HAVUZLARINIZDA KIŞ BAKIMI
Havuzlarınızda kış bakımında öncelikli adım olarak; Kışın açık havuzların dolu tutulması tavsiye edilir. Bunun sebebi boş olarak bırakılan havuzların yer hareketlerinden etkilenerek çatlaması ve su kayıplarına maruz kalmasını önlemektir. Ayrıca dolu havuz dış etkilere karşı daha duyarlıdır. Yabancı maddelerin havuz içine düşmesi, dolayısıyla havuz kaplamasının zarar görmesi, lekelenmesi de söz konusu olmaz. Ölü yapraklar havuz kaplamasında leke yapabilir. Ayrıca havuzun kış boyu bakımının yapılması havuzun yeni sezona hazırlanmasında maddi ve manevi olarak daha az bakım gerektirir. Hava sıcaklığı 15 derecenin altına düşene kadar normal bakım sürdürülür. 15 derecenin altına düştükten sonra aşağıdaki uygulamalar yapılır.
DON TEHLİKESİ OLMAYAN BÖLGELERDE KIŞ BAKIMI
- Havuz suyu ölçülerek uygun değerlere getirilir. pH 7’ye ayarlanır ve en az 2 ppm klor şoklaması yapılır. Bunun için 100 m3 havuza 400 gr. %56’lık toz klor eritilerek yüzeyden verilir.
- Havuz suyuna kireçlenmeye, yosunlaşmaya ve böceklenmeye karşı koruyucu kış bakım ilacı uygulanır. Kış ilacının kullanma talimatında yazılı miktar kadar kimyasal havuz yüzeyinden verilir.
- Havuz pompası 6 saat kadar çalıştırılarak kış ilacı ve klorun tüm sisteme ulaşması sağlanır.
- Daha sonra pompa kapatılır ve sürekli klorlama sağlamak amacıyla yüzer dispenserlere tablet klorlar konularak havuza bırakılır.
- Havuz merdiven, tramplen ve duş başlıkları sökülür.
- Taşmalı sistemde taşma kanal ızgaraları sökülür ve temizlenerek depoya kaldırılır. Taşma kanalının temizliği yapılır.
- Makine dairesinde varsa klorinatör boşaltılarak içinde tablet klor kalmaması sağlanır.
- Varsa dozajlama sistemi ve kimyasal madde bidonları boşaltılıp bakımları yapılır. Elektrodlar usulüne uygun olarak özel saklama solusyonlarında koruma altına alınır.
- Kum filtresi önce ters yıkama yapılarak ve daha sonra kireç çözücü özel kimyasal ile usulüne uygun olarak temizlenir.
- Taşmalı sistemde denge deposu temizliği ve ilaçlaması yapılır.
- Varsa havuz brandası örtülür.
- 15 günde bir havuz sirkülasyon sisteminin çalıştırılması, dip temizliği yapılması, su ölçümü yapılarak gerekirse pH ayarlaması ile şok klorlamanın tekrarlanması, yüzer dispenserlerdeki tablet klorların yenilenmesi, kış koruma ilacının talimatında varsa tekrarlanması gerekir.
- Eğer havuzda yosunlaşma görülür ise şok klorlama miktarı ve sıklığı artırılarak yosun öldürücü ilavesi de yapılmalıdır.
DON TEHLİKESİ OLAN BÖLGELERDE KIŞ BAKIMI
Yukarıdakilere ek olarak;
- Oluşabilecek buz basıncını gidermek amacıyla havuz yüzeyinden takriben 30 cm. su seviyesi düşürülür. Skimmer’li sistemlerde skimmer’in 10 cm. altına düşürülür.
- Taşmalı sistemlerde denge deposu suyu boşaltılarak temizliği ve dezenfeksiyonu yapılır.
- Havuz besi, dip emiş, vakum vanaları ile taşmalı sistemde denge deposu vanaları kapatılır.
- Kum filtresi temizlendikten sonra tapaları sökülerek suyu boşaltılır.
- Pompa tapaları sökülür suları boşaltılır.
- Altı yollu vana tapaları sökülür.
- Havuz ana vanasından sonraki tüm sistem rakorları gevşetilerek makine dairesindeki sistemde su kalmaması sağlanır.
DONMA ETKİLERİNE KARŞI KIŞ KORUMA TÜPLERİ (BUZ YASTIĞI)
[dropcap] +4[/dropcap] derecenin altındaki sıcaklıklarda havuz suyunda meydana gelen buzlanmalar havuz kaplamalarına zarar verebilmekte, kırıcı etkilere neden olabilmektedir. Daha düşük ısılarda ise havuz betonarme statiğine zarar verebilmekte ciddi sorunlar çıkmaktadır. Havuz kaplamalarını buzlanmanın kırıcı etkilerine karşı korumak amacıyla yüksek yoğunluklu polietilenden üretilen kış koruma tüpleri havuzunuzu uzun yıllar ilk günkü temiz ve sağlıklı görüntüsüyle kullanmanızı sağlayacaktır. Bu ürünün havuz kaplamalarını korumada üç etkisi vardır.
- Plastik tüpler içe doğru esneyerek genleşen buzun yarattığı etkiyi sönümlemektedir. Dolayısıyla bir tür tampon işlevi görmektedir.
- Donan su kütlesini odacıklara bölerek buz genleşmesinden kaynaklanan toplam kuvveti parçalamaktadır.
- Buzlanmanın erken safhalarında su içinde bulunan plastik tüpler rüzgar ve diğer etkilerle az da olsa hareket ederek ince buz tabakasının çatlamasına ve kırılmasına yardımcı olmaktadır.
MONTAJ
- Kış koruma tüpleri (buz yastığı) her iki kenarında bulunan kulakçıklar ve plastik özel klipsleri ve ipler ile birbirlerine bağlanarak havuzun iç çeperi boyunca döşenir.
- Buzlanmanın getirdiği genleşme sonunda oluşacak baskı kuvvetini azaltmak için uygun görülen sıklıkta havuzu karşılıklı bölecek şekilde de döşemek mümkündür.
- Bu şekilde oluşturulan dizimin su hareketleriyle duvar çeperlerinden ayrılmaması için köşe noktalarından ve 5 metre aralıklarla sağlam naylon ip ya da misinalarla gerdirilmeleri uygundur.
Bir cevap yazın