Çocuğunuzun Yüzme Başarısına
Yardım Edecek 50 Öneri
- Onları koşulsuz şekilde sevin.
- Antrenmanlarını destekleyin.
- Her yarışı kazanamayacaklarını kabul edin.
- Çocuk olmalarına ve eğlenmelerine izin verin.
- Bir karaktere ve insani değerlere sahip olarak yetişmelerine yardım edin.
- Sporu, akşam yemeğinde, arabada vs. konuşulan tek konu haline getirmeyin.
- Çocuğunuzu insanlara, “bu benim oğlum/kızım, kendisi yüzücüdür” diye tanıtmayın. Spor, sadece onların yaptığı bir şey, kim oldukları değil.
- Onlar için her şeyi yapmayın: onlara sorumluluğu ve öz yönetimi öğretin.
- Başarı ve çabayı sık sık ödüllendirin ama ödüller küçük, basit, pratik ve kişisel olsun. Çocukların bir cep telefonuna, spor yaptıkları için ödül gibi verilen paraya ya da kurdeleye ihtiyacı yok.
- Onları gerçekten sevdikleri şeyle ödüllendirin: onlara zaman ayırın!
- Yarışmalar sırasında sakin ve temkinli olun.
- Sporda ilerlemenin uzun sürdüğünü kabul edin: birçok sporda bir atletin olgunlaşma süresinden sonra tam potansiyeline ulaşması en az 7-10 yıl gerektirir.
Biraz bedensel iş yapmaları ve ev işlerine yardım etmeleri bağımsızlıklarının gelişmesi için önemli derslerdir. - İnanın ya da inanmayın, çocuklar kendi spor çantalarını hazırlayabilirler ve kendi su mataralarını doldurabilirler; onlara kendi spor kariyerlerinin kontrolünü nasıl sağlayacaklarını öğretin ve destek olun.
- Birincilik performanslarını abur cubur ile ödüllendirmeyin.
- En önemli şey beceriler ve davranışlardır. Son çıkan ve en iyi olan ekipman ya da aletlere paranızı yatırarak başarıya giden yolu kısaltacağınız beklentisine girmeyin.
- Spor için olduğu kadar okulları ve derslerine çalışmaları için de çocuklarınızı teşvik edin.
- “Sporcu gıdaları” ya da “sporcular için besin takviyeleri” kullanmaları konusunda onları teşvik etmeyin ve bu tür takviyelere güvenmeyin. Besleyici yiyecekler içeren mantıklı ve dengeli bir beslenme şekline odaklanın.
- Çocuklarınızın birçok spor ve aktiviteyi denemesine izin verin.
- Çok erken uzmanlaşmaya çalışmalarına izin vermeyin. 10 yaşında olimpik yüzücü yoktur.
- Abur cubur BAZEN kabul edilebilir. Bunun için endişelenmeyin ve madde 14’e tekrar bakın.
- Kazanmak yerine çabalama, yeni beceriler kazanma ve sıkı çalışma gibi özelliklerini övün.
- Onları koşulsuz sevin (tekrar etmeye değer!!)
- Suçluluk yükleyen ifadeler kullanmayın: “Zamanımı daha iyi şeyler yapmak için değerlendirebilirim” ya da “senin yüzebilmen için neleri feda ettiğimizin farkında mısın?” Suçlayıcı ifadeler kullanırsanız, herkes kaybeder.
- Koşma, yakalama, fırlatma, kıvraklık, denge, koordinasyon, hız ve ritim gibi genel hareket becerilerini geliştiren aktiviteler yapmasını destekleyin. Bu genel beceriler tüm sporlar üzerinde olumlu bir etki yaratabilir.
- Ara sıra kendilerine “dinlenme zamanı” yaratmalarını destekleyin –okul yok, spor yok, sadece “çocuk” olma zamanı!
- Antrenmanlar, yarışlar ve okul dışında ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmalarını teşvik edin; bunların hepsi hayatlarındaki dengeyi sağlayacaktır.
