuların başında; ülkemiz imar ve sanayi politikasına yönelik görüş ve önerilerde bulunmak, teknik ve bilimsel araştırmalar yapmak ve bunları üyelerin ve sanayinin yararına sunmak, Ülkenin çevre sorunlarının çözümlenmesine ilişkin görüş ve önerilerde bulunmak. Gerektiğinde meslek alanları ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak ortak çalışmalar yürütmek yer alıyor.
Bu kapsamda biz de İstanbul Şube olarak özellikle son birkaç yılda dijitalleşme alanında attığımız adımları pandemi sürecinde de hızlandırarak üyelerimize ulaşmayı, onların taleplerine yanıt vermeyi kesintisiz sürdürmeyi başardık. Bu yıl içinde yaptığımız faaliyetleri şöyle özetleyebilirim.
- İETT ile “Garaj Bakım ve Onarım Faaliyetlerinin Denetimi” protokolünü imzalayarak İETT araçlarının bakım ve onarım denetimini üstlendik.
- Pandemiyle birlikte, MMO Üye Dayanışma Ağını oluşturarak 65 yaşından gün almış bütün meslektaşlarımız başta olmak üzere tüm üyelerimize ulaşmak için çalıştık.
- Mart ayından bu yana toplam 189 adet çevrimiçi seminer ve söyleşi düzenleyerek ülke genelinde 40 binden fazla meslektaşımıza ulaştık.
- Üyelerimizle birlikte “Sağlık Emekçilerine Siper Oluyoruz” kampanyası düzenleyerek sağlık emekçileri ile dayanışma ve acil maske-siperlik gereksinimi için üretimler yaptık. Sağlık emekçilerimize 40 bin siperlik gönderdik.
- Eğitim faaliyetlerimizde artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik gibi teknolojileri etkin kullanacağımız ve meslektaşlarımızın öğrenme platformu olarak tasarladığımız MMO Öğrenme Merkezi’nin çalışmalarını tamamladık.
- Mekanik tesisat alanında dijitalleşme konusunun ele alındığı, dijital ortamda pek çok panele, eğitime ve söyleşiye ev sahipliği yapan Mekanik Tesisatta Dijital Dönüşüm Etkinliği ve Sanal Sergi’yi ve daha birçok çevrimiçi etkinliği düzenledik. İklimlendirme sektöründe dünyada ilk olan sanal ortamdan 360 derece gezilebilen bir sergi alanında firmalar ürünlerini üyelerimizle buluşturdu.
- Yaptığımız aramalarda üye temaslarında ortaya çıkan ihtiyaçlara göre Dayanışma Ağı Koordinasyon Merkezi’nde çözümler ürettik. Aramalarda hukuki sorun yaşadığını belirten üyelerimizi Hukuk Birimimize aktararak dijital platformda üye ile görüşmeler yapılmasını sağladık.
Bu projelerde hedefiniz sadece Türkiye sınırları mı yoksa makine sektörünü diğer ülkelerle de entegre ederek kapsamlı bir çalışma mı gerçekleştiriyorsunuz?
Mühendis odalarının farklı ülkelerde çalışma şekilleri birbirinden oldukça farklı. Dolayısıyla entegrasyondan çok ilişki kurmayı, bazı konuları, çalışmaları onlardan öğrenmeyi, onların da bizden öğrenmesini amaçlıyoruz.
Günümüz Türkiye sanayisinde dijitalleşme alanında ciddi yatırımlar hayata geçiyor. Size göre bu konuda ilk adım hangi alanda ve nasıl atılmalı? Makine Mühendisleri Odası’nın bu sürece katkısı nedir?
Biz sürece hem Öğrenme Merkezi hem de Makina Fabrika adımları ile katkı sunacağımızı düşünüyoruz.
Öğrenme Merkezi, Odamızca sunulacak olan eğitimleri bilgisayar teknolojileri aracılığıyla ve farklı teknikleri bir araya getirerek vereceğimiz bir proje. Öğrenme Merkezimiz sayesinde eğitimciler ve katılımcılar bir sınıf ya da salona gelmek zorunda kalmadan, sanal ortamda canlı eğitimler alabilecekler. Katılımcılar bu dersleri daha sonra istedikleri herhangi bir zamanda tekrar görüntüleyebileceği gibi eğitim dokümanlarına, sınav sonuçlarına, ders notu ve ek videolar gibi çeşitli materyallere de erişebilecekler. Yani Öğrenme Merkezi, eğitim almak isteyen kişiyi, eğitmen ve eğitim materyallerini buluşturan bir öğrenme yönetim sistemi, dijital bir eğitim platformu olacak.
Öğrenme Merkezi ile hem dijital öğrenme faaliyetlerini geliştirecek hem de bilgiyi kolay erişilebilir hale getirmiş olacağız. Öğrenme edimini ise çok daha sistematik, planlı, raporlanabilir, kontrol edilebilir, etkin ve verimli kılacağız.
