DRYKOS, İleri Teknoloji ve Yenilik Odaklı Yaklaşımıyla Yalıtımın Geleceğine Yönelik Teknik Ürünler Geliştiriyor
Araştırma, geliştirme ve üretimi birleştirerek betonda ileri teknolojili su yalıtım ve koruma çözümleri sunan Drykos, sürdürülebilir ve çevreci bir yaklaşım benimsiyor. Drykos’un sürdürülebilirlik yaklaşımını, AR-GE çalışmalarını, çevreci ürünlerini ve havuz sektörüne sundukları bütüncül yaklaşımları konuştuğumuz Drykos Türkiye şirket ortaklarından Gökhan Altan, “Drykos ürünleri, üretim, uygulama ve uygulama sonrası betonun yaşam süresince malzemeye, çevreye ve iş yapış şekillerine bütüncül olarak katkı sağlayan, bu özellikleri sayesinde ekoloji ve enerji verimliliği kavramlarına çeşitli yön ve seviyelerden temas eden ürünlerdir.” dedi.
Global satış organizasyonu İtalya’dan yönetilen Drykos ve iştiraki Drykos Türkiye, su yalıtımı konusunda inovatif ürünleri ile dikkat çekiyor. Konsantrasyonunuzun da ağırlıklı olarak kristalize esaslı teknolojik su yalıtım ürünleri üzerine olduğunu görüyoruz. Kristalize esaslı su yalıtım ürünlerinin diğer yalıtım ürünlerinden farkı ve sektöre sunduğu avantajlar nelerdir?
Drykos, global satış operasyonu İtalya’dan yönetilen, neredeyse tüm konsantrasyonu kristalize esaslı teknolojik su yalıtım ürünleri ve tamamlayıcı yapı kimyasalları üzerine olan uluslararası bir şirkettir.
Kristalize esaslı su yalıtım ürünleri bünyesindeki aktif bileşenler, çimentonun nem/su ve hidratasyon yan ürünleri ile reaksiyona girerek betonun hidratasyon aşamasında meydana gelen gözenek ve kapiler boşlukları dolduran, suda erimeyen, son derece dayanıklı iğne benzeri kristal kompleksler oluşturur. Bu şekilde beton, bütün kütlesi itibariyle kalıcı olarak her istikametten gelen su sızmalarına ve kimyasal maddelerin etkisine karşı korunur. Beton, su veya nem ile her karşılaştığında kristal oluşumu da tekrarlanır, böylece servis ömrü boyunca su geçirimsizliği elde edilmiş olur.
Kristalize esaslı su yalıtım ürünlerini membran gibi geleneksel ve yüzeysel yalıtım metotlarından radikal bir biçimde ayıran en büyük özellikler bu üç boyutluluk, betonun ömrüyle bir yaşam ve boşluk doldurma özellikleridir. Kullanım kolaylığı, şantiye programına getirdiği esneklik, atık çıkarmaması ve ekolojik içerikleriyle çevre dostu olma özellikleri de bu ürünleri sektörde avantajlı hale getirmektedir.
“Kristalize su yalıtım ürünlerinin güçlü noktalarını proje çizim aşamasından sahadaki taşerona kadar doğru bir şekilde anlatarak teknolojik ürün bilincini artırabiliriz”
İtalya başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde ticari faaliyetlerinizi sürdürüyorsunuz? Türkiye’de diğer ülkelerle kıyasladığımızda özellikle yüzme havuzlarında su yalıtımı uygulamaları konusunda hangi noktadayız? Bilincin artırılması için ne gibi çalışmalar yapılmalı?
Şirketimiz hali hazırda İtalya’da pazar lideri olmakla birlikte, Türkiye, Fransa, İsviçre, Portekiz, Malta, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fildişi Sahilleri, Mali, Benin ve Senegal gibi ülkelerde ticari faaliyetlerini sürdürmektedir.
Tüm bu ülkelerde bulunan referanslarımıza baktığımızda, doğrudan su içinde yapılan yapay konut adaları, barajlar, su depoları, su arıtma tesisleri, hidroelektrik santralleri gibi “su yapısı” olarak nitelendirilebilecek projelere ek olarak, yüzme ya da peyzaj amaçlı havuzlar içeren birçok turizm yapısı, konaklama, vb. referansımız olduğunu da görüyoruz. Ürünlerimizin kesinlikle her ölçekte “suyu sevdiğini” söyleyebiliriz.
