Su analizi ile havuz pH’ını test edin
Bahçede kendi havuzunuzun olması, havuz bakımı ve su kalitesi hakkında sayısız soruyu gündeme getirir. Bunda klor değeri ve havuzun pH değeri önemli rol oynar. Kullanım yoğunluğu ve dış etkiler önemlidir. Profesyonel ölçüm cihazları kullanılarak yapılan su analizi ve ardından gelen su arıtma sayesinde her şey dengede kalır. Havuzun pH değerinin her zaman doğru olması ve kaygısız ve hijyenik olarak güvenli banyo keyfinin tadını çıkarabilmeniz için size aşağıda su analizi olanaklarına ilişkin kapsamlı bir açıklama sunacağız.
Havuzdaki pH değeri: Bazik, asidik, nötr?
Yüzme havuzu suyu bir “gıdadır”. Yüzme havuzuna girenler tüm vücutlarıyla bu suda yaşarlar, yutarlar, koklarlar, kulaklarına, burunlarına ve gözlerine alırlar. Bu nedenle, coşkulu ve sağlıklı yüzme için doğru havuz pH değeri çok önemlidir. Sulu bir çözeltinin bazik mi, asidik mi yoksa nötr mü olduğunu gösterir.
Havuzda bu değer nötr aralıkta, ideal olarak 7,2 ile 7,4 arasındadır ve bu nedenle hafif alkalidir. Ne cildin ne de gözlerin mukoza zarlarının tahriş olmadığı bu değerle anlaşılır. Deri ve mukoza zarları farklı pH değerlerine sahiptir, ancak sapmalara da farklı yoğunlukta tepki verir. Cilt oldukça asidik bir pH değerine (yaklaşık 4,7 ile 5,8 arasında) sahipken, gözlerin mukoza zarının değeri yaklaşık 7,4 ile daha yüksektir.
Temel olarak, 7’den yüksek bir pH değeri alkali su olarak adlandırılır ve 7’den düşük bir değer asidik su olarak adlandırılır. Değer çok düşükse, yani 7.0’ın altında bir değer varsa, asidik bir havuz pH değerinden söz edilir. Ancak 7.6 nın üzerine çıkarsa alkali ortam vardır. Özellikle yüksek bir havuz pH değeri veya güçlü bir sapma durumunda hızlı tepki vermelisiniz.
Değer biraz saparsa, genellikle su kalitesinin istisnai olarak düştüğü konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Klor pH’ı nasıl etkiler?
Havuz denilince ya da hâlihazırda özel bir havuza sahip olunduğunda akla gelen ilk anahtar kelimelerden biri kesinlikle klordur. Çünkü klor, hem özel sektörde hem de kamu sektöründe havuz suyu için en çok kullanılan ve en iyi bilinen dezenfektan ve oksidandır. Havuz pH’ını etkileyip etkilemediğini de merak ediyor olabilirsiniz.
Örneğin klor bakteri, mantar ve virüsleri yok ederek suyu kirletmez. Kirli su, yüzme havuzuna girenler arasında hastalık yayabilir. Aynı zamanda klor kullanımı yosun oluşumunu engeller.
Diğer dezenfeksiyon yöntemleri brom ve aktif oksijendir. Bu ürünlere ek olarak bazen ozon veya UV dezenfeksiyon işlemleri de kullanılmaktadır. Kimyasalların tüketimini destekler veya azaltırlar. Depo etkisi (kalıcı dezenfeksiyon potansiyeli) olmadığı için her iki yöntem de birbirini tamamlayıcı niteliktedir.
Klorun etkisi – yani dezenfeksiyon ve temizleme etkisinin ne kadar etkili olduğu – havuzun pH değerinden kesin olarak etkilenir ve bunun tersi geçerli değildir. Yani klorun havuzunuzun pH’ı üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Bununla birlikte, havuz pH’ı önemli ölçüde çok yüksekse, klorun bakterisidal etkisi azaltılabilir. Bu nedenle, klor seviyesi gerçekten yüksek olsa bile, yanlış ayarlanmış havuz pH’ı kloru neredeyse etkisiz hale getirebilir.
