
Türkiye iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı. AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre arama kurtarma çalışmalarının 8. gününde can kaybı 31 bin 643’e yükseldi.
6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis’te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
AFAD’ın internet sitesinde yer alan açıklama şu şekilde;
06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremlerin ardından 2.724 artçı deprem meydana gelmiştir.
SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 31.643 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 158.165 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 35.495 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 9.793’tür.
Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 238.459’dur.
Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 12.322 araç sevk edilmiştir.
Afet bölgelerine 40’ın üzerinde Vali , 152 Mülki İdare Amiri, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 il müdürü görevlendirilmiştir. Ayrıca, uluslararası yardımların koordinasyonu için 13 büyükelçi ve 17 Dışişleri Bakanlığı personeli bölgede görevlendirilmiştir.
Bölgeye, personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuştur. Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı 170 helikopter ve 76 uçakla toplam toplam 4.097 sorti yapılmıştır.
Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 24, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 26 gemi görevlendirilmiştir.
Afet Barınma Grubu
Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 ilimize, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kızılay ve uluslararası ülke ve kuruluşlar tarafından 206.357 Çadır ve 2.072.848 battaniye sevk edilmiştir. 155.379 Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlanmıştır.
Afet Beslenme Grubu
Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri) bölgeye toplam 334 mobil mutfak, 86 ikram aracı, 33 mobil fırın ve 252 hizmet aracı bölgeye sevk edilmiştir.
Afet bölgesinde 16.208.638 sıcak yemek, 3.648.010 çorba, 13.295.356 su, 18.909.911 ekmek, 9.506.375 ikramlık malzeme, 1.787.341 içecek dağıtımı yapılmıştır.
Afet Psikososyal Destek Grubu
4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirilmiştir. Bölgeye 2.552 personel ve 384 araç sevk edilmiştir. Deprem bölgesinde 166.703, deprem bölgesi dışında 26.791 olmak üzere toplam 193.494 kişiye psikososyal destek verilmiştir.
10. 02.2023
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Adıyaman’da depremzedeler için kurulan çadırkenti ziyaret ettikten sonra kentteki son durumu aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının satır başları…
Yaşadığımız acıyı tarif etmekte kelimelerin kifayetsiz kaldığını gayet iyi biliyorum. Malesef son tespitlere göre 10 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 18 bin 991’e yükseldi. Kurtarılanların sayısı 75 bin 523’e ulaştı.Ayrıca bölgeden 76 binin üzerinde vatandaşımız, talepleri üzerine ülkemizin diğer illerine tahliye edilmiştir, gönderilmiştir. Adıyaman’da ise yıkılan bin 944 binada 3 bin 225 vatandaşımız vefat ederken, 12 bin 432 vatandaşımız da yaralı olarak kurtarılmıştır. Depremin yıkım etkisi 10 ilimize ve 500 kilometrelik bir alana yayıldığı için işimiz maalesef çok zor oldu. Yolların bir kısmı depremin yol açtığı yıkıntılar bir kısmı hava şartları bir kısmı da dışarıdan gelen ve içeride yoğunlaşan araçlar sebebiyle ciddi bir trafik yüküne maruz kalmıştır.
Depremzedelere 1 yıl boyunca kira desteği
Her zaman önceliğimiz insan olmuştur, can olmuştur. İstismara fırsat vermeyeceğimiz kimse tarafından sorgulanamaz. Ülkemizdeki tüm arama-kurtarma ekipleriyle, dünyanın dört bir yanından gelen ekiplerle çalışmalar sürüyor. 94 ayrı ülkeden gelen yardım teklifleriyle ekipler ülkemize geliyor. Müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadığımız bir gerçektir. Bakanlıkları, belediyeleri ve diğer tüm kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarımız da, dünyanın dört bir yanından dostlarımız da depremzedelerimizin yanında olmak için var gücüyle gayret göstermiştir. Şanlıurfa ve Kilis illerimizde arama-kurtarma çalışmaları tamamlanmıştır. Şunu özellikle ifade etmek isterim; 1 yıl içinde yıkılan binaları yeniden elimizdeki projelerle inşa edecek ve sahiplerine teslim edeceğiz. 10’ar bin lira vatandaşlarımıza vereceğiz. Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşlarımızın da kira bedelini ödeyerek konutlarda yaşamalarını sağlayacağız. İster Adıyaman’da ister farklı illerde 1 yıl itibariyle benim vatandaşlarım kalabilecek. Bu arada da biz konutları inşa etmiş olacağız. Deprem bölgesinin her yerinde arı gibi çalışan ekiplerimizin gayretine sahibiz.