Distribütörlerimiz ya da sahadaki arkadaşlarımızdan gelen dönüşlere göre, özellikle turizm projesi sahibi potansiyel müşterilerimiz ilk olarak ürünlerimize başvuruyor. Bu durumu; temelde hem her bir metrekaresi değerli olan bu tip ticari mekânlarda temiz bitişli alanların daha önemli hale gelmesine, hem de su unsurunun son derece yoğun olarak kullanılması, dolayısıyla proje detaylarının daha zorlayıcı olmasına bağlıyoruz. Kristalize su yalıtım ürünleri katman oluşturmadığından detay sorunu da çıkarmaz, tüm bu güçlü noktaları proje çizim aşamasından sahadaki taşerona kadar doğru bir şekilde anlayıp anlatabilirsek teknolojik ürün bilincini yükseğe el birliğiyle çekebiliriz.
Etkili bir su yalıtımının yapının kullanım ömrüne ve konforuna katkısı nedir? Bu alanda yapılan yatırımların önemi hakkına neler söylersiniz?
Hem yer altı hem yer üstü yapılarında yeni ve mevcut betonun korunması, betonarme yapı teknolojisi var olduğundan beri çözülmesi gereken en büyük sorunlardan biri olmuştur. Bugün ne yazık ki yalıtım, şartnamelerdeki zorunlulukları asgari seviyede yerine getirmeye yönelik çabaların ötesine geçememekte, binanın servis ömrünün çok küçük bir yüzdesine denk gelecek süreyi kapsayacak şekilde tasarlanmaktadır. Ülkemizde yapı sektörünün teknoloji seçimlerinde biraz da muhafazakar bir anlayış olduğu gerçeğini de bu hesaba kattığımızda, bugün mekanik ya da herhangi bir dış etki altında son derece kırılgan bir hale geldiği bilindiği halde konvansiyonel yalıtım metotlarından hâlâ kolay vazgeçemediğimizi görmekteyiz.
“Drykos olarak su yalıtım konusunu, yapıları ‘sudan uzak tutma’ boyutundan çıkarıp, suyu betonun bünyesinde karşılayıp ömürlük koruma sağlama, yalnızca bir bariyer oluşturmanın ötesinde betonun tüm bileşenlerini, özellikle de yapıyı ayakta tutan en kritik güvenlik bileşenlerinden olan demir donatıyı koruma anlayışına evirerek, sektörde niş bir alanı dolduruyoruz.”
Bu anlamda, sektörümüzde ileri teknolojili teknik ürünlere dair yapılan her türlü araştırma ve yatırımı çok değerli buluyoruz. Biz de Drykos olarak su yalıtım konusunu, yapıları kurallarla belirlenmiş bir periyot için, garantisi tartışılır yöntemlerle “sudan uzak tutma” boyutundan çıkarıp, suyu betonun bünyesinde karşılayıp ömürlük koruma sağlama, yalnızca bir bariyer oluşturmanın ötesinde betonun tüm bileşenlerini, özellikle de en yapıyı ayakta tutan en kritik güvenlik bileşenlerinden olan demir donatıyı koruma anlayışına evirerek, sektörde niş bir alanı doldurduğumuzu düşünüyoruz. Dünyada on yıllardır çokça, özellikle de zorlayıcı detaylara sahip projelerde kullanılan teknolojik yalıtım ürünlerinin, doğru uygulamalarla ve anlatımlarla ülkemizde de yerini bulacağına inanıyoruz.
Gerçek bir kristalize su yalıtım katkısı almak için ürünün çatlak köprüleyip köprüleyemediği ve hidrostatik su basıncına dayanıklı olup olmadığı sorgulanmalıdır.
Su yalıtımında doğru ürün seçimi kadar doğru uygulamalar da büyük önem taşıyor. Drykos ürünlerinin doğru uygulanması konusunda yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir? Bu konuda karşılaştığınız en önemli eksikler nelerdir?
Farklı alanlardan paydaşlarımızla görüşmelerimizde en çok tartıştığımız, fikir alışverişi ya da detay çalışması yaptığımız konu genelde uygulama konusu oluyor. Bunu temelde iki duruma bağlıyoruz. İlki, biraz önce de bahsettiğimiz gibi ürünlerin “farklı” bulunması ve tamamen benimsenmiş olmaması. Dolayısıyla, ürünler gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın önde gelen kurumlarının kalite testlerinden geçmiş olsa bile uygulama konusuna gelince akıllarda hâlâ soru işaretleri kalabiliyor. Bu aşamada doğru bir teknik anlatım ve sahip olduğumuz referanslar hayati önem taşıyor. Akademiden beslenen ve global sektör tecrübesiyle harmanlanmış bilgi birikimimizle genelde bu kısımları kolay aşıyoruz.
