“Deriye Uygun PH ve Sterilizasyondaki Havuzlarda Yapılan Yüzme Sporu, Deri Bakımının İyi Yapılması Şartıyla, Deri Hastalıklarını Olumlu Etkiler”
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlkin Zindancı
Yüzme havuzları, eğlence ve güzel vakit geçirmenin yanı sıra birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor. Sağlıklı havuzlar için standartları ve ideal havuzların dermatolojik rahatsızlıklara etkilerini konuştuğumuz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlkin Zindancı, “Yüzme insan ruhuna ve vücuduna en iyi gelen sporlardan biridir. Gerek doğal ortamlarda gerekse havuzda yüzme hekimler tarafından önerilir. Dikkat edilmesi gereken havuzların uygun şartlarda düzenlenmiş olmasıdır.” dedi.
Röportajımıza başlamadan önce sizleri tanımak isteriz. Okuyucularımız için kendinizden ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınızın yanı sıra verdiğiniz eğitimlerinizden bahseder misiniz?
1992 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 1995 yılında Dermatoloji ihtisasına başladım. Hâlâ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığını yürütmekteyim. Ayrıca camiamızın en eski derneği olan Deri ve Zührevi Hastalıkları Derneği’nin bu dönemki başkanlık görevini devraldım.
Hekimlikte hastaların dertlerine derman olmaya çalışmak ne kadar mutluluk veriyorsa geleceğin hekimlerine bildiklerinizi aktarmak ve eğitim faaliyetleri içinde olmak da bir o kadar mutluluk verir. Ben görevlerim nedeniyle Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesinde hastalarımızla ilgilenirken, Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında gerek lisans öğrencilerine gerekse üniversite ile bağlı hastanelerde çalışan ihtisas öğrencilerine eğitim verebilme şansına sahip oldum. Dernek faaliyetlerimiz nedeni ile de yurt çapında ihtisas alan tüm asistanlık öğrencilerinin eğitim faaliyetlerine de katkıda bulunmaya çalışıyoruz.
Bulaşıcı hastalıklar havuz çevresi ortamlarda da kendini gösterebilir. Bu nedenle havuz dışında ortak kullanılan alanlarda da gerekli sterilizasyonun sağlanması, kişiye özel malzemelerin kullanılması infeksiyondan korunulması açısından çok önemlidir. |
Son bahara girilmesiyle birlikte denizlerin yerini kapalı havuzlar almaya başladı. Havuzlardan bulaşabilecek dermatolojik hastalıklar nelerdir ve dermatolojik rahatsızlıklardan korunmak için alınabilecek önlemler nelerdir?
Havuzlar derinin tüm alanının direk su ile temas ettiği bölgeler olması nedeni ile deri hastalıkları açısından önemlidir. Dermatologlar hasta başvurularında gerek hastalık sebebi olarak gerekse tedavi sonrasında alınacak tedbirler açısından hastanın havuz, deniz ve güneş temasını mutlaka sorgular.
Havuzlar ve havuz çevresi ortamlar ile ilgili en sık karşılaşılabilecek hastalıklar genellikle direkt deriye bulaşan hastalıklar olmaktadır. Sterilizasyon şartlarına uyulmayan havuzlarda su ile temas bazen viral, bakteriyel ve fungal (mantar) hastalıkların deride oluşmasına neden olabilir. Direkt sudan bulaşmasa dahi suyun yarattığı nemli ortam başta mantar hastalıkları olmak üzere bahsedilen diğer infeksiyonların da gelişmesine uygun ortam oluşturabilir.
Bulaşıcı hastalıklar havuz çevresi ortamlarda da kendini gösterebilir. Bu nedenle havuz dışında ortak kullanılan alanlarda da gerekli sterilizasyonun sağlanması, kişiye özel malzemelerin kullanılması infeksiyondan korunulması açısından çok önemlidir.
Deri bariyer fonksiyonu ile vücudumuzu dış ortamdan koruyan en önemli organdır. Su ile uygun olmayan koşullardaki temaslar derinin bariyer fonksiyonunu da olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle özellikle derinin nem dengesinin hastalık şiddeti ile ilişkilendirildiği atopik dermatit, kontakt dermatit, psoriasis, ihtiyozlar, kserosis vb. deri hastalıklar bariyer fonksiyonun etkilenmesi nedeni ile olumsuz etkilenmekte ve hastalık kötüye gidebilmektedir.
Havuz sterilizasyonun deri florasını da bozmayacak şekilde standartlara uygun yapılması gerekir
Dermatolojik rahatsızlıklardan korunmak için tercih edilecek havuzların hangi özelliklere sahip olması gerekir?
Havuzlardan bulaşabilecek infeksiyonlardan korunmak için uygun sterilizasyonların yapılması şarttır. Aksi takdirde deri su teması sayesinde tüm alanları ile direk infeksiyona maruz kalabilir. Ancak deri tamamen steril değildir. Deride hastalık yapmayan, birbirleri ile bir denge halinde bulunan, hatta genel sağlığın devamı için gerekli olan bir takım bakteri, virüs ve mantarlar yaşamaktadır. Bu canlılar derimizin doğal florasını oluşturur. Sterilizasyonun deri florasını da bozmayacak şekilde standartlara uygun yapılması şarttır.
