“Engelleri Aşıyoruz, Buz Pistindeyiz” Etkinliği İBB Silivrikapı Buz Pisti’nde Gerçekleştirildi
[dropcap]M[/dropcap]armara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi gönüllü öğrencilerinin olusturduğu MARTI (Marmara Terapi Rekreasyonundan Isıltılar) topluluğunun terapi rekreasyonu etkinliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Silivrikapı Buz Pisti’nde, “Engelleri Aşıyoruz, Buz Pistindeyiz” sloganıyla gerçeklestirildi.
Etkinliğin ilk asaması; İstanbul Büyüksehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü‘nün katkıları;Spor İstanbul buz pateni eğitmenlerinin desteği; Polin Waterparks firmasının sponsorluğunda;Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği‘ne üye engellilerin katılımıyla 19 Aralık 2018 tarihinde Silivrikapı Buz Pisti’nde (İstanbul) gerçeklestirildi.
Sürdürülebilir ve farklı paydasların dahil olduğu bir terapi rekreasyonu projesi olan bu etkinliğin hikayesini Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Tayfur Özkan söyle anlattı: “Projenin fikri, su anda organizasyonu yürüten 3. sınıf öğrencilerinin geçen yıl Rekreasyon dersinde bir ödev sonrasında yaptıkları sunumla basladı. Gönüllü olan 20 öğrenci organizasyonla ilgili ekipman, engelli dernekleri, sponsorluk, tesis bulunması, paydas kurumlarla iletisim, sosyal medya kullanımı gibi görevlendirmelerin yapıldığı gruplara bölündü. Sponsorluk görüsmelerinden sonra anlasılan sponsor firma ile bu yıl proje arastırması ve operasyonu, 9 gönüllü öğrenci ile yürütüldü. 19 Aralık 2018’de etkinliğimizin ilk asaması İBB Silivrikapı Buz Pisti’nde; Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği 3. sınıf öğrencilerinden 15 gönüllü öğrenci (MARTI grubu);İBB Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün Spor Hizmetleri biriminin çalısanları; Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nden 4 engelli ve 1 yönetici; Spor İstanbul Silivrikapı Buz Pisti’nden 4 buz pateni eğitimcisi; sponsor firmamız Polin Waterparks’dan İletisim ve Pazarlama Direktörü; ayrıca İBB Web TV ekibinden 1 kameraman, 1 fotoğrafçı ile gerçeklestirildi.”
Tayfur Özkan projenin katkıları ve sürdürülebilir bir proje olması için planladıklarını ise söyle dile getirdi: “Proje, öncelikle tekerlekli sandalyeye bağlı engellilerin hayatlarını rutinden kurtarıp, sosyallesmeleri adına olanaklar sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca engelli bireylerin yakınlarına da buzda kayabilme eğitimi verilmesiyle, onların da ister engelli bireyle birlikte, ister bireysel anlamda, sportif ve sosyal imkanlara erisebilmeleri hedeflenmistir. Böylece engelli ve yakını, kimseye ihtiyaç duymadan özel aparatlı tekerlekli sandalye ile buzda kayabilme fırsatına sahip olacaktır. Projenin sürdürülebilir olması adına MARTI grubu tarafından bir instagram hesabı (@terapirekreasyonum) kurularak; engelli bireylerle, onları buz pistinde iterek kaydırmak suretiyle bu deneyime eslik etmek isteyen gönüllülerin bulusturulması da amaçlanmıstır. Ayrıca projenin sürdürülebilirliği için 4 adet özel aparatlı tekerlekli sandalye Silivrikapı Buz Pistine teslim edilmistir. Rekreasyonun önemli bir kolu olan Terapi Rekreasyon alanında uygulama içinde olan Spor Yöneticiliği okuyan öğrencilerimiz, aynı zamanda organizasyon anlamında da sürdürülebilir, paydas bir projenin içinde olarak tecrübe kazanmıslar ve kazanmaya devam edeceklerdir.”
Marmara Üniversitesi Spor Yönetimi Bölümü öğrencisi ve MARTI topluluğu üyesi Tugay Yelce:“Projenin ortaya çıkısı rekreasyon dersinde yaptığımız bir sunum ile gerçeklesti. Bunu yapabileceğimize inandık. Her seyin sınırsız olabileceğini hissettik ve insanlara dokunabileceğimizi düsündük.” seklinde duygularını dile getirdi. Aynı bölümde öğrenci ve Martı topluluğu üyesi olan Gizem Isık ise o gün yasadığı mutluluğu su sözlerle aktardı: “Organizasyon günü engelli bireylerin yüzündeki mutluluk görülmeye değerdi. Biz de bu mutluluğu onlarla yan yana paylasma sansına sahip olduk.”
