EKOLOJİK HAVUZLAR
Ekolojik havuzlar hakkında merak ettiklerimizi SRS Teknoloji’den Serdar Eras’a sorduk.
Ekolojik havuzları diğer havuzlardan ayıran özellikler nelerdir?
Ekolojik havuzlar -adı üstünde- kendi içinde birçok şeyi karşılayan, tasarruflu ve sağlıklı havuzdur. Özellikle tuzlu havuz sistemi kullanımı havuza okyanus doğallığı verir ve kendi dezenfeksiyonunu kendi içinde üretmesini sağlar. Standart havuzlarda kullanılan klor ve klor bileşikleri bu sistemde tamamen doğal olarak havuzun içinde üretilir. Bu işlem esnasında doğal tuz olan ve havuz suyunda eriyik halde bulunan Na Cl, filtrasyon sisteminden- yani rudenyum oksit kaplı titanyum plakalardan geçerek elektroliz olur. Bu esnada meydana gelen Cl gazı önce şoklama ile, daha sonra havuz suyunda %100 serbest klor haline dönüşerek en iyi dezenfeksiyonu sağlar. İşin güzel tarafı bu esnada klor kokusu, göz yanması ve klorun kansorojen etkisi gibi yan etkilere rastlanmaz. Ve Cl iyonları tekrar Na iyonları ile birleşip doğal tuzluluğu havuz içinde korumaya devam eder. Havuzun tuzluluk oranı Akdeniz’in 1/8’i kadardır (4gr/1lt). Bu da gözümüzün bile tuzluluğu hissetmeyeceği kadar az bir orandır ki, saatlerce gözümüz açık yüzebiliriz. Klor kullanımından kurtulmak hem çevre hem insan sağlığı için çok önemli.
Ekolojik havuz ürünleri arasında neler var?
En başta tuzlu su havuz dezenfeksiyon sistemleri: Bu sistem ile dışarıdan klor kullanımı %100 ortadan kalktığı gibi yosun önleyici, çöktürücü, parlatıcı gibi diğer havuz kimyasalları da çok az miktarlarda kullanılır. Otomatik PH dengeleyici önemlidir ve adı üstünde havuzun asidik ve bazik oranını dengeler (7,2-7,8).
Ozon sistemleri: Kimyasal kullanımını belli oranda azaltmak ve ekolojik havuz sistemine yardımcı olmak için kullanılabilir. Bakır-gümüş iyonizasyon sistemleri: Yosun oluşumunu önlemek için ek ekolojik sistem olarak kullanılabilir.
UV Ultraviyole sistemleri: Yine ek dezenfeksiyon sistemi olarak bakteri ve virüsleri öldürmek için kullanılabilir.
Ön filtre sistemi: Havuzun suyunun daha az atılmasını sağlayarak su harcamasında ve ciddi tasarruf sağlar.
Akıllı pompalar: “Inverter” havuz pompaları, yani hız ayarlı havuz pompaları geceleyin veya kışın ya da havuzun kullanılmayan zamanlarında hızı düşürülerek çalışabildiği için diğer pompalara oranla %70’e kadar elektrik tasarrufu sağlayabilir.
Özel cam filtre kumları: Havuz suyunun filtre edilmesinde çok önemli rol oynar. Aktive edilmiş cam kumu kullanımı “biofilm” oluşumunu engeller ve daha hassas bir filtrasyon ile hem daha parlak hem de daha sağlıklı bir havuz suyu sağlar.
Ekolojik havuzlar nasıl bir enerji tasarrufu sağlıyor?
- Yukarıda da bahsettiğimiz şekilde öncelikle kimyasal kullanımı %90 oranında azalır.
- Havuz suyunun ters yıkaması ile drenaja atılması ciddi ölçüde azalır.
- Elektrik kullanımında ciddi tasarrufları vardır. Bu hem akıllı pompa hem de havuz lambalarında led kullanımı ile sağlanabilir.
- Bu arada havuz içi temizliğinde kullanılabilecek otomatik havuz robotları da gerek kimyasal gerekse su atığında tasarruf sağlar. Havuz m2’sine göre havuz robotu çeşitleri mevcuttur. Havuz tabanındaki tortu ve partikülleri vakum ile içindeki torbaya alır. Torba dışarıda boşaltılarak temizlenebilir. Kullanımı çok kolaydır. Robot çalışırken de havuzda yüzülebilir.
Mevcut havuzumuzu ekolojik havuza dönüştürebilir miyiz, nasıl?
Evet dönüştürebiliriz. En güzel tarafı mevcutta olan ve kullanılan tüm havuzlar kimi sistem eklemeleri ile ekolojik havuza dönüştürülebilirler. Bunun için biz SRS Teknoloji olarak çok ciddi bir hesaplama ile doğru kapasiteyi belirleyip gerekli olan sistemleri havuz sahiplerine öneriyoruz. Genellikle karar verildikten sonra en fazla 2 gün içerisinde yapılan bu dönüşüm işi esnasında havuzu boşaltmaya gerek kalmaz ve kullanılmaya devam edilebilir. Yani bu dönüşüm kararı sezon ortasında bile verilebilir. Ama tabii en doğrusu sezondan önce, diğer eksiklerin kontrolleri ile birlikte bu değişim işleminin yapılması ve havuzun sezona hazır hale getirilmesidir.
Ekolojik havuzlarda bakım çok daha kolaydır. Çünkü havuzda sorun çıkma riski diğer havuzlara göre çok daha azdır. Yosun ve bakteri oluşma riski minimum olduğundan bakım maliyetleri de çok düşüktür.
Ekolojik havuzların bakımı diğerlerinden farklı mı?
Ekolojik havuzlarda bakım çok daha kolaydır. Çünkü havuzda sorun çıkma riski diğer havuzlara göre çok daha azdır. Yosun ve bakteri oluşma riski minimum olduğundan bakım maliyetleri de çok düşüktür.
Ekolojik havuzlar aynı zamanda ekonomik mi?
Kesinlikle daha ekonomik. Bu sistemler villa havuzlarında ortalama üç, site havuzlarında iki, hatta bazı otellerde bir senede amorti ediyor kendini. Böyle bir amortisman neredeyse başka hiçbir sistemde yok diyebiliriz.
Sizin ekolojik havuzları tavsiye etme nedenleriniz arasında başka neler var?
Yukarıda bahsettiğimiz nedenlere ek olarak doğa için daha az kimyasal kullanımını ekleyebiliriz. Özellikle tuzlu su havuzları kimyasal kullanımını ciddi oranda azaltırken, cildiniz için de çok faydalı bir terapi havuzu olma özelliği taşırlar. Kaldırma kuvveti sağlaması da yüzmede konfor ve güvenliği sağlar.
Ekolojik havuzlar ülkemizde tercih ediliyor mu?
Türkiye’de bazı ekolojik sistemler uzun süredir mevcut. Fakat özellikle tuzlu su havuz sistemlerini ilk kez biz 2007 yılında fuarlarda tanıtmaya başladık. İlk yıllar alışkanlıklardan ve kimyasal pazarındaki ranttan dolayı kabullenilmesi zor olan bu sistem, artık ciddi talep görmeye başladı ve kullanıcıların da bilinçlenmesi ile yayılması hızlandı. Özellikle halka açık havuzlarda ve sosyal tesislerde ekolojik sistemlerin kullanılması sağlık açısından da oldukça önemli diye düşünüyorum.
Bir cevap yazın