PH değeri çok düşükse, olası sonuçlardan biri sudaki klorun daha hızlı tüketilmesidir. Bu nedenle, iyi ayarlanmış bir pH değeri ile gerekenden daha fazla klor kullanmanız gerekir.
Örneklemek için iki örnek: 6 pH değerinde, klorun etkinliği maksimum yüzde 92’dir. PH 8’de ise klorun etkinliği maksimum yüzde 25’e düşer. Bu, ikinci örnekte havuz suyunda 0,8 mg serbest klor ölçtüğünüz, ancak yalnızca 0,2 mg klorun etkili olduğu anlamına gelir. Aynısı diğer dezenfektanlar için de geçerlidir.
Suyun klor seviyesini ve pH’ını nasıl ölçerim?
Havuzdaki pH değeri, su kalitesi ve sağlığınız üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir. Ama aynı zamanda malzemelerin aşınması ve yıpranması da söz konusu. Bu nedenle, su analizi için her zaman güvenilir bir yönteme ihtiyacınız vardır. Aynı zamanda, klor miktarı ve suyun pH değeri gibi ilgili tüm verilere bir bakışta sahip olursunuz.
Halka açık havuzlarda uygun su bakımı kanunla düzenlenir. Otomatik ölçüm, kontrol ve dozlama teknolojisi ile uygulanır ve kontrol edilir. Özel sektörde tasasız, sağlıklı banyo keyfinin sorumluluğunu havuz sahipleri üstleniyor. Ancak onlar da işleyen ölçüm, kontrol ve dozlama teknolojisine güvenebilir.
Havuzdaki klor ve pH değeri nasıl olmalıdır?
Çeşitli su analiz seçenekleri sayesinde klor ve pH değerinin doğru ayarlanıp ayarlanmadığını kendiniz test edebilirsiniz. Havuz pH’ı için tavsiye 7,2 ila 7,4’tür.
Klor değeri söz konusu olduğunda, toplam klor değerini oluşturan serbest ve bileşik klor arasında bir fark olduğunu bilmek önemlidir. Bu, optimal olarak maksimum 2,0 ppm’dir (mg/l). Kendin yap kitlerinin çoğu serbest kloru ölçer.
Havuzdaki pH çok düşükse ne olur?
Düşük pH’daki bir diğer faktör havuz suyundaki yabancı partiküller ve kirdir. Bunlar genellikle insanlar veya böcekler gibi hayvanlar aracılığıyla banyo suyuna karışır. Bu nedenle havuza girmeden önce mümkün olduğunca iyice duş alın.
Havuzun pH değerinin çok düşük olmasından esas olarak yağmur suyu ve yabancı parçacıklar sorumludur. Sonuçlar, solunum yollarının, mukoza zarlarının ve cildin tahrişidir. Gözleriniz batıyor ve sulanıyorsa pH doğru ayarlanmamış demektir.
Metal parçalar veya fayans derzleri gibi havuz malzemeleri de korozyondan zarar görebilir. Çok düşük bir pH değeri, sudaki klor içeriğini dezenfekte edici etkiyi azaltacak şekilde değiştirebilir. Diğer bir etki ise topaklaştırıcıların daha az etkili olmasıdır. O zaman artık su bulanıklığını önlemek veya ortadan kaldırmak için gerçek işlevlerini yerine getiremezler, havuz suyu kötü kokabilir.
Havuzdaki pH’ı ne artırır?
Havuz pH değerini yükseltmek söz konusu olduğunda iki başlangıç noktası vardır: Değer çok mu yüksek? Yoksa suyun pH değeri çok mu düşük?
