[one_half]
[one_half_last]
Bulanık ve mat havuz suyu
Nedenleri: Yüksek pH değeri, düşük klor miktarı, yosun oluşumu, yetersiz sirkülasyon/filtrasyon, yüksek alkalinite değeri, yüksek stabilizatör, havuz suyunda organik kirletici miktarı fazlalığı, bağlı klor yüksekliği, yüksek su sertliği.
Çözümleri: pH düşürücü kullanarak havuz suyunun pH’ı değeri 7,0-7,4 aralığına düşürülür. Havuz suyuna ait klor- pH değerleri ölçülüp şoklama yapılmalıdır. Havuz suyuna 1,0- 3,0 ppm değer aralığına gelecek şekilde klor tatbik edilir. Filtre kumu seviyesi ve taşlaşma durumu kontrol edilir. Kum seviyesi ve taşlaşması normal durumda ise ters yıkama işlemi yapılır. pH düşürücü ile şoklama yapılır ve toplam alkalinite düşürülür. Granül klor kullanımı bir süreliğine durdurulup yerine sıvı klor kullanılmalıdır. Taze su ilave yapılabilir. Havuz suyuna çöktürücü tatbik edilir. Çöktürücünün havuz suyuna karışması için en az 4 saat filtrasyon sistemi çalıştırılıp kapatılır. Çökelmenin gerçekleşmesinden sonra süpürge işlemi yapılır. Klor şoklaması yapılır.
[/one_half_last]
Havuz suyunda renklenme
Nedenleri: Su kaynağında bulunan veya havuz aksamından kaynaklanan ağır metal iyonları.
Çözümleri: pH değeri 7,0-7,4 arasına getirilip klor şoklaması yapılır. Çöktürücü tatbik edilip havuz 24 saat boyunca çalıştırılır. Havuza %25 oranında taze su konulup klorlama yapılır. pH değeri kontrol altında tutulup dip temizliği yapılır. Filtrasyon sisteminin havuz suyunu berraklaştırması beklenir. Filtre sıkça ters yıkama yaptırılarak temizlenir.
Yosun oluşumu
Nedenleri: Serbest klor azlığı, işletim sistemindeki aksaklıklar.
Çözümleri: Klor şoklaması yapılıp bir süre beklendikten sonra fırçalama-süpürge işlemi yapılır. Havuz suyuna yosun önleyici tatbik edilir. Havuz suyu pH değeri7,0-7,4 arasında olmalıdır. Filtrasyon sisteminin çalışmasında ve havuz kimyasallarının kullanımında aksama yok ise filtre içinde bulunan kuvars kumu miktarı ve durumu kontrol edilmelidir. Havuz suyuna tatbik edilen kimyasalların aksatılmaması gerekir.
Köpürme
Nedenleri: Yosun önleyici-giderici ürün kullanımı, suda çözünen organik kir miktarındaki artış.
Çözümleri: Yosun önleyici dezenfektanların kullanım oranlarına dikkat edilmeli, gerekli görüldüğünde yosun önleyicinin yerine bir süreliğine berraklaştırıcı havuz kimyasalları kullanılmalıdır. Havuza girmeden önce duş alınması sağlanmalıdır. Kir miktarının düşüşünü hızlandırmak için havuza taze su eklenebilir.
Saç cilt ve mayolarda beyazlama
Nedenleri: Çok yüksek klor konsantrasyonu.
Çözümleri: Havuz suyundaki klor miktarı ölçülmeli, klor miktarı 1,0-3,0 ppm değerlerinde olacak şekilde havuza taze su eklenmelidir.
Yetersiz filtrasyon
Nedenleri: Filtre kumunun süzme özelliğini yitirmesi, kireç oluşumu, güneş yağları.
Çözümleri: Filtre kuvars kumu kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmelidir. Havuz suyunun kimyasal dengesi sağlanıp iyon tutucu-kireç önleyici kullanılmalıdır. Filtreye ters yıkama işlemi yaptırılmalıdır. (Gerekli görüldüğü durumda, güvenlik önlemleri alınarak filtre kapağı açık iken ters yıkama yapılmalıdır.)
Bir cevap yazın