Havuz çevresi peyzajında ilk ve en önemli adımlardan biri, doğru bitkileri seçmek. Havuz çevresinde hayatta kalacak, hatta gelişip serpilecek en iyi çalıların, ağaçların, süs bitkilerinin ve çiçeklerin kullanılması havuz peyzajında oldukça önemli bir yer tutuyor.
Havuz çevresinin geri kalan peyzaj tasarımı ile uyumlu bir bütünlük içinde olmasını sağlamak için belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Her mevsim yeşil olan ve yapraklarını dökmeyen bitkiler havuz kenarında kullanıma en uygun türlerdendir. İstediğiniz her bitki havuz kenarında ekilmeye uygun olmayabilir.
Yetiştirildiği ortam ve hava durumu çiçeklerin gelişiminde büyük rol oynar. Her bitkinin yetiştirilme alanı farklıdır. Bu nedenle havuz türleri de kullanılabilecek bitki türlerinde farklılıklara neden olabilir.
Havuz peyzajında kullanılabilecek bitkiler
Akasya, Açelya, Fırça Çalısı, Bambu, Begonvil, Hanımeli, Çiçekli Kiraz Ağacı, Hibiskus, Zebra Çimeni…
Bu bitkilerin büyük çoğunluğu havuz kenarında ve bahçede yetiştirilmeye uygun bitki ve çiçeklerdir. Hava koşullarına uyumu sayesinde, düzenli bir bakım ve özenle uzun ömürlü bir yapıda olabilirler.
Bakımı açısından çok fazla zorluk çıkarmadan rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Rengarenk çiçekleri ve güzel kokuları ile bahçenize hareket katar. Renkli çiçekler ile daha canlı ve göze hitap eden bir görüntü yakalayabilirsiniz. Çiçek açma ve tomurcuklanma mevsimleri birbirlerine yakındır.
Sukulent, Aslan Kuyruğu, Buz Çiçeği, Yeşim Bitkisi, Sütleğen, Plumeria…
Etli bitki anlamına gelen ve kaktüs familyasından olan sukulentlerin çok farklı türlerini bulmanız mümkündür. Farklı renk ve boylarda bulunan sukulentler hoş bir görüntü sağlar. Sade veya gösterişli çeşitleri ile zevkinize uygun modeller seçebilirsiniz.
Büyük çoğunluğu koyu yeşil renktedir. Havuzunuzun kenarında yeşil ve çok çeşitli bir görüntü isterseniz, sukulentlerin havuz kenarında kullanabileceğiniz türlerini ekebilirsiniz. Tek renk oluşuyla göz yormadan sade bir görüntü olanağı sunar. Fazla su istemezler ve çok soğuğu sevmezler. Bakımını ve ekimini kendiniz yapabileceğiniz gibi bir uzmandan da yardım alabilirsiniz.
Dev Kamış, Kore Otu, Limon Otu, Rush, Phormium…
Süs havuzu, doğal havuzlar ve SPA, jakuzi tarzında bir havuzunuz varsa ya da görüntü olarak bu tarzı yakalamak istiyorsanız bu bitkilerden yardım alabilirsiniz.
Bu bitkiler ve çimenlerin büyük çoğunluğu uzun ve ince yapılıdır. Doğal görünüm, çay yakını bitkileri gibi şekilleri egzotik bir çağrışım yapacaktır. Her birinin bakımı farklıdır.
Tutku Çiçeği, Carolina Jessamina, Hanımeli, Yasemin, Trompet…
Eğer kaplıca ve sıcak su havuzları için dekoratif ve etkili bitki türleri arayışında iseniz bu bitkiler kesinlikle sizin aradığınız türden olacaktır.
Aynı zamanda bu bitkiler, güzel kokuları ve görüntüleri ile huzur verici bir ortam oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Uzun boylu, geniş yapraklı bitki ve sarmaşıklar havuzun etrafında doğal bir duvar oluşturmada da oldukça başarılıdır.
Sabal Avuç İçi, Akdeniz Fan Palmiye, Kraliçe Avuç İçi, Yel Değirmeni Palmiye, Sago Hurması…
Süs ve görüntü güzelliği dışında yüksek ağaçlar ve geniş yapraklar doğal gölge alanlar katacaktır. Güneşin çok fazla yakıcı olabildiği zaman dilimlerinde ağaç gölgeleri imdadınıza yetişebilir. Böylece doğal havuz şemsiyeniz olacaktır. Bu ağaçlar havuz kenarında tercih edebileceğiniz en doğru ağaçlardandır. Yaprak dökmez, poleni ve çiçeği havuzu kirletmez. Bakımı kolaydır ve geniş yaprakları gölge alan oluşturmaya oldukça müsaittir.
Bir cevap yazın