- Belirledikleri hedeflere ulaşmaları için çocuğunuzu destekleyin ve sonrasında bir aile olarak gevşemeleri, kutlamaları ve başarılarının tadını çıkarmaları
için zaman ayırın. - Antrenman ya da sporu bir cezalandırma şekli olarak kullanmayın.
- Çocuğunuzun yaptığı spordan bağımsız olarak fitness-yoga, dövüş sporları yapabilirsiniz ya da başka sporlara katılabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun spor yapması tüm aile için faydalı olacaktır.
- Takımdaki diğer çocukları ve onların ailelerini tanıyın ve böylece çocuğunuzun diğer çocukların güvenilir aileleriyle bir şeyler yapmasına izin vererek daha bağımsız olmalarını sağlayabilirsiniz.
- Sadece kazanma/kaybetme sonucuna değil, çabalamalarına ve ilerlemelerine önem verdiğinizi göstermek için antrenmanlara düzenli olarak katılın.
- Kendi çocuğunuz bağıştan doğrudan faydalanamasa bile takım ve çocuklar için para yardımı yapın.
- Sağlıklı aktivitelere katıldığı için kendisiyle gurur duyduğunuzu çocuğunuza söyleyin.
- Takım için gönüllü olarak zaman ayırın.
- Çocuğunuza, birlikte çalışmanın ve birbirlerini desteklemelerinin önemli davranışlar olduğu “takım”ın önemini öğretin.
- Kendiniz bir atlet olsanız ve hatta eğitimli bir antrenör olsanız dahi kendi çocuğunuzun antrenörlüğünü yapmaktan kaçının; bu nadiren işe yarar.
- Çocuğunuzun belirli bir sporu yapma konusundaki hırsının değişebileceğini bilin.
- Bir sporu yaparak edinilen becerilerin diğer bir spor alanına da geçtiğini bilin.
- Çocuğunuzun ilerlemesi durduğu zaman “ölü noktaları” ya da “engebeli dönemleri” kabul edin. Böyle zamanlarda eğlenmesini, öğrenme becerilerine odaklanmasını ve sabrı öğrenmesini teşvik edin.
- İnanın ya da inanmayın, çocuklar çeşme suyu içmekten ölmüyorlar!
- Çocuğunuz için makul bir şekilde sevinin. Bunu abartarak kendinizi veya çocuğunuzu boğmayın.
- Her hafta bir ‘aile zamanı’ olmasına dikkat edin ve hep beraber bir şeyler yapın, aile konularından konuşun; spor hakkında konuşmayın.
- Sigara içme ve uyuşturucu kullanma konularına güçlü bir şekilde karşı durun.
- Alkol kullanma konusunda duyarlı ve sorumlu bir örnek teşkil edin.
- “Mucizevi sporcu içeceği” ya da “süper takviyeler” gibi kestirme yollar aramayın; başarı, sürekli olarak yapılan çalışmalar sonucu gelir ve spor ile fitness’ı sevmek gerçek “sihir”’dir.
- Eğer çocuklarınızdan biri şampiyon bir atletse ve diğerleri o kadar yetenekli değilse, onların aktiviteleri için de aynı derecede zamana, enerjiye ve hevese sahip olduğunuzdan emin olun.
- “Yüzerken ne yaptık…..” ifadesini yok edin.
- Çocuğunuzu kendisine güçlü bir rol modeli bulması için teşvik edin ama kararlarının sadece spor konusunda olmamasına çalışın.
- Çocuklarınızı liderliği öğrenmeleri için ve paylaşma, kendini düşünme, ekip çalışması ve cömertlik gibi konularda teşvik edin.
- Çocuğunuzun başarısını diğerlerininkiyle iyi ya da kötü şekilde karşılaştırmayın. Bu, bariyerlere ve küskünlüğe sebep olacaktır ve buna hiç bir şekilde ihtiyaçları yok!
Bir cevap yazın