Bu yenilikçi eğitim platformumuz sayesinde meslektaşlarımızın ihtiyaç duyduğu mesleki eğitimlere Türkiye’nin ve hatta dünyanın herhangi bir yerinden ulaşabilmelerini sağlamış olacağız. Fiziksel ortamı ortadan kaldırarak, eğitimlerimizi aynı anda çok daha fazla katılımcıya düşük maliyetle ulaştırabilmiş olacağız.
Bilim ve Teknoloji Hangarı Nedir?
Üye, sektör ve bölge ihtiyaçları doğrultusunda uygulamalı eğitim modüllerinin, ortak çalışma alanlarının, bölge temsilciliklerinin (Kartal Tems, Tuzla Tems.), sosyal tesis ve alanların yer aldığı, üretkenliğe yönelik fonksiyonlara (ar-ge, tasarım, inovasyon v.b.) mekansal düzlemleri içerisinde barındıran eğitim, teknoloji, ar-ge ve yaşam merkezi olarak tanımlanabilir.
Bilim ve Teknoloji Hangarının Bileşenleri: Ar-Ge, Tasarım, İnovasyon vb. Üretkenlik Atölyeleri, Uygulamalı Eğitim Merkezi, Ortak Çalışma Alanları, Üye, Bölge Halkına ve Etkinliklere Yönelik Sosyal Alanlar, Kütüphane, Temsilciliklerdir.
Tüm bu bileşenlerin Bilim ve Teknoloji Hangarında tesis edilerek uygulamalı eğitim, üretkenlik atölyeleri, ortak çalışma ve sosyal etkinlik alanlarının bir arada yer aldığı ve MMO üyeleri, öğrenciler, firmalar ve bölge halkına hizmet edebilecek bir tesisin faaliyete geçirilmesi hedeflenmektedir.
Makine mühendislerinin Türkiye sanayisinin gelişimine etkisi nedir?
Öncelik TMMOB olarak Odamız yürütücülüğünde iki yılda bir gerçekleştirdiğimiz Sanayi Kongreleri var. Bu kongrelerde ülkenin durumu, sanayisinin gelişmişlik düzeyi, bunların mühendisler üzerinde etkileri üzerine oldukça kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların sonuçları hem Bildiriler Kitabı ile hem de yanı sıra özel olarak hazırlanan Oda Raporları ile tüm mühendisler ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. İlgili dokümanlara Odamız web sayfası üzerinden ulaşılabilmektedir.
Bu çalışmalar ve sanayiye yönelik diğer açıklama ve kitaplarımızla sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Endüstri 4.0 konusu artık sanayi sektöründeki pek çok üreticinin hedefi. Bu hedefe ulaşmak nasıl mümkün?
Bu hedefe ulaşmak, gelişmeleri takip etmek ve firmanıza uygun çözümleri uygulamaya başlamakla mümkün olacaktır. Her gelişme sektörünüze, firmanıza uygun olmayabilir, bunlar için akıllıca yapılacak seçimlerle uygulamaya geçilmesi, dünya üzerindeki uygulamalardan, deneyimlerden yararlanarak ilerlenmesi geliştirici olacaktır kanısındayım.
Ekonominin gelişmesi adına ülkemizde kurulan üniversite- sanayi iş birliklerinin önemi nedir? Oda olarak bu konuda gerçekleştirdiğiniz güncel çalışmalardan bahseder misiniz?
Yine Odamız, Üniversite-Sanayi-Oda işbirliği kapsamında ortak çalışmalar yürütmek üzere pek çok sempozyum ve kongre düzenlemektedir. Bu etkinliklerde üç bileşenin birlikte çalışmasının önemi kendini yeniden ortaya koymaktadır. Bu kapsamda alanlar özelinde çalışmalar yürütmek üzere dönem dönem bileşenlerin temsilcileriyle toplantılar da yapmaktayız. Üniversiteyi sanayiden, sanayiyi üniversiteden ayrı ele almıyoruz. Teknolojik gelişmeler, bilginin bilimle yoğrulması sanayiye katkı sunmaktadır.
Türkiye’de yüzme havuzu ekipmanları ve mekanik tesisat üretimi noktasında neler düşünüyorsunuz. Dünyada önemli bir sektör olan yüzme havuzu sektöründe üretim anlamında hangi aşamadayız?
Yüzme havuzları malzeme ve ekipman üretimi konusunda ülkemizde kamunun ve sektör derneklerin yaptığı istatiksel bir çalışma yok. Ancak bu alanda çalışma yapan üyelerimiz ile yaptığımız sektörel toplantılardan edindiğimiz bilgileri aktarabilirim. Buna göre ülkemizde yüzme havuzları ve ekipmanları üreten, ürettiğini iç pazara ve yurtdışına satan fabrika, imalathane ve atölyeler bulunmaktadır.