İlk durumda, pH önerilen sınırın üzerindedir, bu nedenle bir pH düşürücü kullanmanız gerekir. Bu daha sık olursa, artışın nedeninin ne olduğunu düşünmeye değer. Güçlü güneşe maruz kalma, buna katkıda bulunabilecek önemli bir faktördür. Uygun güneş koruması yardımcı olabilir. Ancak sert su da değerin istenmeyen şekilde yüksek çıkmasına neden olabilir.
Havuz pH’ında problem var mı? Yağmur suyu ve kir gibi dış etkenlerden dolayı çok düşükse, özel pH yükselticiler çare sağlar. Bunlar toz halinde veya granüller halinde bulunur. Dozlamaları kolaydır ve güvenilir şekilde çalışırlar. pH değeri kısa sürede 0,1 adımda artırılabilir. Yanlış dozlama ve kullanımdan kaçınmak için üreticinin ürün talimatlarına uyulması önemlidir. Ev kullanımına yönelik profesyonel test kitleri yardımıyla havuz pH değeri kolaylıkla ölçülebilir. Daha sonra kolayca ayarlanır. Temiz, hijyenik açıdan güvenli havuz keyfi için havuz pH değerinin düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir.
Havuzdaki pH’ı ne sıklıkla ölçmem gerekiyor?
Özel yüzme havuzunda pH değerini haftada 1 veya 2 kez ölçmelisiniz. Ek bir pH ölçümü şu durumlarda yapılır: Şiddetli yağışlar, yoğun güneş ışığı, kısmi veya tam su değişimi, artan kullanım sıklığı.
Havuzdaki pH’ı ne kadar hızlı düşürebilirim?
Çok yüksek bir havuz pH’ı bir dizi soruna neden olabilir. Bu nedenle, zaman kaybetmeden pH düşürücü kullanmaya geçin.
pH değeri düşürücüler sıvı veya granül formda bulunmaktadır. Sıvı platini önceden bir kovada su ile karıştırabilirsiniz. Ardından havuzun kenarı boyunca havuz suyuna eşit şekilde dökün.
Çoğu durumda, doğru kullanılırsa, yaklaşık 30 dakika sonra bir azalma ölçülebilir. Yine de havuza hemen atlamamalı, bir süre beklemelisiniz. Birkaç saat sonra değer normal aralığa geri dönecektir.
Havuzda pH’ın ayarlanması: iyi seviye nedir?
Özel yüzme havuzlarında en iyi su kalitesinin 7,2 ile 7,4 arasında bir pH değerinde elde edilir. Belirli sayılarla uğraşarak çok fazla zaman harcamak istemiyorsanız, ev kullanımı için iyi bir su analizine yatırım yapmak iyi bir fikirdir. Bu sayede havuz pH değerinin nötr aralıkta olup olmadığını çok kısa sürede tespit edebilirsiniz.
Su bakımı üç alana ayrılabilir, ancak hepsi birbirine bağlıdır:
- Fiziksel su arıtma (filtrasyon, sirkülasyon, havuz hidroliği)
- Kimyasal su arıtma (pH değeri, dezenfeksiyon)
- Ek önlemler (topaklanma, yosun önleme).
Kusursuz işleyen su arıtmanın temeli kesinlikle filtrasyon ve sirkülasyondur. Bu olmadan, kimyasal arıtma neredeyse etkisizdir. Bununla birlikte, şuna dikkat edilmelidir: optik olarak temiz su (iyi filtreleme ile çalışır), biyolojik olarak saf su olmak zorunda değildir, kimyasal su arıtımı gerektirir.
Kimyasal su arıtımı ile “sağlıklı” su için gerekli koşulları yaratıyoruz. Su bakımının temeli doğru havuz pH değeridir. Kullanılan su, arıtma ürünlerindeki etkinliğin temelini oluşturur. Bunlar daha sonra hızlı, güvenli ve optimum şekilde ayarlanmış bir pH değeri sağlar.