İkincisi; sektörde kristalize su yalıtım ürünleri konusunda son derece büyük bir bilgi kirliliği var. Birbirinden çok farklı teknik özellikleri olan, çok geniş bir yelpazenin çeşitli basamaklarında bulunan ürünler, zaman zaman ileri teknolojili ürünler başlığı altında pazarlanabiliyor. Farklı farklı fonksiyonları ve güçlü/zayıf yanları olan bu ürünler, ne yazık ki sorun çözemeyecekleri noktalarda kullanılıp kötü sonuçlar alındığında, tabiri caizse koskoca bir kristalize ürün sektörünün “merdiven altı” olarak nitelendirilmesine bile sebep olabiliyor. Örneğin piyasada Su Geçirimsizlik Katkıları olarak bilinen ürünler, çatlak köprüleme ve hidrostatik basınç dayanımı olmayan, dolayısıyla betonun ömrüyle bir yaşamayan ürünlerdir, ancak sıkça kristalize esaslı ürünlerle karıştırılıp kıyaslanmaktadır.
Bu noktada hemen bir anahtar bilgi paylaşalım: gerçek bir kristalize su yalıtım katkısı almak istiyorsanız ürünün çatlak köprüleyip köprüleyemediği ile hidrostatik su basıncına dayanıklı olup olmadığı sorgulanmalıdır.
Bu konuyu doğru anlatmanın ise yine biz üretici ve geliştiricilerin görevi olduğunu düşünüyoruz; doğru bir bilinç yerleştirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
“Drymix Ultra katılmış beton yalıtımlı olarak döküldüğünden, havuz strüktürü imalatı hızla yapılabiliyor”
Drykos Drymix Ultra, hidrostatik su basıncına dayanıklılığı ile öne çıkıyor. Ürünün teknik özellikleri, uygulama kuralları ve yüzme havuzu üreticilerine sağladığı kolaylıklar nelerdir?
Tam da az önce bahsettiğimiz gibi, hidrostatik su basıncına dayanıklılığı ürünlerimizi rakiplerinden ayıran özelliklerden biri. Yüzme havuzları da fonksiyonu ve doğası gereği basıncın yüksek olduğu hacimler. Bu da böyle bir ortamda Drymix Ultra’nın tam performansla çalışabileceği anlamına geliyor. Uygulama fazına dönersek, Drymix Ultra katılmış beton yalıtımlı olarak döküldüğünden, yani beton döküldüğünde yalıtım işi de tamamlanmış olduğundan, havuz strüktürü imalatı hızla yapılabiliyor.
“Dryseal Ultra, havuz sektörünün çeşitli ihtiyaçlarına inovatif çözümler sunuyor”
Beton ve tüm çimento bazlı malzemelere yönelik, su bazlı, çevre dostu su yalıtımı ve aşılama teknolojisi Dryseal Ultra’ya da değinmek isteriz. Bu teknolojinin yüzme havuz sektörüne sunduğu çözümlerden ve avantajlarından bahseder misiniz?
Dryseal Ultra, su geçirimsizliğe ek olarak özel performans beklenen projelerde tercih edilmektedir. Dryseal Ultra ile betonlar hava dahi geçirmez hale gelir, kimyasallara karşı üst düzey dayanım elde edilir. Hem yeni (en az 7 günlük) hem de mevcut beton yapıların tamir ve restorasyonlarında kullanılabilmesi, Dryseal Ultra’yı havuz sektörünün çeşitli ihtiyaçları için de oldukça faydalı bir malzeme haline getirmektedir. Kolay uygulanması da bu ürünümüzün avantajlarından biri. Düşük basınçlı pompa yardımıyla kolayca uygulanır, yüzeyde film tabakası oluşturmaz. Pas payı boyunca boşlukları doldurarak mükemmel yüzey iticiliği sağlar, diğer kristalize esaslı ürünlerimiz gibi betonun servis ömrü boyunca çalışır.
