Said Güllüoğlu:Havuz suyunun donmasını engelleyin…
Sezon sonunda havuzumuzun kış dönemi için hazırlanılmasında, bulunduğunuz bölgenin kış şartlarının önemi büyüktür. Kış döneminde, gündüz ve gece sıcaklığının sıfırın altına düştüğü bölgelerde öncelikle suyun donmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir.
[dropcap]U[/dropcap]nutulmamalıdır ki su donduğunda hacmi genişleyecek ve genleşme imkânı bulunmayan kapların deforme olmasına ve patlamasına sebep olabilecektir. Burada bahse geçen kaplar pompalarımız, filtreler veya ısı eşanjörlerimiz olabilir. Bunun için suyun donmasını engelleyen buz önleyiciler, ısıtıcılar kullanılmalıdır.
Kışın havuz suyunun yosunlaşmaya karşı koruması için, kış suyu adı verilen (Yosun önleyici + kompleks yapıcı) kimyasalların kullanılmasında fayda vardır.
Bu konuda da size bazı uyarılarımız olacak
Bulunduğunuz bölgenin bahara geçiş dönemi yani hava sıcaklığının 18 derecenin üzerine çıkması bizim için kritik sıcaklık noktasını oluşturmaktadır. Hava sıcaklığı 18 derecenin üzerine çıktığı zaman diliminde eğer suda kuvvetli oksidantlarımız (Klor, Hidrojen peroksit, Br) yok ise suda yosun üremesi başlayacaktır. Bu konudaki en önemli yanlış ise havuz suyuna kış kimyasalının atılıp sonrada havuzun uykuya çekilmesi ve sezona kadar havuz suyunun bozulmadan kalmasını beklemektir ki maalesef bu mümkün değildir.
Kış Kimyasalının Kullanılması
Örneğimizi 100 tonluk bir havuz üzerinden verelim ve kullanacağınız kış kimyasalının üretici firma tarafından size tavsiye edilen oranlarda kullanmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım:
- Havuz suyunun pH’ı 6.5 a kadar düşürülmeli.
- Havuz suyuna klor şoklaması yapılarak serbest klor miktarının 8-10 ppm çıkması sağlanmalıdır.
- Kış suyu kimyasalından 3-5 kg arasında atılarak ilk şoklama yapılmalı.
- Haftada 1 defa havuz dip temizliği yapılmalı.
- Ayda bir defa 1 kg kış suyu ilave edilmeli.
- Aylık periyotlarda pH ve klor seviyeleri kontrol edilerek pH 6.5, serbest klor 5 ppm seviyesi korunmalıdır.
Havuz Temizliği
Öncelikle su boşaltılarak havuz duvarları ve tabanı bol su ile yıkanır. Daha sonra %30’luk hidroklorik asit bir plastik kova içinde 1/4 oranında sulandırılarak, bir fırça yardımıyla sürülür. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar şunlardır.
- Plastik kovanın içine 3/4 ü kadarına su koyduktan sonra asit ilave edilmelidir. Tersi tehlikelidir.
- Kova temiz olmalı ve başka bir kimyasal içinde bulunmamalıdır.
- Mutlaka maske veya nemli havlu, ağız ve buruna sarılmalıdır. Çıkan klor gazı solunmamalıdır.
- El ve ayaklarda asit yanığı oluşmaması için plastik eldiven ve bot giyilmelidir.
Bir fırça yardımı ile asitli su duvarlara sürülür, bu esnada Hidroklorik asit, havuz duvarında oluşmuş kişir’i (Kalsiyum ve Magnezyum karbonatları) çözer. Asitli suyun fazlası derzleri de sökeceği için duvarın 2 mt sini asitli su sürüldükten sonra taze su ile durulama yapılmalıdır. Böylece asitli su yalnızca kişiri çözer ve derze zarar vermeden nötralize edilir. Eğer derz tamiratı yapılacaksa asitin derzleri çıkarması için 1/1 oranında kullanılması gerekir.
Asitli su ile temizlik bittikten sonra asitli su havuzdan bertaraf edilir ve 100 ton luk bir havuz için yaklaşık 2.5 lt yosun önleyici bolca suya katılarak bir fırça yardımıyla duvarlara sürülür. Bu işlemin ardından havuza su doldurulmaya başlanır. Denge tankının temizliği yalnızca su ile yapılır. Denge tankı içinde temizlik için asit veya klor kullanılmaz. Denge tankı kapalı bir ortam olduğu için asit veya klor ile yapılacak temizlikte, temizliği yapan kişi bu kimyasalların çıkan gazı ile zehirlenirler.
Havuz temizliği yapılırken basma hattın içinde kalmış olan pis suda mutlaka boşaltılmalı ve basma hattına da temiz su bir hortum vasıtası ile basılarak içinin temizlenmesi sağlanmalıdır. Aksi halde havuz ilk çalıştırıldığı anda basma hattındaki pis su havuza suyuna karışır.
Havuza su doldurulması esnasında, suya klor ilavesi yapmak gereklidir.
Suda bakteri ürememeli
Havuz çalıştırılmadan önce kum filtresi mutlaka gözden geçirilmeli, filte içindeki kumlar 3 yıl kullanıldıktan sonra mutlaka değiştirilmeli veya filtre içinde kum eksilmesi varsa eksilen kum ilave edilmelidir. Havuz pompalarının kontrolü için konusunda uzman bir operatör veya bobinaj ustasına müracaat edilmeli, pompa difizörleri ve rulmanları gözden geçirilmelidir.
Konusunda uzman bir elektrikçi tarafından da havuz pompaları kontrol paneli (termik, kondaktör, timer, faz koruma rölesi ve grup otomatlar), topraklama hattı, su altı lamba armatürlerinin su izolasyonları ve trafolarda mutlaka kontrolden geçirilmelidir.
Havuz sistemi filtreleme konumuna getirilerek çalıştırılmalı Bütün bu kontrolden sonra havuza su almaya başlayabiliriz. Havuza su dolarken mutlaka makine dairesi kontrol edilmeli ve havuzdan makine dairesine su gelmediği tespit edilmelidir. Aksi halde yapılacak bir ihmal makine dairemizin de su altında kalmasına sebep olacaktır. Havuzumuz su dolması esnasında suya biraz klor ilave edilmesi gerekir. Bunun sebebi havuz tam olarak dolup devreye alınacak zaman içerisinde suda bakteri üremesi başlamamasıdır. Havuzumuz su ile dolduktan sonra önce ters yıkama ile filtremiz temizlenir ve havuz sistemimiz filtreleme konumuna getirilerek çalıştırılır. Bundan sonra yapılacak işlem havuz suyu pH ‘ı 7.0-7.4 Aralığına getirilerek klor şoklaması yapmaktır.
Bir cevap yazın