Şimdiden hazırlıklara başladık. Gerek Bakanıma gerek TOKİ’ye talimatları vererek burada süratle inşaatların başlatılması talimatını verdim. Değişik yerlerden mevcut otellerde iskan talepleri var. Vatandaşlarımız yerleşmek isterse oralarda kendilerini iskan edebiliriz. THY ücretsiz olarak gideni de geleni de getirmek durumundadır. Gerekli talimatlar kendilerine verilmiştir. Ordumuz, polisimiz, jandarmamız, gerek güvenliğin temini gerekse yardımlar konusunda aktif rol alıyor. 26 gemi, 75 uçak, 81 helikopter, 12 binden iş makinesi gece gündüz demeden bölgede çalışıyor. Ben tüm vatandaşlarımdan bu işin istismarını yapan hangi kurum ve kuruluş olursa olsun, hangi siyasi olursa olsun, lütfen bunlara inanmayın. Böyle bir durumda bunu istismar edenlere prim vermeyin. Bu millet asildir, bu tür soysuzlara da gereken cevabı gereken zaman verecektir.
Şu anda ülkemizin dört bir yanından yardım malzemeleri yağıyor. Allah bu yardımları gönderen herkesten razı olsun. Tüm vatandaşlarıma sesleniyorum, AFAD’la veya Kızılay başta olmak üzere diğer kurumlarla irtibata geçmeden rastgele yardım toplayıp göndermeyin. Temel ihtiyaçlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını biliyoruz. Her kesimden insanımızın AFAD hesaplarına yapılan yardımların her kuruşu Deprem bölgesi için harcanmaktadır. Gönlü zengin herkesin kendi imkanınca yapacağı katkıyla devletin yanında yer alacağından şüphe duymuyorum. Devletimiz daha önce diğer afetlerde yaraları en kısa sürede sardıysa burada da aynısını yapmaya müktediriz. Hane başına taşınma yardımıyla birlikte 15 biner lira vermenin hazırlığını yapıyoruz. Konteyner kentler dışında barınacaklara kira yardımını yapacağız. Bu yardımları giderek yaygınlaştırarak sürdüreceğiz. Önce yüreklerdeki yangını söndürmekle işe başladık. Ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak kapsamlı bir program hazırlıyoruz. Yağmacılık yapanlara da bu acıyı siyasi yağmaya dönüştürmek isteyenlere de müsaade etmeyeceğiz. Rabbim insanımızı bir daha böyle ağır imtihanlarla karşı karşıya bırakmasın. Dost, kara günde belli olur diyerek yardıma koşan tüm ülkelere de şükranlarımı sunuyorum.
08.50 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremle başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır olmak üzere 10 kent yıkıma uğradı. AFAD’dan yapılan açıklamada “SAKOM’dan alınan son bilgilere göre toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.” denildi.
AFAD’ın internet sitesinde yer alan açıklama şu şekilde…
06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremlerin ardından 1.509 artçı deprem meydana gelmiştir.
SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 30.306 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 6.810’dur.
Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 121.128’tir.
Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 12.241 araç sevk edilmiştir.
Afet bölgelerine 31 vali, 70’in üzerinde kaymakam, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 il müdürü görevlendirilmiştir.
Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 150 hava aracı ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuştur. Toplam 1.310 sorti yapılmıştır.
Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 20, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 22 gemi görevlendirilmiştir.
Afet Barınma Grubu
Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 ilimize, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137.973 Çadır ve 1.507.494 battaniye sevk edilmiştir. 97.973 Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlanmıştır.
Afet Beslenme Grubu
Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri) bölgeye toplam 199 mobil mutfak, 86 ikram aracı, 5 mobil fırın ve 252 hizmet aracı bölgeye sevk edilmiştir.