Suyun asit baz dengesini gösteren PH değerleri, derinin PH’ ına uygun şekilde olmalıdır. Aksi halde derinin bariyer fonksiyonu direkt etkilenecektir. Kontakt dermatit benzeri hastalıklar oluşabileceği gibi , mevcut bulaşıcı olmayan dermatozlar da olumsuz etkilenecektir. Derinin PH değeri lokalizasyonlara göre değişmekle birlikte genellikle 4-6 arasında değişmektedir. Derinin ideal ve olması gereken pH oranı 5.5’dir. Havuz suyunun da bu değerlere uygun şekilde standardize edilmesi gerekir.
Havuzlar; pek çok kişinin kullanımına açık olması, su deviniminin yeterli olmaması, yeterince klorlanmaması, yanlış ve fazla kimyasal kullanılması gibi etkenler dolayısıyla ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Havuzlarda en sık rastlanılan rahatsızlıklardan biri de mantar enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlardan korunmak için alınması gereken önlemler nelerdir? Dermatoloji uzmanı olarak bu tip rahatsızlıklarda nasıl tedavi yöntemleri uyguluyorsunuz?
Mantar hastalıkları nemli ortamları sever ve bu alanlarda daha kolay ürer. Bu nedenle kapalı, nemli ve sürtünmeye müsait deri alanlarında daha sık görülür. Havuz ve çevresi bu nemi doğal olarak oluşturduğundan etkeninin üremesi için uygun ortam oluşturur.
Havuz kullanımı sonrasında duş alınarak vücudun temizlenmesi çok önemlidir. Ancak duş sonrası deri mutlaka çok iyi kurulanmalı ve mantara uygun ortam oluşturulmalıdır. Kullanılan malzemelerin de kişiye özel olması ve her kullanımdan sonra mutlaka yıkanması, malzemeler aracılığı ile olabilecek bulaşmalara da engel olacaktır.
Mantar tanısını çoğu dermatolog sadece klinik muayene ile kolayca koyabilir. Tedavisi hastalığın şiddetine ve yayılımına göre bazen sadece sürme ilaçlarla bazen de eklenen sistemik ilaçlarla yapılmaktadır. Medikal tedaviye ek olarak derinin kuru tutulması, sürtünmeden kaçınılması gibi ek önerilere de yapılmaktadır.
Mayo, terlik, havlu vb. benzeri malzemeler mutlaka şahsi veya tek kullanımlık olmalı, her kullanmadan sonra mutlaka yıkanmalıdır
Havuzlarda rastlanılan hastalıkların bir kısmı da kullanılan ürünlerden kaynaklanıyor. Sağlıklı bir yüzme aktivitesi için mayo, terlik, havlu gibi ekipman tercihlerinin önemi nedir? Hastalık risklerinden korunmak için ekipman kullanımında hangi noktalara dikkat edilmelidir?
Havuz ve çevresindeki ortam ve ekipman doğrudan deriye temas etmesi nedeni ile havuzdakine benzer riskler içerir. Mayo, terlik, havlu vb. benzeri malzemeler mutlaka şahsi veya tek kullanımlık olmalı, her kullanmadan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Çabuk kuruyan, nemi çeken, deriyi tahriş etmeyen, sık yıkanmaya ve sterilizasyona uygun malzemelerden yapılan ekipmanlar tercih edilmelidir.
Havuza gitmek genellikle yalnız, aile veya arkadaşlarla vakit geçirmenin güzel bir yoludur. Fakat egzamalı ya da egzamaya yatkın ciltler için de büyük bir tedirginlik nedenidir. Önemli bir dermatoloji profesörü olarak yüzme ve egzama arasındaki ilişkiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Egzamalı ve egzamaya yatkın ciltteki insanlar için havuzda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Egzamalar derinin bariyer fonksiyonun etkilendiği hastalık grubu olması nedeni ile deriye temas eden her türlü ortamdan direk etkilenir. Bu nedenle dış temasların kısıtlanması çoğu zaman söz konusudur. Ayrıca bu tarz hastalıklarda ikincil enfeksiyon riski de artar.
Ancak deriye uygun PH ve uygun sterilizasyonda yapılan yüzme sporu bulaşıcı olmayan deri hastalıklarını genellikle olumlu etkiler. Ancak unutulmaması gerek en önemli konu havuz sonrası deri bakımının yapılmasıdır. Sık ve uygun olmayan malzemelerle yapılan duşlar, deriye uygun nemlendiricilerin kullanılmaması egzama benzeri hastalıkları alevlendirebilir. Özellikle havuz ve duş sonrası uygun ürünlerle nemlendirmenin yapılması durumunda havuz kullanımının mahsuru olmayacaktır
Son olarak eklemek istedikleriniz var mıdır?
Yüzme insan ruhuna ve vücuduna en iyi gelen sporlardan biridir. Gerek doğal ortamlarda gerekse havuzda yüzme hekimler tarafından önerilir. Dikkat edilmesi gereken havuzların uygun şartlarda düzenlenmiş olmasıdır. Kişilerin kendi derilerinin özelliklerini dikkate alarak yüzme sırasında ve sonrasındaki deri bakımlarına dikkat etmesi durumunda dermatologlar tarafından da önerilir. Herkese sağlıklı bir yaşam diliyorum.
Bir cevap yazın