Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra Yumurtacı, yüzme havuzu ekipmanlarının ve mekanik tesisat üretiminin ülkemizde gerçekleştirilebileceğini, altyapı olarak bunu yapacak firmaların ve mühendislerin fazlasıyla bulunduğunu belirtti.
Yıldız Teknik Üniversitesi bir asra yakın süredir makine mühendisi yetiştiriyor. Üniversitenin Türk Sanayi Sektörü’nün gelişimine katkısı nedir?
Yıldız Teknik Üniversitesi 110 yıllık devlet üniversitesi olup ülkemize binlerce makine mühendisi kazandırmaya devam etmektedir. Üniversitemiz insan odaklı, bilimsel, teknolojik ve sosyal boyutuyla küresel ölçekte lider konumdadır. Hedefimiz Uluslararası düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma mükemmelliğine ulaşarak toplumun ihtiyaçlarına ve ulusal rekabet gücüne katkıda bulunan bireyler yetiştirmek, yenilikçi fikirleri ve uygulamaları hayata geçirmektir. Türk Sanayi Sektöründe Makine Mühendisliğinin önemi büyüktür. Birçok alt dal içeren makine mühendisliği disiplini enerjiden imalata, mekanikten otomotive kadar çok sayıda sektörü kapsamaktadır. Köklü geçmişe sahip olan bölümümüzün bu alanlara doğrudan kazandırdığı nitelikli mezunlarımız ile Türk Sanayi Sektörüne katkımızın oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. Makine mühendisliği eğitimimizde amacımız; Isıl ve mekanik sistemleri tasarlayabilen, analiz edebilen, üretim tekniklerini uygulatabilen, mesleki ve etik sorumluluk anlayışına sahip, takım arkadaşları ile uyum içerisinde çalışabilen, kendine güvenen, girişimci, araştıran, teknolojik gelişmelere açık, ülkesine ve insanlığa yararlı, bireyler yetiştirmektir.
Makine Mühendisliği bölümü olarak eğitimin yanı sıra çok sayıda proje çalışması da yürütmektesiniz. Şu an yürütmekte olduğunuz projelerden kısaca bahseder misiniz?
YÖK’ün “Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Projesi” kapsamında YTÜ 9 sektörde yetkin bulunarak en çok eşleştirme yapılan üniversitelerden biridir.
Enerji Sistemleri ve Yakıt/Yanma
Enerji Depolama
Makine tasarımı ve İmalatı
İçten Yanmalı Motor ve Motor Aktarma Organları
Akışkan Gücü, Dinamiği ve Akışkan Makineleri
Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri
Raylı Sistemler ve Araç İmalatı
Robotik ve Mekatronik
Elektronik Donanım Teknolojileri
Yetkin bulunan konulara baktığımızda 8 konu birebir Makine Mühendisliği ile ilgilidir, bu da akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin başarılarıyla ortaya çıkmaktadır.
Bir makine mühendisinin kamuda ve özel sektörde, AR-GE ve ÜR-GE projelerinde görev alması neden değerli? Üniversite olarak girişimci, araştırmacı, teknolojik gelişmelere açık, üretim odaklı makine mühendisleri yetiştirmek adına ne gibi çalışmalar yapılıyor?
YTÜ Makine Mühendisleri gerçekçi projeler ile çalışan, temel mühendislik bilgisi yüksek, iletişimi güçlü, ekip çalışmasına yatkın olarak sektörde en fazla sayıda yer almaktadır. Mezunlarımıza ve iş olanaklarını değerlendirdiğimizde aşağıda yer alan diyagram pek çok detayı anlatmaktadır. Ar-Ge, Ür-Ge, Proje, Tasarım ve Girişimde sayılarımız gittikçe artmaktadır.
PDF’deki grafik girecek
Öğrencilerimiz ile yapılan Tübitak projeleri, Teknofest katılımları, Kurumsal firmalar ile iş birlikleri, sektörle iç içe olmamız ve yeni bir KOOP sistemiyle öğrencilerimizin 8.yarıyılı sektörde geçirmesi mühendisliğe ilk adım atmasını, girişimciliğini kolaylaştırmaktadır.
Türkiye’de yüzme havuzu ekipmanları ve mekanik tesisat üretimi konusunda neler düşünüyorsunuz?
Yüzme havuzu projelendirme ve gerçekleştirme disiplinler arası bir konudur. Projelendiren makine mühendisi, elektrik projesi için elektrik mühendisi, inşaatı için inşaat mühendisi, zemin etüdü için jeofizik mühendisi katkısı gerekir. Bir makine mühendisinin yüzme havuzu projelendirebilmesi için de temel dersler ve uygulamalardan Akışkanlar Mekaniği, Termodinamik, Turbo Makineler, Hidrolik Makineler derslerini özümsemiş mühendislerin bu işleri yapması gerektiğini düşünüyorum. Bizim mezunlarımız bu bilgilere bu mevzuata sahiplerdir. Yüzme havuzu ekipmanlarının ve mekanik tesisat üretimi ülkemizde gerçekleştirilebilir. Altyapı olarak bunu yapacak firmalar ve gerçekleştirebilecek mühendisler fazlasıyla bulunmaktadır.
Yüzme havuzu projesinde makine mühendisliğinin önemi nedir? Ülkemizde bu yöndeki yaklaşımları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir yüzme havuzunda Makina Mühendisinin teknik değerlendirmesi ve yönlendirmesiyle, doldurma, boşaltma sistemlerinin projelendirilmesi, suyu sağlayan pompa hesaplanması ve seçimi, filtreleme, sterilizasyonu en önemli detaylardır. Bu çalışmalardan sonra diğer mühendislik hizmetlerinin işleme alınması gerekir.
Türkiye’de yüzme havuzu sektörünün gelişmesi adına üniversite-sanayi iş birliği konusunda neler söylemek istersiniz. Bu yönde ne gibi çalışmalar önerirsiniz?
Bu konuda pek çok yapılacak çalışmalar bulunmaktadır. Sistemin basınç kayıplarının azaltılması için optimizasyon, çalışan pompaların enerji verimliliğine uygun çalışmaları, suyun sterilizasyonundaki detaylar, atığın değerlendirilerek tekrar kullanımı, uygun filtrelerin seçiminin yanında tüm elemanların enerji tasarrufu, dünyanın en önemli çözülmesi gereken problemlerden birini oluşturmaktadır.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü, ülkemizde yüksek sıralamada öğrenci alan, Makine Mühendisliği Diploması yanında öğrencinin aldığı derslere göre Dal Belgesi (Enerji, Isı Proses, İklimlendirme, İmalat, Konstrüksiyon, Otomotiv) veren, Güçlü akademik kadrosu ve donanımlı fiziksel alt yapısı ile dünya standartlarında mühendis yetiştirmeye devam etmektedir.
Bir cevap yazın