Güçlü Ar-Ge yapısıyla sektördeki gelişmeleri ve müşteri ihtiyaçlarını yakından takip eden Agora Kimya, güncel bilgiler ışığında yeni ürün çalışmaları yapmaya devam ediyor. Agora Kimya Genel Müdürü Bora Eyiel, gelişime açık ve yenilikçi bir yol izleyen Agora Kimya’yı ve sektörün durumunu Havuz&Sauna Dergisi’ne anlattı.
Katma değeri yüksek ürünlerin yer aldığı, sürekli gelişime açık bir sektör olan kimya sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. Kimya sektörü ve dolayısıyla havuz kimyasalları konusunda ülkemizin durumunu nasıl değerlendirirsiniz?
Sektörümüz ağırlıklı olarak ithal hammaddeye dayalı. Yüzde 100 yerli üretim diyebileceğimiz ürünlerin sayısı çok az. Dolayısıyla da dünyadaki her türlü dalgalanmadan kolayca etkilenebiliyor. Bunu hali hazırda içinde bulunduğumuz pandemi döneminde yaşadık, halen de yaşıyoruz. Kimya Sektörü hammadde bazında ithalata dayalı olsa da yarı mamül ve mamül satışı açısından ihracatta da aktif bir sektör. İlerleyen yıllarda Kimya sektörüne yatırımların ve ihracatın da artacağını düşünüyorum.
Agora Kimya için ‘Sürekli Gelişim’ neyi ifade ediyor? Sürekli gelişim için olmazsa olmazlarınız nelerdir?
Değişmeyen tek şey değişim. Değişime ayak uydurmanız için de kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekiyor. Rekabetin sürekli arttığı bir ortamda, kendinizi yenilemez, geliştirmezseniz, küçülmeye ve yok olmaya mahkumsunuz. Bunun çok farkındayız ve tüm stratejimizi de buna göre planladık. En önemlisi bilgi sahibi olmanız. Sektörde ve tüketici tarafında neler olduğunu, trendleri çok yakından takip ediyoruz. Çağımız teknoloji çağı. Kendi işimizde teknolojiyi daha iyi kullanma, işlerimizi optimize ederek, daha efektif ve karlı bir çalışma ortamı oluşturabilme konusuna kafa yoruyoruz. AR-GE bölümümüz için sürekli kaynak ayırarak, tüketici taleplerine paralel ürünler geliştiriyoruz.
Üretimin her adımında insan, insan sağlığı ve çevreyi ön planda tutarak , katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretmeyi kendimize ilke edindik, en önemli olmazsa olmazımız da ilkelerimiz..
Kaliteli ve güvenilir ürünler ortaya koymak için izlediğiniz stratejiden bahseder misiniz? Bu bağlamda gerek TSE gerekse uluslararası standartlarının önemi nedir? Bu standartlar, diğer dünya ülkelerinin standartlarıyla kıyaslandığında sizce yeterli mi?
Ülkemizde bizim sektörümüz ile ilgili standartlar genel olarak Avrupa Birliği standartları ile paralel. Kendimize hem ülkemizdeki hem de global standartları baz alıyoruz. Bazen bu standartlar ülkelerdeki yerel yönetmeliklere ve uygulamalara göre değişebiliyor. Standartların yeterli olduğunu düşünüyoruz. Buradaki en önemli nokta; gerekli denetimlerin yapılarak, gerçekten kural, kanun ve standartlara uygun üretim yapıldığının kontrollerinin sağlanmasıdır. Merdiven altı tabir edilen, standart dışı ürünlerin üretilmesinin engellenmesi, hem bizim sektörümüz hem de tüm sektörler için büyük önem taşımaktadır.
Havuz suyunun hijyenik ve estetik özellikleri ile güvenliği açısından her bir işlem ayrı ayrı önem taşıyor. Havuz suyu dezenfeksiyonunda uygulanan kimyasalların önemi nedir? Kimyasallar uygulanırken nelere dikkat edilmeli? Bu uygulamalarda en çok yapılan ve bilinen yanlışlardan bahseder misiniz?