Afet bölgesinde 5.613.242 sıcak yemek, 1.181.172 çorba, 5.581447 lt su, 6.152.274 ekmek, 3.537.062 ikramlık malzeme, 16.700 çay dağıtımı, 449.204 içecek dağıtımı yapılmıştır.
Afet Psikosoyal Destek Grubu
4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirilmiştir. Bölgeye 1.606 personel ve 156 araç sevk edilmiştir. Deprem bölgesinde 57.316, deprem bölgesi dışında 7.015 olmak üzere toplam 64.331 kişiye psikososyal destek verilmiştir.
18.00 Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamaya göre 16 bin 170 kişi hayatını kaybetti, 64 bin 194 kişi ise yaralandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Gaziantep’te açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bazı yerlerde maalesef marketlere yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalamalara da OHAL ile devlet Parlamentodan yetkiyi alarak müdahale edecek” ifadelerini kullandı. Daha sonra Osmaniye’ye geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde can kaybının 16 bin 170’e, yaralı sayısının 64 bin 194’e yükseldiğini açıkladı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın satır başları…
“Tarihimizin en büyük Deprem felaketinde ilçeleriyle beraber büyük yıkıma uğradı. Dün depremin merkezi Kahramanmaraş, Hatay ve Adana olmak üzere bazı ilçelerle beraber ziyaret gerçekleştirdim.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak hedefimiz 1 yıl içerisinde yıkılan binalara konutlarımızı zemin artı 3-4 olmak üzere inşa etmek. Bunun yanında yapılacak olan hasar tespit ile şu anda geçiş süreci için vatandaşlarımıza 10’ar bin lira nakdi yardım yapacağız.
Bir taraftan konteyner çalışmalarımız, diğer taraftan yurt dışından gelecek konteynerlarımız var. Onların gemi aramalarını bir yere ulaştırdık. Gelen konteynerlarımızı illere dağıtacağız. Bazı bölgelerde karavanlar ile sıkıntısı olan vatandaşlarımızın sıkıntısını giderme içerisinde olacağız. Süreci ne yazık ki siyasi istismara yönlendirenler var. Bu istismara benim halkım izin vermeyecektir. Bugün OHAL ile ilgili TBMM’de kanunun 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Cumhurbaşkanı olarak ben şu anda adımı attım ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugün Meclis’te yapılacak oylama ile OHAL yürürlüğe girmiş olacak.
Bu Türkiye’de bu süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne fesat gruplarına karşı OHAL ile müdahale etme imkanını devlete vermiş olacak. Bazı yerlerde maalesef marketlere yağmalama çalışmaları oluyor. Bu yağmalamalara da OHAL ile devlet Parlamentodan yetkiyi alarak müdahale edecek.
Daha sonra Osmaniye’ye geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada incelemelerin ardından basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada “Ülkemiz pazartesi günü 04.17’de 7.7 şiddetinde ardından da 7.6 şiddetinde 2 depremler sarsılmıştır. Bu depremler 10 ilimizde çok büyük yıkımlara neden olmuştur. Osmaniyemiz de yıkım olan şehirlerimizden bir tanesidir. Şu an itibariyle depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarmızın sayısı 16 bin 170’e ulaştı. Yaralanan vatandaşlarımızın sayısı 64 bin 194… Yıkılan bina sayısı da 6 bin 444. Osmaniye’de ise 326 bina yıkılmış, 877 vatandaşımız vefat etmiştir. Ülkemizin dört bir yanından gereken her türlü ekip bölgeye yönlendirilmiştir. Şu anda parlamentomuzda OHAL kararına kadar tüm adımlarımızı attık. 1 saat içinde de parlamento kararı verecektir. 1 yıl içinde depremin yaşandığı şehirlerimizi, hatırlayın biz yeni baştan inşa ettik. Van’da, Malatya’da bunları gerçekleştirdik.Antalya ve Muğla yangınlarında yine bunları süratle gerçekleştirdik. Sel afetlerinde bu iktidar bunları gerçekleştirdi. Ben milletimize sesleniyorum; inşallah 1 yıl içinde TOKİ olarak konutların inşasını gerçekleştireceğiz. Geçiş sürecinde de 10’ar bin lira depremzedelere destek veriyoruz. Tabi en önemli adımlardan biri de talep edenlere, kabul edenlere Antalya ve Alanya’daki otellerde misafir etme imkanımız mevcuttur. THY buralara seferleri düzenleyecektir.” dedi.