Türkiye Omurilik Felçileri Dernek Çalısanı (TOFD) Ali Kendirici bu deneyimi yasayan biri olarak duygularını söyle ifade etti: “Buz dansını yapmak bizim için bir hayaldi. Bu hayali gerçeklestirebildiğimiz için çok mutluyum.” Yine TOFD çalısanı Elif Çelik “Buzun üstüne çıkmak harika bir duyguydu. Tek kelimeyle anlatacak olsam gerçek bir özgürlüktü.” seklinde heyecanını paylastı. TOFD üyesi Burhan Abut ise duygularını su sözlerle aktardı: “Engellerin asamayacağı hiçbir sey yoktur. Engelleri kaldıralım.”
Polin Pazarlama ve İletisim Direktörü Söhret Pakis ise: “Bu üniversite projesinin hayalden gerçeğe dönüsme yolculuğunda, bunu mümkün kılan ve bu fikre yüreğini, emeğini koyan herkese bu projenin yüzünü gülümsettiği herkes adına tesekkür ederiz. Biz de ne mutlu ki marka olarak böyle iyilik dolu, topluma geri veren ve sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk projesine küçük bir katkı sağlayabildik. Asıl katkı ve emek öğrencilerindir. Doğadan ilhamla, farklı paydasları bir araya getirdikleri bu projeyle evrenin yüreğine dokunabildiler.”
Projenin ikinci asaması, farklı engelli derneklerinin katılımı, engelli ve gönüllülerin bulusturulması ve buzda kayma eğitimlerinin sağlanmasıyla devam edecektir.
MARTI Hakkında
MARTI (Marmara Rekreasyon Terapisinden Isıltılar) bir terapi rekreasyonu hareketidir. Marmara Üniversitesi Spor Yönetimi Rekreasyon dersi öğrencilerinin terapi rekreasyonu konusunda projeler gerçeklestirmesi ve bu projelerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla kurulmustur. MARTI, terapi rekreasyonu projelerini farklı paydasların (üniversite, kamu, dernekler, özel sektör gibi) katılımıyla gerçeklestirir. Terapi rekreasyonu ile psikolojik, fiziksel ve sosyal engeller, hastalıklar ve eksiklikler aktivite ve etkinliklerle azaltılmaya ya da yok edilmeye çalısılmaktadır. Gerçeklestirilen bu aktivite ve etkinlikler kisilerin ilgi alanları ve yeteneklerini çesitlendirmektedir. Terapi rekreasyonu; serbest zaman eğitim ve eğilimlerini birlestirerek, fiziksel ve duygusal beceri elde etmesini, bağımsız yasam anlayısı ve durusuna sahip olmalarını, daha sağlıklı ve varlığının değerini hissederek yasamalarını sağlamaya çalısır. “Engelleri Asıyoruz, Buz Pistindeyiz” projesinin öncelikli amacı yasamlarını tekerlekli sandalyede geçiren bireyleri buz pateni ile bulusturmaktır. Bu sayede terapi rekreasyonuyla özel bireyleri toplumla kaynastırarak, paydaslarda birliktelik ve farkındalık olusturmak, özel bireylerin özgür, hevesli bireylere dönüsmelerine yardım etmek, yapmak istedikten sonra engel olmadığına inandırmak ve bu sayede serbest zamanlarını kaliteli, eğlenceli hale getirmektir.
Polin Waterparks Hakkında
1976 yılında İstanbul’da kurulan Polin Waterparks, su parkları tasarım, üretim, mühendislik ve montajında bir dünya lideridir. 105 ülkede 3000’den fazla su parkı projesi gerçeklestiren Polin Waterparks; “Daima Yenilikçi”, “Dünya Çapında Üstün Kalite” ve “Teknoloji Liderliği” vizyonuyla sektöründe birçok ilki gerçeklestirmistir. Bugün birçok ülkenin, hatta kıtanın en büyük ve ödüllü su parklarında Polin Waterparks imzası vardır. Dünya’nın en genis ürün çesitliliğine sahip olan Polin’in 2010 yılında lanse ettiği King Cobra kaydırağı 7 yıl üst üste Avrupa’ nın en iyi su kaydırağı seçilmistir.
Polin 2006 yılından bu yana kaydıraklarını uzay mekiği üretiminde kullanılan iki tarafı parlak yüzeyli ve pürüzsüz, daha mukavim ama daha hafif, görselliği mükemmel ürün elde etme gibi önemli avantajları olan RTM (Resin Transfer Molding) kapalı kalıp teknolojisiyle üretmeye baslamıstır. Bu teknoloji kaydırak üretiminde en ileri noktadır. Polin böylece, bu üretim tekniğini kullanarak üretim yapan ilk ve tek Avrupa’ lı su kaydırağı üreticisi olmustur.
Bir cevap yazın