Cilt ve mukus zarlarının iyi bilinen tahrişlerine ek olarak, buna ayrıca kireç çökelmesi veya havuz suyundan gelen hoş olmayan bir koku nedeniyle havuz suyunun gri bir bulanıklığı da söz konusudur. Klor artık dezenfekte edici etkisini tam olarak geliştiremeyebileceğinden, artan bakteri üremesi olur.
Son olarak, alglerin büyümesi ve yayılması teşvik edilir. Ayrıca güçlü güneş ışığı varsa, alglerin gelişimi bazen hafif yeşilimsi su aracılığıyla sıradan insanlar tarafından açıkça görülebilir.
Çözüm: Önce bir pH eksi veya pH düşürücü kullanın. pH değeri tekrar nötr aralıktaysa, yosun öldürücüler gibi bakım önlemleri alın veya klor ile dezenfeksiyon gerçekleştirin.
Havuz suyunun su kalitesi için pH değeri neden bu kadar önemlidir?
Havuzun ve suyun fırça, vakum ve file ile temizlenmesi havuz bakımı yapılırken önemlidir. Diğer parametrelere ek olarak, pH değerinin su dengesi üzerinde belirleyici bir etkisi vardır. Bu değer, klor veya pıhtılaştırıcılar gibi diğer bakım ürünlerinin etkinliğini etkilediğinden, düzenli olarak kontrol etmelisiniz. İdeal aralıktaki bir pH değeri, hala maksimum düzeyde etkili olan su bakım ürünlerinin daha az kullanılmasına yol açar.
Özetle, tüm dezenfeksiyon ve flokülasyon ürünlerinin çalışması için ideal havuz pH değeri olan 7,0 ila 7,4 gereklidir.
Bu yüzden su analizini alışkanlık haline getirin. Uzun vadede, düzenli kontrol aslında size zaman ve para kazandıracaktır. Ne de olsa havuz suyunun tamamını değiştirmek istemezsiniz. Yanlış ayarlanmış bir havuz pH değeri kontrolsüz bakteri ve yosun oluşumuna yol açarken Banyo merdiveni gibi metal parçaları değiştirin çünkü alkali su, korozyon nedeniyle malzemelere saldırır.
Havuzun pH’ı nasıl değişir?
Özetle, havuz suyunun genellikle yüzme mevsimi boyunca sürekli etkilere maruz kaldığı söylenebilir.
Yüzenler, toz, saç, deri pulları veya vücut yağları, kozmetikler gibi en küçük yabancı cisimlerin ve kirlerin havuz suyuna girmesini sağlar. Rüzgar veya fırtınalar havuza polen, çimen ve yaprak getirir. Böcekler suya düşer ve sağanak yağış, havuz pH’ını zaman zaman rötuş yapmanız gerekebilecek şekilde değiştirebilir. Son olarak, bahçede özellikle güneşli bir yerdeki konum veya genellikle güçlü güneş ışığına maruz kalma, havuzun pH değerinin değişmesine neden olabilir.
Havuzunuzu temiz tutmaya ve havuz pH’ındaki değişikliği hafifletmeye veya yavaşlatmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
Temiz su, uzun süreli ve güvenli yüzme keyfi sağlar.
Çözüm
Bahçenizde havuzunuz varsa uzun süre keyifle kullanmak istersiniz. Burada belirleyici faktör temiz su ve cilt tahrişinden ve malzemeye gelebilecek herhangi bir zarardan rahatsız olmamanızdır.
Havuzunuzun su kalitesinin iyi olması ve tüm değerlerin her zaman normal aralıkta olması için, mantıklı su analizi yöntemlerini bilmek ve doğru kullanmakta fayda var. Tüm ilgili faktörleri ölçebileceğiniz, kullanımı kolay ürünler ve ölçüm cihazları varsa daha iyi. Havuz pH’ına ek olarak, havuz suyu kalitesini potansiyel olarak etkileyen başka parametreler de vardır. Bunlar toplam alkalinite ve kalsiyum sertliğini içerir.
Bir cevap yazın