Havuz Kimyasalları uygulamasında en önemli nokta, ürünlerin doğru dozajlarda ve bilinçli kullanılması. Son yıllarda gerek UHE, gerek Sağlık Bakanlığı ve Halk Eğitim Müdürlükleri kanalıyla çok fazla eğitim ve sertifika programları yapıldı. Bu sertifika ve eğitim programlarıyla bilinçli havuz operatörleri yetiştirilmesinin genel kullanımdaki havuzlar ve halk sağlığı için en önemli nokta olduğunu düşünmekteyim.
Ayrıca gün geçtikçe sayısı artan havuz otomasyon sistemlerinin kullanımının artması da kimyasal kullanımını kolaylaştırıyor.
Ülke olarak havuz su tekniği, kimyasallar, ölçüm, kontrol ve değerlendirme konularında yeterli hassasiyete sahip miyiz? Yüzme havuzlarındaki su parametrelerinin kontrolü hakkında neler söylemek istersiniz?
Ülke olarak kesinlikle yüzdüğümüz su konusunda hassas olmadığımız söyleyebilirim. Genellikle havuzlarımızı kuyu suyu ile dolduruyoruz ve bu sulara detaylı bir analiz yaptırmıyoruz.
Havuz suyunun temel parametreleri özellikle sezon başlarında çok iyi kontrol edilmeli, tüm parametreler sezon başında Sağlık Bakanlığının istediği standartlara getirildikten sonra günlük şartlandırmaya başlanmalı ve istenilen günlük ölçümler hassasiyet ile yapılmalıdır.
Kaliteli bir kimyasal ürünün kriterleri nedir? Agora Kimya kaliteli ürün üretmek adına nasıl bir politika izliyor?
Kaliteli ürün tarifine baktığımızda şu şekilde tanımlanıyor; “Tüketicinin ihtiyaç ve beklentilerinin bilinmesi; bunlara uygun ürün tasarımının yapılması, bunların hatasız bir şekilde üretilmesi, ürünün bileşenlerin / hammaddelerinin ve alt bileşenlerin güvenilir bir şekilde sağlanması, performansın ve güvenliğin belgelendirilmesi, kullanım ile ilgili bir takım özelliklerin açık bir şekilde ortaya konulması, ambalajlamanın uygun bir şekilde yapılması, teslimatın zamanında yapılması, satış sonrası hizmetin verilmesi ve bu konular ile ilgili deneyimlerin hepsidir.” Şahane bir tanım. Biz de Agora Kimya olarak tüm bu süreçlerin her biri için oluşturduğumuz kalite politikamız çerçevesinde üretimlerimizi yapıyoruz. Hammaddenin fabrikamıza gelmesi, gerekli analizlerin yapılarak, fabrikaya kabulü ile başlayan süreç, üretim, dolum, ambalajlama, kolileme aşamalarında da aynı titizlikle devam ediyor. Süreci, kullandığımız e-flow sistemi ile kontrol ediyor ve denetliyoruz. Kalite bölümümüz iç denetimler ile kalite standartlarımızın uygunluğunu kontrol ederken, gerekli alanlarda yeni kalite güvence kriterleri ekleyerek, kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Ulusal ve Uluslararası markalara fason üretim yapmaktayız. Belirli dönemlerde onların denetimleri de oluyor. Bu da bizi sürekli olarak güncel tutuyor, kendimizi geliştirmemizi sağlıyor.
İnovatif ürünler elde etme noktasında Ar-Ge yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
İçinde bulunduğumuz dönem olan hız ve teknoloji çağı bizi bambaşka bir yere getirdi. Buna paralel olarak da tüketicinin beklentileri, talepleri değişiyor. Tüketici trendlerini çok yakından takip ederek, kendi alanımızda neler yapabiliriz konusuna odaklanmayı seviyoruz.. Belirlediğimiz alanlarda AR-GE çalışmaları başlatıyoruz, AR-GE uzun bir süreç ve araştırmayı gerektiriyor. Aynı zamanda bu alana kaynak ayırmanız da çok önemli. Her yıl AR-GE’ye iki, üç ürün için yatırım yapıyoruz . Gerekli durumlarda birlikte çalıştığımız iş ortaklarımızdan destek alıyoruz. Onların AR-GE ekipleri ile bir araya gelerek, ürün üzerinde görüş alıverişinde bulunuyoruz. AR-GE çok keyifli ancak büyük emek ve sabır isteyen bir süreç. AR-GE sizi ileriye taşıyacak en önemli birim. Bu sebeple de düzenli bir şekilde AR –GE’ye yatırım yapmaya devam edeceğiz.