13.17: Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Fuat Oktay tarafından yapılan güncel açıklamaya göre 14 bin 351 kişi hayatını kaybetti, 63 bin 794 kişi ise yaralandı. Felaketin dördüncü gününde ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ederken, enkaz başlarında vatandaşların umutlu bekleyişi de sürüyor.
AFAD’ın verilerine göre 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremle başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep Diyarbakır olmak üzere bölgedeki birçok kent yıkıma uğradı. Depremin vurduğu 10 il için TBMM’de OHAL görüşmesi yapılıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, can kaybının 14 bin 351’e, yaralı sayısının 63 bin 794’e yükseldiğini açıkladı. Gaziantep’te konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enkaz kaldırma çalışmalarının yoğun bir gayretle devam ettiğini ve yıkılan bina sayısının 6 bin 444 olduğunu söyledi. Erdoğan, “Bugün OHAL ile ilgili TBMM’de kanunun 3 ay süreyle ilanını yapacağız. Yağmalama olaylarına OHAL ile müdahale edeceğiz.” dedi.
8.55: Türkiye’yi sarsan ve 100 yılın en büyük felaketi olarak anılan depremin dördüncü gününde üzücü haberler gelmeye devam ediyor. AFAD’ın saat 8.55’te yaptığı açıklamaya göre 12.873 can kaybı, 62.937 de yaralı bulunuyor.
AFAD’ın verilerine göre 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. AFAD, saat 07:45 itibariyle can kaybının 12 bin 873’e, yaralı sayının 62 bin 937’e yükseldiğini açıkladı.
İşte AFAD’ın internet sitesinde yer alan o açıklama…
06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremlerin ardından 1.117 artçı deprem meydana gelmiştir.
SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 12.873 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 62.937 vatandaşımız yaralanmıştır.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 24.727 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 5.709’dur.
Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 113.201’dir.
Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 5.557 araç sevk edilmiştir.
Afet bölgelerine 31 vali, 70’in üzerinde kaymakam, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 il müdürü görevlendirilmiştir.
Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 160 hava aracı ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuştur.
Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 20, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 22 gemi görevlendirilmiştir.
Afet Barınma Grubu
Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 ilimize, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137.929 Çadır ve 1.255.500 battaniye sevk edilmiştir. 92.738 Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlanmıştır.
Afet Beslenme Grubu
Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından (İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif Dernekleri) bölgeye toplam 95 mobil mutfak, 79 ikram aracı, 1 mobil aşevi, 4 mobil fırın, 39 sahra mutfak, 1 konteyner mutfak ve 86 hizmet aracı bölgeye sevk edilmiştir.
Afet bölgesinde 3.307.982 sıcak yemek, 807.662 çorba, 4.619.937 lt. su, 3.249.536 ekmek, 2.694.543 ikramlık malzeme, 395.782 içecek dağıtımı yapılmıştır.
Afet Psikosoyal Destek Grubu
4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirilmiştir. Bölgeye 1.502 personel ve 145 araç sevk edilmiştir.
16.00 Cumhurbaşkanı Erdoğan 8 Şubat 2023 Çarşamba günü Kahramanmaraş’taki çadırkentte incelemelerde bulundu. Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son durum hakkında bilgi verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu. Son durum hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu an itibariyle ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574. Yaralı sayısı 49 bin 133. Yıkılan bina sayısı ise 6 bin 444.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şu şekilde
– Pazartesi 4.17’de başlayan deprem felaketi malum 10 vilayetimizi vurdu. Ve bu 10 vilayetimizin merkezi de burası Kahramanmaraş’tı. Kahramanmaraş’ta depremin ilk adımını buradan yaşadık ve ondan sonrada dalga dalga malum 10 vilayetimizde bu gerçekleşti. Şu an itibariyle ne yazık ki vefat edenlerin sayısı 8 bin 574. Yaralı sayısı 49 bin 133. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444.
