[one_half_last]
Bugün Türkiye’nin yüzme sporu konusunda en etkin kurumu olan Türkiye Yüzme Federasyonu, Amerikan Milli Takım Baş Antrenörlüğü ile olimpik sporcu yetiştirmek üzere danışmanlık anlaşması imzalayarak yüzme sporunda büyük bir gelişmeye imza attı. Konu ile ilgili Ayın Konuğu olarak belirlediğimiz Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan ile görüştük. Bozdoğan ile anlaşmanın detaylarını, federasyonun faaliyetlerini ve kış sezonu ile birlikte yüzerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini konuştuk.
[/one_half_last]
Öncelikle federasyonunuzun kimliğini sizden dinleyebilir miyiz?
Türkiye Yüzme Federasyonu, Türkiye’de yüzme faaliyetlerini yürütmek, yüzmenin gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. Türkiye Yüzme Federasyonu’nun sorumluluk alanına yüzme, senkronize yüzme, atlama ve açık su ile ilgili tüm faaliyetler girmektedir.
“Türk yüzme sporu tabana yayılacak”
Türkiye Yüzme Federasyonu’nun çalışmalarına kısaca değinebilir misiniz?Neler yapıyorsunuz şu sıralar? Ne gibi faaliyetlerin içerisindesiniz?
Öncelikle, Turkcell’in sponsorluğunda Amerikan Milli Takım Baş Antrenörü Bob Bowman ile Türkiye’de yüzme sistemini kurmak ve Olimpik sporcu yetiştirmek üzere 2020 yılı sonuna kadar sürecek olan danışmanlık antlaşması imzaladık. Anlaşmanın amacı nedir? Ülkemize neler katacak? Spor Bakanlığımız, Federasyonumuz ve Turkcell ortaklığında Türk yüzme sporunu tabana yaymak, başarılı sporcular yetiştirmek ve antrenörlerimizin eğitim kalitesini artırmak üzere, 5 bölgede Olimpik Merkezler kuruldu ve bu merkezlere olimpiyat şampiyonları yetiştirmiş yabancı antrenörler ve Türk yardımcı antrenörler yerleştirildi.
“Kardeş şehir projesi kapsamında her ay bölge yarışmaları düzenleyeceğiz.
Bu bölgeler hangileri?
Bu bölgeler, Trabzon, Kayseri, Bursa, Ankara ve İstanbul. Diğer illerdeki sporcularımız ve antrenörlerimiz bu bölgelerde yabancı antrenörlerle kamp yaparak eksikliklerini tespit edip gidermeye başladılar. Ayrıca yine tüm illerimizi kapsayan ‘Kardeş Şehir Projesi’ başlatıldı. Bu proje kapsamında da 8 bölge oluşturularak her ay düzenli bölge yarışmaları düzenlenmeye başlandı.
“Kışın yüzdükten sonra soğuğa dayanıklı kıyafetler giyinin”
Ahmet Bey, Havuz Sauna Dergisi olarak, değişen havalarla birlikte insanların yüzme faaliyetlerine değinmek istiyoruz. Sonbahar ve kış sezonunda, yaz mevsimine göre yaşanan farklılıklar nelerdir?
İnsanlar, yaz aylarında açık ve kapalı yüzme havuzları dışında yaşadıkları yerlerin coğrafi konumuna göre deniz kenarlarında, göl veya akarsularda suya girmektedirler. Bu tip faaliyetlerin performansla alakası bulunmamaktadır. Performans için yüzme havuzlarının mevcut olması gerekir. Ülkemizde açık-kapalı yüzme havuzları, olarak ikiye ayrılıyor. Buralarda antrenman yapma, boş zaman değerlendirme gibi halk için yapılan çalışmalar söz konusu.
Soğuk havalarda yüzme havuzlarını kullanan kişiler nelere dikkat etmeli? Konu ile ilgili ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?
Havuz çıkışında mutlaka duş alınıp saçların ve kulakların tam olarak kurutulması gerekmektedir. Soğuk havaya karşı ise mutlaka bere ve atkı takarak soğuğa karşı dayanıklı kıyafetler giyilmelidir.
Dikkat edilmediği takdirde ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?
Soğuk algınlığı ve iç kulak rahatsızlıkları görülebilir.
“Yüzme kalp hastaları için ideal bir spordur”
Yüzmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?
