DOĞAL HAVUZLAR
Berrak su, havuzun dibinin görünümü, net bir şekilde görünen balıklar, midye ve kabuklular, son olarak da doğal havuzun kenarında tüm bunları çevreleyen harika bitkiler; işte keyifli bir su bahçesi. Bir de insanı çileden çıkaran su yosunu sorunu olmasaydı! Yakından incelerseniz, havuzun kenarındaki bu bahçe güzelliklerinin aslında suyun kalitesi açısından ölüm habercisi olduğunu öğrenmek artık size şaşırtıcı gelmeyebilir.
Bu durum özellikle sonbaharda belirginleşir: Yapraklar ağaçlardan dökülür veya rüzgarla suya doğru savrulur, çalı yaprakları ve dalları suyun yüzeyine zarifçe eğildikten sonra ölüp havuza dökülmeye başlar. Sonbahar yağmurları bahçe havuzlarına her zamankinden daha fazla toprak ve malç taşır. Şimdi bu konuda bir şeyler yapmazsanız, sonbahar süresince her tür bahçe atığı, her ne kadar doğal yolla da olsa, dönüp dolaşıp su bahçenize gelir. Sonuçları ölümcüldür. Suda çürüyen her şey artık iki kat daha tehlikelidir. Öncelikle, havuzun buz tutmuş olması nedeniyle suyun dışına ve su içinde gaz alışverişi mümkün olmadığı takdirde, sudaki çürümüş bahçe atıkları çözündüklerinde balıkları tehlikeye atabilecek fermantasyon gazlarını üretirler. Ayrıca, çürümüş bitki kalıntılarının besin yüklerini havuz suyuna bırakmaları da aslında kötü bir mirastır. Bu besin maddeleri bir sonraki yıl su yosunlarını besler.
Bu yüzden, su bahçelerinin en önemli kuralı bitkilerin ve besin maddelerinin suya girmesini önlemektir. Bunun için, havuzların ve akıntıların üzerine yapraktan koruma ağı yayarak büyük öğeleri yakalayın. Havuzun kenarındaki bitkilerin miktarını azaltarak çürüyen yaprakların suya düşmemesini sağlayın. Havuzun kıyısından uzak olan bitkileri ayağınızı ıslatmadan rahatlıkla kesebilmeniz nedeniyle, uzatılabilir makaslar bu konuda yarar sağlar. Havuza düşen bitkileri bulup çıkarmak için artık, uzun saplarıyla bahçe havuzu kıskaçları da kullanılabilir. Rüzgar veya kar yağışı nedeniyle suya düşme riskleri olmadığı sürece, çalılardaki ve çimlerdeki içi boş saplar bitkinin üzerinde bırakılabilir. Bahçe böcekleri kışı bu sapların içinde geçirmeyi severler. Bu sapları yalnızca Mart’ın ortasında/sonunda kesin ve böceklerin sapların içinden tekrar çıkabilmesi için Nisan’ın sonuna kadar bahçenizde bir yerlerde saklayın. Kalan saplar sonbahar ve kış boyunca aşırı olgun hale geldiklerinde veya karla kaplandığında, özellikle de bu karanlık mevsimlerde ışık efektleriyle (bahçe ışıkları) aydınlatıldıklarında güzel görünmeye devam eder.
“Su bahçelerinin en önemli kuralı bitkilerin ve besin maddelerinin suya girmesini önlemektir. Bunun için, havuzların ve akıntıların üzerine yapraktan koruma ağı yayarak büyük öğeleri yakalayın. Havuzun kenarındaki bitkilerin miktarını azaltarak çürüyen yaprakların suya düşmemesini sağlayın.”
Havuzdaki tortu veya pisliğin çamur pompasıyla çekilmesinin etkisi şu an için çok az olur. Balıklar ve havuzun doğal sakinleri kışı çamura saklanmış olarak geçirmeyi severler. Yukarıda da belirtildiği gibi gerekli gaz alışverişini sağlamak için, yoğun buzlanma olan yerlerde bir buzdan koruma cihazı kullanarak bahçe havuzunu açık tutmalısınız. Yeterli çalı, kamış ve çimen sapının buzdan dışarı uzandığından da emin olmalısınız. Buz tabakasının altında suyla temasları vardır ve bu temas buz tabakasına rağmen gaz alışverişine olanak sağlar (hasır gibi).
Havuzun tamamen buz tutma olasılığı varsa, sığ havuzlardaki balıkları çıkarıp kışı akvaryumda geçirmelerini sağlamanız gerekir. Donma riski taşıyan nilüferleri ve diğer su bitkilerini bahçe havuzundan şimdilik çıkarıp soğuk, ancak buz tutmadan kalmaları için su dolu bir kovaya koyun. Bu önlem buz açısından çok derin olmadıkça (yaşadığımız gibi ılıman bölgelerde 60 cm; daha soğuk bölgelerde çoğu zaman 80 cm), su bahçesi pompaları için de geçerlidir. Pompaları ve genellikle beraberinde filtre sistemini de sökmek için en uygun zaman, su sıcaklığının artık 12 derecede düzenli kalamadığı dönemdir. Bu kritik sıcaklığın altında havuz bakterileri çoğunlukla işlemeyi durdurur; bu nedenle fazlalık besin maddelerini sudan çıkarmayın. Bununla birlikte, yüzey pompası (süzgeç) çalıştırıyorsanız, gücünü sağlayan pompayı sonbaharın sonlarında bitki kalıntılarının havuza dökülme riski tamamen ortadan kalkana dek bağlı bırakmalısınız. www.gardena.com
Havuzun tamamen buz tutma olasılığı varsa, sığ havuzlardaki balıkları çıkarıp kışı akvaryumda geçirmelerini sağlamanız gerekir. Donma riski taşıyan nilüferleri ve diğer su bitkilerini bahçe havuzundan şimdilik çıkarıp soğuk, ancak buz tutmadan kalmaları için su dolu bir kovaya koyun.
DAHA KOLAY VE PRATİK BİR BAKIM İÇİN…
Yüksek performanslı profesyonel çamur temizleyici ile göletinizin dibinde biriken atıkları ve çamuru kolayca temizleyebilirsiniz. Kapasitesi 8.000 l/h. Gücü 155 W. 25 mm büyüklüğe kadar olan parçacıkları rahatlıkla emer. Kullanırken son derece rahat hareket edebilirsiniz. Göletinizin kenarında sizinle beraber sürüklenen hantal bir cihaz yoktur.. Açma/ kapama düğmesi elinizin yakınındadır. Son derece sessiz çalışır. Çok güçlü pompaya sahiptir. Bağlantı kablosu 11 metre uzunluğundadır. Hortum uzunluğu 5.50 metredir. Temizlenmesi gerektiğinde kolayca açılır. 4 farklı ucu ile birliktedir. Kepçeler ise su yüzeyinde biriken yaprak, ot, çim, böcek v.b. çöplerin toplanmasında büyük kolaylık sağlar. Keza balıklarınızı başka bir yere aktarırken de kepçeler önemli yardımcılarınızdır. Gövdesi ve sapı hafif aluminyumdan imal edilmiştir. Torbaları ise çeşitli ölçülerde, özel yumuşak ve esnek ağ dokuludur. Balıklar için farklı, yaprak ve çöpler için farklı büyüklükte gözeneklere sahiptir.Çok hafif tasarımları kullanımınızı kolaylaştırır. Göletinizin büyüklüğüne göre sap uzunluklarını seçebilirsiniz.
Bir cevap yazın