– Şunu özellikle ifade etmek istiyorum; Burada benim vatandaşlarımın, benim milletimin bugüne kadar bu tür felaketlerde gösterdiği sabır neyse inanıyorum ki bu felakette de aynı sabrı şu ana kadar benim vatandaşım gösterdi. Bundan sonra da yine gösterecektir. Bütün imkanlarımızı seferber ettik ve devlet tüm imkanlarıyla başta AFAD olmak üzere AFAD’ın koordinesinde bu çalışmalarını belediyelerle birlikte yürütmektedir, yürütüyor ve yürütecektir. Ve tüm illerimizde bakan arkadaşlarımızla birlikte bu operasyonların koordinasyonunu yürütüyoruz. Devletin kurumlarının hepsi iş başında. İlk gün bazı sıkıntılar yaşandı ama bundan sonra duruma hakimiyet tesis edildi. Bundan sonraki durum zaten enkazlardaki çalışamalarımız devam ediyor ama bir taraftan da enkaz kaldırma çalışmalarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız yürütmeye başlayacak. Çünkü hedefimiz 1 yıl içinde diğer felaketleri yaşadığımız illerde nasıl hemen toplu konut idaresi olarak operasyonları yaptıysak aynı şekilde Hahramanmaraş ve diğer 9 ilimizde de bu operasyonları gerçekleştireceğiz. Zira biz vatandaşlarımızın asla sokakta kalmasına müsade etmeyiz.
-Şu anda benim vatandaşlarımdan Antalya, Alanya, Mersin gibi illerimizde otellerle görüşmelerimizi yaptık ve bu görüşmelerle buralardaki otellerde kalma arzusunu ortaya koyan vatandaşlarım olursa biz vatandaşlarımızı bu illerdeki otellere yerleştirmeye hazırız. Kendileriyle görüşmelerimizi yaptık. Çok ciddi sayıda da şu anda bir oda kapasitesine ulaştık. Bu çadırlardan memnun olmayıp Antalya, Alanya, Mersin’deki otellere yerleşmeye ‘Evet’ derlerse kendilerini oralara yerleştirmek suretiyle tüm imkanlarımızı orada da seferber edeceğiz.
-Yeme, içme, yatma her şey o otellerde karşılanacak ve bu konuda da her ildeki koordinasyon merkezlerimiz seferber olmuş durumdalar ve bu adımlarla işimizi çok daha kolaylaştırmış olacaklardır. Çünkü bizim de deprem bölgelerindeki çalışmalarımız çok daha hızlanacak, çok daha rahat hale gelecek, şu ana kadar yaşadıklarımızı yaşamayacağız. Bazı yerlerde ilk etapta hava alanlarında, yollarda sıkıntılarımız oldu ama bugün daha rahatız. Yarın daha rahat olacağız. Daha sonra inanıyorum ki daha rahat olacağız. Ve akaryakıtta vesaire bazı ufak tefek sıkıntılar yok değil; var. Onları da peyderpey aşıyoruz. Bu arada yine gerek Milangaz gerek Aygaz buralardan da sanayi tüplerimiz, piknik tüplerimiz ayrıca illerimize gelmeye başladı. Bu tüplerimizi de illerdeki koordinatörlerimiz dağıtımını yapmak suretiyle en azından bu çadırlardaki ısınma sıkıntısını da gidermiş olacaklar.
-Özellikle AFAD’ın merkezinden yapılan, yapılacak olan açıklamalar dışında provokatörlere fırsat verilmemesini istiyorum. Basın mensubu arkadaşlarımın bu provokasyonlara fırsat verenlere onların fırsat vermemesini istiyorum. Çünkü bugün birlik olma zamanıdır. Dayanışma zamanıdır. Ve bizler şu anda bütün imkanlarımızı seferber etmiş vaziyetteyiz. Bazı hazırlıkları yapıp hasar tespitleriyle birlikte de ailelere belli destekleri vereceğiz. Şu an itibarıyla Hazine ve Maliye’den bu konuda belli bir bütçeyi ayırmış vaziyetteyiz. İnşallah bu bütçeyle beraber hasar tespitleriyle her ailemizi onları bu süreçte rahatlatacak bir rakamı ki bunu inşallah 10 bin olarak şu anda planladık. 10 biner lira inşallah bu ailelere bizler şu anda hükumet olarak ulaştıracağız ve onların bu geçiş döneminde sıkıntılarını giderelim istiyoruz.
Bir cevap yazın