“Mükemmel bir su yalıtımı için diğer tamamlayıcı ürünleri de içeren bütüncül sistemler kullanılmalı”
Drykos’un inovatif ürün geliştirmek üzere yürüttüğü AR-GE çalışmalarından bahseder misiniz? Önümüzdeki süreçte sektöre sunacağınız yeni ürünlerle ilgili neler söylersiniz?
Dünyanın birçok yerinde kapalı ve integral bir sistem olarak pazarlanan ve müşteriye sunulan kristalize su yalıtım sistemleri, ülkemizde henüz bu kadar bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıyor. Yani detay bazında, yapının çeşitli parçalarında bu ürünleri kullanabiliyoruz. Ancak bizim gibi sorumlu üreticiler ve benzer zihniyete sahip paydaşlarla bu yolu da kat edeceğimize, en doğru yönteme ulaşacağımıza inancımız sonsuz.
Bu kapalı sistemi biraz daha somut şekilde açıklamak gerekirse: Kütlesel yalıtım katkımız DRYMIX ULTRA kullanılan betonda mükemmel bir yalıtım sağlamak için, diğer tamamlayıcı ürünleri de içeren bütüncül bir sistem olan DRYBOXSYSTEM kullanılmasını öneriyoruz. DRYBOXSYSTEM, temel ve perde yalıtımında kritik öneme sahip tamiratlara (tij delikleri, segregasyon vb. kaynaklı) ve özellikle derz birleşimlerinde yapılacak uygulamalara yönelik tamamlayıcı bileşenleri içermektedir. Bu konuda daha fazla bilgi sunabilmek için çok yakında web sitemizde özel bir kısım açılacak.
Drykos olarak üretim aşamasından itibaren sosyal sorumluluk çerçevesinde çevresel ve sürdürülebilirlik yaklaşımınız nedir?
Drykos ürünleri, üretim, uygulama ve uygulama sonrası betonun yaşam süresince malzemeye, çevreye ve iş yapış şekillerine bütüncül olarak katkı sağlayan, bu özellikleri sayesinde ekoloji ve enerji verimliliği kavramlarına çeşitli yön ve seviyelerden temas eden ürünlerdir. Bu çevresel sorumluluk yaklaşımı;
– Daha Az Malzeme ve İşçilik
– Geri Dönüştürülebilir Beton
– Kalıcı Çözüm ve Uzun Ömür Uçucu Organik Bileşiksiz (VOC) İçerik
– Enerji Verimliliği
maddeleriyle özetlenebilir.
Drykos ürünleri, VOC (Uçucu Organik Bileşen) içermez. Ürün formülleri, içinde kullanıldığı malzemelerin kimyasından faydalanarak çevre kirliliğini engelleyecek şekilde tasarlanmıştır. Diğer bir deyişle, beton teknolojisini kullanarak su yalıtımı sağlayan ekolojik bir üründür. Bu sorumlu yaklaşım sayesinde, projelerde Drykos ürünleri kullanılması LEED sertifikası elde edilmesine katkıda bulunmaktadır.
Şantiyede sıfır atık: Diğer geleneksel kaplama malzemeleri gibi imalat esnasında herhangi bir atık çıkarmaz. Ek bir kaplama olarak değil, betonun kimyasını kullanarak uygulanan Drymix Ultra, betonun geri dönüşümü aşamasında da atığa sebep olmaz.
Ekonomik: Drykos ürünlerinin kullanımı diğer yöntemlere göre yalıtım maliyetlerini radikal bir şekilde azaltmaktadır. Örneğin kütlesel yalıtım katkısı ürünümüz Drymix Ultra, kayda değer bir zaman tasarrufu sağlamaktadır, çünkü uygulanması için geleneksel yalıtım uygulamalarındaki gibi betonun sertleşmesini ve hava şartlarının uygun olmasını beklemeyi gerektirmez. Bu da malzemeden, işçilikten ve zamandan tasarruf demektir.
Düşük kullanım oranı: Ürünlerimizin sahip olduğu yüksek performans özellikleri sayesinde birçok rakip üründen daha düşük oranda kullanmak yeterlidir.
Betonun ömrüyle bir yaşam: Drykos ürünlerinin aktif bileşenleri beton matrisindeki gözenek ve kapiler boşlukları doldurarak agresif kimyasalların betona girişini önler. Böylece, demir donatının korozyona uğramasına engel olarak betonarmenin dayanıklılığını arttırır. Çatlak köprüleme özelliği sayesinde yapının bakım ve tamir maliyetlerini düşürür.
Bir cevap yazın