Yurt dışı pazarlarda da aktif rol üstleniyorsunuz. Uluslararası pazarda Türk firmalara ve yerli ürünlere bakış nasıl? Aktif olduğunuz pazarlardan da bahsederek bu bakışı değerlendirir misiniz?
Yurtdışında aktif olmaya çalışıyoruz. Henüz istediğimiz noktada değiliz ama bunun için çok çalışıyoruz. Havuz kimyasalı özelinde bakacak olursak, ihracat için çok kısıtlı bir alanınız var. Hammaddenin Çin’den geldiğini düşündüğünüzde, alan daha da daralıyor. Avrupa pazarları İspanya ve Fransa’nın tekelinde diyebiliriz. Bu ülkelerde havuz sektörü çok gelişmiş. Havuz ekipmanları ve teknolojileri konusunda iddialı markaları ve hizmetleri bulunuyor. Hedef pazarlar daha çok Türki Cumhuriyetler, Doğru Avrupa ülkeleri ve Ortadoğu olabilir. Biz ihracatta daha çok hijyen grubu, dezenfektan ve temizlik ürünlerimiz ile yer alıyoruz. İhracat için bu ürünlere yatırım yapıyoruz. İşinizi kalite standartları çerçevesinde yaptığınız sürece, karşı tarafın bakış açısı her zaman olumlu. İşinizi doğru yapıp, A’dan Z’ye ürününüzün geçtiği süreçleri şeffaflıkla gösterebiliyor, belgeleyebiliyorsanız, tüm kapılar size açılıyor.
Gerek üretim gerekse iç ve dış pazara yönelik hedefleriniz nedir? 2021 yılı için neler bekliyorsunuz?
2021 yılı 2020’den daha zor bir yıl. Pandemi de ikinci yıla girdik. Tüm dünya ekonomisi tepetaklak olmuş durumda. O sebeple şu anda 2021 için bir şeyler söyleyebilmek çok mümkün değil, ama umutluyuz. Çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bu yıl İstanbul ofisimizi açtık. İstanbul ve civarında bulunan bayilerimizi desteklemek üzere buradayız. Pandemi koşulları biraz iyileşirse, yaz döneminin iyi geçeceğini düşünüyoruz. Bu hem ülkemizin ekonomisi açısından, hem de turizmle birlikte havuzların daha aktif kullanılması sebebi ile işlerimizi hareketlendirecektir. Haziran sonrası ortaya daha net bir resim çıkacağını düşünüyoruz.
Kimyasal ürünlerle havuz suyunun şartlandırılması, doğru ürünün doğru dozajla kullanılması ciddi bir bilgi gerektiriyor. Bu konuda yürüttüğünüz eğitim çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
Bir iş yapılıyorsa, o işin ehil eller tarafından yapılmasından yanayız. Sonuçta havuzu temizlemek ve temiz tutmak için kullanılan ürünler kesinlikle doğru ve yeterince uygulanması gereken ürünler. Biz üreticiyiz. Ürettiğimiz ürünler bayilerimiz aracılığı ile tüketiciler ile buluşuyor. Bayilerimizin ve ekiplerinin, ürünlerimiz ve uygulaması hakkında bilgi sahibi olması, belirli eğitimleri alması amacı ile Agora Kimya Akademi’yi oluşturduk. Periyodik aralıklarla havuz, havuz bakımı ve kullanılan ürünlerle ilgili bayilerimiz ve ekiplerine eğitimler veriyoruz. Bayilerimiz takıldıkları her noktada bize 7/24 ulaşabiliyorlar. Teknik ekibimiz her konuda onlara yardımcı olmaya çalışıyor. Bunun yanı sıra sektörümüze de öncülük ettiğimiz “ yüzme havuz operatörleri eğitimleri “ için Halk Eğitim Merkezleri ile birlikte çalışıyoruz. Bugüne kadar farklı şehirlerde Halk Eğitim Merkezleri ile ortak eğitimlere imza attık. Bu konunun önemini tüm sektörün anlaması ve destek olması çok önemli.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Dünya, ülkemiz ve sektörümüz için yaz döneminin bereketli geçmesini ve pandeminin yarattığı sosyal ve ekonomik olumsuzlukların düzelme seyrine girmesini temenni ediyoruz.
Bir cevap yazın