TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, kamu sağlığını güvence altına alan önemli araçlardan biri olan standartların sistematik olarak gözden geçirildiğini vurguladı
Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, standartların insan yaşamında önemli bir unsur olduğunu belirterek, mevcut prosedürlere göre her standart için beş yılda bir sektöre ve paydaşlara iyileştirme ihtiyacı ile ilgili görüşlerinin sorulduğunu söyledi.
Prof. Dr. Şahin, standartlar bir şeyin nasıl olması veya nasıl yapılması ile ilgili mutabık kalınmış kalite şartlarını belirlediği için birçok ürün ve hizmette olduğu gibi havuzların kalite ölçütlerini belirlemede de önemli bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Yüzme havuzlarının sağlıklı ve güvenli olması; işletme kurallarına, suyun temizliğine, fiziki mekanın özelliklerine, kullanılan ekipmana, yüzücülerin temizlik ve hijyen kurallarına uymalarına, havuzun boyutlarına, filtreleme sistemine ve benzeri birçok kalite unsuruna bağlıdır.” Diye konuştu. Prof. Dr. Şahin, yüzme havuzlarının tasarlanması, inşa edilmesi, işletilmesi açısından standartlar oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, yüzme havuzlarıyla ilgili başlıca standartları şöyle açıkladı.
- TS EN 15288-1 Halka açık yüzme havuzları – Bölüm 1: Tasarım için güvenlik kuralları
- TS EN 15288-2 Halka açık yüzme havuzları – Bölüm 2: İşletme için güvenlik kuralları
- TS 12602 Çevre sağlığı- Yüzme havuzları
- TS EN 13451 Yüzme havuzu donanımı (seri standartlar)
- TS EN 15073, TS EN 15074, TS EN 15075, TS EN 15076, TS EN 15077, TS EN 15078 Yüzme havuzu sularının arıtımında kullanılan kimyasal maddeler
- TS EN 15796, TS EN 15797, TS EN 15798, TS EN 15799 Yüzme havuzu suyunun arıtılması için kullanılan ürünler.
Prof. Dr. Şahin, standartların asgari kalite şartlarını belirlerken; pratik uygulamaları, örneğin yüzme havuzlarının uygunluğunu denetlediğini, bu şartları karşılayanlara uygunluk belgesi verdiğini dile getirdi.
“Pandemi standartların önemini artırdı”
TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, Covid-19’un insanların normal yaşam biçimini olumsuz etkilemesinden dolayı, devletler, kurumlar, kuruluşlar ve ailelerin salgın ortamında yaşamlarını güvenli bir şekilde sürdürme çabası içine girdiğine dikkat çekti ve şu açıklamalarda bulundu, “ Pandemi döneminde standartlar sağlıklı yaşamı güvence altına almada önemli bir araç ve güvence olmuştur. Örneğin TSE, Covid-19’un olumsuz etkisini azaltmak için Güvenli Üretim, Güvenli Hizmet, Güvenli İşletme, Güvenli Kampus ve Okulum Temiz belgelendirme programlarını geliştirmiş ve bunları uygulaya başlamıştır. Böylece salgına karşı daha yaygın aşı ve ilaç çözümleri bulunana kadar standartlar insanlarda güven duygusu oluşturmuştur. Covid-19’la birlikte insanın olağan yaşam şartlarını belirli kalite ölçütleri ile güvence altına alan standartlar önem kazanmış ve kazanmaya da devam etmektedir.”
“Sistematik gözden geçirme söz konusu”
Sağlık Bakanlığının 06.03.2011 Tarih ve 27866 sayılı resmi gazetede yayınlanan ”Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Hakkında Yönetmeliği”ne göre il sağlık müdürlükleri havuz işleticilerine “temiz havuz sertifikası” adı altında yıllık belge düzenlendiğini de dile getiren Prof. Dr. Şahin, şu bilgileri verdi,
“Yönetmelikler; mevcut standartlara atıf yaparak teknik unsurların, belirtilen standartlarda yer aldığı şekliyle uygulanmasını teminat altına alabilmektedir. Havuzlar özelinde hazırlanmış uluslararası standartların, farklı ülkelerin ortak çalışması ile asgari şartları belirlemede güçlü kılavuzlar olarak hizmet etmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.
Standardizasyon süreçlerinin en kritik adımlarından birisi de “sistematik gözden geçirme” adımıdır. Bir standart için her an revizyon ihtiyacı doğabilmekte ve buna binaen gerekli iyileştirmeler yapılabilmektedir. Mevcut prosedürlere göre her standart için beş yılda bir sektöre ve paydaşlara iyileştirme ihtiyacı ile ilgili görüşleri sorulmaktadır.
Standartlar ticaretin ortak dili olarak tarif edilir ve günümüz dünyasında üretici ve tüketici arasında ihtiyaca uygun ürün ve hizmetin temini noktasında paha biçilmez bir araç olarak görev üstlenirler. Ayrıca farklı bileşenlerin birlikte çalışabilirliğine de hizmet etmekte ve hem ekonomik hem de çevreci ürünlerin erişimini kolaylaştırmaktadır.
Havuzlar özelinde baktığımızda; Kanada’nın ‘Yüzme havuzu tasarım ve operasyon standardı’nın ilk cümlesinde ‘Yüzme havuzları düzenlemeleri ile birlikte okunmalıdır’ ifadesine yer verilmiştir. Benzer şekilde, Amerika’nın ‘2018 uluslararası yüzme havuzları ve Spa’[1] yasasında (ISPSC) atıf yapılan standartlar için ayrı bir bölüm ayrılmıştır. Gelişmiş ülkeler mevzuatları ile standartları ortak amaca hizmet edecek şekilde aktif kullanmaktadırlar.
TS 13811 Hijyen ve sanitasyon yönetim sistemleri standardı hijyen alanında bir yönetim sistemi olarak ilk kez TSE tarafından hazırlanmıştır. Bu standart sağlık açısından temizlik şartlarının kritik olduğu SPA, havuz ve sauna gibi sektörlerde sistematik olarak kuralların yeterliliğini değerlendirmede önemli bir kalite ölçütü sunmakta ve bu konuda işletmecilere rehberlik etmektedir. Ayrıca yasal otoritenin belirlediği, kurallar ve kararlar çerçevesinde spor salonlarında TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgelendirmesi yapılmaktadır.”
“Vatandaşa da görev düşüyor”
Tüketilen ürünlerin üzerinde veya yararlanılan hizmet yerinde kalite işaretlerine ve belgelerine dikkat edilmesi gereği üzerinde de duran Prof. Dr. Adem Şahin, bu konuyla ilgili de şu açıklamaları yaptı, “ Ürün ve hizmet satın alırken standartların belirlediği kalite işaretlerini göz önünde alan tüketiciler kendilerini korudukları gibi; doğru iş yapan firma ve işletmeleri de desteklemiş olurlar. Bir toplumda oto kontrol mekanizması gelişmiş ise toplu kalkınma sağlanması mümkün olur, ülkede sunulan hizmet ve ürünlerin marka değeri gelişir. Hem kullandığımız ürünlerin kaliteli olması tetiklenir hem de nitelikli ihracat artar. Kendini ve ülkesini seven her fert kaliteye önem verir.”
Bir cevap yazın