Havuz sektöründe imalatçı firmalar ürettikleri malzeme ve ekipmanları, ağırlıkla eski Sovyetler birliği ülkelerine, Rusya, Bosna, Karadağ, Arnavutluk Ortadoğu ülkeleri ve Afrika ülkelerine satıyorlar ve bu ülkelerde ABD ve Avrupa birliği ülkeleri ile rekabet edebiliyorlar. Ancak yerli üretici firmalar, ABD ve AB ülkeleri malzeme ve ekipmanlarda ileri teknoloji ürünleri, kalite belgesi ve Norm uygunluğu aradığı için rekabet edemiyor ve bu ülkelere satış yapamıyorlar. Bazı AB ülkeleri ileri teknoloji gerektirmeyen malzeme ve ekipmanları yerli imalatçılara kendi markalarında fason üretim yaptırıyorlar.
Yüzme havuzu taahhütü yapan firmalar yıllardır, AB ve ABD ülkeleri dışında yukarıda sıraladığımız ülkelerde, yerli ürün ve ithal ürünler kullanarak mühendislik hizmetleri ve taahhüt işleri yapmayı sürdürüyorlar.
Makine mühendisleri odası olarak havuz, sauna, spa sektörüyle ilgili özel çalışmalarınız var mı? Varsa bu çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Mekanik tesisat alanında değerlendirebileceğimiz havuz sektöründe, ücretli çalışan ve küçük orta iş sahibi olarak üyelerimiz bulunmaktadır. Tüm üyelerimizin özlük hakları ve ekonomik sorunlarına ilişkin yaptığımız çalışmalar aynı zamanda havuz sektöründe bulunan üyelerimiz için de yapılmaktadır. Oda bünyesinde kurulan Mekanik Tesisat Komisyonu, dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek bu alandaki teknolojik gelişmeleri üyelerimize ve kamuoyuna aktararak ülkemizin bu alandaki gelişmesine katkı sağlamaya çalışmaktadır. Mekanik tesisat alanında düzenlediğimiz; kongre, sempozyum kurs, eğitim çalışmaları ve hazırladığımız teknik yayınlar mekanik tesisat alanında çalışan üyelerimize yönelik olduğu gibi aynı zamanda havuz sektörü gibi özel alanda çalışan üyelerimizin ihtiyaçlarını da karşılamayı amaçlamaktadır.
Odamız, mekanik tesisatın tüm uzmanlık alanlarında projeci meslektaşlarımız için yetkilendirme kursları düzenleyerek başarılı olan üyelerimize yetki belgesi vermektedir. Havuz sektöründe çalışan projeci meslektaşlarımız için de talebe göre değişik tarihlerde Havuz Tesisatı Mühendis Yetkilendirme kursları düzenlemektedir.
Ayrıca Odamız Türkiye’de ilk olan Havuz Tesisatı kitabını yayınlayarak üyelerimizin ve sektörün bu alandaki ihtiyacını karşılamıştır. Havuz Tesisat kitabının, gelişen teknolojiye bağlı olarak yeni içerikler eklenerek yeni basımları yapılmaktadır.
Havuz sauna sektöründe ağırlıklı olarak makine mühendislerini görüyoruz. Mesleki açıdan değerlendirecek olursak sektördeki mekanik gelişim ve değişim noktasında makine mühendisliğini değerlendirir misiniz? Sektördeki mühendislerin gerek eğitim gerekse uygulama açısından sizden talepleri var mı?
Havuz sektörüne bütün olarak baktığımızda, bir havuzun yapım aşamasında ve işletmesinde; mimarların, peyzaj mimarlığının, inşaat mühendislerinin, kimya mühendislerinin, elektrik mühendislerinin ve makine mühendislerinin mesleki alanlarını ilgilendirdiğini görebiliriz. Havuzun ilgili standartlara bağlı olarak amacına uygun yapımında ve işletmesinde birden çok Mimarlık ve Mühendislik disiplini yer almakla birlikte, yüzme havuzlarından beklenen faydayı ağırlıkla sağlayacak filtrasyon tesisatı [mekanik] ekipmanlarının seçimi. [kum filtresi, sirkülasyon pompaları, borulama sistemleri, vanalar, otomasyon sistemi] Bu ekipmanların üretimi Makine Mühendisliği disiplinini ilgilendiğinden havuzculuk sektöründe ağırlıklı olarak Makine Mühendisleri, küçük ve orta ölçekli işletme sahibi ve çalışan olarak bulunmaktadır.
Odamız, üyelerinin bulunduğu her sektöre yönelik yaptığı çalışmalar gibi, havuzculuk sektöründe bulunan üyelerimizin, gelişen teknolojiyi takip etmesi için Meslek içi eğitimler ve yayın çalışmaları yapmaktadır. Bu çalışmaları sektördeki örgütlü dernekler ve bu alanda uzman üyelerinin katılımı ile gerçekleştirmektedir.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Odamız, yaptığı çalışmaların tümünde önceliği üyelerinin ihtiyaçlarına ve meslek alanlarının düzenlenmesine vermektedir. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde de üyelerimizden aldığımız güç, onlardan gelen talep ve öneriler doğrultusunda, bilimin ve aklı ışığında yürümeye devam edeceğiz. Havuz sauna sektöründe çalışan meslektaşlarımıza da buradan bir kere daha selam vermek istiyorum.
Bir cevap yazın