HAVUZ SUYU DEZENFEKSİYONUNDA KİMYASAL KULLANIMI
Yüzme havuzlarının fiziksel görünüm olarak temiz ve berrak olması, biyolojik olarak da insan sağlığına zararlı mikroorganizmaları içermemesi gerekir. Yüzme havuzu suyu içme suyu niteliğinde olmalıdır. Havuz suyu dezenfeksiyonunun önemini bir kez daha vurgulamak istedik.
Havuz suyuna giren her insan vücudundan organik ve inorganik maddeler ve mikroorganizmaları suya taşınır. Ayrıca, kozmetik ürünleri, güneş yağları ve sabun artıkları gibi maddeler de insandan havuz suyuna geçer.
Yüzme havuzları havaya ve çevreye açık oldukları için, çevreden gelen toz ve yosun tohumları gibi, kirletici unsurlar ve mikroorganizmalar da suya ulaşmaktadır. Havuz suyu belli bir sıcaklıkta olduğundan, uygun şekilde ve doğru kimyasal ile dezenfekte edilmediği takdirde yosun ve bakterilerin yetişmesi için ideal bir ortam oluşturur. Bu bakteriler sağlığa zarar verici ciddi hastalıklara sebep olabilirler.
Havuzlarda insan sağlığı açısından zararlı virüsler de bulunur. Virüsler çoğalmaları için insan vücudundaki hücrelere girerek o hücrelerin yeni virüsler üretmesini sağlarlar. Bu virüsler bazı enfeksiyon hastalıkları oluşturulabilmektedir.
Yosun en sık görülen havuz sorunudur. Sağlığa zararı olmamasına rağmen, sağlığı tehdit eden bakterilerin ve mikropların üremesi için ideal bir ortam yaratırlar. Aynı zamanda klor yosuna karşı mücadele ederek kendini zayıflatıp tüketir. Bunun sonucu pH yükselir ve yüksek pH da kalan klorun etkisini kaybetmesine neden olur. Yosun kuruduğunda, mantar gibi toz şeklinde sporlar havaya uçar. Bir tanesi suya düştüğü anda canlanıp çoğalmaya başlar. Eğer havuzda klor varsa suya düşen sporlar ölür. Ama havuz klordan birkaç saatliğine bile yoksun kalırsa yosun hızlı bir şekilde üreyip çoğalır. Yosun ayrıca havuza pis ve çirkin bir görünüm verir.
Dezenfeksiyon için kullanılan havuz kimyasallarının tümünde aranan en önemli özellik, iyi bir oksitleyici olmalarıdır. Kullanıldıkları ortamda serbest oksijenin açığa çıkacak şekilde reaksiyona girebilmeleri sağlanmalıdır. Dezenfektanların bakteri ve mikroorganizmalara difüzyon hızı, yok etme hızı önemli bir parametredir. Etkisi uzun sürmeli ve işletme maliyeti az olmalıdır. Dezenfektan suya koku, tat ve artık zehirli madde bırakmamalı.
Havuz sularının dezenfeksiyonu için suda hızlı çözünen organik yapıda ve stabilizörlü klor kullanılır. Bu tip klorlar şok klorlama için de idealdir. POOLSTAR 56 bu uygulamalar için son derece etkili bir üründür.
Bazen havuz suyunun dezenfeksiyonu için suda yavaş çözünen organik yapıda ve stabilizörlü klor uygundur. Bu tip klorlar aynı zamanda dip yosunlarını da uzaklaştırır. POOLSTAR 90 bu tip uygulamalar için ideal bir üründür. Kapalı havuz suyunun dezenfeksiyonu için ise KALSİYUM HİPOKLORİT %70 gibi stabilizatörsüz klor tercih edilir.
Havuz suyunun pH değeri 7,2-7,6 arasında olmalıdır. pH’ı 7,2 den düşük sularda dezenfektan olarak kullanılan klor, suda bulunan azot bileşikleriyle birleşerek göz tahrişlerine, rahatsız edici kokulara neden olur. Ayrıca asidik olan bu ortam, havuz ekipmanlarının korozyona uğramasına ve aşınmasına neden olduğu gibi dezenfeksiyon ve çöktürme işlemleri de yeterli yapılamaz.
pH değeri 7,6’nın üstünde olan sularda mikroorganizmalar deri üzerine yapışarak kaşıntıya, göz yanmasına ve derinin tahriş olmasına neden olmaktadır. Yüksek pH klorun etkisini durdurur ve su bulanık görünür. Havuz sularının pH değerini düşürmek için kullanılan en etkili ve ekonomik yöntem suya SODYUM BİSÜLFAT dozlamaktır.
Filtrelerde tutulamayan güneş yağı, sabun, burun akıntısı, kozmetik ve diğer askıdaki katı maddeler çökeltilerek uzaklaştırılır. Bunlar ancak flokulasyon işlemiyle topaklanarak çökeltir ve süpürgeyle bertaraf edilebilir.
Bir cevap yazın