Yüzme suyun gücüne karşı koyarak kasları çalıştıran ve diğer tüm klasik egzersizlerden, kalori harcama ve kas çalıştırıp, eklem ve kemiklerin korunmasına yardımcı olur. Çoğu kalp hastasına, kan basıncını artıracak ve kalbe aşırı yüklenilecek yorucu fiziksel aktiviteler önerilmiyor. Bu nedenle yüzme, kalp hastaları için ideal bir aktivite olarak görülüyor. Ekstrimite eksikliklerinin gelişimi, bel fıtığı vb birçok rahatsızlığın tedavisinde, rehabilitasyonda, simetrik adele gelişiminde, zihinsel gelişimde yüzmenin insan sağlığına kattığı birçok artıdan bazılarıdır. Ayrıca, yüzme tüm fizyolojik ve anatomik unsurları çalıştırdığından dolayı sağlıklı bir insan olmak için yapılacak en iyi spordur. Yüzme solunum hızı ve derinliğini de daha kaliteli hale getirerek astımlı hastaların genel durumunda bir iyileşme sağlar.
Bu bağlamda yüzmek için kapalı havuzları tercih etmeyen insanlara neler söylemek istersiniz?
Kapalı yüzme havuzları, dünya standartları gereği yaz kış 26-27.5 derece sıcaklıkta tutulmaktadır, su sathının dışı ise 2 derece daha sıcaktır. Havuzlar hıfzı sıhha tarafından periyodik kontrolleri yapılmaktadır. Günlük ilaçlama sistemleri çalıştığından dolayı sağlık sorunlarına rastlanmamaktadır.
Türkiye Yüzme Federasyonu’nun 2014 yılı ile ilgili yeni proje ve çalışmaları söz konusu mu?
[one_half_last]
Türkiye Yüzme Federasyonu’nun var olan projeleri, küçük yaş grupları için Olimpik Kulaçlar Yaz Kampları, 2020 Olimpiyatları’na sporcu yetiştirme projesi devam etmekle birlikte beş olimpik merkezimizde( İstanbul, Bursa, Trabzon, Kayseri, Ankara ) yetenek taraması yaparak, yabancı ve yerli antrenörler eşliğinde sürmektedir. Ek olarak, Erzurum’da yapımı süren yükselti kamp merkezimizin çalışmaları bitene kadar tüm sporcularımız adaptasyon ve yükselti olmak üzere çalışmalarına devam etmektedir. Milli Takımlarımız, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler olarak planlı bir şekilde delate analizleri, fizyolog, fizyoterapist, mentor ve masör kombinasyonu Türk Yüzmesi’nde iki yıldır uygulanmaktadır.[/one_half_last]
[one_half]
Ahmet Bozdoğan kimdir?
- 1953 yılında Adana’da doğdu. Ata Koleji ve Çukurova Koleji’nde ortaokulu, Adana Koleji ve Seyhan Işık Koleji’nde Lise eğitimini tamamlandı. Üniversite öğrenimini de aynı ilde tamamladı.
- Yüzme sporu ile ilkokul ikinci sınıfta tanıştı. 1966 yılında Adana’da yapılan Türkiye Yüzme Şampiyonası’nda ilk birinciliğini kazandı. 1970 yılında yapılan Türkiye Yüzme Şampiyonası’nda 11 Türkiye Rekoru kırarak bu alanda bir ilki gerçekleştirdi. Yine iki ay gibi kısa bir sürede 36 tane Türkiye Rekoru kırarak Türk Spor Tarihine geçti ve Altın Çocuk, Platin Çocuk ve Rekor Makinesi gibi isimlerle adlandırılmaya başlandı.
[/one_half]
[one_half_last]
- 100’e yakın Türkiye rekoruna sahip Bozdoğan, Dünya Şampiyonası, Akdeniz Oyunları, ve Balkan Şampiyonaları’nda aralıksız 12 yıl süreyle Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Birçok uluslararası müsabakalarda birincilik elde etti.
1974 yılında Adana Demirspor Kulübü’nden Galatasaray Kulübü’ne transfer oldu. 1977- 78 sezonunda Galatasaray Kulübü’ndeki aktif spor hayatını sona erdirdi. 1977 yılında Anadoluhisarı Spor Akademisi’nde Yüzme Bölümü öğretim görevlisi olarak göreve başladı. Bu görevde iken birçok başarılı
Antrenör ve milli sporcu yetiştirdi. Türkiye Yüzme Atlama ve Sutopu Federasyonu’nda 2000 – 2004 yılları arasında Yüzme Milli takımından sorumlu yönetim kurulu üyeliği görevini yaptı. - 1986 yılında Türkiye’de yüzme alanında ilk bilimsel kitabı yazdı. Daha sonra 5 tane kitap daha yazarak Bilimsel alanda Yüzmede tek kaynak oldu. Yrd. Doç. Dr. kadrosuna atanan Bozdoğan, halen Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Antrenörlük Bölümü’nde görevine devam etmektedir.
- 2008 Yılında Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı seçilen Bozdoğan halen görevine devam etmektedir. Ahmet Bozdoğan evli ve iki çocuk babasıdır.
Bir cevap yazın